ajo-opetus ,

Luukku 17

12/17/2013 12:55:00 ap. Siri 3 Comments
Onko teille muodostunut jotain heppamaisia jouluisia perinteitä?
Marjo vastaa:
Mie olen käynyt tallilla joka ikinen jouluaatto viimeisen kymmenen vuoden aikana, eli vuodesta 2003 alkaen. Siitä on tullut jo sen verran tärkeä perinne, että kovasti laittaisin hanttiin, jos väliin pitäisi jättää. Tosin joka vuosi pelkään, etten enää "saa" lähteä käymään, kun kotona tarvitaan apua ja on niin hirmuisesti tekemistä :( Blakke oli tuolloin vuonna 2003 reilu puolivuotias, ja pakkohan sitä "omaa" tärkeää pikkupojua oli käydä aattona muistamassa. Ompelin omin pikku kätösin Blakelle lahjaksi ruskean fleeceloimen, joka sen jälkeen on ollut Rouskulla ja nyt Nemolla käytössä. Yleensä olen vienyt hevosille joulupiparit/omenat, joskus myös askarrellut niille omat nimikkopiparit "tyylikkäiden" *köh köh* koristeluiden kera. Toki vaan ihan pienet piparit, kun ei hevosille parane mitään ylimääräistä herkkua syöttää - joulunakaan! 

Silloin joskus muinoin, kun Lotan omistaja vielä aktiivisemmin hevosten kanssa harrasti, käytiin yleensä aattona myös jonkilainen joulumaasto. Yksi muistikuva on vissiin vuosien -03 - 05 ajoilta, kun oltiin aattona maastossa Lotalla, Bambilla ja edesmenneellä issikka-Mapella. Maastoiltiin usein ponien omistajien kanssa kolmestaan tällä kokoonpanolla, mie ratsastin siis aina Lotalla. Kuten ehkä tiedätte, Lotta ei ikinä pukita, enkä ole kuullutkaan sen pukittaneen kuin kerran tai kaksi, jos sitäkään?! Silloin oli satanut kunnolla lunta jokin aika sitten, eikä vielä paksussa hangessa oltu pahemmin ehditty ratsastella. Meillä oli maastolenkillä yksi tuttu laukkamäki, jonka hevosetkin olivat oppineet vetämään täysillä ylös. Mape meni kärjessä, mie tulin Lotalla keskellä ja Bambi vikana. Kesken mäen laukkaamisen Lotta sitten heitti pukin! Takana tuleva Kristakin mäen jälkeen ihmeissään ääneen nauraen kysyi, että pukittiko Lotta oikeasti?! Miekin repesin totaalisesti selässä, tuli niin täytenä yllätyksenä ja tuntui hassulta, lumi vaan pöllysi kavioissa ja kaikilla oli kivaa - vissiin jouluriemu tarttui hevoseenkin ;)


En valitettavasti löytänyt vanhempia aattokuvia kuin näiltä vuosilta…
2004 kuvassa Lotta ja vuoden ikäinen Blakken, 2005 käytiin Lotalla hiihtoratsastamassa, mie suksilla, 2008 ja 2009 siskonmies pikkuisen Yllärin kanssa ;)

Viime vuosina olen käynyt yleensä vaan pikaisesti aamusta hevosia moikkaamassa. Siskoni on miehensä kera monesti lähtenyt mukaan, molemmat vissiin hevosista tykkäävät, vaikkei sen suuremmin kiinnostakaan. Jostain syystä Ylläri on muodostunut siskonmiehen suosikiksi, se oli tosiaan vielä maitovarsa, kun ekan kerran nuo kävivät aattona mukana tallilla. Ja oletettavasti kasvanut hurjasti vuosi vuodelta. Tuo meidän laumamme on kyllä niin yltiösosiaalinen ja ihmisistä kiinnostunut, sekä äärettömän kilttejä kaikki, että hyvin siinä itsekin saa joulufiilistä myös hevosia harrastamaton, kun aattona niitä käy rapsuttelemassa. Etenkin jos on lumi maassa.


Pari vuotta sitten aattona oli musta maa. Kävin kuitenkin Lotalla pienen lenkin, ja nappasin ensi kertaa Rouskun narunpäähän mukaan - hyvinhän se varsalta sujui :)

Parina viime jouluna myö olemme Sirin kanssa koristelleet tallin joulukuosiin ennen aattoa. Tänä vuonnakin oli/on edelleen(??) tarkoitus tallille joulua tehdä, mutta en vaan ymmärrä, mistä välistä aika siihen revitään! Samalla on tullut aina tehtyä tallilla perusteellisempi joulusiivo satulahuonetta ym. tiloja myöden. Mutta se ainakin tulee jäämään väliin tänä vuonna.. 


Hildurin joulupose! Näitä on muuten samanmoisia muiltakin vuosilta x)

Ja viime jouluna otettu kuva tallista joulukoristeluiden jälkeen..


Siri vastaa:

Mitä olisikaan tallin joulu ilman koristehavuja, joulukuusta, jouluvaloja, lyhtyjä, varrasleipiä, suuria punaisia omenoita, punaisia rusetteja, kulkusia, joulupalloja, nimikkokransseja ja tonttukuvauksia?? Ei niin mitään.
Mun tallin joulurituaalini ovat alkaneet oikeastaan vasta Rouskun tultua taloon. Silloin innoissani väkersin jokaiselle ponille omat kranssit karsinan oviin ja ekan kerran Marjon kanssa puhuttiin josko tehtäisiin talliin ihan vähän jotain muutakin. Ihan vähän muutakin käsitti sitten kaiken tuon edellä mainitun kuusista kimallenauhoihin asti.

