ajo ,

Tänään tehtiin historiaa!

4/13/2014 07:13:00 ip. marjo 6 Comments

Nyt se on virallista, ja tässä he ovat, upeat uudet jalostusorimme! Trollguten palkittiin ensimmäisellä palkinnolla ja Solsikkens Fjalar toisella, molemmat siis merkittiin vuonohevosten ensimmäiseen kantakirjaluokkaan! Niin makeaa, niin mahtavaa, että tähän ei todellakaan voi keksiä riittävän ylistäviä sanoja…!

I-palkinnon kantakirjaori Trollguten

Suomen ensimmäinen valkohallakko jalostusori Solsikkens Fjalar

Aloitetaan ensin liudalla orien ajokoekuvia. Trollguten suoritti ensimmäistä kertaa uudenmallisen käyttöajokokeen. Norjassa ollaan tekemässä suuria muutoksia oriiden käyttökokeisiin, ja Suomessa seurataan perässä. Tänä vuonna oli mahdollisuus valita, haluaako suorittaa vanhan mallisen ajokokeen vai uuden tämänhetkistä tilannetta Norjassa mukailevan ajokokeen. Trollgutenin ajuri päätti tehdä uudenmallisen kokeen, ihan mielenkiintoista oli nähdä sekin. Suurin muutos lienee siinä, että juontolaitteella ei ajettu laisinkaan.

Molemmat orit suorittivat ajokokeet upeasti. Rolle oli niin rauhallinen, kuuliainen, rento ja maltillinen kuin hevonen olla voi. Kuitenkin se liikkui mukavasti ja työskenteli tarmokkaasti. Fjalar puolestaan oli huomattavasti reippaampi, mutta myös täysin kuulolla ja oikean työmyyrän oloinen. Tämä pieni kolmivuotias ori vaikutti niin isolta ja upealta työmieheltä, kun hänellä oli valjaat niskassaan ja kärryt perässä. Sanoinkin Sirille siinä katsellessamme, kuinka ori on koko ajan kuulolla. Pieneksi sekunnin sadasosaksikaan sen huomio ei kadonnut sitä käsittelevästä ihmisestä, ja poni tiesi selvästi olevansa töissä. On nämä ihania otuksia. 

Fjalar teki kahdella tapaa historiallisen suorituksen tullessaan hyväksytyksi jalostuskäyttöön. Kuten mainittu, se on ensimmäinen valkohallakko ori Suomessa. Mutta se on myös ensimmäinen ori, jolla on Suomessa syntynyt isäori! Ainoa aiemmin Suomessa hyväksytty ori, jonka isä myös olisi hyväksytty täällä, on Hertug Foss, mutta sen isä Ljosprins on kuitenkin Norjassa syntynyt. Aika upea meriitti siis myös Fjalarin isälle, Solsikkens Sigurdille, joka viettää nykyisin leppoisaa ruunanelämää pian isänsä paikan tallissa jalostusorina ottavaa pientä poikaansa paimentaen.

Ylämäkipysähdys.


Lataan teille myöhemmin videot myös molemmista ajokokeista sekä oriiden loppuarvosteluista. Oikeastaan koko oripäivät näiden kahden osalta on tallennettu videolle ja tulossa myöhemmin näytille! Kunhan ehdin nämä käsitellä.. Tässä kuitenkin tärkeimmät osat oriiden arvosteluista, videoilta koko lausuntoa odotellessa (en takaa että tekstit ovat tässä täysin oikein):

Trollguten

säkäkorkeus 144, lautaskorkeus 142,5, rinnanympärys 178, etusäären ympärys 21

Ori edustaa hyvää rotutyyppiä, sillä on hyvä orileima ja se on ryhdikäs. Sillä on ilmeikäs pää, hieman paksu pään ja kaulan liittymä, ylälinja on sopusuhtainen. Lapa on pitkä. Säkä on hieman piirteetön. Lautanen pitkä. Jaloissa hyvä luusto, edestä suorat, hieman ahtaat liikkeet. Takajalat ovat selväpiirteiset, niissä on hyvät kulmaukset. Käynti on irtonaista ja matkaavoittavaa, raviliikkeet ovat irtonaiset, hieman etupainoiset. Laukka on etupainoista, ei vielä tasapainossa. 

