hieroja ,

Ensin huvit - sitten vasta työt

12/30/2014 09:20:00 ap. Siri 4 Comments

Popilla kävi ennen jouluaattoa lauantaina hieroja. Viimeksi kun Carita käynyt Popin läpi reilu vuosi sitten oli jo korkea aika antaa Popille hemmottelupäivä alkaneitten ratsutuksien myötä.
Rousku sai paljon kehuja hyvästä käytöksestään. Harva kolme vuotias jaksaa koko aikaa seistä niin hienosti kun Popi koko tunnin seisoi. Välillä taisi ottaa pienet päivänokosetkin.
Carita kertoi ponin olevan vasemmalta puolelta hieman tukossa. Tämä ns vinous on täysin normaalia nuorelta hevoselta joka ei vielä ole oppinut kantamaan ja käyttämään itseään oikein ja taitaahan se vähän niin olla, että kaikki me ollaan enemmän tai vähemmän vinoja johonkin suuntaan. Täysin suoraa hevosta saati ihmistä tältä maapallolta tuskin löytyykään.
Vasemman puolen lapa oli alkuun juntturassa. Carita saikin sitä käsittelyllään hieman avattua. Tämä jumius säteilee sitten vasemman puolen selkään. Niin että jumius tosiaan on vain täysin vasemmalla puolella. Carita sanoi, että tavallaan olisi parempi, että jumi olisi koko selän alueella, koska nyt sen ollessa vain vasemmalla puolella kertoo se hevosen kulkevan hieman vinossa. Tämänhän Emmikin (ratsuttajakin) huomannut jo selästä. Koska hevonen käyttää itseään toispuoleisesti oli sitten puolestaan sen oikea takajalka hieman kireähkö. Ohjeeksi saatiinkiin nyt maastoilla paljon ja keskittyä suoraan menemiseen. Ratsastettaessa kentällä olisi hyvä harjoittaa molempia puolia yhtä paljon ja keskittyä suorilla urilla nimenomaan siihen, että hevonen kulkee niillä suoraan.
Nämä ohjeet annoinkin Emmille hänen tullessaan ratsuttamaan Rouskua neljännen kerran aatonaattona. 

Nukuttaa....zzzzz....

Äitinsä roikkuvan loppahuulen perinyt Roppe.
Emmi kirjoittaa:

Hyytävässä pakkasessa (-5 asteen hurjat pakkaslukemat) tehtiin taas töitä Popin kanssa. Kenttä todettiin jo heti alkuunsa edelleen liian koppuraiseksi. Täytyy kyllä sanoa, että tallin omistaja tekee aivan kaikkensa saadakseen sen ratsastuskuntoon ja kysyy joka ratsastuksen jälkeen, miltä pohja vaikutti. Luulenpa, että ainakin jo parin kerran päästä meillä on taas kenttä käytössä, sen verran hyvältä kuulostivat suunnitelmat.

Heitettiin selkään nyt se kapeampi Barnsby eli 4 leveydellä oleva ja en tiedä mitä on tapahtunut, onko Popi muka laihtunut välissä vai onko omat silmät aikaisemmin harittaneet, mutta kyllä ne etupaneelit ihan nätisti olivat hevosessa kiinni. Selkään mennessä sai todeta, että ratsastajan painosta ne viimeistään laskeutuivat ja silti käden sai ihan ilman irvistelyjä paneeleiden alle eli ahtaaltakaan se ei niistä tuntunut. Kaarikin vaikutti myös selästä ratsastajan painon kanssa sopivalta.

Popi myös liikkui todella hyvällä energialla ja innolla. Sai jopa ennemmin pidätellä ja pari kertaa otettiin pysähdykseen asti, kun meinasi lähteä lapasesta aivan täysin. Kerran vähän lähtikin, kun pyysin piiskalla takajaloille tarmokkaampaa liikettä ja sen sainkin. Takamus lensi ja sitten viiletettiin muutama askel kuin päättömät kanat. Tämän riemuliikkeen jälkeen kaikki sujui taas kuin tanssi.


