erikoispostaus ,

Sankarisammuttajat

9/14/2016 08:21:00 ip. Siri 6 Comments

Suomessa syttyy vuosittain yli 13 000 tulipaloa.
45 minuutin välein jossain aina roihahtaa.
Palon syttyessä ensimmäiset minuutit ratkaisevat. 
Silloin on myöhäistä googlailla, kilauttaa kaverille tai luottaa onneen.
Varmista, että osaat olla tukalassa tilanteessa sankari.

Mun arjen pikkusankari lähdössä alkusammutuskoulutukseen keltaisten ystäviensä keskeltä.

Kuukausi sitten meidän tallilta lähti pieni joukko heppatyttöjä tilan omistajan Heimon kanssa kohti Valkeakosken Ritvalaa. Kohteenamme oli Lähitapiolan järjestämä maksuton Sankarikoulutus eli kurssi jossa saimme valmiudet tulipalon syttyessä oikeanlaiseen alkusammutukseen. Tämä taito olisikin jokaisen meistä hyvä osata, vähän niinkuin elvytystaidotkin. Sillä niiden avulla pystyt mahdollisesti pelastamaan ihmishengen jopa ihmishenkiä puhumattakaan hevosenhengistä! Koulutuksen nimi ei siis turhaan ole Sankarikoulutus. Kyllä minä ainakin mielelläni moista titteliä kantaisin. 
"Sieltä se sankari Siri tulee" -ei kuulostaisi lainkaan hassummalta :)

Mikäs sen hienompaa kun kotona osaisi toimia näin tosta noin vaan ;)


Kuitenkin enemmän kuin tittelin sijaan halusin lähteä kurssille mukaan hevosiemme asuintilan vanhojen ja arvokkaiden rakennusten vuoksi. Haluaisin tosipaikan tullen osata pelastaa mahdollisimman paljon. Toki halusin varmistaa valmiudet myös oman kotini pelastamiseen jos sellainen tilanne toistamiseen sattuisi eteeni. 
Lapsuudenkodissani riehunut tulipalo kaksikymmentä vuotta sitten tuhosi vanhempieni rakentaman talon jossa vielä silloin asuin. Muistan aina sen hetken kun palasin töistä mustaan kotiin. Olimme menettäneet kaiken vain yhdessä ainoassa tunnissa :( 

Keittiömme tai kaikki mitä siitä oli enää jäljellä palomiesten käynnin jälkeen.
Ruokapöydälle sulanut kattokruunu lukuisien muitten palaneiden esineiden seassa
sai nokisen piironginpeilin eteen surullisia kasvoja.
Se hetki, kun kiipesit näitä hiiltyneitä rappusia yläkertaan
katsomaan omaa huonetta. Se tunne. 
Se kun seisot keskellä huonetta etkä kykene kuin laamaantuneena vain tuijottamaan,
Kaikki se mitä 19 vuoden aikana olit kerinnyt keräämään ja vaalimaan oli pois pyyhkäisty.

Palon nopea eteneminen on aina yhtä yllätys ja ihmisten luulo, että palokunnan saapuessa paikalle kaikki on pelastettavissa on usein harhaanjohtava. On vain minuutteja aikaa toimia tai pelastautua. Keskimääräinen palokunnan paikalletuloaika kaupunkialueella on noin 10 minuuttia. Alkusammutuksen aloittamiseen on aikaa yleensä noin kolme minuuttia. Alkusammutusvälineillä noin 15% paloista saadaan kokonaan sammumaan ja noin kymmenen prosentin etenemistä pystytään hidastamaan. Siksi alkusammutus taidot ovat elintärkeitä! 

