kuvia ,

Esittelyssä hevosten elinympäristö

12/21/2016 10:11:00 ip. marjo 6 Comments



Kuten moni muukin hevosenomistaja, myös minä olen kiinnostunut siitä, miten hevoseni aikansa viettää. Haluaisin kovasti tietää, kuinka suuren osan päivästä se syö, lepää, nukkuu, juo, kävelee, ravaa ja laukkaa. Itse asiassa tämä on ehkä joskus tulevaisuudessa mahdollista tietää, mutta ei siitä tässä vaiheessa sen enempää.

Jokainen hevosenomistaja varmasti myös toivoisi, että hevonen liikkuisi omatoimisesti mahdollisimman paljon. Hevoselle on luontaista olla jatkuvassa liikkeessä, ja siihen sen kroppa on optimoitu. Hevoselle on myös luontaista syödä laiduntaen ja samalla jatkuvasti hitaasti kävellen noin kuusitoista tuntia vuorokaudessa. Nukkumiseen hevonen käyttää vain noin tunnin vuorokaudesta.

Tässä on maannut hevonen.

On sanomattakin selvää, että kaikki mikä tästä poikkeaa, on ihmisten aikaansaamaa ja ei-suotavaa hevoselle. Mitä vähemmän hevosella on mahdollisuuksia toteuttaa luontaista käytöstään, sitä enemmän on luvassa ongelmia. Onkin omistajan vastuulla tarjota hevoselleen olosuhteet, joissa se pystyy toimimaan mahdollisimman hyvin lajityypillisellä tavallaan. Toki yksikään kesyhevonen ei pysty elämään kuten villit lajitoverinsa, se on täysi mahdottomuus, vaan aina kompromissit seuraavat toisiaan.

Kaverin perässä liikenteessä aidan vierustalla.

Haluankin siis esitellä, miten meillä on (tällä hetkellä) näitä ongelmia ratkaistu. Alla olevassa kuvassa on hyvin summittaisesti piirrettynä Nemon ja Paten elintilat. Punaisella viivalla kulkevat tarhan aidat, sinisellä viivalla matka pihatosta heinäpaalille ja vihreällä viivalla matka heiniltä vesiastialle.


Laidunnusta joulukuussa..


Avainsana 1: pihatto

En pysty kyllin puhumaan pihaton eduista. Oma hevoseni on elänyt syntymästään saakka pihatossa, enkä keksi yhtäkään syytä, miksi haluaisin sen karsinaan. Vähintään 90% Suomessakin asuvista hevosista on täysin soveltuvaisia pihattoelämään, joten tätä elämänmuotoa voi lämpimästi suositella lähes jokaiselle hevoselle. Toki aina on olemassa poikkeuksia, esimerkiksi sairaat tai klipatut hevoset eivät pihattoon välttämättä sovellu.

Vaikka Nemolla ja Patella ei ole nykyisin niin sanotusti "mitään syytä" tulla pihattoon, silti ne siellä käyvät joka ikinen päivä. Nukkumassa. Ja nuolemassa suolakiveä. Joka kerta tallille tullessani on pihaton kuivikkeisiin piirtynyt kaksi hevosenkokoista litteää länttiä. Nemo nukkuu tutulla omalla paikallaan, ja Pate on ottanut paikkansa heti Nemon vierestä. Uskoisin vahvasti, että ne jopa nukkuvat yhtä aikaa, mutta en toki varmaksi osaa sanoa, koska ei ole kameroita kuvaamassa. En myöskään tiedä, mihin vuorokauden aikaan ne käyvät nukkumassa. Nukkumisen lisäksi hevoset selvästi viettävät aikaansa myös vain hengailemalla pihaton luona, sen kertovat päivittäin tarhaan kertyvät jätökset.

Tärkeä osa hevosen elämää: rapsuttelu! Pihatossa riittää paikkoja kyhnyttää jokaista ruumiinosaa.

Avainsana 2: heinät

Hevoselle tärkein asia on syöminen. Sen on varmasti jokainen tullut huomanneeksi. Omistajalle puolestaan heinätarjoilu on pelkkä murheenkryyni: millä pitää maha maksimissaan kaksi tuntia tyhjänä, mutta silti heinän määrä riittävän pienenä estämään lihominen? Ai että kun tämän voisikin ratkaista heinäautomaateilla, jotka ajastetusti aukeaisivat ja sulkeutuisivat - tai vielä parempi,  säännöllisesti ampuisivat kasan heiniä pitkin maita ja mantuja siten, että hevoset saisivat syödä heinät maasta. Kyllä varmaan joku voisi sellaisen laitteen kehittääkin, mutta mahtaisipa olla hintava.. Olisipa tämä tulevaisuutta!

