blakke ,

Vastauksia kysymyksiin toinen osa

8/05/2014 12:47:00 ip. marjo 5 Comments

Millaista on varsan kasvatus?
 

Ihanaa ja kamalaa. Varsa on vähän kuin tyhjä paperi. Tai ei ihan, ennemminkin kertaalleen ryttyyn kasattu paperi, johon on muodostunut kasa painaumia ja taitoksia. Voit piirtää ja värittää mitä haluat, mutta aina jokin paperin valmis painauma tulee vastaan ja muokkaa kuvaa. Varsalla on oma luonteensa kuten jokaisella elävällä olennolla, mutta siltä puuttuu se historia ja kokemukset, jotka aikuisella hevosella on takanaan edellisten omistajien käsittelystä. Minä haluan mieluummin tietää alusta saakka kaiken mitä hevosen elämään on mahtunut. Miten sen kanssa on toimittu ja mitä sille on tapahtunut. Virheistä voit sitten syyttää myöhemmin vain itseäsi.. ;)

Enpä mie muutoin hirmuisesti näe eroja aikuisen hevosen kasvatukseen verrattuna? Eniten ehkä eroaa se, mitä hevosen kanssa voi tehdä, kun selkään tai kärryille ei varsan kanssa pääse. Minulle ainakin varsan kasvatus on kiireetöntä puuhastelua, yhteistä aikaa, toisiimme tutustumista, sekä ennen kaikkea jatkuvasti uuden oppimista.

"Varsan" kasvatusta eli kävellen lenkkeilemässä 4-vuotiaan Blakkenin kanssa.
Vaikka orilla oli jo ajettu kaksi vuotta ja ratsastettu vuoden verran, käytiin myö silti
joskus maastakäsin lenkillä. Muutoinkin maastakäsittely on erittäin tärkeää nuorison kanssa.

Varsan kanssa eteen tulee jatkuvasti uutta ja ihmeellistä. Ensimmäisiä kertoja on loputtomiin! Ensimmäinen vuolu, ensimmäinen rokotus, ensimmäinen talutus, ensimmäinen kuljetus, ensimmäinen kerta valjaissa, ensimmäinen selkäännousu jnejne.. Tätä kestää vuosien ajan. Näistä kaikista ensikokemuksista haluan tehdä varsalle mahdollisimman turvallisia ja helppoja. Koen siis omaksi vastuukseni valmistella varsan kaikkeen sille eteen tulevaan. Yritän edetä järjestelmällisesti koulutuksessa, jotta varsa oppii aina vähitellen uusia asioita pelkäämättä mitään, eikä sen tarvitse yhtäkkiä selviytyä asiasta, joka on hevosen näkökulmasta suurempi ja jännempi juttu kuin mikään aiemmin opeteltu toimenpide. Parempi on miettiä etukäteen valmiiksi kaikki, mitä varsan elämässä tulee eteen ja mistä sen on selviydyttävä, ja ajan kanssa opetettava se näihin.

Aikuinen hevonen on yleensä jo hyvin siedätetty eri tilanteisiin ja sen voi olettaa osaavan paljon. Varsan kohdalla on ihmisen vastuulla tehdä elämästä ja eri tilanteista turvallisia, toimia enempi tukena ja turvana sekä hyvänä johtajana varsalle sen kohdatessa kaikenlaisia ihmeellisiä asioita elämässään.. Ja kyllä, tässä todellakin on työtä. Onneksi on myös aikaa. Varsan kanssa eläminen on kuitenkin aivan äärimmäisen palkitsevaa, kun sen kehityksen ja henkisen kasvun näkee silmissä :)

Onko varsan pito kallista, verrattuna esim. aikuiseen hepoon?
 

En ole koskaan omistanut aikuista hevosta ja varsan pidostakin olen selvinnyt keskimääräistä pienemmin kuluin, joten en suoraan osaa vertailla. Yleisesti sanottuna varsan pito on ehkä halvempaa. Riippuu ihan siitä, millaisissa oloissa hevostaan pitää, mitä sille haluaa ostaa, käykö valmennuksissa, tunneilla, kisoissa, viekö sen koulutukseen jne.. Aivan taatusti jokaiseen hevoseen saa rahaa uppoamaan, se ei ole ongelma.

