bambi ,

Luukku 22

12/22/2013 08:11:00 ap. Siri 3 Comments
Mikä on tallissasi parasta? Mikä huonointa? Kerro tallistasi sanoin ja kuvin.


Marjo vastaa:


No voi että, kun olisi tajunnut tämän kysymyksen tulevan, niin olisin ottanut varta vasten tallista esittelykuvia.. Tajusin tässä samalla, että eipä ole koskaan tullut kuvattua pelkästään tallia. Yritän nyt kuitenkin kaivaa jotain vanhoja kuvia, joista saisi käsitystä paikoista. Itse asiassa talli on kyllä ollut pitkän aikaa niin ruokottomassa kunnossa, ettei sitä pahemmin olisi kannattanut nyt kuvatakaan :D Tänään yritetään tehdä pientä joulusiivoa..


Piirsin teille aivan järisyttävän hienon esittelykuvan tallista! :D Mittasuhteet ovat päin prinkkalaa, seinät vinksottavat vähän sinne sun tänne, ja hevosten ulkonäköä en viitsi edes kommentoida.. Mutta ehkä tämä auttaa hieman selkeyttämään, mistä kuvat on napsittu?


Tässä on tallin perusnäkymä käytävältä karsinoiden välistä. Ja suunnilleen tältä siellä yleensä näyttää..


Tallirakennuksesta ulkoapäin en löytänyt yhtään hyvää kuvaa. Talli on todella iso ja osittain miun silmääni myös tosi nätti, vanha puurakennus puolittain. Talli on tehty vanhaan navettaan, ja vain pieni osa rakennuksesta on siis kunnostettu talliksi. Suurin osa on nyt tyhjillään vailla käyttöä (tai täynnä vanhalle maatilalle kertynyttä romua..). Talli tähän navetan sisälle on rakennettu vasta vuonna 2007, ja vielä se onkin melko uuden oloinen ja suht siistissä kunnossa.


Lotta kiinni käytävällä taaemmassa hevospaikassa. Tähän mahtuu hyvin kaksi hevosta peräkkäin, kuten oletta varmaan jossain kuvissa huomanneetkin olleen.


Karsinoita varsinaisen tallin puolella on siis neljä. Lisäksi tallin "ulkopuolella", eli ns. pihaton puolella on yksi karsina, jossa Rousku majailee. Tästä erillisestä karsinasta on ikkuna tallin puoleiseen karsinaan, mutta selkeästi kylmempi se on talvella kuin oikeasti tallissa olevat karsinat. Tosin ei tallikaan lämmin ole, eli hevoset itse sitä ainoastaan lämmittävät. Kovilla pakkasilla menee tallikin pakkasen puolelle, mutta on se myös talvella selkeästi ulkoilmaa lämpimämpi, varsinkin aamuisin. 


Kaikki karsinat ovat ylös saakka joka sivulta tiiviit, mutta vain alaosa on laudoitettu ja ylhäällä on kalterit. Ovissa on erilaista pienempää verkkoa. Yhden karsinan päällä on luukku ylös heinävintille, joten sieltä pudotellaan suoraan heinät talliin ja jaetaan sitten muihinkin karsinoihin.


Heinävintiltä johtaa alas toinenkin luukku, se on puolestaan pihaton päällä. Tämä kuva on pihatosta otettu, ja Siri siellä juuri heiniä pudottelee. Tästä samaisesta luukusta kyttäsimme Lottaa ja Nemoa varsomisyönä, ja nukuimme siis itse heinävintillä tuossa luukun reunalla.Pihatosta alunperin vain pieni osa oli ponien käytössä. Väliseinä erotti puolet toisistaan ja suurempaan tilaan hevosilla ei ollut pääsyä. Siinä säilytettiin heinää ym. tavaraa, en edes muista enää. Vaan varsomisen lähestyessä Lotalle kun piti saada isompi karsina, otettiin loputkin pihatosta hevoskäyttöön ja tehtiin väliovi tuolle isommalle tilalle. Siitä tuli siis Lotan varsomiskarsina. Nyt hevoset ovat hajottaneet pihaton puoliskoja erottavan seinän, joten koko pihatto on päivisin hevosilla käytössään ja öisin Lotan ja Nemon majapaikkana. Suunnilleen 30 neliötä tuossa taitaa olla tilaa.

Ylemmässä kuvassa on pihaton pienempi puoli ja alemmassa isompi puoli, kun väliseinä oli vielä pystyssä..Pihaton ja tallin väliin jää siis Rouskun karsina sekä pieni käytävä. Tässä siitä pari kuvaa.. Oikealla oleva seinä on pihaton seinää, korkeutta sillä on sen verran, että Lotta saa tuosta turpansa yli. Rouskun karsinan ovi on myös avoin, joten hevoset näkevät toisensa tuosta koko ajan. Lotta ja Rousku tulevatkin pian vaihtamaan yöpaikkoja keskenään, joten Lotta yöpyy kuitenkin Nemon näköetäisyydellä noin metrin päässä koko ajan.

