kuolaimettomat ,

Käytätkö / oletko kokeillut kuolaimettomia suitsia - apua kaivataan!

5/19/2015 06:23:00 ip. marjo 15 Comments

Älkää antako otsikon hämätä, en oleta kenenkään itselleen suitsia pukevan, vaan toivottavasti hevoselleen ennemmin ;) Totesin tässä googlella haeskellessani, että netistä löytyy yllättävän vähän tietoa kuolaimettomista suitsista. En ole vielä itse saanut oikein mitään varsinaista laajempaa tarttumapintaa aiheeseen, vaikka eri lähteistä kuolaimettomista olen lueskellutkin. Toki paljon mututietoa on tarttunut muistiin vuosien varrelta sieltä sun täältä, ehkä lähinnä sen takia, koska olen itse aktiivisesti ollut kiinnostunut kuolaimettomista vaihtoehdoista.

Sidepull

Minulle paras tapa prosessoida asioita ja oikeasti oppia jotain on kirjoittaa lukemani asia uudelleen omin sanoin (näkisitte vaan kaikki ne vihot, jotka olen kirjoittanut täyteen yliopistoaikana tentteihin lukiessa - hirmuista vauhtia tajunnan virtaa surkealla käsialalla, vaan kyllä meni jakeluun). Päätinkin siis sekä omaa tietämystäni syventääkseni, että toivottavasti jonkun muun kuolaimettomista kiinnostuneen aloituskynnystä madaltaakseni tehdä mahdollisimman perusteellisen katsauksen kuolaimettomien maailmaan. Vaan siihen tarvitsen apua!

Kuten totesin, nettitarjonta ja omat kokemukseni eri malleista ovat melko vähäisiä. Haluaisinkin siis kuulla kaikilta teiltä lukijoilta - juuri sinulta - omakohtaisia kokemuksia kuolaimettomista suitsista! Myös kuvat ovat erittäin tervetulleita postausta koristamaan ja eri malleja esittelemään. Erityisesti kaipaisin vastauksia kysymykseen, miksi olet / et ole päätynyt käyttämään jotain tiettyä kuolaimetonta mallia.


Crossunder

Jos siis haluat osallistua postauksen tekoon kuolaimettomien suitsien vertailusta, vastaa joko tämän postauksen kommenttikenttään tai lähetä sähköpostia ja kerro tarinasi. Sähköposti löytää perille osoitteella marjouimi@hotmail.com. Muista mainita selvästi mistä mallista kirjoitat. Liitä mukaan kuvat (myös kuvaajan nimi) jos haluat sellaisia antaa käyttöön postaukseen. Voin vaikka linkittää kaikkien juttuja lähettäneiden tai kuvia luovuttaneiden halukkaiden blogit mukaan :)

Hackamore

Mitään aikataulua en osaa sanoa, sillä kerään vasta tietoa, ja haluan luoda mahdollisimman kattavan katsauksen kuolaimettomien maailmaan.. Vinkkaa toki myös hyvästä aiheeseen liittyvästä nettisivusta, jos sellaisen tiedät, minulta kun kuitenkin jää jotain löytämättä! ;) Innolla kokemuksianne odotellen!

You Might Also Like

15 kommenttia :

 1. http://bitofbitless.blogspot.fi/

  Kannattaa tutustua. Itse olen jo vuosia käyttänyt hackamoreja, flowerhackamoreja ja kokeillut toki muitakin vaihtoehtoja (sekä mennyt ilman suitsia).. Hevosen vuoksi en niinkään itseni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä nyt paremmalla ajalla..

   Hackamoreissa kannattaa ostaa kunnolliset eikä rihveli mallia. Vahva kapistus, mutta niin ne ovat kaikki kuolaimetkin yhtä kovia mitä ratsastajan käsi..

   crossundereita en suosittele, mielestäni ovat epäselvät hevosellekin. En päässyt sisään niihin kokeilemiini joten myin kiireellä pois.

   Meillä hevonen nosti tasoaan heti, kun luovuttiin kuolaimesta. Nyt jos sille tarjoaa kuolainta suuhun alkaa tärisemään. Kaikille ei kuitenkaan sama kuolaimeton sovi, niitäkin on hyvä sovitella ja etsiä se oikea vaihtoehto.

   Poista
 2. Itse olen ratsastanut pääsosin kuolaimettomilla viimeisen vuoden, eikä kuolaimia ole tullut ikävä. Joillekin hevosille olen saattanut maastoon/kisoihin laittaa kuolaimet, mutta muuten olen mennyt ilman.

  Aluksi käytin hackamoreja: niiden paksu turparemmi hankasi hevosilta karvan lyhyeksi altaan. Sekä en pitänyt niiden "kovuudesta". Ne toivat mieleen vahvan kuolaimen, vipuvoimansa takia. Kaikille hevosille joilla niitä käytin ne olivat liian vahvat.

