kengittäjä ,

Takaisin kengättömyyteen

9/29/2016 10:28:00 ap. marjo 3 Comments

Onneen ei ole oikotietä, tupataan sanomaan. Ehkei olekaan, mutta kokeillaan edes, löytyisikö pientä helpotusta kenkien pois jättämisen myötä. Nemolla on nyt ollut etujaloissa kengät vajaan puoli vuotta, eikä sillä ikinä ole ollut samanlaisia selittämättömiä jalkaongelmia mitä tänä kesänä. En tosiaan tiedä, onko kengillä mitään tekemistä asian kanssa, mutta jos nämä katoavat kengättömyyden myötä, ehkä tähän joku yhteys voidaan vetää..

Ylikasvanut kavio - toivottavasti viimeinen kenkäkuva hetkeen!

Ell kokeili ja katseli Nemon jalat läpi viimeksi käydessään. Ainoa selitys, minkä hän äkkiseltään keksi noille kahdelle kunnon ontumiselle, olisi mahdollinen jalan asentomuutos uusien kenkien myötä. Siis kahden kengityksen jälkeenhän Nemo on nyt alkanut ontua. Sen lisäksi ajoittain on ollut turvotusta ja epäpuhtautta ilmassa. Mitään hän ei jaloissa tuntenut ja oli sitä mieltä, ettei kannata lähteä viemään kuvattavaksikaan. Seurataan. Taas on siis menty kevyemmällä, kun hevonen on ollut välillä ravissa ep ja välillä ei. Ihme touhua.

Enää täytyisi hankkia uudet entistä ehommat tossut, jotta päästään maastossa poksuttamaan! Meillä maastot ovat pelkkää asvalttia tai sorateitä, joten kengättömillä kavioilla täällä ei ole mitään asiaa Nemon kanssa lenkkeillä ilman suojaa. Alunperin siis Nemolle kengät ylipäätään laitettiin, koska ongelmia oli myös ilman kenkiä. Kaviot kuluivat niin paljon, että kannat olivat liian matalat ja hevonen "käveli säteiden päällä". Kaviot olivat myös pahasti vinot, eikä niitä meinannut saada vuolemalla suoristettua, koska ne kasvoivat niin vähän, ettei niissä ollut mitään vuoltavaa.

Jalkojen asento on parantunut kenkien jälkeen, kun kavioiden kannat ovat päässeet kasvamaan.

No nyt tilanne on toki parantunut pitkän kengällisyyden jälkeen, kun kaviot ovat saaneet kasvaa. Onneksi syksyllä maa on sen verran kosteaa ja pehmeää, että ihan heti ei uskoisi kavioiden uudestaan pois hioutuvan.. Yritän nyt ottaa itseäni niskasta kiinni ja vuolla ahkerasti - jalka-asennot kun valitettavasti laittavat kaviot ihan vinoon, ja ne on pakko yrittää pitää suorassa ahkeralla vuolulla. Harmillisesti kaviot ovat myös pahasti lohkeilleet kenkien jälkeen ja pari kertaa ehti kenkä pudotakin jalasta. Isoja palasia puuttuu reunasta ja irtoseinämäisyyttäkin taitaa vähän olla. Toivottavasti suunta on nyt vain ylöspäin! Hidasta hommaa tämä kavioiden kanssa pelaaminen, mutta minkäs teet.. Yrittänyttä ei laiteta.


Aamulenkillä lörppähuulen kanssa.

Kyllähän jokaiseen lenkkiin pitää ruokatauko sisällyttää ;)

You Might Also Like

3 kommenttia :

  1. Niin tuttua...Lassilla kokeilin kaikenlaisia kengityksiä, matalakantainen ja herkästi kengitetty liian ahtaaati, sitten päädyin kengättömyyteen ja suurinpiirtein vannoin, ettei kenkiä enää ikinä. Paitsi sitten meni ensin takasesta jänne, kun kavio kai lipsahti laukassa huonon pidon vuoksi (vaikea sanoa, en ollu itse selässö silloin), sairasloma tarkoitti kävelyä ja tarhausta syksy silloinkin oli- kostea maa pehmensi kaviot ja ne lyhyetkin kävelyt tarhassa kulutti loputkin, tiellä oli bootsit. Tuloksena vielä jännevamman lisäksi sairaskengät -> vuoden korjailut. Lisäksi ne kaviot kun kasvoi niin nopeasti kengässä, että olivat äkkiä liian pitkät ja sehän taas rasitti jänteitä... max. 6 viikkoa kengitysväliä sai pitää. Mutta 12 vuotta asiaa opettelin ja 2 vuotta tiesin, että hyvästä kengityksestä ei sen hevosen kohdalla tingitä. Kaikki kengitykset ei sovi kaikille eikä kaikki kengittäjätkään, hyvä kengittäjä/vuolija ja kengitystapa on vaikea löytää, kun sen pitäisi toimia hevoselle sekä omistajan kukkarolle :D ~ Jenni

    VastaaPoista
  2. Me kokeiltiin kengättömyyttä kesän aikana, hevonen ei arkonut silmin nähtävästi mutta selästä arkominen tuntui ja liike jäi " kesken". Kengät takaisin ja liike muuttui taas hyväksi. Toki saatiin irtoseinämät kasvamaan pian pois tällä väli ajalla, mutta aktiivi käytössä ole hevonen ei valitettavasti pärjännyt hyvin ilman kenkiä, vaikka bootsit oli jalassa aina liikutettaessa :( toivottavasti teillä onnistuu!

    VastaaPoista
  3. Huippu Ammattikengittäjä laittoi meidän tammaa vuoden verran (tätä ennen jo jouduttiin pois laittoa mietitimään kun mitenkään ei ollut hyvät ja tuntu kavioiden vaan hajoavan) :/ reilu satakilometriä ajettiin 6vko välein, mutta nyt kolme vuotta myöhemmin ongelmat on hävinnyt ns. Normi ammattilais kengittäjiä voi sitä kotitallilla laittaa :) vaatii aikaa ja hyvää hoitoa kaviot..

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.