Popilla oli alussa kiire päästä nopeasti joulunviettoon.
Laukattiinkin molempiin suuntiin hieman, sellaista "kunhan nyt laukkaat eteenpäin ja käännyt eikä kaaduta" eli ei paljon muulla väliä kuin askellajilla ja kontrollin säilymisellä. Ei Popilta pysty laukassa vielä pyytämään mitään, edes kaarteita turvallisesti ja tasapainossa, mutta kunhan se oppii laukkapohkeet ja oppii nostamaan laukan napakasti niin siitä on hyvä jatkaa.
Suoruutta tykkään testailla sellaisella harjoituksella, että ratsastan neliön muotoista uraa. Kulmat ratsastan hieman takaosakäännöstä mukaillen eli etuosa siirtyy kulmassa niin sanotusti sisäänpäin takajalkojen tehdessä pienempää kaarta. Takaosakäännöksessähän takaset polkevat paikallaan, mutta tässä harjoituksessa ei ole tarkoitus muuta kuin harjoitella kääntymistä pohkeen ja painon kanssa. Sisäohjalla johdan sisällepäin näyttäen hevoselle suunnan ja taivutan hieman. Ulko-ohjalla säädän taivutuksen suuruutta ja pyrin tässä tehtävässä pitämään hevosen mahdollisimman suorassa. Lisäksi ohjalla ja hitaalla, tiiviillä istunnalla pyydän hevosta ottamaan hyvin lyhyitä ja hitaita askelia. Ulkopohjetta siirrän aavistuksen eteenpäin, koska haluan siirtää etuosaa. Kummallakin pohkeella pyydän hevosta ottamaan tarmokkaita (vaikkakin siis hitaita) askelia. Ja nuoren kanssahan kaari voi olla hyvinkin laaja. Tässä harjoituksessa Popin vinous tuli aika selvästi esille ja oikeaan kierrokseen se teki kauniit kulmat, vasempaan painoi voimakkaasti ulkojalkaa vasten. Hieman vasempaan kierrokseen piiskalla tukea lavalle (Popille riittää pelkkä kosketus) ja loput kulmat olivat oikein siistejä.
Hieman samanlaista tehtiin ravissa, mutta vielä isommilla kaarilla. Tässä ongelmaksi muodostui menohalut, Popin mielestä kaikki pohkeet tarkoittavat vielä täysillä eteenpäin... Pari kertaa tästä asiasta hieman otettiin tarkempaa keskustelua ja tehtiin muutamia nopeita siirtymisiä ravi-käynti-seis-käynti-ravi. Loppuraveissa Popi oli jo selvästi tarpeeksi töitä tehnyt, kun se malttoi venyttää eteen-alas vauhdin kiihtymättä sen enempää. Reipas poika!

Zeldakin oli mukana tuijottamassa Popin ratsutusta.
Mitä nyt välillä yritti hypnotisoida mua intensiivisellä katseellaan.

Meillä oli myös testissä kuolain, http://hooks.fi/produktsida/d-kuolain-horsepowerr/45981/45982/ tämä kuolain Hööksiltä. Olen tästä tykännyt monella hevosella. Se on nivelkuolain jonka niveltä suojaa pyörivä rulla ja näin ollen painetta ei tule kitalakeen (kun kuolain ei pääse taittumaan). Myöskin kielelle tuleva paine on hyvin pieni, kun kielelle laskeutuva rulla pyörii. Kupariraidat edistävät syljeneritystä joka sekin hevosen suun toiminnan kannalta on hyvästä. Kuolain vaikutti hyvältä, vaikkakin ehkä puoli senttiä liian lyhyeltä, mutta tätä kokeillaan vielä ainakin pari kertaa. Alkaa olla varusteet Popilla kohdallaan, kun päädyttiin nyt sitten tähän kapeampaan satulaan. Itseäni pohditutti, olisiko parempi ollut hieman liian leveä joka romaanilla saataisiin sopivaksi ja se menisi ehkä pidempäänkin. Mutta kyllähän se on niin, että koskaan ei tiedä millä tavalla hevosen selkä muuttuu. Voihan olla että Popi kapenee selästäkin vain entisestään kun saa siltä ihraa pois selästä, Jolloin se liian leveä olisikin sitten jo ihan liian leveä. Parempi tässä kohtaa ottaa sopiva satula jota ei millään vippaskonsteilla tarvitse parantaa. Ainakin on hyvät lähtökohdat Popin ratsun uralle! Ja 3-4v hevosen kanssa niitä satuloita voi parhaimmillaan olla jopa se 4-5 kappaletta vuoden aikana, ellei satu olemaan tuuria ja hevoselle sopii satula jossa on kaarenvaihtomahdollisuus.

Onnelliselta näyttävä pari.
Popi ja Emmi.

You Might Also Like

4 kommenttia :

 1. Ihana seurata Popin edistymistä! Se on jo nyt varmasti parempi ratsu kuin minun puoli vuotta sitten ostamani "peruskoulutettu" tamma.. :D Ainakin kuvissa näyttää hyvälle, en malta odottaa lisää kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kai sentään :) Rohan on kyllä yittänyt omat odotukseni yritteliäisyydellään. Tosin nuoruus ja kokemattomuus paistaa kyllä välillä pahasti läpi. Pientä takapakkiakin kun kerettiin taas kokemaan tässä muutama päivä sitten. Siitä lisää postausta tuonnenpana. Kuvia tulossa ja ehkäpä jokunen videontynkäkin.

   Poista
 2. Ihana postaus, ihana Popi! Olis kiva jos tekisit postauksen niistä Popin hoitajista, mitä he tekevät Popin kanssa ja sellaista?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Tuohan on kiva idea. Mä oon hyvä nakittaan muita ihmisiä kirjottaan tänne joten voisinkin oikeastaan kysyä tytöiltä haluaisivatko he tehdä pienen postauksen Popista. Itse olen ainakin heihin supertyytyväinen!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.