erikoispostaus ,

Kysymyksiin vastauksia osa 3.

9/19/2016 12:31:00 ip. marjo 4 Comments

Mikä on suosikkisi vuonisten väreistä?
valkohallakko

Minä ja iiiiiihana valkohallakko tamma Nala viisi vuotta sitten.

Entäpä suosikkirotusi, jos vuonoheppoja ei oteta mukaan?
Shetlanninponi. Ja jos vielä tarkennetaan, ruskea-valkoinen massiivinen ori (tai jämäkämpi ja isokokoinen tamma) pitkillä ja paksuilla jouhilla varustettuna. Ai että! Tai no miksei myös minishettis.. Jälleen hyvällä rakenteella ja kokoonsa nähden vahvalla luustolla varustettuna.

Kuuluuko suunnitelmiisi vuonisten kasvatus joskus tulevaisuudessa?
Toivottavasti :) Se on vaan jokseenkin haastavaa niin kauan, kun hevoset eivät ole omassa pihassa. Kustannukset ovat hieman toista luokkaa tuloihin nähden (ai mihin??), ja toisaalta en tiedä tulenko koskaan saamaan - tai edes haluamaan - hevosia omaan pihaan. Aika näyttää..

Onhan nää ihania.. <3 

Haluatko lapsia?
En - ainakaan vielä tähän ikään mennessä ole halunnut.

Oletko enemmän kissa- vai koiraihminen?
Hmm, olisin aina ennen ajatellut että koira... Ehkä edelleen, mutta vähän fifty-sixty. Onhan nuo kissatkin ihan huikeita otuksia! En osaisi kuvitellakaan enää elämää ilman kissaa. Mutta en kyllä ilman koiraakaan :D

Sofia on niin paras tyyppi, ettei multa ainakaan huumori pääse loppumaan tämän katin seurassa!

Haluutko joskus teettää Nemolla varsoja, tai ootko harkinnu siitosoriksi?
Jos sen rakenne olisi erilainen, niin toki. Melkein jopa harmittaa, ettei siitä ole jalostukseen, kun luonne ja työmoraali on aivan huikea.

Tunnetko Vuonohevostalli Solsikken omistajan?
Juu toki. Olemme kaikki olleet Vuonohevosyhdistyksen hallituksessakin jo vuosikausia :)

Onko Nemo elämäsi hevonen.?
Tähän taisikin tulla jo aiemmin vastaus? Mutta lyhyesti, en usko, enkä oikein halua uskoa koko "elämäni eläin" väitteeseen..

Minkä ikäisiä olette ?
Molemmilla on "pian" edessä pyöreät juhlat, minulla 30 ja Sirillä 40. Onneksi on vielä hetki aikaa panikoida ;D


Vaikka nää muksut ja hevoset sun muut kasvaa silmissä, onneksi me ollaan ikinuoria!? Kuvassa 1-vuotiaan Laran kanssa kärryttelemässä.

Kumpi hevosista on kumpi ? Taisiis mistä tiedätte, että kumpi on kumpi ?
???

Millä tuellä olitte tossa ekassa kuvassa ? Näytti niin tutulta ?
Yritin kartasta katsoa, mutta ainakaan Googlemaps ei antanut mitään nimeä tälle tienpätkälle! :o

Paras hevoskuva ?
Ai itse ottamistani? Ehkä aikanaan eniten intoilin tästä kuvasta Eetusta kahden tamman kanssa. On se vieläkin ihan mieleinen, vaikka suurin Vau-efekti onkin jo jäänyt unholaan! Edelleen se täydellinen kuva vaan antaa odottaa itseään..!Mitä toimintaa siellä paikassa on missä hevosenne on ?
Mitä nyt äkkiseltään viimeisimpiä tapahtumia tulee mieleen, oli kesällä Tuottajatori ja jokunen villiyrttikurssi. Talvella on ollut jokusen kerran ollut talvirieha. Sitten on tietty näitä tiloja vuokranneiden tahojen järjestämiä omia juttuja,  tulossa on esim. vihreän kulttuuriyhdistyksen talkoopäivä. Keväisin käy luokkaretkeläisiä tai muita porukoita, mm. kehitysvammaisia lapsia on vieraillut parina kesänä. Ihan vaan mitä joku sattuu innostumaan järjestämään! Omaa toimintaa ei muutoin juurikaan ole.

