erikoispostaus ,

Hevosshiatsuun tutustumassa

11/17/2014 09:05:00 ip. marjo 3 Comments


Oletko kuullut hevosshiatsusta? Oletko ehkä jopa käyttänyt hoitajaa omalla hevosellasi? Tiedätkö, mitä shiatsussa hoidetaan? Minulle tämä kaikki oli uutta ja ihmeellistä, mutta pienen blogiyhteistyön merkeissä päätin tutustua asiaan lähemmin. Nemo pääsi siis "koekaniiniksi" katsauksessa hevosshiatsun ihmeelliseen maailmaan.


"Shiatsu on japanilainen hoitomuoto, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Shiatsulla hoidetaan energiakanavia, jotka liittyvät akupisteisiin; akupunktion pisteet sijaitsevat näillä energiakanavilla, joita shiatsussa hoidetaan.  
Hoitoa tehdään erilaisin paineluin sekä kämmenillä että sormilla, tämän lisäksi energiakanavia hoidetaan jalkojen venyttelyillä. 
Kuten itämaiseen lääketieteelliseen ajatteluun kuuluu, tällä hoidolla halutaan hoitaa terveyttä ei niinkään pelkkiä oireita. Energiakanavia hoitamalla yritetään avata tiukkoja alueita ja saada energia kulkemaan jouhevasti koko meridiaanilla. Shiatsun ajatuksena on hoitaa kehoa kokonaisvaltaisesti, niin henkistä kuin fyysistäkin puolta."   
lähde: Pure Heart http://tmipureheart.blogspot.fi/p/blog-page.html 


Tmi Pure Heart / Suvi Suur-Inkeroinen kävi siis tekemässä Nemolle tämän hoidon. Varsalle hoitoa ei voi tehdä ihan samassa mittakaavassa kuin aikuiselle hevoselle, ja muutoinkin hoito suunnitellaan tapauskohtaisesti jokaiselle hevoselle erikseen, joten kerron nyt vain mitä Nemon hoidon kautta opin shiatsusta.


Suvi aloitti käymällä hevosen läpi kauttaaltaan. Samalla hän suunnitteli, mihin tulee kohdistamaan hoidon. Nemon kohdalla hän päätti keskittyä virtsarakkoon sekä ohutsuoleen. Virtsarakko on melko yleinen hoidon kohde. Se on yhteydessä liikkeisiin ja luustoon, sekä säätelee Ki:tä, joka on japanilainen ajatus, jota voisi kutsua "elämänvoimaksi". Toisella hoidettavalla kohteella, ohutsuolella, on tekemistä sydämen ja ruuansulatusjärjestelmän kanssa ja se hoitaa myös tarvittaessa emotionaalisia traumoja. Tämä valikoitui kohteeksi Nemon kesäisen pahan laihtumisen sekä kaviopaiseen takia.  



Miten tämä hoito sitten vaikuttaa? Suvin sivuilta jälleen kopioituna: 

  • Shiatsu ennaltaehkäisee ja rentouttaa
  • Auttaa stressiin ja erilaisiin jännitystiloihin
  • Vaikuttaa aineenvaihduntaan 
  • Poistaa kuona-aineita ja auttaa verenkiertoon liittyvissä asioissa
  • Shiatsussa etsitään oireiden aiheuttaja eli syy eikä vain hoideta oiretta, jolloin myös hoidon "tulos" on pitkäkestoisempi




Hevoset reagoivat hoitoon yleensä hyvin ja palaute on vilpitöntä. Toki aikuisilla hevosilla voi olla paljon vuosien saatossa opittuja maneereja, hevoset osaavat peittää tunteensa (esim. kivun) hyvin, jos ne ovat oppineet sen hyödylliseksi pitkän ajan kuluessa. Varsan kohdalla uskoisin tämäkin olevan hieman erilaista, varsalle kaikki on niin mustavalkoista ja se on vielä naiivisti vain oma itsensä. Nemosta ainakin  huomasi erittäin hyvin käsittelyn vaikutukset!


Mitä minulle eniten jäi hoidosta mieleen, olivat hevosen erilaiset ilmeet. Jos joku väittää, että hevonen on ilmeetön olento ja aina samannäköinen, on kyllä pahasti väärässä (kuten hevosharrastajat kaikki tiedämme). Nemon ilme vaihteli hoidon aikana aivan valtavasti riippuen siitä, mistä sitä hoidettiin. Samoin sen käytös. Välillä varsa oli aivan ihmeissään, mitä hänelle tehdään ja mitä nyt tapahtuu. Välillä se rentoutui ja nautiskeli käsittelystä täysin siemauksin. Välillä se teputti, vaihtoi paikkaa ja kuoputti raivoisasti etujaloillaan maata. Välillä se vaan tuijotti minua hyvin tiiviillä "äiti auta mua!" ilmeellä. Välillä se haukotteli reteästi. 



