erikoispostaus

Blogiesittelyt & vinkkejä bloggaajille

1/19/2013 08:06:00 ip. marjo 8 Comments

Ensinnäkin suuri kiitos kaikille, jotka kuukausi sitten linkittivät omat bloginsa joulukalenterin luukkuun! En suinkaan ole unohtanut lupaustani esitellä muita blogeja, mutta olen vaan säästänyt tätä ajankohtaan, jolloin ei ole muuta kirjoitettavaa. Ja nyt kun olen kaukana poneista, Siri saakin hoitaa tallin kuulumisten päivittelyn..

Lähestulkoon kaikki linkitetyt blogit olivat minulle uusia tuttavuuksia. Oli varsin mielenkiintoista ja piristävää selailla uusia, erilaisia blogeja. Huomaan helposti jumahtavani seuraamaan vain muutamia tiettyjä kirjoittelijoita, joten pieni katsaus ulkomaailmaan on aina välillä tarpeen. Sain taas muutamia kivoja ideoitakin takataskuun teidän blogeistanne ;)

Ulkoasu

Blogejanne selaillessa huomasin ehdottomasti tärkeimmän seikan itselleni olevan ulkoasu. Ensimmäinen mielikuva blogista syntyy heti sivun latautuessa, joten on ehdottoman tärkeää, mitä sieltä tulee vastaan. Valmistaustat, epäselvät, sotkuiset, sekavat tai aivan liian yksinkertaiset blogit ovat ehdoton nou nou. Ennenkaikkea ulkoasun tulee olla siisti ja toimiva, kaikki muu onkin pelkkää hienosäätöä. Normaalisti luultavasti poistun sivulta saman tien, jos ei ulkoasu miellytä.. (Oma henkilökohtainen inhokkini ovat myös siniset ulkoasut. En tiedä mikä siinäkin on, mutta en voi nykyisin sietää sinistä sisustuksessa, vaatteissa, enkä nettisivuissa. Ehkä sen takia, kun lähes koko lapsuuteni olen halunnut asua sinisessä huoneessa. Kotoa pois muuttaessani kaikki sininen lensikin sitten romukoppaan, eikä ole ihan äkkiä takaisin tulossa..)

Hevoset

Mutta takaisin aiheeseen. Ulkoasun jälkeen seuraavana silmäni kiinnittyivät blogissa esiintyviin hevosiin. Tässäkin nousee täysin oma mielenkiinto esiin. En vaan mahda sille mitään, että jos kuvista ensimmäisenä näkyy a) vuonohevosia, b) söpöjä pörröisiä poneja tai c) shettiksiä, kiinnostun varmasti blogista. Hevosen lisäksi vaikuttaa myös kuvien laatu. Valokuvausfriikkinä katson huomattavasti mieluummin hyvällä maulla ja taidolla otettuja laadukkaita kuvia. Toki sen ymmärrän, että kaikilla ei ole huippukalustoa kuvaamiseen, mutta pokkarillakin voi saada varsin julkaisukelpoisia otoksia (ainakin hyvissä olosuhteissa..). Ja vaikka kuvat eivät olisikaan huippulaadukkaita, on niitä silti hyvä olla, edes jotain.

Tekstien ulkoasu

Seuraavana selasin sivuja alaspäin ja loin pikaisen katsauksen itse postauksiin. Näissäkin ensimmäisenä kiinnitän huomiota tekstien ulkoasuun. Tekstin tulee olla järkevällä ja helppolukuisella fontilla ja fonttikoolla kirjoitettua. Kappalejaot tulee ehdottomasti olla. Kuvia on hyvä ripotella tekstin joukkoon siten, että ne tasapainottavat tekstiä. Kuvatekstit tulee myös aina luettua, joten suosin vahvasti niitäkin. En myöskään pidä kovin puhekielellä kirjoitetusta tekstistä, tai muutoin huonosta kieliopista tai kirosanojen viljelystä tekstin joukossa. Näitä ei kyllä pahemmin näkynytkään..

Tekstien sisältö

Entä sitten itse tekstit, kun lopulta päästään lukemaan saakka.. Muutamaa postausta huomasin heti jääväni lukemaan lisää. Ja saatoin jatkaa myös blogin seuraavan tekstin, ja sitä seuraavan. Jotkut postaukset taas hyppäsin kokonaan ohi nähtyäni otsikon ja ensimmäisen rivin. Mikä näihin osaan imaisi mukaansa? Tärkeintä oli ehkä kiinnostava aihe. Jälleen kerran. Päällimmäisenä mieleen jäivät esimerkiksi Skyfighter-blogin tekstit kuolaimettomuuteen siirtymisestä. Ylipäätään jos kertoo blogissaan jostain tietystä aiheesta, esim. tästä kuolaimettomuudesta, on siitä kiva lukea perusteellisesti, tarkasti ja kuvien tai videoiden kera. Ei pelkästään "me muuten ei käytetä enää kuolaimia".

