ajo-opetus ,

Vastauksia vol. 4

11/14/2014 04:25:00 ip. marjo 5 Comments

Minä onnistuin ihan totaalisesti unohtamaan, että kysymyksiä oli tullut vielä lisää viimeisen kommenttien katsaukseni jälkeen.. Onneksi joku ihana anonyymi lukija tästä huomautti, kiitos :) Tässä siis loput vastaukset kysymyspostauksen kysymyksiin!

Minkä tasoisia olette?

Emme ole kumpikaan kisanneet mitään, joten tasoa lienee mahdoton sanoa. Puska-täti-ratsastaja kuvannee tasoamme parhaiten? Kyllä uskoisin, että molemmat helpon C:n radasta ja max 50cm esteistä läpi selviäisimme, mutta tosiaan kun ei ole koskaan ollut ns. kisahevosta tai muutenkaan mahdollisuutta tunneilla tai valmenuksissa käyntiin, on tämä meidän ratsastuksemme pelkkää mielenvirkitys-puskailua :) Ehkä Nemon ja Rouskun kanssa joskus tähdätään astetta pidemmälle, ken voisi tietää, mutta siihen on vielä paljon matkaa!


Vaikka Lotta kulkeekin nätisti, niin kyllä meillä kisoihin olisi vielä
valovuosien matka..

Mielipide kuolaimettomuudesta?


Kannatetaan. Rousku opetteli kuolainten käytön muistaakseni 2-vuotissyksynään, eikä Nemollakaan ole vasta kuin kerran "käytetty" kuolaimia varovasti. Opetettu siis kuolaimesta tulevaan paineeseen reagoimista. Lotalle taas on melkein se ja sama, onko suussa jotain vai ei.. Mikä vaan hevoselle on miellyttävämpi vaihtoehto, sen parempi. Tietenkään turvallisuudesta tinkimättä. Joten en ole myöskään kuolaimia vastaan, mutta ensisijaisesti kuolain ei saisi olla se, jolla 500-kiloista salliseläintä hallitaan..


Maastolenkki ilman kuolaimia. Kyllä suu toimii näinkin :p


Mielipide kengättömyydestä?


Kannatetaan myöskin. Jos siihen on käytännön mahdollisuudet. Mitä enemmän hevonen voi olla ilman kenkiä toki sen parempi. Joissain tapauksissa hevosen kengättä pitäminen vain ihmisen ideologian toteuttamiseksi menee taas suorastaan rääkkäyksen puolelle. Näin olisi esim. jos Lotan jättäisi kengättä. Se pärjäsi erinomaisesti 4kk laitumella ilman kenkiä ja kaviot pysyivät oikein nätteinä pelkällä vuolulla. Kun poni palasi takaisin kotiin ja ahkeraan käyttöön koville sora- ja asvalttiteille, menivät sen kaviot kuukaudessa parissa aivan kamalaan kuntoon..


Laitumella lähes hevonen kuin hevonen voi olla
ilman kenkiä. Mutta kavioista tulee silti huolehtia
vuolemalla. Jokaisen kengitetyn hevosen tulisi
myös saada olla välillä kengättä, ja tähän laidunloma
on mitä oivallisin tilaisuus..

Miksei Lotalla käytetä suitsissa riisuttua mallia?


Mitä tarkoittaa riisuttu malli? Turparemmiä ilman se oli pitkään, en oikeastaan edes tiedä, miksi sillä on nyt turpis? Se vaan on nykyisissä suitsissa, eipä sillä merkitystä sen kummemmin ole.. Lotalla on myös yhdet kuolaimettomat, mutta ne eivät ole sille ihan sopivat, joten en itse niin niitä tykkää käyttää. Riimulla ratsastelen sitten, jos ilman kuolaimia haluan mennä :) Maastossa yleensä kuitenkin pidän suitset päässä, kun meillä tuota liikennettä riittää, niin JOS joskus yllättäen tulisi sellainen tilanne, että pitää saada hevonen pysähtymään, niin ovatpa kuolaimet kuitenkin varmempi vaihtoehto kuin riimu.


