erikoispostaus ,

The alphabet game l. maastakäsittelyhaaste

2/20/2018 12:02:00 ip. marjo 3 Comments
No nyt on kivaa ja uutta tekemistä tarjolla kaikille! Kuten mainitsin, päätimme yhdessä Fantin omistajan kanssa toteuttaa maastakäsittelyhaasteen kera kaikkien kolmen hevosen. Tämän haasteen bongasin Muuliblogista, mutta alkujaan se on lähtöisin englantilaisesta Horsemanship Magazinesta. Kiitos siis meidän muidenkin puolesta Kaisa, kun tilaat ko. lehteä!

Haasteen idea on yksinkertainen. Siinä on kerätty yhteen kasa tehtäviä aakkosten kirjainten mukaan. Jokaiselle kirjaimelle on siis oma tehtävänsä. Haasteeseen osuvat tehtävät määräytyvät oman tai hevosen nimen mukaan. Käytännössä siis lähes kaikille meille tulee eri haaste, vaikka osa tehtävistä saattaakin olla samoja. Eikä kukaan pysty vaikuttamaan siihen, mitkä tehtävät omalle kohdalle napsahtavat!

Kuva: Horsemanship Magazine

Mikä minua niin suuresti tässä haasteessa kiehtoi? Se, että tehtävät ovat oikeasti hauskasti laadittuja! Näin suomalaisesta näkökulmasta osa ehkä oli vähän outoja (en edes ajatuksella lukenut kyllä kaikkia), ja olisiko tekijällä ollut enempi omat intressit jossain lännenratsastuksen suunnalla? Silti nämä ovat kaikki tasoltaan sellaisia, että minkä tahansa peruskoulutetun hevosen pitäisi pystyä tekemään ne kaikki tuosta noin vaan. Kerrasta poikki ja pinoon.

Ja sehän tässä juuri onkin jännää. Mitä jos jokin tehtävä ei onnistukaan?? Ehkä ja toivottavasti tämä herättää omistajaa/hevosen käsittelijää hieman miettimään, että hetkonen, miksei tämä onnistu? Pitäisikö asialle tehdä jotain? Pitäisikö minun hevoseni osata suorittaa tämä yksinkertainen asia? Kyllä pitäisi!

Jos jaksaisi olla oikein viitseliäs, tästä voisi ottaa vaikka projektin itselleen, ja käydä ajatuksella läpi kaikki nämä tehtävät. Jos jokin niistä ei onnistu kerrasta, siinä olisikin hyvä valmis tehtävä, mitä pitää harjoitella ja mitä tehdä maastakäsin hevosen kanssa. Monella kun tuntuu "maastakäsittelyn" ongelmana olevan se, ettei keksi mitä tekisi. Ja maastakäsittely sen tähden lainausmerkeissä, että kaikkihan me käsittelemme hevosia maasta joka ikinen kerta. Harva sinne satulaan suoraan tarhassa hyppää. Toki aina erikseen järjestetyt maastakäsintreenit ovat myös erittäin suositeltavia, mutta ei niitäkään välttämättä ole tarvinnut harrastaa näitä tehtäviä tehdäkseen.

Ehkä tiivistetysti näistä voisi todeta, että tehtävät kuvaavat sitä, kuinka hyvin hevosen ja ihmisen yhteistyö toimii. Kuinka helposti ja tarkasti hevonen on ohjailtavissa. Kuinka hyvin se luottaa ihmiseen erikoisemmissa tilanteissa. Minä aina arvostan sitä, kun hevosen kanssa pystyy niin sanotusti tekemään mitä tahansa, ja se toimii kaikenlaisessa käytössä. Nämä ovat juuri sellaisia asioita, joiden pitäisi sujua kaikkien hevosten kanssa.

Eli menkääpä testaamaan, ja jos ei suju, niin harjoitelkaa!

-------------------------------------

Ja sitten meidän suorituksiimme. Aloitetaan vanhasta veteraanista eli Lotasta. Lotan tehtävät olivat seuraavat:

L - ask you horse to take exactly three steps back (pyydä hevostasi peruuttamaan tasan kolme askelta)
O - from a halt, ask your horse to move their right front foot only (pysähdyksestä, pyydä hevostasi liikuttamaan ainoastaan oikeaa etujalkaa) 
T - lead your horse from behind their shoulder - ohjaa/taluta hevostasi sen lavan takaa 
T - lead your horse from behind their shoulder - ohjaa/taluta hevostasi sen lavan takaa 
A - cross an unusual surface (ylitä epätavallinen alusta)

Sopii ehkä arvatakin, ettei näissä ole Lotalle mitään omituista. Kesti ehkä kaksi minuuttia kuvata tämä suoritus, ja kaikki menivät kerrasta purkkiin. Minä tosin en tiedä, miten lasketaan hevosen askelista tasan kolme askelta?? Mutta sovittiin sitten, että lasketaan etujalkojen liikkeistä. Pääasia kuitenkin, että hevonen peruutti tasan sen verran, mitä pyydettiin.

Pelkän etujalan liikuttamisessa ei mainittu sen tarkemmin, miten sitä pitää liikuttaa, joten pyysin Lottaa sanomaan päivää. Sekin näissä tehtävissä on hauskaa, että useita niistä voi tulkita hieman eri tavoin, jolloin suorituksetkin ovat hieman erilaisia.