Minulla on tulen kanssa muutakin ikävää menneisyyttä kuin kotini palaminen. Olen kaksitoista-vuotiaana ystäväni kanssa leikkinyt tulella vaarallisestikin tuhoten melkein historiallisen myllyn. Tarkoituksenamme kun oli vain polttaa pieni läntti niittyä ja talloa se pala palalta sammuksiin. Isommat tytöt kun olivat tehneet saman viikkoa aiemmin ja halusimme pistää paremmaksi, koska se oli olevinaan tosi coolia? Maailman idioottimaisin tekomme johti pelottaviin seurauksiin. Emme saaneetkaan tulta sammutettua tallomalla! Vaan ennemminkin sytytimme paikalle nopeasti etenevän niittypalon joka levitessään sytytti järjestyksessä täyteen roihuun lähistöllä olleet katajat yksi toisensa jälkeen. Niiden ritinä ja rätinä syöksi ilmaan pitkiä savupatsaita eikä mennyt aikaakaan kun valppaana ollut kyläyhteisö oli hälyttänyt paikalle viisi punaista paloautoa ja ainakin kymmenen naamaltaan yhtä punaisen vihaista palomiestä. Vielä tänäkin päivänä muistan sen pelontunteen ja kauhuntäyttämät ajatukset mitä olisimmekaan voineet pahimmillaan saada aikaiseksi. Yhä kiitollisuuteni elää paikalle saapunutta palopäällikköä kohtaan joka lukuisien itkunsekaisten katumusanelujen jälkeen antoi meille ajattelemattoman tempauksemme silkkaa hyväsydämisyyttään anteeksi. Tätä tuskin olisi tapahtunut jos se pellon reunalla oleva historiallinen mylly olisi syttynyt palamaan. Maksaisin korvauksia selkänahoistani ja tilipussistani varmaan vieläkin. Lehteenhän se juttu päätyi ilman asianomaisten nimiä, mutta tilanteen aiheuttama häpeä ja ikävä muisto seuraa minua hautaan asti. Olen läksyni oppinut.
Siksikin haluan olla valmiina ja osaavana sammutinpulloineni jos liekit vielä joskus pääsisivät yllättämään kenties vastaavanlaisen nykyajan "pyromaanilauman". Ne tarralenkkarit jalassa kun ei selvästikään liekkejä sammuteta. 

Näillä töppösillä eikä kyllä millään muillakaan töppösillä sammutetta mitään paloa...
...vaan luikitaan niin nopeasti liekkejä karkuun kuin vain suinkin mahdollista.

Olinpa sitten niinkin viisas, että otin koulutukseen mukaani kahdeksan vuotiaan tyttöni Larankin josko hänestä sentään tulisi parempi painos äidistään ja ymmärtäisi jättää tulitikkuleikit sikseen. Kurssin ikäraja oli kaksitoista vuotta, mutta ajattelin, että vaikka hän ei saisi varsinaisesti osallistua niin edes ne pienet hetket teoriasta ja käytännön seuraamisesta syöpyisivät jollain tasolla opettavaisena hänen mieleensä. Ei se ainakaan turhaa olisi.

Lara kuin lelu Rouskukin otettiin nuoresta iästä huolimatta
kurssille avosylin vastaan,

Paikanpäällä meille pidettiin ensin tunnin mittainen teoriaosuus jossa saimme kodin turvallisuudesta kertovaa tietoa ja näimme videolta miten tulipalo kehittyy ja kuinka vähän on lopulta tehtävissä ellet osaa toimia nopeasti ja oikein. Itsessään liekit toki ovat vaarallisia, mutta usein hengenvaarallisempaa on tilan kuumuus ja ilmassa leijuvat haitalliset, myrkylliset savukaasut jotka aiheuttavat hyvinkin nopeasti tajunnan menetyksen. Sisätiloissa savu ei myöskään pysy katonrajassa vaan laskeutuu ylhäältä alas rajoittaen näkyvyyttä ja lopulta estäen sen kokonaan. Kun näkyvyys lyhenee suuntavaisto katoaa. 
Tilannetta ei myöskään helpota se, että ihmisen keuhkorakkulat tuhoutuvat 150 asteen lämmössä ja tulipalossa lämpötila voi nousta jopa 800-1000 asteeseen!  
Laran herpaantumattomasta ja keskittyyneestä ilmeestä päätellen kurssin materiaali itse palomiehen kertomana ja esittämänä upposi tyttöön täydellisesti. Samoin minuun ja varmasti myös muihinkin paikallaolleisiin. Tunti vierähti nopeasti.

Pihamaalla tulen taltuttamisen oppeja katselemassa.
Tallitytöt Pinja ja Tiia imemässä oppeja miten toimia hätätilanteessa.