  Seuraavaksi otimme käytöön sidepullit. Ne olivat kaikin puolin todella hyvät. Sidepulleissahan on yleensä nahkainen turpahina ja alaturpahihna "cubstrab" (en ole varma oikein kirjoituksesta), jolloin ne saattavat puristaa hevosta turvan ympäriltä, mikä ei ole tarkoitus. Suitsiin hankitiin bosal-tyylinen lassonarun tyylisestä punotusta narusta tehty rengas, jossa oli metalli renkaat ohjille. En löydä moittimista näistä suitsista.

  Kolmannet käyttämäni kuolaimettomat ovat bosal. Ehkä enkkuratsastajille se tuntemattomin. Nuoret lännehevoset yleensä aloitetaan näillä suitsilla. Näissä suitsissa on punotusta narusta valmistettu rengas, mikä tulee turvan ympärille, loput suitset ovat millaiset ratsastaja haluaa. Bosalin salaisuus on kankaiset naruohjat, jotka solmitaan renkaan alaosaan, turvan alapuolelle.
  Bosal on omaan käteeni kaikista mukavin ja myös hevosta vähiten häiritsevä versio. Se myös tukee ja opettaa hevosta hyvällä tavalla, hevosen on helpompi esimerkiksi oppia laskemaan päänsä alas, kun ohjien paine tulee turvan alapuolelle, eikä sivuille.

  Googlesta otettu kuva bosalista:
  http://www.edeyranches.com/wp-content/uploads/071511-0656-websafe.jpg

  VastaaPoista
 3. Jos totta puhutaan, niin olen mennyt kuolaimilla vain muutaman kerran. Muuten sen 5 vuotta ihan hackamoreilla ja sidepulleilla. Tallillamme ei ole kuin pari kertaa näkynyt kuolaimet, kun joillain uusilla hevosilla on ollut valmiiksi mukana kuolaimelliset suitset, mutta ne on sitten aina vaihdettu hackamoreen tai sidepulliin. Hyvin ne hevoset tottelevat ja kiinnittävät käskyihin huoniota kuitenkin.

  VastaaPoista
 4. http://www.equiwishes.com/nl/9996106/rijhalster-3-in-1
  Minä menen vuokrahepallani useimmiten huvikseni mutta myös ihan luottamuksen kasvattamiseksi tällaisella naruriimuhökötyksellä! :D Ei niitä nyt suitsiksi voi kutsua, mutta kuolaimia ei ainakaan ole. Ideana on siis leuan alta ristiin menevät narut; kun vedän vasemmalle, painetta kohdistuu oikeaan poskeen ja samalla turpahihnaan. Ohjat voi myös laittaa 'sidepull'-renkaisiin ja ristiin menevät narut voi irrottaa. Siihen asti emme vielä ole edenneet, mutta hyvin on toiminut, tamma on vaikuttanut erittäin tyytyväiseltä ja esteitäkin olemme ylitelleet.
  Tässä postauksessa on kuvia joita voit käyttää jos haluat! :) www.roosuli.blogspot.fi/2015/05/melkein-lankkariheppa.html

  VastaaPoista
 5. Pakko nipottaa, että nuo "BB"thän eivät ole Bitless Bridlet, vaan crossunder-tyyppiset suitset. Bitless Bridlet ovat Dr. Cookin "aito ja alkuperäinen" crossunder-malli, nuo ovat jotain muuta merkkiä.

  Voisin itse kirjoitella meillä käytössä olleita kuolaimettomia sulle sähköpostiin tämän viikon aikana. :)

  VastaaPoista
 6. Itse ostin kuolaintuntumaa välttelevälle ratsun alulleni kuolaimettomat, mutta niillä se ei toiminut lainkaan! Jouduin käyttämään suhteettoman kovia apuja kääntämiseen ja pidättämiseen, joten päädyin takaisin kuolaimiin, sillä niillä hevonen toimi pienemmillä ja varmasti hevosystävällisimmillä avuilla:) Myös kuolaintuntuma saatiin tasaiseksi totuttelun jälkeen.

  VastaaPoista
 7. Olen kokeillut jokusta eri mallia.

  Sidepullit toimivat ihan kivasti, en huomannut niissä kamalasti eroa kuolaimiin. Olin toisaalta silloin paljon kokemattomampi ja hevonen oli varsin herkkä tapaus, joten kovin laajaa kokemusta minulla ei näistä ole.

  Hackamorea olen kokeillut useammallakin hevosella ja täytyy sanoa, että ei kuulu lempikuolaimiini. Täytyy muistaa asettaa riittävän ylös, sillä liian alas asetettu riskeeraa hevosen nenäpiin murtumisen jos ohjista vetää jostain syystä kovempaa. Hackamorehan tosin luetaan kuolaimeksi, ja se ei minusta missään tapauksessa kuulu aloitteleviin käsiin. Näen sen vähän samanlaisena kapistuksena kuin lännenkangen - jos hevonen on riittävän hyvin koulutettu, ei tarvitse juuri ohjan tukea ja ratsastaja on riittävän taitava niin ok, mutta mielestäni hackamore ei ole ns. tuntumalla ratsastettava kuolain sen enempää kuin lännenkankikaan. Tai ainakaan pitkävartiset hackamoret, näitähän on todella monenlaisia ja kukkahackamore on varmasti varsin erilainen (en ole koskaan tätä versiota kokeillut).

