maastakäsittely ,

Sokea taluttaa rampaa.

11/23/2013 10:05:00 ip. marjo 3 Comments

…tai siltä ainakin tänään paikoitellen tuntui. Otin Nemon ekaa kertaa naruriimussa pihalle ja treenailtiin "narunpyöritystä". Toki varsan kanssa on tehty paljon maastakäsinjuttuja myös tavan riimulla, mutta ei sillä pysty työskentelemään laisinkaan samoin kuin naruriimun kanssa. Aloin vaan samalla pohtia, mennäänköhän me nyt metsään ja lujaa..

Ratsastuksessa pointtina on aina se, että uusia, aloittelevia ratsastajia opettavat kokeneet konkarihevoset (vertaa esim. Lara ja Lotta - voiko ihanteellisempaa tilannetta enää ollakaan?). Kun taas koulutetaan nuoria hevosenalkuja ratsuiksi, istuu selkään ammattilaisratsuttaja, joka todellakin osaa asiansa. Näin sen ehkä pitäisi mennä myös maastakäsinkoulutuksessa. Nyt me ollaan Nemon kanssa molemmat vielä varsankengissä, ja yritetään yhdessä opetella jotain uutta. Ei hyvä. 

Tilanne on se, että teoriassa mie tiedän mistä on kyse ja mitä miun pitäisi tehdä. Käytäntö on vaan usein aina toinen juttu. Nemo on onneksi äärettömän helppo varsa ja luonteeltaan itse täydellisyys tähän hommaan, joten varsinkin nyt näitä asioita kannattaa työstää, kun varsa on vielä pieni ja helppo vauveli, eikä omaa egoaan mittaileva ori. Mitään ongelmaa ei siis ole olemassa (ainakaan vielä, kop kop!), mutta mietin vaan, onnistunko omalla sähellykselläni sellaisen jostain kehittämään..? Periaatteessa nyt voisi olla se paikka, jolloin kutsutaan valvova silmä ja osaava kouluttaja opettamaan sekä varsalle perusasioita, mutta myös minulle, mitä ja miten varsan kanssa alan työstää..

Toisaalta tästä ensimmäisestä kokeilusta jäi kuitenkin ihan hyvät fiilikset. Tein kaksi lyhyttä treenipätkää (5-10min), joissa oli paljon vanhaa tuttua, ja uutena lähinnä narun paineesta liikkuminen. Sitä työstettiin eniten. Vanhoja juttuja oli ihan perus narun seuraaminen, raviin lähtö ja peruuttaminen (joka vielä työasteella). 

Vaikka Nemo on riimun paineelle tosi herkkä, niin muuten se on kyllä aikamoinen juntti. Perus vuonis. Melkeinpä tuntuu, että sen vieressä saisi hakata juoksutuspiiskaa maahan niin lujaa kuin jaksaa, eikä varsa korvaansa lotkauttaisi. En kokeillut ;) Pyöritin siis narua.. Pyöritin.. Ja pyöritin.. Ja Nemo oli sitä mieltä, että senkun siinä heiluttelet, ei se mua haittaa, mä vaan seison tässä ja katselen maisemia. Ei mitään mielenkiintoa täysillä pyllyn vieressä ympyrää tekevään naruun. Mielestäni siis jopa edistyttiin aika kivasti, sillä sain monta hyvää toistoa aikaiseksi liikkeellelähdöistä ja varsan oikeasti reagoimaan siihen, että naru viuhuu pyllyn takana. Noh, Nemon energialla kävely kesti ehkä kolme askelta, mutta saatiinpa samalla vahvistettua äänimerkkiä pysähdyksiin.

Oikeastaan liikkeellelähdötkin alkoivat sujua paremmin, kun tajusin ottaa maiskutuksen mukaan. Nemolle on käytetty ääniapuja heti varsasta saakka mukana, ja miun mielestäni se tajuaa sekä maiskutuksen että pysäytyksen äänestä. Ei se toki niihin samalla tavoin reagoi kuin koulutettu hevonen, jolla nämä ovat jo aikalailla ärsykekontrollissa, mutta paremmin kuitenkin kuin pelkällä narulla tehtynä.

Otin pätkän videolle ihan sen tähden, että itse voin katsoa, mitä kaikkea ylimääräistä siellä sähellän. Meinasin jo jättää julkaisematta, mutta laitetaan nyt kuitenkin. Älkää kivittäkö :D Tiedän kyllä, missä teen väärin, esimerkiksi tuo jatkuva peruuttaminen, hyi hyi. Tajusin sen jopa itse hommaa tehdessäni. Videolta näyttää kuin oma linjanikin olisi ihan liian eteen, vaikka yritin sen pitää varsan takana. Mutta jos ei muuta hyvää, niin onpahan ainakin jotain mihin joskus verrata, nih! (tai no tietty palautetta saa aina antaa…)(vaihda laatu hd:ksi rataspyörän kuvasta)

Miun mielestäni loppua kohden homma parani selvästi, en tiedä näkyykö videolta, mutta siltä se ainakin hevosen kanssa tehdessä tuntui. Videolla ei tietenkään näy läheskään koko totuus, sillä sitä on lyhennelty reilulla kädellä, mutta mielestäni tämä kuvaa melko hyvin touhua, ne pitkät ja puuduttavat odottelut narua pyöritellessä vaan puuttuvat :D

You Might Also Like

3 kommenttia :

 1. Meinasitteko pitää Nemon orina vai ruunata ja minkä ikäisenä sinusta on hyvä ruunata ? (:

  VastaaPoista
 2. Nemo pidetään orina niin kauan, että näkee onko siitä aineksia jalostukseen.. Jos näyttelyarvostelut ja varsan rakenne ja luonne sitä puoltavat, niin ainakin siis 3-vuotiaaksi ja oripäiville saakka. Jos on selvää, että jalostuskäyttöön siitä ei ole, niin sitten ruunataan aiemmin.

  Muutoin ajoittaisin ruunauksen ihan hevosen ja tilanteen mukaan. Onhan orin pito aina vaikeampaa, ja hevosellekin stressaavampaa elinympäristöstä riippuen. Jos on mahdollista pitää nuorta oria esim. pihatossa muiden orien kanssa, tämä on loistava vaihtoehto, mutta jos nuori ori joutuu tarhaamaan yksin tammojen keskellä, olisi sillekin ruunaus "armeliaampaa".. Mieluusti yrittäisin kuitenkin odotella sinne 1v syksyyn, oli tilanne mikä tahansa. Toki sitten on näitä niin helppoja oreja, ettei käsiteltävyydessä ja luonteessa ole mitään ongelmaa orinakaan, joten jos vaan talliolot sen sallivat, en välttämättä ruunaisi olenkaan. Mikä siis kenellekin järkevin vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta (: olisihan se mukavaa että saataisiin Nemosta taas yksi uusi valio ori vuoniksia edustamaan (;

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.