Teorian jälkeen siirryimme käytännönharjoituksiin pihamaalle. Meille oli tehty nurmikolle pieni neliön muotoinen "tulipaloalue" jossa saimme kukin vuorollamme käyttää oikeita sammuttimia turvallisesti valvovan silmän alla. Opimme miten käsisammutin aukaistaan ja miten sitä käytetään tulta vastaan kamppaillessa. Lara oli halukas hänkin koittamaan sammuttimen käyttöä, vaikka ei täyttänytkään kurssin vaadittua ikärajaa. Kouluttaja kuitenkin myönsi hänelle luvan pullon käyttöön kunhan asianmukaiset varusteet oli puettu päälle ja minä vanhempana olin hänen tukenaan harjoituksessa. Sieltä se tyttö vain ylisuurissa suojahanskoissaan kiskaisi sokan irti pullonkahvasta, nappasi suhteellisen painavan nestesammuttimen käteensä ja asteli reippaasti tulta päin. Muutama suihkutuskerta tulen juureen ja palo oli sammunut! 

Sammuttimesta ja palon luonteesta riippuen
seiso kohteesta noin 1,5-3 metrin päässä tai kauempana
Laukaise sammutin venttiilin kahvasta.
Suuntaa suutin palokohteeseen ja kohdista suihku liekkien alaosaan.
Levitä sammutinainetta tasaisesti paloon hieman heiluvalla liikkeellä.
Älä tyhjennä sammutinta heti vaan seuraa palon sammumista.
Älä koskaan käännä tulelle selkääsi.

Pullojen käsittelyjen jälkeen siirryimme sammutuspeitteen saloihin. Kyseinen peite soveltuu parhaiten sähkölaite- ja rasvapaloihin joita ei voi sammuttaa pelkällä vedellä. Peite on valmistettu palamattomasta materiaalista ja sen vaikutus on tukahduttava. Peitteen tulee olla riittävän suuri jotta pystyt sen avulla suojaamaan itsesi lähestyttäessä palavaa kohdetta ja, että se varmasti riittää peittämään sammutettavan kohteen.
Nykyään kaupoista saa hienoilla päällisillä koristeltuja sammutuspeitteitä sen ns. vanhanmallisen tutun punaisen peitekäärön sijaan, mutta näissä oleva peite on usein auttamatta liian pieni. Esteettisyyden sijaan kannattaa siis mielummin valita turvallisuus tai ainakin varmistaa, että se peite niissä hienommissa pusseissa on tarpeeksi iso. Toki pienikin peite on parempi kuin ettei olisi peitettä lainkaan. Sammutuspeite on kuitenkin helppokäyttöinen ja edullinen joten satsaisin ainakin vähintään siihen palohälyttimen lisäksi. Tiesitkö muuten, että sammutuspeitettä voi käytää myös hätäpaarina?

Ota peitteen kahvoista tai nurkista kiinni suojaten kädet peitteen taakse.
Ojenna kädet suoraan eteen.
Lähesty paloa tuulen suunnasta peitteen takana suojassa.
Jos mahdollista liu'uta jalkaa peitteen päällä ettei tuuli riepottele sitä pois edestäsi.
Varo kuitenkin kompastumasta peitteeseen.
Levitä peite palon päälle ja tukahduta palo.
Jätä peite paikoilleen,

Meitä toki muistutettiin, että itseään ei saa saattaa hengenvaaraan joten jos alkusammutus epäonnistuu tai paikalla ei ole sammutuskalustoa on ensisijaisen tärkeää ensimmäiseksi pelastaa ja varoittaa muita vaarassa olijoita. Sen jälkeen jos se suinkin on turvallista yrittää tukahduttaa palon eteneminen esimerkiksi sulkemalla ikkunat ja ovet. Tämän jälkeen on välittömästi soitettava hätäkeskukseen! Turvallisesta paikasta tietenkin.

Mutta kuinka moni meistä olisi osannut kertoa esimerkiksi kurssipaikan tarkan sijainnin hätäkeskukselle jos siellä olisi palo syttynyt?
En minä ainakaan. 
Tämäkin ongelma on onneksi nykyään helposti ratkaistu. Moniin älypuhelimiin on saatavilla sovellus nimeltä 112 Suomi. Tämän mobiilisovelluksen lataamalla omaan puhelimeensa ja sitä käyttämällä kun hätä iskee pystyy hälytyskeskus paikantamaan sijaintisi automaattisesti sovelluksen ilmoittamien koordinaattien avulla. Hätäpuhelu on kuitenkin aina soitettava tällöin sovelluksen kautta. Sovellusta painaessa pääset ensin alkuvalikkoon josta sitten yhtä nappia painamalla saat yhteyden hätäkeskukseen ja he tätä kautta paikantavat olinpaikkasi jopa kymmenien metrien tarkkuudella ellet itse sitä tiedä. 