Esittelyt 

Esittelysivuja en jaksanut lukea kovinkaan monesta blogista. Tämä vaatii jo enempi kiinnostusta sekä hevosta että ihmistä kohtaan, ja varmasti blogin pidemmän seurauksen myötä tulisi myös esittelyihin tutustuttua ajatuksen kanssa. Korkeintaan kävin katsomassa hevosen ja kirjoittajan ikää, tai hevosen rotua ja sukutaulua. Joten nämä tiedot on ainakin hyvä löytyä esittelytekstistä.

Tarkoituksenani oli vain esitellä linkitetyistä blogeista viisi itselleni eniten kolahtanutta, mutta tulipa kirjoitettua myös pienet perustelut aiheesta.. Nämä ovat tietysti vain minun mielipiteitäni ja ajatuksiani bloggaamisesta, ja joku muu saattaa lueskella blogeja aivan eri asenteella. Ehkä se tässä touhussa juuri onkin niin hauskaa, loppupeleissä kaikki tekevät blogista juuri itsensä näköisen ja niin sen pitää ollakin :)


Tämä blogi iski heti - kaunis ja harmoninen ulkoasu, laadukkaat kuvat ja ihania poneja kuvissa. Eli melkeinpä nämä itselleni mieluisimmat asiat täyttyivät välittömästi. Bannerikuvasta sen verran, että se on nyt hieman "tasapaksu". Kaksi leikattua kuvaa voisivat olla terävemmät, ja taustakuva tarkoituksella epäselvä. Ensimmäisenä postauksissa vastaan tulivat jutut ohjasajosta. Nämä ovat valjakkoajon lisäksi lähellä sydäntä, kun Rouskulla on pian samoja oppeja edessään. Ohjasajokuvissa poni näyttää todella rennon kuuliaiselta, joten niitä katsoessa ja tekstejä lukiessa tulin itsekin hyvälle mielelle. Muutoinkin ponit näyttävät toimivan todella hyvin nuoren ratsastajansa kanssa. En voikaan uskoa, että blogin kirjoittaja on vasta 13-vuotias. Tytöllä tuntuu olevan järki päässä ja jalat maan pinnalla, tekstejä on kiva seurata. Muutoinkin ne ovat asiallisesti kirjoitettuja kappalejakoineen. Kaikin puolin mukava blogi, tästä kuullaan vielä!



Tässä blogissa parasta antia ovat ehdottomasti kirjoittajan hyvät tekstit sekä juttuihin sopivat valokuvat. Kirjoittajalla ja hevosella on mielenkiintoinen yhteinen historia, josta muistan blogissa joskus aiemminkin vierailleeni. "Raudaton" elämäntapa kiinnostaa itseäni suuresti, joten luen mielelläni juttuja ja kokemuksia kengättömyyteen ja kuolaimettomuuteen siirtymisestä, etenkin, kun ne on kerrottu perustellen ja tarkoin kokemusten kera. Myös näistä kirjoituksista välittyy selvä välittäminen ja rakkaus hevoseen ja sen hyvinvointiin, joten tulen väkisin hyvälle mielelle blogia lueskellessani. Ulkoasu ei ehkä ole itselleni mieluisin, mutta se on kuitenkin toimiva ja siisti, mikä merkitsee paljon. Bannerin keskimmäinen kuva on jotenkin juuri tätä blogia kuvaava tunnelmaltaan, tykkään.



Irlannincob ja kantava tamma, tarvitseeko sen enempää sanoakaan. Aiemmin on tainnut jo tullakin ilmi mieltymykseni irlannincobeihin, joten kiinnostuneena jään monesti lueskelemaan, jos jonkun tupsujalan blogi tulee vastaan. Erityisen mielenkiintoisen Lillan blogista tekee kuitenkin se, että tamma on myös kantavana. Lillan laskettu aika on reilu kuukausi ennen Lottaa, joten tavallaan saan "elää etukäteen" läpi niitä aikoja tämän blogin kautta, mitä meillä on vasta edessä. Muutoinkin huomaan olevani hyvin samoissa ajatuksissa varsotuksen suhteen kirjoittajan kanssa. Tässä blogissa mielenkiintoista on myös ollut seurata tamman kehitystä lähes mitään osaamattomasta ratsusta varsin taitavaksi este- ja kouluponiksi. Lisää väritystä tuovat riimulla ratsastelut ilman satulaa, mitä myös me harrastetaan. Kuvia on paljon ja ne ovat hyvälaatuisia, tästä blogit saavat aina minulta suurta plussaa.



Vaikka en tyypillisesti pidäkään sinisestä, tässä blogissa on onnistuttu toteuttamaan todella kauniin rauhallinen sininen ulkoasu. Blogi on yksinkertainen ja siisti, mikä korostaa entisestään postauksissa esiintyviä upeita kuvia ja saa huomion kiinnittymään niihin. Olen lueskellut blogia aiemminkin, ja yksi syy, miksi aina tänne palaan, on upea 22-vuotias suomenhevosherra Into. Monesti parikymppisiä hevosia aletaan pitää jo vanhoina, mutta minä en ole laisinkaan sitä mieltä. On siis ihana lukea jonkun muunkin blogista vielä hyvinvoivasta ja ennen kaikkea hyväkuntoisesta, virkeästä vanhemmasta hevosesta. Intolla ja kirjoittajalla on hieno yhteinen historia takanaan, ja voin vaan kuvitella, miten tärkeä tämä hevonen omistajalleen onkaan. Toivottavasti teillä on vielä monta hienoa yhteistä vuotta edessänne!



