ajo ,

Tilastotieteilijä täällä hei

12/19/2015 11:39:00 ip. marjo 2 Comments

No en ole oikeasti tilastotietelijä vaan ekologi, mikäli se on vielä jollekin jäänyt epäselväksi. Vaan onhan tilastotiede nyt ihanaa! Jos olisin oikeasti tilastoihmisiä, olisin ehkä tehnyt näistäkin graafeista hivenen siistimpiä. Taulukot eivät siis varsinaisesti täytä minkäänasteisia tieteellisiä normeja, mutta onhan näitä silti kiva väkerrellä :) Tärkeintä kuitenkin oli nähdä oikeasti paperilla, mitä kaikkea Nemon kanssa on kuluneen vuoden aikana tehty, ja se tulee tässä!Vasemmassa reunassa on treenimäärät kertoina ja alarivillä jaoteltu erikseen kukin kuukausi. Siinä mielessä näitä oli hivenen hankala tilastoida, että onhan varsa saattanut olla narun päässä muutoinkin - siirtyä laitumelta toiselle tai käydä harjattavana. Joku treeni taas on voinut sisältää kuolainten pukemisen ja kaksi minuuttia kävelyä pihassa. Yritin nyt kuitenkin jaotella tekemiset muutamaan kategoriaan ja laskin vielä yksittäiset treenimäärät kustakin "lajista".

Karkeasti voisi todeta, että se, mitä varsan kanssa kuluneen vuoden aikana on tehty, pitää sisällään talutuslenkkejä maastossa, työajoharkkoja, valjakkoajotreeniä, maastakäsittelyä sekä irtojuoksutusta & -hypytystä. Näillä siis mentiin. Erillisen poikkeuksen muodostaa lastausharkat, joita tehtiin ahkerasti ennen näyttelymatkaa, kun sain hankittua kopin käyttöön.

Yksittäisistä kuvista on hyvin nähtävissä, että eniten Nemon kanssa on tehty maastakäsittelyä sekä työajoon liittyviä harjoituksia. Tämä ilahdutti itseäni kovasti, sillä näin on toki ollut jollain tasolla tarkoituskin. Ensimmäisestä kaaviosta jo huomaa, että koko vuoden ajan treenimäärät ovat laskeneet: alkuvuodesta hommia tehtiin paljon enemmän kuin nyt syksyllä. Tämä ehkä selittyy paremmin sillä, kun tarkastellaan, mitä on tehty. Ainoastaan työajoharjoitusten määrät ovat pysyneet tasaisina läpi vuoden. Nyt syksymmällä ajotreenejä on vaikeutettu ja ehkä pidennettykin hieman, joten ne ovat saaneet suuremman painoarvon kuin keväällä. Tuolloin muut harjoitukset "mahtuivat" paremmin ohjelmistoon.

 

Toki maastolenkkejä ja maastakäsittelyä olisi syytä lisätä enemmän treeneihin myös nykyisin. Ehkä harjoitusten vähyys nyt syksyllä selittyy myös pimeydellä ja surkeilla keleillä. Ei vaan ole samalla tavoin motivaatiota ja aikaa tehdä hevosen kanssa kuin keväällä. Katsotaan vaan lähtevätkö treenimäärät taas kasvuun vuoden alusta? Olen kyllä ihan tietoisestikin ajatellut, että keväällä taas tiivistetään treenitahtia ainakin jossain vaiheessa ja joksikin aikaa.

Huomattavasti vähäisemmälle huomiolle ovat jääneet pelkkä ohjasajo, irtona juokseminen (& hyppääminen) sekä kärryillä ajelu. Kärryt olivat oikeastaan sellainen projekti, joka toteutettiin muutamassa kuukaudessa. Ne toki opeteltiin alkuun rauhassa ja sen jälkeen ajeltiin maastossa muutamaan otteeseen. Eniten jarruja tähän touhuun löivät huonot varusteet. En halua ajella rintaremmivaljailla ilman vetokarttua. Tätä toki muutama kerta opetusmielessä tehtiin, mutta hieman olen ajatellut, että ennen omien parempien vaunujen hankkimista Nemolla tuskin tullaan kärryillä ajamaan. Opetellaan mieluummin työajoa ja käydään sitten maastoilemassa pelkästään taluttaen. Eihän maastoiluakaan toki unohtaa sovi.


Yhteenlaskettuja treenikertoja on Nemolle kertynyt kuluneen vuoden aikana noin 100. Tämä luku pyöristettynä sen tähden, että "treenit" ovat olleet hyvin vaihtelevia tasoltaan. Veikkaisin, että keskimääräinen harjoituksen kesto on ollut 15-20 minuuttia? Toki joukkoon on sitten mahtunut pari tunnin tai parin hommaa, esimerkiksi lasten ajelutus kesätapahtumassa. Ja myös niitä hyvin lyhyitä harjoituksia.