Suitset, kuolaimettomat, riimu, kaulanaru, ei mitään..
- ei se oo niin justiinsa :) Tilanteen mukaan, eli sen, millä tuulella
hevonen on ja mitä ja missä sillä tehdään!


Kuinka iso kenkä Lotalla on?


Apua, en muista! Takana yhtä kokoa pienempi kuin edessä. Voisiko olla jopa, että takana ykköset ja edessä kakkoset? Sillä on oikeasti yllättävän pienet kaviot. Mutta älkää kivittäkö, jos tämä veikkaus meni väärin :p


Lotan etujalan kenkä.


Minkä ikäisinä aloititte ratsastuksen?


Siri joskus pikkutyttönä.. Kunnes teinivuosina iski pitkä pitkä tauko. Mie aloitin luullakseni 12-vuotiaana?

Tavoitteet varsojenne kanssa? 

Näistäkin on ollut useamman kerran blogissa puhetta, mutta tiivistettynä: luotettava, varma monitoimihevonen. Koko perheen harrasteponi sekä ajoon (ainakin Nemon osalta) että ratsastukseen. Kaikennäköistä pyritään hevosten kanssa touhuamaan, samanlaisia luottoponeja siis kuin äitinsä olisi varsoista tarkoitus tulla :)


Yksi Lotan lukuisista rooleista. Kuvasta on… kauan.

Haluaisitteko kilparatsun vai maastoratsun varsoistanne?


Molemmat ;) Mutta ennemmin tähdätään sinne maastomopon suuntaan..

Mikä on kovin käyttämäsi kuolain?


Islantilainen kankikuolain.


Mapella minäkin maastoilin kankikuolain suussa.

Oletko käyttänyt kannuksia?


En ole tainnut koskaan edes kokeilla.

Kuinka lähellä talleja asut?


Sirillä on noin 15km matka, minulla ehkä pari-kolme kilsaa pidempi.

Kuinka monta liikuttajaa Lotalla on?


Enpä oikeastaan edes tiedä tällä hetkellä.. Jos laskettaisiin kaikki sen selässä harvemminkin käyvät ihmiset, niin varmaan jotain viiden ja kymmenen välillä?

Miksi juuri luonnollinen hevosenpito?


Jotta hevosella olisi hyvä olla :)


Onnelliset hevoslapset.

Oletko huumorintajuinen?


Ehkä niiden mielestä, jotka meidän (joskus lievästi sanottuna kieroutunutta) huumoriamme ymmärtävät?! x)
Onko teillä poikaystäviä?

Ei varsinaisesti, mutta enpä sijoittaisi meistä kumpaakaan myöskään sinkkulistan top kymmenen joukkoon..

Mitä Lotan mahalle on tapahtunut?


Lotta oli aivan valtavan lihava tankki joskus vuonna -09 ja sitä ennen. Silloin Lotta lähti ylläpitoon ja ylläpitäjä vielä astutti sen. Puhui kyllä kovasti laiduttavansa sen ensin, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Varsan myötä sen valtava ihramaha tietty kasvoi entisestään.. Varsomisen jälkeen 4kk myöhemmin Lotta palasi kotiin kaiken massansa menettäneenä laihana luuviuluna. Ainoastaan valtava roikkuhama oli jäljellä. Siitä sitten alkoi tamman ahkera lihottaminen ja kuntouttaminen. Uskomattoman hyvin se toipui ja palautui, mutta eipä silloin 20-vuotiaan hevosen maha enää noin vaan noussutkaan. Etenkin kun se astutettiin uudestaan (sillä hetkellä elämänsä kunnossa :)), jolloin mahasta tuli taas aivan valtava pallo. Nemon Lotta varsoi siis 21-vuotiaana, eikä maha sen jälkeen ole enää noussut, ja tuskin tulee koskaan nousemaankaan.


Ei edes pahimmassa kuosissa, mutta oli se tässäkin aika tankki.. Joskus -06 ehkä?

Nämä kuvat on nähty moneen kertaa, mutta tässä Lotta ylläpidosta palattuaan
syyskuussa 2011.

Ja toukokuussa 2012.

Paras asia Lotassa?