Pisteet: 8,5, 8, 8, 8, 9, 7, 8, 9, 7,5, 7, yleisvaikutelma 8, rakennepisteiden keskiarvo 8,0 

Ratsastuskoe: Käynti on irtonaista, ravissa ja laukassa vielä puutteellinen tasapaino. Etupainoinen ja kompuroi. Eteenpäinpyrkimys puutteellinen. Ei pystynyt taivuttamaan itseään. Erittäin yhteistyöhaluinen ja nöyrä ori. Rauhallinen ja malttaa hyvin. Parempi valmistelu olisi ollut hevoselle eduksi. 

Ajokoe: Aisoihinlaitossa rauhallinen, hyvä suoritus. Liikkeet matkaavoittavia, käynti ja ravi tarmokasta. Pysähdykset, ajo, mäkikoe, kahdeksikko, peruutus ja vetokyky: rauhallisesti ja hyvinsuoritetut tehtävät, erittäin hyvä peruutus. Yleisvaikutelma: hyväluonteinen ja yhteistyöhaluinen hevonen. Erittäin yhteistyöhaluinen, hyvä eteenpäinpyrkimys. Ajuri suoritti ajotehtävän mallikkaasti. Hyvä suoritus. 

Lautakunnan päätös: Tämä on ryhdikäs, maskuliininen ja sopusuhtainen ori. Se palkitaan jalostusorina ensimmäisellä palkinnolla, se merkitään vuonohevosten kantakirjan ensimmäiseen luokkaan (?) ja sille myönnetään jalostukseenkäyttöoikeus vuosiksi 2014-2016. Solsikkens Fjalar

säkäkorkeus 141, lautaskorkeus 142, rinnanympärys 164, etusäären ympärys 20,5

Korkeajalkainen ori, joka edustaa modernia tyyppiä. Ilmeikäs pää, hyvänmuotoinen kaula, pitkä säkä ja lihaksikas ylälinja. Lapa on hieman pysty ja runko vielä kaita. Takaosassa on hyvät kulmaukset, takaosa saisi olla lihaksikkaampi. Etusääret ovat pitkät, polvet piirteettömät, etujalat pihtipolviset. Koipi(???) saisi olla lihaksikkaampi. Käynti on tahdikasta, hieman jäykkää takaa. Ravi on energistä, siinä on hyvä mekaniikka. Laukassa hyvä tasapaino, ori laukkaa ylämäkeen. 

Pisteet: 8, 8,5, 8, 7, 7, 6,5, 7, 7, 9, 9, yleisvaikutelma 8, pistekeskiarvo 7,72

Ajokoe: Aisoihin laitossa ja pois otossa hermostunut. Ajo oli alussa jännittynyttä, rentoutui ajon edetessä ja suoritti annetut tehtävät. Hyväksytty.

Lautakunnan päätös: Modernia tyyppiä edustava ori, joka tarvitsee aikaa kehittyäkseen. Ori palkitaan jalostusorin toisella palkinnolla. Se merkitään vuonohevosten kantakirjan ensimmäiseen luokkaan. Sille myönnetään jalostukseenkäyttöoikeus vuosiksi 2014-2015 ehdolla että cem-testi on vapauttava.

Tuhannet sydämelliset onnittelut oriiden omistajille, kasvattajille sekä muille taustajoukoille!! 

You Might Also Like

6 kommenttia :

 1. Voi Marjo, kuinka ihanasti olet oreja kuvannut ja kirjoittanut!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi, voi kiitos. Ihania ovat kuvattavat ja kirjoitettavat oritkin <3

  VastaaPoista
 3. Voi että, hienoa Fjalar, hienosta pikkuvarsasta on kasvanu noin komea ja upea ori :) Ja onnea myös hevosen omistajalle, vaikka toiseksi tulivatkin!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Marjo oripäivien upeista kuvauksistasi ja tuloksien kerronnasta <3 Sinä se jaksat olla aktiivinen vuonohevosten suhteen,tsemppiä Sinulle :)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.