kuvia ,

Veni, vidi, vici

10/03/2015 10:24:00 ip. marjo 20 Comments


Apua, nyt on niin paljon sekalaisia ajatuksia mielessä, etten tiedä mistä aloittaisin niitä purkamaan! Oltiin siis tänään näyttelyissä. Match show tuon piti olla ilmoituksen mukaan, mutta ennemmin harjoitusnäyttelyksi kutsuisin, kun hevoset arvosteltiin yksitellen, palkittiin I-III palkinnoilla ja kaikki saivat kattavat sanalliset arvostelut. Täysin epävirallinen ja "leikkimielinen" näyttely toki, muttei kuitenkaan perus-mätsäri. Niin oltiin siis siellä. Ja kuten otsikko kertoo: voitettiin. Koko näyttely.

Siis Nemo oli Best In Show. BEST IN SHOW! Koko näyttelyn paras hevonen! Nemo?!?!?!?

Miten mun pallovattainen keskenkasvuinen tolppajalkani voi voittaa koko härdellin? En mää vaan tajua.. Tai no siis, onhan se hieno. En voi sitä kieltää. Mutta on se myös niin.. öö… paksu kakara? :D Ei sitä vissiin osaa omaansa katsoa sillä silmällä, millä muut sen näkevät. Voisin saman tien luetella ainakin tsiljoona asiaa, jotka sen rakenteessa on pielessä. Mutta harjoitusnäyttelyissä on se kiva (ja ikävä) puoli, että täysin erilaisia hevosia vertaillaan keskenään. Eihän se voi koskaan olla millään tasolla kaikille reilua. Aina mielipide vaikuttaa, eivätkä tuomarit mitenkään voi tuntea jokaista rotua riittävästi niitä "oikeasti" arvostellakseen. Ja ainakin mätsäreissä osan arvostelusta pitäisi koostua muistakin seikoista kuin hevosen rakenteesta, mm. käytöksestä ja valmistelusta.


Varsin kivan arvostelun Nemo sai. Ja voisin sen kyllä allekirjoittaa, ihan oli hevosen näköinen paperi. Silti, siis miten Nemo voi olla best in show, jos arvostelu on munkin mielestäni hevosen näköinen, mutta en sitä silti olisi voittajaksi laittanut?

Näin tuomarit (Kristiina Keski-Jyrä & Sanna Hilttunen) tuumasivat varsasta:

Laatutyyppi: hyvin kehittynyt, orimainen, hyvä rotutyyppi 
Runko: hyvä runko, sopusuhtainen, tiivis runko 
Jalat ja kaviot: etujalat suppuvarpaiset, muuten hyväasentoiset, vankat 
Käynti: takaa hyvä, edestä hieman ahdas, hyvin pitkä irtonainen askel 
Ravi: suora, lennokas, takaa hieman voimaton 
Erityishuomioita: siivo ori, vielä hieman lapsekas

Jaa muka lapsekas…? :D

Mitä tästä nyt voisi todeta? Onneksi nämä tuomarit eivät taida tietää, millainen vuonohevosen tyypin nykyisin tulisi olla. Norjalaisen tuomarin mukaan kun Nemon tyyppi on suoraan sanottuna surkea. Onhan se raskas ja vanhanmallinen, se on selvä, mutta en nyt niiiin huonona silti itse pitäisi, mitä Hellum viime kesänä oli mieltä. Vuonohevosta on viime vuosina jalostettu selvästi takaisin kevyempään suuntaan, mitä varmastikaan moni rotua heikommin tunteva ei edes tiedä. Suomessa vuonot ovat pääasiassa edelleen vanhaa raskasta tyyppiä. Vie varmasti aikaa ennen kuin kevyempi malli alkaa yleistyä ja näkyä rodussa maassamme. Toisaalta jos taas asian ajattelee näin harjoitusnäyttelyn tasolla, onhan Nemon rotutyyppi miltei täydellinen. Vaikka sen värjäisi vaaleanpunaiseksi ja uittaisi tervassa, olisi se silti selvä vuonohevonen. Ei siitä saisi suomenhevosta, welshiä tai shettistä tekemälläkään. Kyllä sen jokainen näkee jo kauas, että pieni ja vahva kylmäverihevonen on kyseessä.

