erikoispostaus ,

Vastauksia kysymyksiin osa 3.

10/06/2014 09:23:00 ip. marjo 1 Comments

Pahoittelut kun tässä kesti näin kauan, vihdoin ja viimein sain aikaiseksi vastailla loppuihinkin kysymyksiin! :) Kiitos vielä kaikille teille, jotka kysymyksiä jätitte!


Mikä on sinun pahin tapaturmasi hevosten kanssa?

Tähänkin vastaan hyvin tylsästi kopioimalla luukun edellisestä joulukalenterista.. http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/12/luukku-5.html

Kuinka kauan olette harrastaneet ratsastusta/hevosia?


Mie aloitin hevostelun “oikeasti” 2000-luvun alussa. Olin vissiin vuoden verran harrastanut tallilla pyörimistä ennen kuin tutustuin Lottaan talvella 2001-2002. Tai ainakin näin muistelisin..? Siri harrasti pikkutyttönä hevosia vuosikausia, kunnes teininä harrastus jäi. Minun mukanani tuo lähti tallille vuosien tauon jälkeen 2005 ja siitä lähtien ei ole sieltä poissa pystynyt pysymäänkään ;)

Sirin ensitapaaminen Lotan kanssa ja ensimmäinen kerta hevosen selässä
vuosikausiin. Eiköhän tää ilme sen jo kertonut, että se on menoa nyt...

Mikä on omasta mielestäsi halpa tallivuokra? Entä kuinka paljon on mielestäsi kallis tallivuokra?


Tämäkin riippuu ihan tallista ja sen tarjoamista puitteista.. Sekä siitä onko tallinpitäjä hevosilla tienaava yrittäjä vai kotitallin pyörittäjä. Satasta pidän halpana ja yli kolmensadan kalliina.

Mikä on mielestäsi hyvä hinta kiltille 2 vuotiaalle hyväsukuiselle vuonistammavarsalle, jota on suht paljon käsitelty, mutta ei ajo-opetettu tmv. 

Kääk, tätä melkein kannattaisi kysyä kasvattajilta Suomessa, monet myyvät juuri kuvailemiasi nuoria.. Mututuntumalla ajattelisin noin 2500-3000e?Millä perusteilla valitsit juuri Rollen Nemolle isäksi?
 Kerro kaikista suomen vuonisoreista omat kokemuksesi ja mikset valinnut niitä Nemon isäksi :) 

Tähän en kovin kattavasti voi vastata, sillä en halua alkaa mollata mitään oria. Ne ovat upeita oreja kaikki ja paikkansa jalostuskäytössä ansainneet. Tiedän kuitenkin oreista suhteellisen paljon, tunnen suurimman osan niistä paremmin kuin pelkästään oripäivillä tai kisakentillä nähdyn perusteella. Olen jutellut niitä omistavien/kouluttavien/muuten tekemisissä olevien ihmisten kanssa ja kuullut oreista tarinoita. Sekä olen toki itse nähnyt monet oreista koti- tai treeniolosuhteissa. Mielikuvat oreista ovat siis muodostuneet monien eri tekijöiden summana.. Toisista paremmin kuin toisista. Nämä ovat kuitenkin niin mielipideasioita tai kuulopuheita, etten koe oikeaksi jakaa niitä blogissa :)

Lotalle minulla oli valittavanani seitsemän eri oria, mikä on varsin hyvä saldo Suomessa astuvista vuonohevosoreista. Yhden orin hylkäsin heti kättelyssä sen luonteen vuoksi. Toisen hylkäsin sen aiempien jälkeläisnäyttöjen perusteella. Ja yhden puutteellisten tietojen vuoksi. Jäljelle jäi siis oikeastaan neljä vaihtoehtoa, joista jokainen olisi voinut olla ihan ok valinta..