Sen luonne. Se kuinka hyvin siihen voi luottaa ja kuinka tunnen sen kuin omat taskuni. Välillä Lotan kanssa touhutessa tuntuu kuin lukisimme toistemme ajatuksia. Yhtä varmaa ja monipuolista hevosta tuskin on olemassakaan. (no on taatusti, mutta mie en ole vielä sellaista tavannut)

Lotassa asuu valtavan suuri ja upea persoona yhdessä hevosessa. Niin helppo ja kiltti kuin se onkin, ei se ole mikään pystyynkuollut automaatti. Se osaa yllättää aina uudelleen ja uudelleen. Silläkin on erilaisia päiviä ja mielialoja. Se on vieläkin erittäin pirteä vanhus! Mitään se ei anna ilmaiseksi, mutta aivan valtavasti se antaa ihmiselle anteeksi. Sillä on hyvin selkeä oma näkemys ja tahto monestakin asiasta. Mutta silti se on niin nöyrä työmyyrä, ja tekee juuri niin kuin siltä pyydetään, juuri tämän takia kaikki on Lotan kanssa niin helppoa..


Lasketaan tähän mukaan vielä, että Lotan pakoreaktio on onnettoman pieni. Se saattaa joskus jännittyä lenkeillä ja kytätä ties mitä siihen malliin, että selässä välillä raivostuttaa ponin kiemurtelu ja kaula kaarella juokseminen. Mutta ne kerrat, että se oikeasti pelästyisi jotain, ovat todella harvinaisia. Silloinkin reaktio on onnettoman pieni säpsähdys yleisimmin. Jos Lotta pelästyessään ottaa esim. yhden tai kaksi laukka-askelta, on se pelästynyt jo äärimmäisen paljon, ja tätä ihmettä ei kovin usein päästä todistamaan.Aiotko kengittää Nemoa tulevaisuudessa? Miksi aiot/et aio?

Jos sen elinympäristö ja käyttö vaatii kengityksen, niin aion. Jos ei vaadi, niin en aio. Ihan siis sen mukaan.. Jos Nemon anturat jo nyt kuivalla maalla kuluivat liikaa, mitä tästä tulee silloin, kun se alkaa oikeasti aktiivisesti juosta kilometrien lenkkejä sorateitä pitkin? Jos pärjätään bootsien käytöllä, se saattaa olla yksi vaihtoehto. Mutta Lotan, Blakkenin ja Rouskun tilanteen tuntien, uskon myös, että Nemo tulee joskus kengät tarvitsemaan. Ja silloin se kenkään laitetaan. Laskin tuossa pikaisesti, että meidän hevosemme liikkuvat ehkä jopa 100km viikossa. Ehkä alle ehkä yli. Voin avata tätä jossain vaiheessa lisää. Mutta epäilen vahvasti, voiko reilussa parissa kuukaudessa 1000km kulkeva hevonen etenkään kuivana kesäkautena pärjätä ilman kenkiä..? Vaikka juuri totesinkin, että laitumella hevoset yleensä voivat olla kengättä. Vaan miten meillä? Se jää nähtäväksi.


Ponit liikkuu…. ja liikkuu…. ja liikuu… Kestääkö kaviot?

Jos elämäntilanteellesi tapahtuisi jotain sellaista, ettet pystyisi Nemoa pitämään, millaisia kriteerejä sinulla olisi uuden kodin etsinnässä ja millä hinnalla myisit?


