ajo ,

No nyt on voimaa! Hevosvoimaa!

1/07/2018 05:57:00 ip. marjo 0 Comments


Kaikista postauksen kuvista kiitos Anniina Gullans! 

Voin meinaan kertoa, ettei ihan äkkiä lopu tehot kesken, kun laitetaan kaksi vuonohevosta vetämään. En uskalla tai edes halua arvata, paljonko näistä oikesti potkua löytyisi - etenkin jos molemmat olisi ns. huippukuntoon treenattuja - mutta jo nyt sen huomasin, että voimaa kyllä riittää. Näin uuden vuoden alkajaisiksi kokeilin taas jotain uutta kivaa, eli laitoin Nemon ja Lotan ensi kertaa parissa työkamppeilla vetämään!

Söpöt samikset. Nyt "virallisesti" 5v ja 26v.

En ole aiemmin niillä parissa vetänyt, koska varusteet eivät ole ihan kohdallaan siihen hommaan. Itse asiassa tuunattavaa riittäisi vaikka millä mitalla ennen kuin on niin sanotusti kaikki kohdallaan. Mitään maassa lanattavaa en ole lähtenyt vetämään, koska kaksi kolmesta tarvittavasta vetokartusta puuttuu. Eivätkä vetoliinat sovi edes olemassa oleviin karttuihin. Vaunuja taas ei päästä vetämään, koska pariaisaa ei saa länkiin kiinni. Pitäisi siis tuunata sille kiinnitys. 

Eivätkä nuo Lotan valjaatkaan nyt ihan priimat ole. Kuten kuvista näkyy, mäkivyö roikkuu aivan liian alhaalla, vaikka on pienimmillä säädöillä. Vatsavyö ei ylety edes kiinni, joten sitä on jatkettu harjustinremmillä. Nämä valjaat tulivat meille vähän vahingossa, eivätkä ole minun omistuksessani. Mietin tässä vielä, olisiko parempi hankkia kokonaan uudet, vai yrittää tuunata sopiviksi..

Nemon perässä olevalla vetokartulla taitaa olla muutama vuosikymmen (ainakin) ikää.

Eikä tuo länkikään oikein Lotalle sovi. Kyllä se sille päälle menee ja ihan ok tuntuu istuvan, mutta malli on väärä. Olen sitä pari kertaa tammalla käyttänyt, mutta paremmin istuva länki pitäisi ehdottomasti hommata, jos enempi sillä aikoo ajaa tai raskaampaa taakkaa vedättää. Meillä siis saattaisi olla myynnissä tämä kuvissa näkyvä vaalea länki! Kotimaista Vilho Vartiamäen tekoa, upea ja siisti länki! Jos vaan länkien omistaja sen haluaa myydä, ja löydän jostain paremmin istuvaa tilalle..

Onhan tuo vähän hölmön näköistäkin, kun on eri väriset länget..

Lisäksi puuttuu kaikennäköistä muuta remmiä ja remeliä, millä laitetaan hevosia toisiinsa kiinni, pariaisaan kiinni, kuormaa perään jne. Olen onnekseni todennut, että rakennusliikkeiden veneosastolta löytyy kaikkea kauhean kätevää hevoskampetta, ja monet kestävät köydet ja palomieshaat sun muut on sieltä mukaan tarttunut. Kunhan nyt joskus saan lukua, mitä kaikkea ja missä mitassa oikeasti vielä tarvitaan, lienee kuitenkin parempi hankkia tilalle ketjuja pikalukoilla tai teetättää suutarilla nahkaremmejä.

Tahdissa kääntyy mars. 

Olenkohan edes maininnut täällä blogin puolella, että meitä odottelevat uudet vaunut! Tai siis useamman vuoden vanhat kylläkin, mutta meille uudet. Bongasin ne vahingossa Facessa myynnissä (tai itse asiassa kaksi eri ihmistä tägäsi minut kahden eri palstan myynti-ilmoituksiin samasta vaunusta :D) ja pakkohan ne oli sitten käydä hakemassa pois. Nämäkään vaunut eivät tulleet minun vaan tilan omistukseen, mutta me niillä saamme ajella. Kiitos ihanan isännän, joka myös on innostunut hevosajosta :)

Vaunuja vaan ei ole saatu perään, kun yksikössä ajoon niissä on vääränlainen kiinnitys aisoissa, ja parissa ajoon en tosiaan saa puomia länkiin kiinni.. Siellä ne siis seisovat ja odottavat, että asioille tehdään jotain ja saadaan vaunut liikkeelle!