  Leuan ali ristiin menevistä kuolaimettomista en itse pitänyt, tuntui, että ne antavat hevoselle ristiriitaisia apuja ja olen kuullut monelta tutulta, ettei se sopinut heidän hevosilleen. Jäänyt siis ylipäätään negatiivinen kuva näistä.

  Lisäksi olen kokeillut bosalia, joka on myös vähän kuolaimettomien maailman "lännenkanki", eikä toimi englantilaisittain tuntumalla käytettynä. Hyvin koulutetulla lännenhevosella kiva käytössä, en tiedä miten suu pantaisiin muunlaisessa kyydissä enkä lähtisi ensimmäisenä kokeilemaan.

  VastaaPoista
 8. Sen takia mennään kuolaimettomilla ja nimenomaan LG bridleillä, koska heppa on tosi herkkä suusta ainakin mitä vanhat omistajat kertoivat, ja suitset tuli heppasen mukana ;)

  VastaaPoista
 9. Itse en käytä kuolaimettomia, mutta tässä olisi osoite Anniinan blogiin: http://friisilainen.blogspot.fi/
  Hän ei käytä nykyisellä hevosellaan kuolaimettomia, mutta edellisellä käytti. Voisit kysyä häneltä asiasta. Uskoisin hänen tietävän niistä aika paljon.

  VastaaPoista
 10. Itse ratsastelin aikoinani omalla 16 vuotiaalla lämminverisellä riimulla ja naruriimulla ja ihan oikeilla kuolaimittomilla (BB-t, lainassa oli). Pääasiassa kuitenkin riimulla ja feikkinaruriimulla. Itse en huomannut mitään eroa kuolaimiin ja kuolaimettomiin aluksi, kunnes ystäväni avasi silmäni. Hän ratsasti hevosellani riimulla, missä oli vedetty narua crossunderien tapaisesti. Jo tämä säälittävä räpellys oli miljoonakertaa parempi minun herkkähipiäiselle lämppärille, jolta löytyi omaa tahtoa vähän liikaakin. Vielä kun hevosellani oli tapana keskittyä vain kuolainten jauhamiseen, ellei saanut juosta. Jo pelkällä riimuratsastuksessa huomasi, että tämä osaa oikeasti kuunnella ja keskittyä.

  Hevoseni on tänäpäivänä montussa, jonka jälkeen ratsastin valkkuponillani kerran tai pari kertaa BB-suitsilla. Kaikki piti minua hulluna, valkkuponini oli tunnettu siitä että se lähti kuin nato-ohjus. Kaikki sitten hämmästeli kun valkkuponi kulki kuin parahimmat kouluhevoset peräänannossa ja kaula kaarella ja löysällä ohjalla. Valkkuponini salaisuus toki oli, että se oli yberherkkä, väärän lihaksen jännittäminen saattoi saada aikaan sen että poni juoksi pitkin seiniä. Se stressasi kuolaintuntumaa ja painoa ja kaikkea siinä. Paras poni ikinä! Se edistyi hurjasti ensimmäisellä kerralla, toki työ oli turhaa koska seuraavana päivänä sillä oli jo kuolaimet suussa ja päämäärätön ralli jatkui. Minun kanssani se kulki nätisti.

  Omakohtaiset kokemukseni kuolaimettomista on siis positiivisia. Toki olen vain herkillä hevosilla niitä käyttänyt. Toki uskon että suurin osa kuolaimettomien "negatiivisistä kokemuksista" johtuu siitä, että ne on vaan pistetty päähän ja lähetty hakemaan sitä "kuolaintuntumaa" ja ratsastettu lyhyellä ohjalla. Oman kokemukseni mukaan lyhyellä ohjalla ja "tuntumalla" ratsastaminen ainakin BB:iden kanssa on yhtä tyhjän kanssa. Enemmänkin käännökset tapahtuu pienellä paineella ja koko touhu pitää otta baby stepsein käyttöön. Vähän niinkuin laittaisit suoraan nuorelle hevoselle kuolaimet ja oletat sen ymmätävän samantien mitä haet milläkin avulla.

  Kauheeta kun tuli "sydänkohtausponia" ikävä. Paras. Poni. Ikinä.

  VastaaPoista
 11. Kannattaa myös tutkia suomalaisia lännenratsastussivuja, ulkomaisia western-blogeja ja järjestöjen sivuja. Lännenratsastuksen parista löytyy ilman kuolaimia harrastavia (ja järjestettiin Puolassa hiljattain kuolaimettomat ratsastuskisatkin).

  VastaaPoista
 12. Kaktun ja Futuran blogista voi saada vinkkejä!

  VastaaPoista
 13. Saako vielä säpoa lähettää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ehdottomasti!

   Kiitos myös kaikille aiemmille kommentoijille! :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.