Iloinen talliorja ;)

Tallin käytävän perällä on varustehuone. Jos sitä nyt sellaiseksi voi kutsua.. Varusteiden tila on ehkä tallimme surkein puoli. Tuo huone on kylmä, kostea, pieni, pimeä ja kolkko. Hrr… Eipä siellä koskaan tule sen enempää oltua kuin satulan haun ja takaisin palautuksen verran. Myös loimet ym. "ylimääräiset härpäkkeet" säilytetään täällä ja hevosten ruuat. Viime talvena satulahuoneeseen hommattiin patteri, jotta loimet saisi jotenkin kuivatettua käytön jälkeen. Patteria tosin pidetään päällä vain tarpeen mukaan silloin, kun joku on tallilla paikalla.


Tässä näkyy käytävää hieman paremmin. Karsinan seinään on nakutettu pitkä rivi nauloja, joissa roikkuvat riimut ja suitset. 


Tässä on kuva karsinoiden välisestä käytävästä tallin perältä otettuna. Siri viuhahtelee käytävällä ;) Kuva taitaa olla viime vuoden joulusiivouksen peruja..


Ja tässä samasta suunnasta Lotta käytävän tukkeena. Seinällä roikkuu liitutaulu, johon ehkä joskus on kirjoiteltu jotain, mutta eipä se kovin kummoisessa käytössä ole ollut koskaan. Takana näkyvällä ikkunalaudalla säilytetää hevosten harjalaatikkoa, ja siihen aina ensimmäisenä tulee laskettua käsistään kaikki tavara, mitä nyt tallissa sattuukin tarvitsemaan.


Lähempi kuva tavarapaljoudesta ikkunalla. Lyhdyssä on sisällä jouluvalosarja, ja se jätetään aina öisin päälle hevosten pieneksi yövaloksi talliin.


Tallin pihasta on tosi huonosti kuvia. Kuten mainitsin, kyseesä on iso vanha navetta, ja tässä näkyy siitä hyvin pieni osa. Kuvan liukuovista kuljetaan talliin sisään. Samantyyppiset ovet ovat hevosten pihatossa ulko-ovina.


Kärryille kyhättiin oma varastotila navetan toisen liukuoven taakse. Täälläkin on hurjasti tilaa takana, mutta kaikki paikat niin täynnä vanhaa hylättyä tavaraa, että hyvä kun kärryt saatiin sinne mahtumaan.


Tallimme pihapiirissä ei asu ketään, vaan koko talli on ponien omistajilla vuokralla. Me olemme siis Sirin kanssa alivuokralaisina tässä. Tallin pihassa on kyllä ollut muinoin asuinrakennus, mutta se on jo vanha ja laho, ja olisi taatusti purkamisen tarpeessa, jos joku haluaisi paikalle muuttaa. Tässä siis tallin pihaa ja vanha päärakennus.


Navetan puisesta päädystä näkyy osa tässä kuvassa. Hevosten tarha on tuossa vasemmalla ja pihaton sisäänkäynti siinä lähellä myöskin. Harmi kun tästä puisesta osasta ei ole kuvaa toiselta puolelta, se on nätti.. Pitääkin muistaa joskus ottaa - paremmilla keleillä ehkä :)


Tallin pihaan johtaa lyhyt muutaman kymmenen metrin pihatie, joka kääntyy tuolta pikkutieltä, missä Sirin kanssa ylemmässä kuvassa kuljetaan. Tässä olemme Lotan kanssa jo tallin omaan pihaan johtavalla tienpätkällä. 


Tallin pihassa pääsee ajamaan ympäri (kun kelit sen sallivat). Tallirakennus on heti tuossa vasemmalla ja vanha päärakennus oikealla. Tässä ollaan siis jo käytännössä tallin pihassa.


Lottakin on joskus majoittunut karsinassa :)

Tallin paras puoli on ehdottomasti oma rauha! "Oma tupa oma lupa". Vaikka ihan oma tupa nyt ei kyseessä olekaan, niin melko omilla säännöillä saadaan mennä.. Vuokranantajat eivät hirmuisesti ole tekemisiä rajoittaneet, vaikka toki kaikkiin suurempiin muutoksiin on luvat kysytty. Myös tallilla hevosten kanssa puuhailu on niin vapaata, kun ei kukaan ole nipottamassa tai valittamassa mistään, ja yleensä vielä yksin tai Sirin kanssa kahdestaan tallilla ollaan. Suurin ongelma uudelle tallipaikalle siirtyessä - etenkin jos kyseessä olisi jokin suurempi ratsastuskoulu tmv, voisikin olla sopeutuminen kaikkiin niihin sääntöihin, joita kaikille talleille on aina kehitelty. Talli on myös miun mielestäni juuri passelin kokoinen, kodikas ja viihtyisä. Pihatto on mielettömän suuri plussa, nyt kun se hevosille on kokonaisuudessaan otettu käyttöön! 

Seuraavan päivän kysymys: Mitä hevosaiheista toivot pukilta joululahjaksi huomenna?

You Might Also Like

3 kommenttia :

  1. http://wiikinkiponit.blogspot.fi/2013/12/joulukalenteri-luukku-22.html

    VastaaPoista
  2. http://aladdinbird.blogspot.fi/2013/12/213.html

    VastaaPoista
  3. http://peterfjord.blogspot.fi/2013/12/joulukalenteri-luukku-22.html

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.