Tämä blogi pääsi mukaan kahden aivan syötävän suloisen päätähtensä vuoksi! Kuinka kukaan voisi vastustaa tuollaista parivaljakkoa? Varsin kesäinen ulkoasu ei oikein nappaa tähän vuodenaikaan, mutta löytyihän senkin valintaan selitys blogin teksteistä, joten parempi olla hiljaa vaan. Totta kai ponit mieluummin valitsevat herkullisen laidunruohon sivuilleen kuin lumisadetta! Niin tosiaan, tätä blogia kirjoittavat sen päätähdet itse, mikä lienee hyvin harvinaista hevosblogeissa. Olen tainnut mainita myös oman rakkauteni valjakkoajoon, joten plussaa tulee siitäkin, että nämä pikkumustat harrastavat ja toinen kilpailee valjakkoajossa. Ainoa mitä jäinkin tällä sivustolla kaipaamaan, olisi jonkinnäköinen esittely ponien liikutuksesta ja kisaamisesta. Alle metristen ponien kanssa elämä on yleensä hieman erilaista kuin isompien, joten olisi mukava lukea lisää, mitä kaikkea pikkumustien kanssa voikaan puuhailla.. Vaikka ehkä näitä on tullut ripotellusti blogiteksteissä kerrottua? Pidin myös kovasti tarkoista kuvista hyvien kerrontojen kera, esim. valjaiden ja valjastuksen esittelyissä.

Olipa tämä kivaa, ja samalla vaikeaa. Olisin halunnut kirjoittaa kaikkien teidän blogeistanne, niin mukavia juttuja, kuvia ja videoita niistä löytyi ja paljon syntyi ajatuksia. Täytynee toteuttaa joskus myöhemmin uudestaan ajan kanssa vastaava postaus, jos löytyisi taas uusia hienoja blogeja tutustuttaviksi :)

You Might Also Like

8 kommenttia :

  1. Vautsi, en olis ihan heti uskonut pääseväni tälle listalle! Tulin hirveen hyvälle päälle lukiessani tota perustelua!

    Kiitos siis todella paljon! (:

    VastaaPoista
  2. Hih, kiitoksia kauniista sanoista! :)

    Kaikkien blogien esittelyt olivat hyvin kirjoitettu, pitää heti mennä vielä tsekkailemaan blogeja tarkemmin :)

    VastaaPoista
  3. Olipa iloinen yllätys löytää meidän blogi tältä listalta. Kiitos kauniista sanoistasi, oli todella ilahduttavaa lukea :D. Täältä löytyi taas kivoja blogeja luettavaksi, tämmöiset postaukset on aina kivoja, voi sitten lisäillä lukulistalle ja seurailla. Tee ihmeessä uusikin tämmöinen :).

    VastaaPoista
  4. Niin ja huomasin että kiinnitän moniin ihan samoihin asioihin huomiota blogeissa kuin sinä; ensivaikutelma tulee ulkoasusta (vaikka itse pidänkin sinisestä ;) ), ja myös tietyn rotuiset hevoset herättää mielenkiinnon eli esim lämminveriset :D. Ja vähän samanhenkiset blogit kuin oma eli rento harrastaminen, en yleensä kiinnostu kilpailublogeista, jos niitäkin mahtuu lukulistalle :D. Kuvien laadusta en ole niin tarkka, mutta kuvia on kiva olla ja itsekin tykkään lukea niin että kappaleiden välissä on mahd paljon kuvia niin että tekstipätkät jäisi mahd lyhyeksi.
    Tosi hyvin olit kyllä kirjoittanut tämän postauksen :)

    VastaaPoista
  5. Jos söpöt pörröiset ponit kiinnostaa ja on yhtään kiinnostuta nuoriin poneihin (tai kaippa tuo alkaa jo teini olemaan), niin kannattaa tsekata meidän blogi! :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista kaikille :) Oli kyllä tosiaan kivaa ajatuksen kanssa tutustua uusiin blogeihin. Harvemmin muuten tulee vieraita blogeja selailtua. Toivottavasti tästä löysivät muutkin itselleen uutta luettavaa. Noora, kiitos vinkistä, täytyypä käydä kurkkimassa.

    VastaaPoista
  7. Kiva postaus :))

    Olisiko sun mahdollista tehdä joskus sellanen erikoispostaus, jossa neuvoisit miten tehdä yksinkertainen ja siisti tausta blogiin? Kun esim. itse en osaa tehdä blogiin taustaa, joten joudun käyttämään bloggerin valmistaustoja.

    VastaaPoista
  8. Sin-1, blogin taustasta on muuten aiemminkin tullut kyselyitä.. Hyvä ajatus siis, laitetaan korvan taakse. Varmaan muutkin vinkit blogin ulkoasun muokkaamisesta olisivat monelle mieleen?

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.