hevoskuvaus ,

Valjakkoponi-Kalino

11/01/2012 06:55:00 ip. marjo 9 Comments


Voi miten hienolta poni voikaan näyttää, kun sillä on siistit ja tyylikkäät varusteet! Erityisen kauniilta vuonis näyttää kärryjen eteen valjastettuna, siitä ei vaan pääse yli eikä ympäri. Kalinolla on ajeltu vuosikausia, ja se toimii hyvin kärryponina, mutta nyt vasta viime aikoina Miljakin on sen verran hurahtanut valjakkotouhuihin, että päätti hommata ponilleen uudet entistä ehommat valjaat ja kärryt.

Reipas poni töihin lähdössä... 

Kalino lepuuttaa aina päätään puomia vasten.
Rankkaa tämä valjakkoponin elämä!

Mie tietysti valjakkoajon ainaisena puolestapuhujana ja ilosanoman levittäjänä halusin heti päästä tsekkaamaan uudet varusteet. Ja voin kyllä sanoa, että hyvältä näyttää. Olen aina miettinyt, miten vuonikselle sopisivat ruskeat varusteet, ja nyt sen totesin, että ruskeat valjaat ovat aivan ihanat! (ratsastusvehkeistä en ole vielä ihan vakuuttunut..) Kaiken huipuksi valjaat tuntuivat todella laadukkailta ja tukevilta mutta samalla pehmeiltä. Totesinkin siinä Miljalle, että kyllä tällä kokoonpanolla vois kisoihin lähteä heittämällä, ensi vuonna siis valjakkoajon vuonismestaruudet odottaa...


Mutta sitten kun tehdään töitä, niitä myös tehdään.


Auringon viime säteissä upea poni upeine varusteineen.

Kisoja ajatellen tietysti kaksiakseliset kärryt olisivat huomattavasti helpompi vaihtoehto maratonille. Mutta jos ei kovin korkealla tasolla ja tosissaan kisaa, niin hyvin pärjää näilläkin kärryillä. Täytyy vaan vähän varovaisemmin ja isompien teiden kautta ajella. Olen näitä samoja kärryjä jo Sirillekin peukutellut - tässä kun pian on Rouskulle kärryjen hankita ajankohtainen. Nämä olisivat juuri sopivat pienelle ja nuorelle ponille, sillä ovat hyvin kevyet ja varmasti helpot ja hiljaiset hevosen vetää. Niissä on kuitenkin pehmustettu selkänoja, käsituet sekä jousitus, joten kuskinkin on mukava olla kyydissä. Milja on näillä nyt viikon ajanut päivittäin, ja kovasti on tykännyt, ei ole esim. selkä kipeytynyt. Jos ja kun siis Rouskulle ajovermeitä seuraavan kerran hankitaan, pidetään nämä ehdottomasti korvan takana muistissa!

Lähikuvaa valjaista.



Vinkkinä muillekin valjakkoajosta kiinnostuneille; molemmat tuotteet on tilattu Viljar Shopista, tutustu kärryihin tarkemmin tämän linkin kautta ja valjaisiin täältä!



Kärryttelyn jälkeen vaihdettiin vielä valjaat paksuun lämpöiseen rungottomaan karvasatulaan ja paleleva kuvaaja kuskiksi. Tuo satula on oikeasti terapiakäyttöön tarkoitettu, ja siellä todellakin istui kuin tuolissa! Miten tuo voikin samaan aikaan olla aivan kamalan mutta tavallaan ihanan tuntuista. Omituinen satula kerrassaan. Minun jalkani eivät siellä kyllä taipuneet yhtään oikeaan istuntaan, vaan todellakin könötän kuin nojatuolissa, niin vahvasti tuo vetää jalat eteen.

Maastoillessa tämä on varmasti aivan unelma, mutta kouluvääntöä en kyllä edes yrittäisi.. Meillä nyt olikin onneksi tarkoituksena käydä vaan pellolla laukkailemassa ja kuvia napsimassa. Valitettavasti aurinko ehti juuri painua mailleen, ja saman tien pimeys iski. Kovin kummoisia kuvia ei siis enää saatu, mutta hauskaa oli. Ainakin välillä - ei niinä hetkinä, kun ponilta meinasi lähteä jalat alta epätasaisella ja vähälumisella pellolla..

Könöttää ja pönöttää, mutta maisema on nätti.