Melkein jo itsekin pystyin näkemään tästä sen, mitä Suvi hoidon päätteeksi kertoi. Varsassa oli varsin selvästi havaittavissa puolierot. Lapojen ja sään ympäristö oli hieman tiukka, enemmän oikealta kuin vasemmalta, minkä selittänee hyvin pitkälle kaviopaise oikeassa jalassa. Varsa on luultavasti varonut jalan käyttöä, mikä on aiheuttanut jännitystä. En tiedä, kuinka iso osuus paisejalan hoidolla oli tähän, mutta varsa oli aivan erilainen oikean ja vasemman jalan hoidossa. Oliko sillä mennyt vaan herne nenään lopputomasta oikean jalan käsittelystä, vai tuntuiko niissä käsittely oikeasti noin erilaiselta? Myös lanneselkä oli hieman tiukan tuntuinen. Muutoin kaikki taisi olla pääosin kohdallaan?




Ainakaan vielä en ole huomannut eroa hevosessa hoidon jälkeen. Tosin paha sitä oli huomatakaan, kun en mitään varsan kanssa ole tässä parina päivänä touhunnut. Hoito oli siis sunnuntaina. Oma itsensä se on ollut, mitä nyt tarhassa sitä olen rapsutellut. Utelias, rento, touhukas, seurallinen, kiltti ja höppänä vauhtihirmu Rouskun kanssa leikkiessään. 



Ohjeeksi sain itse vielä kevyesti omin käsin hoitaa sään ja lavan alueita. Onneksi varsa saa liikkua paljon ja se myös hoitaa itse itseään irrottelemalla tarhassa. Eiköhän tuo paiseen aiheuttama puolierokin jossain vaiheessa tasaudu? Vaikka kaikki hevoset taitavatkin olla toispuolisia - jos ei hevoset, niin ainakin me käsittelijät! Suvi kysyi minulta, olenko huomannut asioiden olevan Nemolle toiselta puolen vaikeampia kuin toiselta. Totesin siihen vain, että itselleni toiselta puolelta toimiminen on niin paljon vaikeampaa, että sen takia kyllä, hevosessa en ole puolieroja havainnut ;)



Kyselin vielä, mikä on shiatsun merkittävin ero hevoshierontaan. Äkkiseltään kun voisi ajatella, että melko samalla tavoin hevosia näin päältä katsoen hoidetaan ja käsitellään. Ehkä se tulikin jo tässä postauksen aikana selville, mutta hieronnassa keskitytään lihasten ja lihasjumien hoitoon. Shiatsussa hoito kohdistuu koko hevoseen. Shiatsussa hoidetaan eri energiakanavia tarpeen mukaan. Virtsarakko on sellainen meridiaani, joka hoidetaan lähes aina. Meridiaaneja on siis lukuisia, ja ne vaikuttavat eri seikkoihin. Shiatsu keskittyy koko hevoseen aina sisäelimiä ja emotionaalisia tekijöitä myöden. Shiatsuhoidon kautta hevoset ovat saaneet apuja mm. mahaongelmiin tai epäpuhtaisiin liikkeisiin. Shiatsussa pyritään aina löytämään hevosen ongelmien syy ja hoitamaan sitä. Ei siis keskitytä oireisiin, jotka aina vaan jatkuisivat hoidon jälkeen syyn pysyessä entisellään, vaan kaivaudutaan ongelman ytimeen.




Nemo oli ensimmäinen Suvin hoitama vuonohevonen (toki tämäkin piti udella, hih). Vissiin Nemo jätti varsin positiivisen vaikutuksen rotua tuntemattomalle. Erityisesti omistajan mieltä lämmitti - jälleen kerran - kun Suvi totesi Nemon olevan ihanan avoin ja hyväkäytöksinen hevosenalku ja loppukommenteissa luki vielä "Kaikin puolin sinulla on ihana varsa! :)" 

Niinhän se on! Kiitos Suville vielä tästä vierailusta! :)





You Might Also Like

3 kommenttia :

  1. Annoin joskus hevoseni (lopetuksesta jo pari vuotta) hevosshiatsukurssille käyttöön, kun sen tallilla silloin sattui olemaan ja mieleeni jäi vain se, kuinka jumissa se oli sen jälkeen. :D Vieraita jännittävälle hevoselle se ei siis sopinut ollenkaan ainakaan siten, että itse omistajana en ollut paikalla. Oli kuulemma ollut hoidettaessakin jännittynyt kuin viulunkieli.

    VastaaPoista
  2. Oho, ai että noinkin päin voi käydä.. =/

    VastaaPoista
  3. Suvi on käynyt meidänkin hevosta hoitamassa ja se tykkäsi kanssa kovin!

    Huomioin myös hyvän hevosenlukutaidon ja yksilöiden arvostamisen Suvin työskentelyssä. :)

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.