Hieman ihmettelen edestä ahdasta käyntiä, omaan silmääni kun liikkeet ovat takaa selvästi ahtaammat kuin edestä? (kuten miltei kaikki vuonot ovat takaa ahtaita) Ehkäpä suppuvarpaat saavat liikkeetkin sitten vaikuttamaan ahtailta? Muutoin arvostelussa kaikki on kyllä juuri kuten itsekin voisin sanoa. Nemon runkoa etenkin olen katsellut ihaillen moneen otteeseen sitä kuvatessani. Se on niin tiivis ja jäntevä paketti, kun laitumellakin painelee kiitolaukkaa menemään.

BIS-kehässä kavereina oli friisi, irlannincob ja suokki.

Käytöksestä Nemo sai kehuja myös BIS-kehässä, kun se julistettiin voittajaksi. Kuuluttaja vielä erikseen mainitsi, että hyvin käyttäytyvä nuori ori on kyseessä. Nemo oli kyllä hienosti koko päivän! Pari kertaa se hyppäsi siihen malliin pystyyn, että pelkäsin saavani varsan syliini. Mutta kun vertaa viime kesän Teivon reissuun oltiin jo ihan eri planeetalla! Pitkät tovit Nemo seisoskeli jalkaa lepuuttaen ihan muiden hevosten lähellä juurikaan mistään mitään välittämättä. Toki se välillä otti kierroksia, etenkin jos liian lähelle kavereita eksyttiin. Miltei olisin toivonut kehässä etenkin hevoseen enemmän virtaa. Ravissa hoputin minkä kehtasin, ja silti Nemo vaan löntysteli ravipätkät ja itse juoksin taas liian lujaa. Paikoillaan se ei olisi millään malttanut seistä, siitä kenties maininta lapsellisuudesta. Ja onhan se toki ihan kakara vielä :)

Miten mulle aina tuppaakin käymään näin, että kun lähden kisoihin tai näyttelyihin ilman mitään odotuksia, ihan muut asiat mielessäni, sitten tuleekin jättipotti! Hädin tuskin valmistauduin mitenkään koko reissuun, tarvittavat taravatkin pengoin kaapeista vasta tänä aamuna ja hain Lotan (vanhat ja kärsineet) ajosuitset lainaan vasta aamusta myöskin. Ei miltei huvittanut lähteä koko reissuun, mutta sain järkeiltyä itselleni, että pakko lähteä treenaamaan, kun kävelymatkan päässä on siihen loistava tilaisuus. (käveltiin näyttelymatkat, noin 6km suunta) Ja sitten käy näin. Samoin Lotan käyttöajomestaruushopea tuli ihan puskasta pari vuotta sitten, en olisi sitäkään ikinä osannut odottaa. Samoin on käynyt monesti koirienkin kanssa kisatessani. Sen sijaan silloin, kun lähden hyvin valmistautuneena ja odotukset korkealla, monesti tulos onkin ollut pettymys..

Ihan sama se olisi ollut, minkä arvostelun ja tuloksen Nemo olisi tänään saanut. Ehdottomasti tärkeintä oli hakea varsalle kokemusta ja opetella käyttäytymistä vieraassa paikassa vieraiden hevosten keskellä. Tältä osin Nemo lunasti odotukset täysin, enkä voisi juurikaan tyytyväisempi varsaan olla. Ja toki olen ylpeä ja onnellinen siitäkin, että Nemo voitti koko näyttelyn! Aina joskus elämään osuu sellainen eläin (hevonen, koira, kissa..), joka lunastaa odotukset ja vielä enemmänkin kerta toisensa jälkeen, eikä voi kun ihmetellä, kuinka upeita ja viisaita olentoja tässä elämässä voi olla - ja kuinka juuri minä olen onnistunut saamaan sellaisen käsiini! Nemo on kutakuinkin yksi näistä :)

Kuvia seuraa lisää myöhemmin, Sirille kiitos näistä otoksista!