Missä tallilla teidän hevoset on ?:)
Vanhalla perinnetilalla :)

Tilan tunnelmaa. Kuva: Heimo Tuomarla

Paljonko hevosharrastus vie aikaa päivässä/viikossa/kuukaudessa ?
Ihan niin paljon kuin sen haluaa vievän, mikäli mitään poikkeustilanteita ei satu! Itse asiassa unohdin edelliseen postaukseen lisätä käyntimääräni tallilla viikottain! Laskin ne kyllä kalenterista, ja kuten totesin, kesällä ovat vierailut olleet selvästi vähäisempiä kuin talviaikaan.
Kesällä tallikäynnit 10 viikon ajan: 5,4,3,2,2,4,4,3,6,5
Satunnainen 10 viikkoa talvella: 6,3,4,5,6,4,6,5,4,6

Yhteen käyntiin aikaa menee noin 15min-3h tyypillisesti. Talvella saatan monesti käydä vaan siivoamassa pihaton, mikä on noin parin minuutin homma. Jos Nemolla jotain tehdään, saa käyntiin helposti upotettua ainakin kolme tuntia. No okei, kesällä saattaa olla myös näitä päiviä, kun tallilla viihtyisi vaikka aamusta iltaan.. :D

Mitä Rouskulla tehdään ?
Jenni on sillä viime aikoina suht paljon ratsastellut. Siri varmaan postailee jossain kohden tarkempia kuulumisia :)

Popi kamujen kaa lenkillä! Kuva: Siiri Valkama

Mitä teidän hevoset syö ?
Heinää/ruohoa sekä kivennäistä, toki suolakivi aina tarjolla. Satunnaisesti jotain muuta, esim. kuurin valkosipulia. 

Aijotko joskus ratsastaa Nemolla ?
Tottahan toki! :) Itse asiassa yritän tässä kovasti tsempata, että malttaisin vielä pysyä pois selästä!

Kuinka usein kengitätte hevosenne ?
Kengittäjä antaa aina uuden ajan käydessään, mutta enpä itse asiassa ole koskaan laskenut, montako viikkoa väliin jää! Voi kauhea. Täytyykin joskus laskea.. (edit. Melko tasan kahdeksan viikon välein on kengitys)

Miten löysitte just sinne paikkaan missä teidän hevoset on ?
Netin kautta. Itse asiassa vielä sellaisen ihmisen välityksellä, jonka omat hevoset eivät edes tallilla majaile. Kävi kyllä mahtava tuuri.  Onneksi on vielä olemassa ihania ystävällisiä ihmisiä, kiitos Terhi! <3 (alunperin siis hain vaan Nemolle paikkaa, ja sen pitikin muuttaa vuotta vanhemman ruunan kaveriksi. Tämä ruuna kun ei sitten tullutkaan, kysyin Siriltä, voisivatko he Rouskun kanssa muuttaa myöskin :))

Hevosten suurin herkku ?
Enpä osaa sanoa.. Nemolla ei ainakaan ole mitään sen ihmeempää? Se on monesti jopa varsin nirso herkkujen suhteen. Porkkanaa se on opetellut vasta syömään, kuiva leipä uppoaa paremmin. Vihreä tuore ruoho taitaa viedä voiton kaikesta? 

Talvi vai kesä , hevostelun kannalta ?
Molemmissa on puolensa! Melkein parhaita aikoja taitavat olla näiden välimuodot ;) Oikeastaan kaikki muu on kivaa, paitsi se loputtomalta tuntuva jakso, kun on aina märkää, pimeää, kylmää ja kuraista.

Ihana kesä!

Ihana talvi!

Suurin haave hevostelussa ?
Valkohallakko vuonistamma hyvällä suvulla, rakenteella, luonteella ja käyttöominaisuuksilla (sekä pitkällä otsatukalla) varustettuna. En kai mitenkään toivo liikoja??

Ratsastus vai kärryttely ?
Molemmissa on puolensa, ja taas pidemmän päälle molemmat käyvät tylsiksi.. Mutta ehkä olen enemmän ollut aina ajoihminen?

Käyttekö ollenkaan Lottaa katsomassa enää ?
Juu

Enpä ole muistanut postaillakaan, Lotta pari viikkoa sitten.

Tein siitä kaljun... :)

Aattelitko pitää Nemoa mahdollisimman pitkään vai aijotko myydä jossain vaiheessa ?
Ei sitä koskaan tiedä, vaikka myynti eteen tulisikin syystä tai toisesta. Olen siihen kyllä aina henkisesti varautunut. Mutta ehdottomasti se pysyy minulla hyvin pitkään, ehkäpä loppuikänsä, mikäli mitään yllättävää ei tapahdu!