Nähtäväksi jää, tulevatko nämä lukemat oikeastaan edes kasvamaan vielä ensi vuonna? Treenit taatusti muuttuvat, ehkä jossain asioissa aletaan lisäämään kestoa tai vaatimustasoa. Kuten aiemmin olen tainnut sanoakin, ainoa harjoitusmuoto, jossa Nemo on liikutettu hikeen asti, on sen vapaana juokseminen yhdessä Rouskun kanssa. Keskenään ne painivat itsensä hikisiksi. Minä puolestani en ole vielä koskaan saanut varsaa sen verta liikkumaan, että sen tulisi hiki. Ehkä ensi vuonna olisi korkea aikaa alkaa treenata hevosen päänupin ohella myös sen kroppaa?

Onko teillä tapana pitää kirjaa ja tarkempia tilastoja treeneistänne? Ovatko tulosten tarkastelut yllättäneet, vai ovatko treenimäärät asettuneet, kuten olette ajetelleetkin? Minä en suunnittele juurikaan etukäteen mitä ja koska tehdään, vaan pitkälti mennään fiiliksen mukaan. Osittain juuri sen takia olikin mielenkiintoista kasata yhteen, mihin tuo fiilis on meidät vuoden aikana kuljettanutkaan :)

Vielä koosteena kuukausittaiset treenimäärät, sekä pienet muistot kuluneen vuoden touhuista!


Tammikuu

Maastokävelyllä hankien keskellä.

maastossa talutus III
työajo IIII
maastakäsittely kentällä IIII
ohjasajo III
yht 14

Helmikuu

Työajoharkoissa laahan välissä kulkemista.

maastossa talutus IIIIIII
irtojuoksutus I
työajo I
maastakäsittely kentällä IIIII
 yht. 14

Maaliskuu

Kentällä harjoiteltiin lavan päälle nousua.

maastossa talutus II
työajo II
maastakäsittely kentällä III 
yht. 7

Huhtikuu

Tästä piti tulla kuukausittainen tapa, mutta se on vähän päässyt jäämään..

maastossa talutus IIII 
työajo IIII
irtojuoksutus III
maastakäsittely kentällä IIII 
ohjasajo I
kärryttely I
yht. 17

Toukokuu

Työharkoissa renkaan vetoa kuolaimettomilla suitsilla.

maastossa talutus III 
työajo IIIII
maastakäsittely kentällä II
kärryttely IIII 
yht. 14

Kesäkuu

Puskailua...

maastossa talutus I 
työajo I
irtojuoksutus I
kärryttely II
yht. 6

Heinäkuu

Heinäkuussa käytiin kerran ajelulla, muuten me vaan hengattiin kopissa ;)

lastausharkat IIIIIIIII
kärryttely I
yht. 10

Elokuu

Tutustuttiin kaulanaruun.

työajo II
maastakäsittely kentällä I
yht. 3

Syyskuu

Viimeinen kärryajelu toistaiseksi määrittelemättömäksi ajaksi.

maastossa talutus I
kärryttely III
ohjasajo III
työajo I
yht. 8

Lokakuu

Lokakuussa käytiin harjoitusnäyttelyssä.

maastossa talutus I
irtojuoksutus I
työajo I
maastakäsittely kentällä II
yht. 5

Marraskuu

Ekaa kertaa itse pulkan kyydissä.
maastossa talutus I
irtojuoksutus I
työajo IIIII
maastakäsittely kentällä I
yht. 8

Joulukuu

Tähänastinen saldo: 
maastossa talutus I
irtojuoksutus I
yht. 2

Näissä tilastoissa voi muuten olla virheitä, sillä katsoin tiedot pelkästään tallilla pitämästäni kalenterista, ja olen hyvinkin saattanut siihen unohtaa joskus kirjoittaa.. :)

You Might Also Like

2 kommenttia :

  1. Voi vitsi, minun on pakko tehdä samanlainen postaus! Joskus rasittaa kirjoittaa jokaisesta hevosten liikuttamisesta, mutta kyllä se vaan on hyödyllistä! Itseäni alkoi kiinnostaa juurikin kenttätyöskentelyn ja maastoilun suhdeluvun tarkistaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan tekemään :) Tuo on muuten mielenkiintoinen seikka juurikin ratsuille! Samalla näkee sen, ovatko maastoilut ajoittuneet selvästi enemmän tietyille kuukausille. Tai olisiko niitä hyväkin ajoittaa hyville keleille ja pitää tarkoituksella joskus pelkkä pidempi maastoilujakso, joskus taas treenata enemmän kentällä?

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.