ajo-opetus ,

Takaisin maastakäsittelykurssille

4/13/2013 08:51:00 ip. marjo 2 Comments

Vieläkö teillä on muistissa maastakäsittelykurssi, josta olen aiemmin kirjoitellu? Jolle Siri osallistui Rouskun kanssa, ja jolla mie olin kuunteluoppilaana? Kurssin teemana oli varsan ajolle opettaminen ja koko kurssin ajan keskityimmekin varsoihin. Pari aiempaa videota olen kurssilta julkaissut, ja vihdoin sain uuden opinnäytteen käsiteltyä.

En jaksanut videon editointiin ihan hirmuisesti aikaa uhrata, sillä tavaraa on ja paljon. Kerron siis mieluummin näin kirjallisena, mitä video sisältää. Tässä on jälleen yksi pyöröaitauskoulutussessio tiivistettynä vajaaseen pariinkymmeneen minuuttiin.

Tässä treenipätkässä oli tarkoituksena opettaa Rouskua valjastukseen. Päätavoite on se, että hevonen seisoo vapaana paikoillaan, rentona ja suorana, sinä aikana kun sille puetaan valjaat päälle. Rousku oli siis pääasiassa vapaana tämän session ajan.

Kun hevonen on vapaana, tietty sen täytyy olla kuulolla. Eli hevosen huomion tulee olla ihmisessä. Jos meillä ei ole huomiota, on turha edes yrittää opettaa hevoselle mitään, sillä eihän se keskity itse asiaan ja yhdistä sitä mihinkään. Eikä siis opikaan mitään. Samoin energiatason ja hevosen keskittymisen tulee olla kohdillaan. Jos hevonen on kovin villi ja energinen, sille tuskin kannattaa edes alkaa opettaa rentona paikoillaan seisomista..

Tarkoitus oli siis opettaa Rouskulle siloja. Kaikki ohjeet ja merkit hevoselle tehtiin siloilla. Ei äänellä, ei omalla vartalolla, eikä narulla tai riimulla, vaan sila antoi ohjeet. Sila kertoi hevoselle, pitääkö sen liikkua vai seistä paikoillaan. Jos hevonen teki väärin, paine luotiin silalla, ja kun se toimi oikein, myös palkkio (eli myötäys) tapahtui silalla.

Tietty lähdettiin siitä, että hevonen seisoo rentona paikallaan, paino kaikilla neljällä jalalla, pää suoraan eteenpäin ja pää alhaalla. Alussa siis siloja vaan nosteltiin selkään. Jos hevonen edelleen oli rento ja paikoillaan, myötäys tapahtui lopettamalla homma. Jos se liikkui, tai touhusi muuta, paine jatkui.

Kun silat oli saatu selkään, oli seuraava vaihe vatsavyön kiristäminen. Jälleen jos hevonen seisoi rentona paikoillaan, vyö irrotettiin, tai otettiin kokonaan silat pois ja lopetettiin siihen. Jos hevonen liikkui, tai teki muuta ei-toivottua, vatsavyöllä "rynkytettiin" epämukavasti ees taas niin kauan, kunnes hevonen lopetti, jolloin vyö avattiin ja silat poistettiin palkkioksi.

Kaikki siis perustuu hyvin yksinkertaiseen ajatukseen paineen käytöstä, kuten lähes kaikessa hevosten koulutuksessa. Niin kauan kun hevonen toimii väärin, paine on "päällä". Kun toimintamalli on oikea ja haluttu, paine poistuu sillä hetkellä ja hevonen saa palkan tehtyään halutulla tavalla.

Videolla näkyy myös paljon silojen käyttöä hevosen liikkeelle laitossa ja pysäytyksessä. Jos Rousku ei malttanut seistä paikoillaan, käskettiin se tarkoituksella liikkeelle ja pysäytettiin uudelleen, jotta seisomisesta tulisi hevoselle "palkinto", eikä sen tarvitse liikkua. Tässä tulee jälleen samat tutut merkit hevoselle liikkumisesta ja paikoillaan pysymisestä. Kaikki sykkivä apu tarkoittaa liikkumista, kaikki staattinen paikoillaan pysymistä (vertaa esim. harjaus tai hevosen tökkiminen sormella, kuten myös pohkeet ja ohjat jne..). Kun siloja heilutettiin, piti ponin lähteä liikkeelle. Samoin kun narulla pyydettäessä. Silojen ollessa paikoillaan, tuli ponin pysähtyä. Kun puemme siloja hevosen selkään, ne ovat staattisesti paikoillaan ja hevosen tulisi osata reagoida tähän pysymällä paikoillaan.

Videolta näkyy tätä paljon lisää käytännössä, katsokaa ja opiskelkaa. Pahoittelen pitkää kestoa, mutten raaskinut jättää enempää pois :)

(videon pätkät eivät ole täysin oikeassa aikajärjestyksessä, joten jossain kohti näyttää tapahtuvan pientä "takapakkia" etenemisessä. Pahoittelut! Ei silti vaikuta itse asiaan tai videon oppeihin..)


You Might Also Like

2 kommenttia :

  1. Musta toi video loppu ihan kesken!!:D olisin voinu kattoo viel kymmenen minuuttii lisää! Söpis toi Roppe:3

    VastaaPoista
  2. Heh, mieluummin niin päin! :D Näitä videoita tulee vielä lisää.. Tässä on tainnut olla nyt kaksi koulutustuokiota videoina, kaksi vielä jäljellä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.