Paras hevosvaruste ?
Tärnsjön länkivaljaat! Tähän ei ole olemassa mitään muuta vastausta.

Tärnsjö on muuten lopettanut valmistuksen, eli jatkossa näiden valjaiden saatavuus heikkenee entisestään.. Tällä hetkellä käytettyjen valjaiden hinta liikkuu noin puolessatoista tuhannessa.

Mikä hevosrotu jos vuonohevosta ei saa sanoa ?
Shettis

Onko kallista omistaa vuonohevonen/hevonen ?
Varmasti siitä saa vaikka kuinka kallista, mutta myös varsin edullisesti on mahdollista selvitä.

Käykö teidän hevoset koskaan uimassa ?
Nemo on käynyt tänä kesänä kahteen kertaan. Tosin eihän se uimaan asti mennyt kummallakaan. Rousku on käynyt kerran rannassa, mutta tyytyi lähinnä kavioiden kasteluun

Kauan ootte touhunnu hevosten kanssa ?
Siri aloitti jo joskus pikkulikkana, mutta piti sitten vuosien tauon, kunnes lähti miun mukanani uudestaan hevostelemaan 2005 syksyllä. Oma hevoshistoria alkaa 2000-luvun alusta.

Paljon hevosilla on laidunmaata ? :)
Perinnebiotooppeja on 12ha, sen lisäksi on jonkun verran laitumia, jotka eivät ole minkään säädösten alaisia. Olisiko niitä muutama hehtaari lisää?? 

Perinnebiotooppi-laitumen hoitoa. Kuva: Heimo Tuomarla

Onko typerää vastata kauheeseen määrään kysymyksiä :D ?
Hih, kieltämättä! :D

Miten aiot koulutta Nemoa käyttäytymään hillitymmin näyttelyissä?
Viemällä sitä vieraisiin paikkoihin ja teetättämällä asioita, joihin se pystyy keskittymään ilman että kuppi menee nurin.

Aiotko tarjota Nemoa erilaisiin kärryttelytapahtumiin tallin ulkopuolella, kunhan se oppii hommassa varmaksi?
Tarkoitus olisi!

Miten Nemo ja Rousku viihtyvät yhdessä? Onko niillä mennyt nahistelut kertaakaan totiseksi?
Erittäin hyvin viihtyvät! Ovathan ne melkoinen paita ja perse aina välillä ;) Eivät ole totisia yhteenotot, enemmän sellaisia velikultia ovat. Nemo määrää tahdin ja Rousku osaa väistyä. Sekä potkia takaisin, kun oriherra könyää sen niskaan :D Harvemmin nuo kuitenkaan varsinaisesti ottavat yhteen, leikkiminen on enemmän sellaista toisen pureskelua, pientä hyppelyä ja yhdessä juoksemista.

Hurrrrrjaa meininkiä.

Millainen on hyvä sheltti mielestäsi?
Hyvähermoinen ja "helppo" perhekoira. Innokas, aktiivinen, aina valmis mitä ikinä tapahtuukaan. Kiihtyy nopeasti ja syttyy vauhdista, mutta osaa myös rauhoittua tarvittaessa. Ei missään nimessä arka, mutta ei tarvitse olla mikään rämäpää. Jostain syystä itse arvostan tällä hetkellä kummasti sitä, että koira pysyy toimintakykyisenä missä tahansa tilanteissa..

You Might Also Like

4 kommenttia :

 1. Jos Nemoa ei ole tarkoitus olla käyttää siitokseen, miksi pidät sen orina? Vieraissa paikoissa käyttäytyminen voisi tasoittua, jos sen ruunaisi. Ihana keltainen pallo kyllä :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tasottuisi joo :) Se vaan vaikuttaisi niin paljon myös kaikkeen muuhun, että pelkästään pelottaa, millainen siitä tulisi ruunauksen myötä :( En millään haluaisi ottaa sitä riskiä.

   Poista
 2. Mikä nemossa on siis "vialla" jos ei sitä siitokseen voi käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tyypiltään niin vanhan mallinen. Sekä tietty muita "pieniä" rakennevikoja. Ei se siis tulisi pääsemään kantakirjaan, vuonohevosilla (ja toki monilla muillakin) on hyvin tarkkaa jalostusoriiden valinta.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.