Kyseinen valikko 112 Suomi kannattaa liittää puhelimen näytön etusivulle
jotta se on siinä aina valmiina jos tiukka paikka tulee.
Klikkaa kuvake näytöltä auki ja eteesi avautuu tällainen näkymä.
Puhelin ilmoittaa heti omat koordinaattisi näytölle ja vain yksi
painallus soita 112-palloon yhdistää sinut hätäkeskukseen.

Kurssin jälkeen Heimo kävi läpi kaikki tallin rakennusten sammutuspullot ja tarkisti niiden paineet ja kunnon. Niitä löytyykin piha-alueemme rakennuksista nyt viisi kappaletta. Yksi poikien aitan viereisestä työkalupajasta, yksi pihasaunasta, yksi navetalta, yksi vuokrattavasta kivipirtin tiloista ja yksi Heimon oman kodin puolelta. Ulkona ja ajoneuvoissa olevat sammutinpullot tulisikin tarkistaa vuoden välein sillä niiden toimintakuntoon vaikuttaa kosteus, tärinä ja esimerkiksi lämpötilojen vaihtelut. Muussa tapauksessa käsisammuttimet tarkistetaan kahden vuoden välein.

Sammuttimen kunnon voi tarkistaa karkeasti näin:
Käännä pullo ylösalaisin ja
lyö kevyesti sen pohjaan esimerkiksi kumivasaralla.
Jos sisältä kuuluu rapiseva ääni,
se merkitsee ettei jauhe ole paakkuuntunut
ja laite on käyttökunnossa.
Käyttökunnosta kertoo myös pullossa oleva painemittari.
Kun mittarin nuoli osoittaa vihreälle alueelle paineet ovat kunnossa.

Eri käyttöolosuhteisiin on olemassa omat pullonsa. Jauhesammutin lienee näistä yleisin, koska sitä voi käytännössä käyttää kaikenlaisissa paloissa. Sen ongelmana on vain hienojakoinen jauhe joka tunkeutuu joka paikkaan ja saattaa olla haitallinen esim. sähkölaitteille. Sähkölaitteille onkin olemassa oma hiilidioksidisammuttimensa. Toinen käytetyimmistä sammuttimista on vesipohjainen lämpimien tilojen nestesammutin joka ei siis kestä kylmiä olosuhteita, mutta on sammutusteholtaan yhtä hyvä kuin jauhesammutin. Sen siivoaminenkin käytön jälkeen on vähätöisempää. Näiden lisäksi on olemassa vielä metallipalo- ja rasvapalosammuttimet.

Sammutinpullosta oleva merkki kertoo,
että rakennuksen sisältä pitäisi löytyä alkusammutuskalustoa. 
Vihreä poistumistie merkki jossa juoksevan henkilön hahmo
opastaa sinut ulos rakennuksesta.
Tässä kuvassa alhaalla myös pieni käsisammutin sekä
keskellä liekin kuvalla varustettu sammutuspeite.
Kuinka moni tiukan paikan tullen älyäisi,
että sammutinpeite on tuon kotelon sisällä?

Toivotaan kuitenkin ettei niiden käytölle koskaan ole tarvetta, mutta niiden läsnäolon on kaikkien tallilla kävijöiden hyvä tietää. En saata edes kuvitella mitä palo saisi navettatallin ylisillä aikaiseksi jossa olisi sytykettä, vaikka muille jakaa. Vanhoissa rakennuksissa on myös jokseenkin suuri pölypalon riski. Pöly kun on helposti syttyvää ja ilmaan sekoittuessaan saattaa muodostaa räjähdyskelpoisen seoksen. 
Päätimmekin yhteistuumin jatkossa pitää talliporukan yhteisen paloturvallisuuspäivän joka vuosi jossa kävisimme pullojen sijainnit ja kunnon läpi ja varmistaisimme, että kaikki osaisivat niitä käyttää.

Kanna sammutinta sen alemmasta kiinteästä kahvasta.
Käytä sammutinta sen ylemmästä käyttökahvasta.
Ennen käyttöä poista kuvassa näkyvä rengas eli varmistinsokka, 
muuten käyttökahva ei toimi.
Huomioithan, että sokka ei irtoa jos painat samanaikaisesti ylintä kahvaa!

Onneksemme kaikki tilalla olevat hevoset elävät pihatoissa joissa niillä on useampia poistumisteitä. Tämän vuoksi niillä on periaatteessa paremmat mahdollisuudet paeta itsenäisesti ulos tulipalon sattuessa kuin jos eläisivät lukituissa karsinoissa.