Varsapihatot ovat yleensä halvempia kuin karsinapaikka aikuiselle hevoselle..

Miksi alunperin rakastuitte vuonohevosiin? 

Tähän kysymykseen on vastattu blogissa jo useamman kerran, joten nyt olen tylsä ja kopioin tähän linkin viime vuoden joulukalenteriin, jossa molemmat kerroimme perinpohjin miksi juuri vuonohevonen :) http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/12/luukku-13.html 

Voisitko tehdä jonkun postauksen vuonisten väreistä? Valkohallakko, harmaahallakko jne… 

Kyllä ehdottomasti! Tämä olikin hyvä ehdotus, kiitän :)

Punahallakko ori Kneist esiintymässä Norjan oripäivillä.

Lemppari juoma? (molempien)
 

Kuten todettu, Siriltä jäi valitettavasti vastailu väliin.. Omani luultavasti kivennäisvesi Novelle Plus Sinkki + E

Lempi hevos/ponirotu, vuonisten jälkeen? 

Shettis 
- vissiin meillä molemmilla?

Minkä värisen vuonon ottaisit jos saisit valita?
 

Valkohallakon – vissiin me molemmat?

Valkohallakko vuonistamma tänne kiitos!

Ratsastatko/ ratsastatteko kentällä paljon?
 Vai enemmän maastossa?

Meillä ei ole ollut omaa kenttää tallilla viimeiseen yhteentoista vuoteen, joten todella vähän on kentällä tullut mentyä. Nykyisin on onneksi kaksi kenttää käytössä inhimillisen matkan päässä, joten joskus tulee kentällekin eksyttyä. Edellisen kerran olen tainnut käydä Lotan kanssa kentällä viime huhtikuussa, eli hyvin harvoin kuitenkaan käydään.. Maastossa tapahtuu ehkä noin 95% ratsastuksesta. Monesti mennään myös tallin takana olevalla noin 30 hehtaarin pellolla. Tosin silloin vaan kun se on mahdollista, eli talvella kunnon lumihangen aikaan tai keväällä/kesällä ennen kuin heinä ehtii kasvaa tai syksyllä niittämisen jälkeen.


Lotan ja koirien kanssa metsälenkkeilyä talvipakkasilla.

Kesä vai talvi? 
Kevät vai syksy?
 

Kesä ja kevät.

Kesä <3

Lempi blogit top 5?
 

Ei missään järjestyksessä
http://m4rtzu.blogspot.fi
http://tolttiajapukkilaukkaa.blogspot.fi
http://kavioillakoparoilla.blogspot.fi
http://minnatallberg.wordpress.com
http://elainkoulutus.wordpress.com

Lempi vuonisblogi top 3 ?

Ei myöskään järjestyksessä:
http://kvitafjord.blogspot.fi
http://wiikinkiponit.blogspot.fi
http://kilokirsikoita.blogspot.fi

…ja vielä vähän jatkuu...

You Might Also Like

5 kommenttia :

 1. Jee kiitos! :)
  Hei mistä/milloin tuo uittokuva on otettu ja kuka hepo siinä on? :) Onko teillä lähellä rantaa, missä voisitte heppojanne käydä uittelemassa?

  VastaaPoista
 2. Kysymyspostausten vastauksia on aina yhtä kiva lukea :-) ja olipa kuva löytää mun ja Kiian blogi tuolta lemppari vuonisblogeista! Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Merika ja Ella, te olette molemmat fiksun tuntuisia nuoria ja kirjoitatte hyvin, pidän tavastanne suhtautua hevosiin ja niiden hyvinvointiin :) Keep up the good work ja blogit pystyssä! ;)

  Uintikuvassa on Kalino ja se on muutaman vuoden takaa.. Meillä ei valitettavasti ole uittopaikkaa tallin lähellä.

  VastaaPoista
 4. Kuka tuo valkohallakko vuonis tuossa yhdessä kuvassa on? Ei ole ainakaan tukkajumala Nasu, onko Nala?

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.