Voi Lottaa! :'D

Tässä olisi nyt kuitenkin hyvä treenata kimpassa ajoa ennen vaunujen perään laittamista. Toivottavasti saisin siis suht pian valjaat ja kartut ja länget kuntoon, niin päästäisiin paremmin kimpassa ajamaan. Ihmeen hyvin homma kyllä sujui heti näin kylmiltään! Nemolla meinasi olla vähän liikaa menohaluja, joten se oli ainoa haaste hommassa. Välillä taas kakaraa ärsytti himmailu sen verran, että piti alkaa äitiä napsia ohimennen. Ja siitäkös Lotta taas tykkää..

Ihan toimiva pari nämä kuitenkin ovat, ei voi muuta sanoa. Toki nyt kun ei ollut kiinteää yhteistä karttua perässä, oli Nemolla vähän liikaa liikkumavapautta eteen ja taakse. Välillä kun se edisti liikaa ja joutui peruuttamaan, meinasivat vetoliinat ja vetokarttu puolestaan jäädä jalkoihin ja oli lähellä, ettei oltu niiden kanssa solmussa. Vaunut perässä kyllä helpottaisivat siinä mielessä hommaa, että molemmat hevoset ovat puomissa kiinni ja paremmin samalla tasolla koko ajan.

Näitä takamuksia ei vaan väsy katselemaan.

Luminen märkä kuormalava oli pelkkä höyhen perässä.

Nemo sanoo että vauhtia äiti nyt!! 

Harmi kun en tiennyt, että saan kuvaajankin mukaan, oltaisiin ehkä kaikki laittauduttu vähän paremmin ;)

Emilia ja Anniina sattuivat kyllä juuri sopivasti paikalle ja avustivat suuresti, kun virittelin kaikkea mahdollista ja mahdotonta yhteen, jotta sain hevoset lavan eteen. Itse asiassa heti ensimmäisen muutaman kymmenen metrin jälkeen ensimmäiset solmut aukesivat, ja lava jäi matkalle! Sitä ihmettelen vieläkin, miten lava tai Nemon karttu eivät hajonneet kesken ajon.. Sen verran paljon vääntöä tuolla nuoskalumen keskellä kuitenkin tulee, että vahvaa tekoa saavat olla kaikki köydet ja kiinnitykset.

Mutta olin kyllä hyvin tietoinen, mikä saattaa pettää kesken ajon, eivätkä seuraukset olisi olleet sen kummemmat. Viritelmiä voi kyllä tehdä, kunhan turhia riskejä ei niillä oteta, eivätkä hevoset kärsi seurauksista. Sanotaanko silti niin, että saattaa tuo ihan muutaman treenikerran vaatia, ennen kuin yksinäni saan hevoset sujuvasti parissa kuorman eteen ilman sen kummempaa säätämistä, vaikka kaikki varusteet olisivat valmiiksi sopivat ja helppokäyttöiset.

Yhden kanssa onkin helppoa, kun voi esim. peruuttaessa ottaa vetokartun toiseen käteen ja ohjat toiseen, ja pakittaa hevosen oikeaan kohtaan kuorman kiinnitystä varten. Vaan miten ihmeessä se tehdään kahdella hevosella?? Molemmat vetokartut eri käsiin ja ohjat suuhun vai? :D

Nemoltakin sai hieman vauhtia pois, kun painoa lisäsi yhden akan verran perässä.

On tässä vaan niin hieno pari, että ihan vähän on taas kasvattajan pakko olla ylpeä tuosta pienestä miehestä! Vaikka sillä välillä onkin hermot-menee-kaikki-potuttaa-nyt-sählään-päiviä, niin on se silti erittäin toimiva työhevosen alku. Ja mikä olisikaan parempaa treeniä sille, kuin kulkea kaiken osaavan ja erittäin hyvän työmoraalin omaavan äipän rinnalla ♥

Kaksin aina kaunihimpi :) 

You Might Also Like

0 kommenttia :

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.