Valitse sinäkin pihatto! Se kannattaa, tuumailee Nemo.
Poikien pihatossa on kaksi poistumistietä.
Tai siis oikeastaan kolme :)

Kuitenkaan tilakaan ei kaikista varotoimista huolimatta ole selvinnyt ilman tulipaloa. Vuonna 1980 päärakennuksen vieressä oleva hirsinen luhtiaittarivistö jossa oli useita pieniä, matalia ovia syttyi tuntemattomasta syystä palamaan helmikuisena yönä. Palokunta saapui paikalle nopeasti, mutta puolet aittarivistä oli jo käytännössä palanut. 
Sittemmin tätä kyseistä rakennusta on palaneesta päästä tuunattu uuteen uskoon ja osa siitä toimii nykyisin vuonopoikiemme hoitotilana. 
Ainoastaan aitan hiiltyneet seinähirret muistuttavat palosta ja siitä, että koskaan et voi olla liikaa valmistautunut.

Aitan hiiltyneet seinät muistuttavat meitä tilalla riehuneesta tulipalosta.
Hiiltyneen seinän laiha lohtu on se, ettei se hevin syty enää uudelleen.
Kurssin loputtua saimme jokainen tällaisen oman todistuksen
ja pääsimme sankarisammuttajien rekisteriin viideksi vuodeksi.
Paitsi tietysti Lara jolta puuttui iästä vielä ne vaadittavat viisi vuotta.
Hän kuitenkin sai kortin palkkioksi tehokkasta osallistumisestaan.

Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille jotka ovat valmiita tekemään tämän
ja enemmänkin läheistensä puolesta:


Leikkaisin sut irti kolariautosta,
raahaisin ulos palavasta talosta
ja vaikka väkisin
ja vaikka väkisin
mä käynnistäisin sun sydämen.

Nostaisin kopteriin hyökyaalloista
kokonaiseks ompelisin paloista
ja vaikka väkisin
ja vaikka väkisin
mä käynnistäisin sun sydämen.

- "Supersankari" Laura Närhi -

********************************


Tulipalon jälkeiset kuvat: Sirin perhealbumi
Kurssin ja pullojen kuvat: Heimo Tuomarla
Alkuosan teksti ja video: Lähitapiola (heidän luvallaan)
Tekstin tarkistus: Laran kummisetä joka on palopäällikkö :)


You Might Also Like

6 kommenttia :

  1. Hyvää, tärkeää asiaa. Hui, kun tuli flashback nuoruuteen noita kuvia katsoessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tämä tärkeä asian käsitteleminen palautti kyllä mieleen ikävät muistot, mutta oli sen arvoista kirjoittaa.

      Poista
  2. Suuret kiitokset Siri!
    Olet tehnyt hienon yhteenvedon - en kyllä muista nähneeni vastaavaa aiemmin. Ei kun jakoon ja linkki myös Sankarikouluytuksen järjestäjille kiitokseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset sinulle Heimo!
      Sinun ansiotasi kurssille pääsimme ja sinultahan tuli myös osa tekstin lähteistä, että yhteistyössä aikaan saatiin ♡
      Täytyy varmaan ainakin kurssinvetäjälle laittaa eteenpäin ja kiittää uudelleen :)

      Poista
  3. Juuri tänä aamuna seurasin täällä Espanjassa maastopalon sammutusta. Ainakin 10min kului, ennen kuin palokunta oli paikalla. Tulipalo syttyi vielä kaukaa katsottuna bensa-aseman takana keskellä kaupunkia! Aika omillaan sitä on alkusammutuksessa ja pelastautumisessa ennen kuin palomiehet ehtii paikalle.
    Viime talvena naapuritalossa paloi asunto ja mies kuoli makuuhuoneeseen. Tämän jälkeenkin piti pitkään perustella vuokranantajalle, miksi tarvitaan 10€ maksava palohälytin. Mitään vaaraa ei kuulemma ole, jos ei tupakoi eikä ole kaasuhellaa... Kertoo jotakin asenteista täällä.
    Terv. Virpi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin yleensähän nää meneekin juuri niin, että ei meille mitään tällaista voi tapahtua, vaikka teille tapahtuukin. No onneks on nyt hälytin teidänkin taloudessa. Sitten kun muistaa vielä ne patterit siihen tarkistaa aikaajoin :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.