Mun joulun rituaaleihin kuuluu tietysti joulukuvaukset. Rakastan sitä, että kuvissa on joku juttu. Aina pitää mennä astetta pitemmälle ;) Vuonna 2011 olin tallilla yksin Laran kanssa enkä uskaltanut Rohania ottaa mukaan kuvauksiin, koska sillä ei olisi ollut ketään pitelijää joten Lara pääsi Lotan kanssa poseeraamaan kaksistaan. Oli hyytävä ilma. Tytöllä kuvaushetkellä päällä vain kahdet sukkahousut ja tonttuhame. Lumi pyrytti jäisiä piskoja naamaan. Siinä ei paljon kuvauspaikkoja haeskeltu. Ei muuta kuin iskin likan selkään, nappasin nopeasti kymmenkunta kuvaa ja sujautin tytön nopeasti takaisin toppahaalareihin.

2011 jouluposetuksia. Hyvin näkee Laran ja Lotan kasvoilta purevan viiman.
Onneksi Lotta oli ihmetyksekseni yllättävän kuvauksellinen kaikki sen kaksi minuuttia.

Edellis vuoden kammottavasta kelistä viisastuneena ja oikeastaan lumettomasta kuraisesta säästä johtuen pidin vuoden 2012 kuvaukset sisätiloissa. Tällä kertaa mukanani oli sentään siskontyttö joka koitti epätoivoisesti saada koiria katsomaan samaan suuntaan ja Rohanin pitämään turpansa irti koirien turkeista ja Laran tonttulakista. Mahdoton yhtälö, mutta kun tarpeeksi kauan yrittää saa sitä jotain aikaiseksi.

2012 jouluposetusta. 

Kuten jo aiemmin olen kertonutkin, tänä vuonna kuvaukset pidettiin taas. Tällä kertaa Heikki sai olla avustajanani. Tosin eipä hänen tarvinnut muuta kuin seistä vieressä ja näyttää komealta sillä kuusihenkinen lapsikatraani on jo niin tottunut pällistelemään kamerani edessä, että kuvaukset saatiin purkkiin melkein ennätysajassa. Sen kuvan ja pienen jouluyllätyksen pääsette näkemään sitten myöhemmin ;)

Seuraava rituaali taitaakin sitten olla heppojen joulutunnelmissa tehty liikutus hetki ja tallin siivous. Seuraavat kuvat olen julkaissut aiemmin omassa facebook -profiilissani albumissani tallinjoulu 2011. Olin laiska ja kopsasin kuvat tähän sellaisenaan, mutta pääsettepä tekin lurittelemaan joululauluja meidän tallin jouluponien ja joulusiivous kuvien katselun ohessa:

Skellan kurkistus pihaton suulta.
Tarjoisiko kukaan jouluomenaa?
Tänä päivänä Rohan oli ensin Lotan vierellä takaa-ajossa.
Sitten se saa ensi kosketuksensa koppakärryihin.
Ja siinä hän könöttää kärryjen edessä, mamman kainalossa.
Kaksi niin hehkuvaa...
Kiitos jouluisesta rillumaretkestä.
Sitten onkin aika aloittaa tallin joulusiivous.
Purutonttu työssään.
Joulujuotavien hakua poneille.
Välillä pitää tankata jotta jaksaa taas.
..ja tietysti huilata lantalan luukulla.
Vielä viime hetken koristelut ja jokaiselle ponille oma jouluinen kranssi karsinan oveen.
ENNEN
JÄLKEEN
Sitten ponien puunausvuoro puhtaassa tunnelmallisessa tallissa.
ja hetki oman äidin sylissä <3
Jouluateriaa saivat myös tonttutytön keltaiset ponit.
Kiitos Lara! T: Lotta
Kun menee aikaisin nukkumaan, tulee jouluaatto nopeampaa...
Jouluvalo luo talliin viimeisen silauksen ja pukki voi jo tulla....
tai ainakin.....
....Rohanin mielestä se joka jouluinen iso punainen jouluomena,
jota se Skellakin siellä pihaton suulla jo aiemmin kärkkyi.

Kyllä vaan Ropsukka saa tänäkin vuonna ihan oman sydämellä kaiverretun, rakkaudella ostetun jouluompun ja vaarilta sata varmasti pussillisen kuivia leivänkänttyjä!!Seuraavan päivän kysymys:

Oletko hyvä piirtämään? Jos et niin nyt on aika opetella. Piirrä/maalaa/askartele kuva/teos hevosesta ja julkaise se tässä. Vaikka sitten tikkuhevonen kunhan taiteilet.

You Might Also Like

3 kommenttia :

 1. Voi teidän talli on ihanan jouluinen! Meillä aiemmin myös koristeltiin oikein koreaksi koko talli, mutta sittemmin jätetty kun aikaa muka ei riitä siihen :/

  http://arrasankari.blogspot.fi/2013/12/luukku-17-meidan-hevosjoulu.html?m=1

  VastaaPoista
 2. Ihana Lara ja Rohan <3

  VastaaPoista
 3. http://wiikinkiponit.blogspot.com/2013/12/joulukalenteri-luukku-17.html

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.