Hevoskauppa käy tällä hetkellä niin huonosti, että myyjällä ei taida hirmuisesti olla varaa sanella ehtoja, jos hevosen haluaa kaupaksi saada. Ensisijaisesti toki haluaisin sen vain ylläpitoon tai jonnekin niin halvalle tallipaikalle, että pystyisin sen nimissäni pitämään, mikäli omassa elämäntilanteessa olisi parannusta näkyvillä. Jos se tällä hetkellä pitäisi myydä, ei siitä paljoa voisi pyytää, 1-vuotias ori kun ei ole mikään markkinoiden ensimmäinen kärki ;) Jos sen suinkin joku tuttu haluaisi ostaa, olisi se ihannetilanne, jotta voisin itse käydä sitä katsomassa ja seurata sen elämää. Ja tietäisin edes vähän, millaisiin oloihin varsa päätyy. Haluaisin myös, että uusi omistaja pitäisi sen orina ainakin 3-vuotiaaksi saakka ja käyttäisi sen ainakin kerran norjalaisella tuomarilla näytillä ennen ruunausta. Toivoisin myös, että se saisi mahdollisimman luonnonmukaisen elämän suuressa tarhassa, laumassa ja mahdollisesti pihatossa. Sillä ei olisi minulle niinkään merkitystä, tähtäisikö uusi omistaja sen kanssa kisakentille, tulisiko siitä lasten opetusmestari, terapiahevonen tai tädin pullaponi, kunhan sillä olisi tekemistä, se olisi onnellinen ja siitä pidettäisiin huolta, eikä unohdettaisi pihan perälle seisomaan ja lihomaan. Toki mistään näistä ei koskaan voi tietää, kun hevosen myy, etenkään jos se päätyy täysin vieraisiin käsiin.. Olivat lupaukset mitä luokkaa tahansa.

Oletko ratsastanut Rouskulla?


Olenhan minä monet kerrat. Tosin silloin kun tämä kysymys jätettiin, ei tästä hirmuisesti vielä tainnut olla todistusaineistoa olemassa, mutta nythän blogissakin on ollut jo paljon kuvia minusta Rouskun selässä :)


Ekaa tai tokaa kertaa Rouskun selässä..

Milloin laitat Nemolle kärryt ensimmäisen kerran perään?


Sillä on ollut paikoillaan seistessä kärryt perässä ehkä reilun viisi kertaa tähän mennessä. Aisat on jo laitettu valjaiden aisalenkeistä, eli kärryjen paino on tullut silojen kannateltavaksi, ja mie olen takana nostellut ja paukutellut kärryjä. Varsa ei välitä tästä tuon taivaallista. Taukoa harjoitteluun tuli kaviopaiseen takia, sekä vaikeutena liikuttaa ja käyttää hevosta, mutta myös kiihtyneen mielialan vuoksi, kun toinen joutui seisomaan päivästä toiseen paikoillaan pienessä tarhassa ja karsinassa.. Kunhan saan kaksi apumiestä yhtä aikaa paikalle, ja varsa on riittävän rento harjoitukseen, on seuraavalla kerralla tarkoitus myös kävellä kärryt perässä! :)


Nemo pääsee tänä talvena vetämään kärryjen lisäksi muitakin viritelmiä perässään..
Toivottavasti ainakin ;)

You Might Also Like

5 kommenttia :

 1. Lotta on kyllä ihan unelmavuonis (: Ja tottakai Rousku ja Nemo! Superihania kaikki. Anna niille pusut mun puolesta (:

  VastaaPoista
 2. Uusi lukija blogitallin kautta ilmottautuu! Kuin usein viikossa liikutat ja kuinka kauan ja kuinka monta km jos hurjat 100km tulee viikossa? :)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, niin se kyllä on! <3 Pusut toimitetaan perille :)

  Anonyymi 2, kiva kun liityit! Ei poikia ihmisten toimesta liikuteta kuin muutama kilometri viikossa, mutta ne liikkuvat itse. Yli hehtaarin laitumella 247, sellainen hetki on hyvin harvoin, jolloin ne seisoisivat paikoillaan. Ne joko laiduntavat, ravaavat, laukkaavat tai nahistelevat keskenään. Ne liikkuvat aivan taatusti jotakin vauhtia yli 20 tuntia vuorokaudesta. Joten kyllä siinä kilometrejä ehtii kertyä :)

  VastaaPoista
 4. Toinenkin uusi lukija blogitallin kautta ilmoittautuu!

  Jään kyllä ehdottomasti seuraan blogiasia, sillä tämä vaikuttaa todella laadukkaalta ja hyvältä blogilta, sekä vuonikset on vaan niin <3.

  VastaaPoista
 5. Kiva että löysit mukaan! Tervetuloa seurailemaan vuonojen touhuiluja :)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.