You Might Also Like

20 kommenttia :

 1. Oijoi, paljon onnea! :)

  VastaaPoista
 2. Onnea! Löytyykö sulta poniluokan russista ja hevosluokan friisistä kuvia? Jos löytyy laitatko viestiä miina.nuutinen@hotmail.com ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Mulla ei ole mitään kuvia näyttelystä, ja siitä en tiedä yhtään, minkä verran Siri kuvaili muita hevosia kehissä.. Voisin uskoa, että friisiläisestä ainakin otti kuvia! Täytyy kysellä löytyykö :)

   Poista
 3. Onnea! :D

  Se on aina yhtä hauskaa, kun katsot näyttelyssä toinen toistaan hienompia hevosia, bongaat oman luokkasi osallistujia ja mietit, mitä ihmettä itse teet itse seassa. Sitten tuomari pyytääkin jonon ekaksi ja ruusukkeita tulee kassillinen. :D Eipä sillä, tuo oma "näyttelystara" pitää huolen siitä, että menee joko tosi hyvin tai tosi huonosti. ;)

  VastaaPoista
 4. Vau, onnea! Onhan Nemosta tullut erittäin komea ja itse ainakin tykkään sen vankasta rakenteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu niin minäkin tykkään :) Ei ole pelkoa, että ihan äkkiä hyytyisi kuorman alla, vaikka perässä olisi vähän enemmänkin vedettävää tavaraa.

   Poista
 5. Onnea! Itse en rotua tunne sen paremmin, mutta mitä olen vuonohevosia nähnyt kuvista ja livenä, niin Nemo on mielestäni yksi upeimmista. Se on ehdottomasti komea nuori hevonen. Oma vuonohevos innostus on saanut lisää potkua lukiessani tätä sinun blogia. Teillä on molemmilla ihanat vuonikset. Rapsutukset voittajalle. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! <3 Itse asiassa yksi syy, miksi tätä blogia kirjoitan, liittyy juurikin rodun esilletuomiseen. Kuten varmaan olet huomannutkin, on täällä useasti juttua muistakin vuonohevosista kuin omistamme, mm. näyttelyistä, kisoista ja yhdistyksen järjestämistä muista tapahtumista. Vielä nykyäänkin monella on niin väärä kuva vuonohevosista sekä luonteen että suorituskyvyn puolesta, joten omalta osaltani pyrin mm. blogin kautta tätä käsitystä muuttamaan. Hienoa siis kuulla, että innostus rotua kohtaan on lisääntynyt! =)

   Poista
 6. Hienosti olet Marjo tuonut rotua esille ja minäkin olen vuonohevosen omistajaksi "eksyttyäni" lukenut tätä blogia kuin sudenpentujen käsikirjaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, eli et onneksi liian vakavissasi kuitenkaan! :D

   Poista
 7. Onnea Marjo, hieno juttu! Onhan tuosta jolpista tullut jo ihan miehen näköinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Onhan se joo silloin ainakin, kun muistaa olevansa mies :D

   Poista
 8. Moikka! Ja onnea hienosta näyttelymenestyksestä :-) postausehdotus multa löytyis, kirjoittaisitko shelteistäsi oman postauksen? Meille muuttaa sheltti ja olis kiva tietää et millasia otuksia sulta löytyy :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan ja kiitos! Onnittelut hyvästä rotuvalinnasta! En oikein tiedä viitsinkö tähän blogiin kokonaista postausta omistaa koirille, vaikka ajatus ihan hauska olisikin :) kirjoittelin joskus muinoin koirille omaa blogia, sieltä voi ainakin vanhoja juttuja käydä kurkkimassa: http://trikkitytot.blogspot.fi :)

   Poista
 9. Hei vautsi! Onnea kovasti! Tää olikin oikee hyvän mielen postaus.:) Nemohan on komea oripoika, ja muutenkin niin ihana tyyppi! Paljon rapsutuksia hienolle kakaralle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! <3 Toimitetaan rapsutukset perille :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.