Kalino on keksinyt ravissa omituisen tavan, jota oikein kukaan ei osaa selittää. Joskus teki sitä useammin, nykyään harvemmin, mutta nyt vasta mie sain ensimmäisen kerran tämän nähdä ja kokea. Tarjosi sitä moneen otteeseen pellolla ravaillessamme. Poni alkaa kesken normaalin raviaskeleen ottaa selvästi korkeampaa ja lyhyempää askelta, se tavallaan kuin pomppii paikallaan! 

Ollaan mietitty, mikä tuossa voisi olla pointtina, sillä sehän on hevoselle huomattavasti raskaampaa ja vaatii enemmän kuin pelkkä eteenpäin ravaaminen. Toisaalta siinä helposti ratsastaja irtaantuu satulasta, ja kuten Milja itse totesi, yleensä alkoi vielä nauraa päälle, jolloin ratsastajan keskittyminen ja tekeminen loppui helposti siihen. Olisiko poni siis niin fiksu, että se tietää pääsevänsä laiskottelemaan, jos ensin tekee vähän ylimääräistä omatoimisesti??


Auringon tilalle saatiin paljon sumua..

Ei pahemmin ponia hetkauta kaivurin alta kulkeminen.
Käytiin vielä katsomassa, kun tallinpitäjä juoksutti tammaansa ja sen maitovarsa kirmasi vapaana mukana. Näistä olisi saanut aivan ihania kuvia, mutta siinä vaiheessa oli jo niin tajuttoman pimeää, että eihän noista enää mitään tullut...

Varsalla oli hauskaa :D




You Might Also Like

9 kommenttia :

  1. Jestas kui paljo lunta siel on! Ja ihania kuvia :)

    VastaaPoista
  2. Juu niin sitä oli, mutta eipä ole enää.. Plussalla taas. Nuo kuvat on muutaman päivän takaa :)

    VastaaPoista
  3. Upea Kalino!♥ Ja noi valjaat+kärryt *__* mustakin ois kiva ajella vuoniksellani mutta jäänee haaveeksi :P

    VastaaPoista
  4. Ihanat valjaat ja ihana valjakko!

    Mun aiempi heppa teki tuollaista "paikallaan pomppimista", vähän kuin lisättyä ravia ilman riittävää eteenpäinpyrkimystä. Tulkattiin se valmentajan kanssa niin, että hevonen pääsi valahtamaan liian alas ja pitkäksi liian hitaassa tempossa, ja kun se oli tosi lyhytselkäinen mutta kuitenkin kohtuu pitkäjalkainen, etujalat ei tavallaan ehtineet tieltä ja hevonen ns. ylikokosi itsensä. Teki tätä enemmän aloittelijoilla ja lopetti heti kun takajalat käski takaisin töihin eli yleensä kokeneemmilla ehti "pomputtaa" vain yhden askeleen.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa tuo emman kertoma teoria "pomppuravista" aika lailla samankaltaiselta ja varmaan pitää paikkansa Kalinonkin kohdalla. Ravi nimittäin paranee, kun pyytää heposta kulkemaan eteenpäin ja tavallaan unohtamaan turhat pompottelut. :D

    Milja

    VastaaPoista
  6. Moi :). Hei, tiiätkö, että onko tuo Kalino ollu koskaan Leppävirralla ratsastuskoulussa tuntiponina? :). Kävin siellä pari vuotta sitten ja siellä oli just vuonis nimeltä Kalino :D.

    VastaaPoista
  7. Miksi ihmeessä tuo hevonen on klipattu kaulasta, muttei muualta? :D

    VastaaPoista
  8. Heissan!

    Kalinno on tosiaan ollut yhden kesän ajan ratsastuskoulussa leiriponina 3,5 vuotta sitten. :) Sieltä minä sen kävin hakemassa meille ja yhteinen kavioliittomme alkoi.

    Klipattu se on kaulasta siksi, että näin se hikoaa vähemmän ja myös kuivuu hieman nopeammin. Kuitenkaan sitä ei tarvitse nyt loimittaa kuin viimalla tai räntäsateella, toisin olisi jos klippaus olisi laajempi, saati koko hevonen "kalsari-asussa". :D

    Milja

    VastaaPoista
  9. Vau mitkä valjaat! Meilläkin haaveena hankkia tulevalle lv-varsalle ruskeat ajokamat, mutta en tiiä löytyykö sellaisia mistään ja kuinka hintavia ne on :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.