Lotan suoritukset videolla:


Nemon kohdalla jouduimme vaihtamaan hevosen nimen minun nimeeni. Ei sen tähden, että emme olisi pystyneet tekemään Nemon kirjaimia, vaan siksi, ettemme päässeet kentälle. Oikeastaan jopa kaksi Nemon kirjaimista olisivat vaatineet ratsastuskentän käyttöä, ja vaikka mietimmekin, pystyisikö ne soveltamaan jossain muualla omalla tavallaan, niin eipä tuo tuntunut toimivalta..

Eikä taas raaskinut jättää videon kuvaamista odottamaan uutta ajankohtaa, koska lie tuo olisi onnistunut. Mutta onneksi alkuperäisessä haasteessa sai tehdä joko oman tai hevosen nimen mukaan, ja onneksi tajusimme, että minun nimestäni pystyy kaikki kohdat toteuttamaan myös ilman kentän käyttöä! Tässä siis Nemon tehtävät:

M - drag a rope while leading/riding your horse (vedä mukanasi köyttä samalla kun talutat/ratsastat hevosta) 
A - cross an unusual surface (ylitä epätavallinen alusta) 
R - ask your horse to back up without moving your feet (pyydä hevosta peruuttamaan liikuttamatta omia jalkojasi) 
J - ask your horse to back a few strides up a hill ( pyydä hevostasi peruuttamaan ylämäkeen) 
O - from a halt, ask your horse to move their right front foot only (pysähdyksestä, pyydä hevostasi liikuttamaan ainoastaan oikeaa etujalkaa)

Eipä ollut näissä Nemon tehtävissäkään mitään haastavaa suoritusta. Köyttä vedin tarkoituksella ympäri siten, että se osuu hevosen takajalkoihin. Tämä on ajohevosen ihan alkeistason koulutusta, joten sen ei pitäisi aiheuttaa pienintäkään reaktiota hevosessa. Kuten ei tietenkään myöskään vieressä raahattavan köyden.

Nemon suoritukset videolla:
Ja vielä vieraileva tähti eli Fantti. Kuten Emilian blogia aikanaan lukeneet varsinkin tiedätte, ovat Emilia ja Fantti ahkeria maastakäsin treenaajia. Tämä oli siis myös heille helppoa kuin heinänteko. Fantin tehtävät olivat seuraavat:

F - side-pass over a pole (väistöä puomin yli) 
A - cross an unusual surface (ylitä epätavallinen alusta)  
N - do a walk-trots dressage test in-hand (suorita kouluratsastuksen raviohjelma taluttaen) 
T - lead your horse from behind their shoulder - ohjaa/taluta hevostasi sen lavan takaa 
T - lead your horse from behind their shoulder - ohjaa/taluta hevostasi sen lavan takaa 
I - ask you horse to place one forefoot inside a hola-hoop on the ground (pyydä hevostasi asettamaan toinen etujalka maassa olevan hulavanteen sisään)
Näissäkään ei ollut muuta ihmeellistä, mutta raviohjelman suorittaminen hieman ihmetytti. Ensinnäkin kuka jaksaa juosta lumimöhröisellä kentällä hevosta taluttaen koko kouluohjelman? Ja toisekseen menee ikä ja terveys kuvata se, ja videosta tulee pelkkää hevosen taluttamista ympäri kenttää.. Muutoinhan tämä on ajatukseltaan samanlainen kuin hevostaitoliiton maastakäsin suoritettavat radat (mikä Nemon kanssakin on suoritettu), mutta pituutta vaan turhan paljon. Sovelsimme siis tätä tehtävää ja Emilia teki oman lyhennetyn version raviohjelmasta. Tai itse asiassa käyntiohjelmasta, sillä sattuneesta syystä hän ei itse pystynyt juurikaan juoksemaan. No mutta onneksi näitä sääntöjä ei ole kiveen hakattu.

Fantin suoritukset videolla:
Heräsikö kiinnostus? Vai joko olet suorittanutkin haasteen? Kaisan Muuliblogista löytyy vapaat suomennokset tehtäville, sekä lisäksi omat tehtävänsä skandinaavisille kirjaimille, jotka alkuperäisestä haasteesta puuttuvat. Käykää siis sieltä kurkkimassa tehtävien kuvaukset, mikäli englannin kieli tuottaa hankaluuksia. 

Haluan erityisesti haastaa mukaan kaikki vuonohevosten omistajat/vuokraajat/hoitajat/liikuttajat, sekä kaikki hevosblogien kirjoittajat!

Käy kuvaamassa kohdallesi osuvat tehtävät ja liitä video omaan blogiisi, mikäli sellaista kirjoitat. Muutoin lataa video youtubeen ja käy lisäämässä se tänne kommentteihin. Innolla odottelen näkeväni myös muiden suorituksia! 

You Might Also Like

3 kommenttia :

  1. Mä kirjoitan keppihevosblogia ja kun keppareidenkin kanssa tätä maastakäsittelyä harrastetaan, niin ajattelin että tämä vois olla hauska toteuttaa niiden kanssa:) Kiva idea!:)

    VastaaPoista
  2. Ei vitsi, onpa hauska haaste! Täytyykin viritellä kamera penkille ja kokeilla tuossa pihatiellä näitä :) Täytyy varmaan käyttää vaan lempinimiä kun etenkin iitun nimi menisi turhan pitkäksi ja yksitoikkoiseksi haasteeksi xD

    VastaaPoista
  3. Mahtavaa omistautumista! T&J ja hyviä huomioita tehtävistä, ne oli juuri lännenratsastajatyypiltä kai alunperin lähtöisin. Kiitin onneani, ettei lanahevosen nimeen liittynyt tuon raviohjelman taluttaminen :D

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.