Tietenkin aina oria valitessa tärkeimmässä roolissa on tamma. Täytyy tarkoin miettiä tamman vahvuudet ja heikkoudet sekä kompensoida niitä orivalinnalla. Näitä viittä oria vertailin keskenään niin luonteen, rakenteen (näyttelypisteet ja arvostelut) sekä aiempien jälkeläisten perusteella. Lopulta oli oikeastaan täysin selvää, että ori tulee olemaan Rolle. Se vei kirkkaan ykköspaikan. Kaikilla muilla jokin asia oli esteenä, jokin seikka johon en ollut riittävän tyytyväinen. Ja se seikka vaihteli kaikkien kolmen edellä mainitun tekijän osalta. Rollessa kaikki oli kohdillaan. Toki sillä ei ollut näyttöä aiemmista jälkeläisistä, mutta nuoreja oreja tuliskin käyttää viemässä jalostusta eteenpäin.

Juttelin myös muutaman pitkän linjan kasvattajan ja todellisen asiantuntijan kanssa orivalinnasta. Näiden keskustelujen jälkeen olin entistä varmempi siitä, että Rolle on oikea valinta Lotalle. Ja hetkeäkään en ole katunut!

Rolle <3

Kerro, miksi haluat Nemon pihattoon ja ylipäätään suosit pihattoja? :) 

Olen aloittanut tekemään perusteellisemman postauksen pihattoelämään liittyen, joten jätän tämän tällä erää vastaamatta. Kannattaa sen sijaan lukea aiempi postaus Miksi valintani olisi pihatto?

Popi pihatossa.

Luettele kaikki vuonispaikat/tallit missä on vuoniksia?
 

Vuonohevosia on nykyään niin paljon, että enhän mina mitenkään voi tietää niistä kuin pienen murto-osan! Vuonohevosiin erikoistuneista tällä hetkellä toimivista talleista - joissa on jotain yleisölle suunnattua toimintaa hevosilla ja/tai kasvatusta - ensimmäisenä tulee mieleen

Vuonotalli Solsikke
Yli-Tokon Vuonohevostila
Hepojoen Vuonohevoset
Vuonohevostalli Rajavaellus
RideNorth (Vaellustalli Inarissa)
Kivihaudan talli
Aitotalli

Listaa saa vapaasti täydentää, jos unohdin jonkun.. :)

Yli-Tokolla pusuttelemassa tammaa, joka hurmasi minut ihan täysin maitovarsana,
ja jonka esitin näyttelyissä vuosi sitten. Ensi kesänä tamma saa ensimmäisen oman varsansa <3

Eikö hän ollutkin kaunis varsa?!

Mikä on teidän korkein hyppäämänne este?
 

En tiedä onko Siri hypännyt pieniä pystyjä kummempaa? Tuskin ainakaan aikuisena, rohkeana pikkutyttönä ehkä! :) Miun korkein taitaa olla noin 70cm, mikä kyllä sai sekin niskavillat nousemaan pystyyn.

Kalinon kanssa pelottavan korkeita hyppyjä.

Oletteko kummatkaan kisanneet mitään? Jos olette niin mitä, missä, milloin, miten meni jne? :)

Tästäkin veikkaan, että Sirin kisat ovat olleet kaikennäköisiä taitoratsastuksia ym. pikkulikkana? Näistä olisi kieltämättä kiva kuulla lisää! Mie olen käynyt tasan kahdet kisat, molemmat esteitä ja molemmat ristikkoluokassa. Issikka-Mapen kanssa kiellettiin kolme kertaa ja Lotan kanssa painatettiin vikasta(?) esteestä ohi toisella suunnalla seisoskelevien kavereiden luo.. Nämä molemmat tapahtuivat yli kymmenen vuotta sitten!

Minä estekisoissa, jiihaa. Mape oli tykki, sitä piti vaan ohjata ja jarrutaa :)
(joten en ymmärrä miten onnistuttiinkin kieltämään itsemme ulos, höh..)

ps. Miten unohdinkin, kisattiinhan me Lotan kanssa vuonohevosten käyttöajomestaruuksissa hopealle, siitä on kuitenkin blogissa jo niin monta postausta, etten enää viitsi kisoista kirjoitella ;)

You Might Also Like

1 kommentti :

  1. oli kyllä kauan odotettu :) Tuleeko vielä neljättä osaa?

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.