Mä tiedän, että täällä piilotellaan heinää!

Me olemme siis päätyneet vapaaseen heinään. Tämä ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, sillä näkyyhän se hevosissa. Mutta siitä ainakin voi olla täysin varma, että mahahaavaa tai muuta stressiä ei ole tuloillaan, ja onpa omatunto mukavasti kolkuttelemassa hevosen liikutuksen suhteen. Onneksi heinäpaali on mahdollista sijoittaa kauas laitumelle, joten hevosten on pakko kävellä siirtyessään paikasta toiseen. Puhumattakaan, kuinka helppoa on syöttää hevosia vapaasti pyöröpaalista..

Tarkan markan miehiä! Jos ei ihan, niin ainakin miltei viimeiseen korteen paali tuhottu.

Avainsana 3: vesi

Pihaton ja heinin lisäksi vesiastia on kolmas seikka, joka hevosia liikuttaa. Kuten todettu, on meillä kaivosta automaattisesti täyttyvä vesi, joka pysyy sulana ympäri vuoden ja vuorokauden keleistä riippumatta. Kaivossa oleva pumppu ei pääse jäätymään, ja kun uutta vettä virtaa riittävän usein, ei myöskään putki tai astiassa oleva vesi ehdi jäätyä.

Vesiastian sijoituksellakin on siis merkitystä, koska pihaton ja heinäpaalin ohella hevoset kävelevät säännöllisesti juomaan. Onneksi kaivo onkin täysin toisessa reunassa laidunta, ja jälleen kertyy metrejä hevosille kuljettavaksi.

Vesikelit eivät hevosia haittaa. Lisäsinkin blogin Facebook-sivuille kuvan märän turkin juuresta, mistä hevonen on täysin kuiva.

Kävelin yhtenä päivänä ympäri hevosten laitumen, sekä mittasin matkat pihatosta heinäpaalille ja sieltä vesiastialle. Totta kai mitat ovat vain suuntaa antavia, kun näin lyhyistä matkoista on kyse ja gps heitättää hieman jatkuvasti. Mutta jo pelkästään siinä, kun hevoset muutaman kerran päivässä tekevät näitä siirtymiä pihaton, heinäpaalin ja vesiastian välillä, tulee helposti käveltyä useampi kilometri. Puhumattakaan kaikesta muusta ajasta, jonka ne viettävät laiduntaen, leikkien tai ohikulkevia hevosia seuraten.

Välillä voi vaikka vedellä täysiä, ei ihan äkkiä tila lopu kesken.

Olen siis äärimmäisen tyytyväinen tähän talvilaitumeen, enkä voisi hevoselleni parempaa toivoa!

Onko teillä olemassa vielä lisää kikka kolmosia, millä voisi lisätä hevosille puuhastelua, kävelyn määrää tai muutoin mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käytöstään?

Tyypillisin näky: heinäpaalilla nököttäjät. Vielä kun saisi tämän kuusitoistatuntisen syömisrupeaman siirettyä maan tasalle ja jatkuvaksi liikkeeksi.. Kaikki olisi täydellistä!
Tylsä video, mutta hevosten normaalia arkea. Matkalla heinäpaalilta juomaan.

  

You Might Also Like

6 kommenttia :

  1. Teidän hevosilla on mahtavat tilat toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä. Tuollainen juuri olisi se omakin unelma tilanne. Toistaiseksi meidän pilke asustaa karsinoissa, mutta näillänäkymin pihatto tulee ensi kesänä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei onnea hyvästä valinnasta! Toivottavasti pihattohanke onnistuu ja toimii :) Toki hevonen karsinassakin voi hyvin ja on onnellinen, hevonen sopeutuu miltei mihin tahansa. Mutta on pihatossa silti lukemattomia hyötyjä, ja voi olla, että koko hevosen käytös ja vointi muuttuu pihattoon muuttamisen myötä. Olisi kiva kuulla kokemuksia, jos teillä tämä ensi kesänä toteutuu!

      Poista
  2. Kiitos postauksesta ! Samanoloista menoa omilla. Jos pystyt laittamaan heinää eri paikkoihin , mahdollisesti verkkojen alle, luulen että siitä kertyisi jokunen metri lisää. Eri heinää jos aletaan hifistellä, tai samaa. Hmmm .... lisää vaan laumajäseniä niin liike lisääntyy (tiedän, mahdotonta meistä useimmille).

    Itse asiassa suosittelen kovasti 1.5m * 1.5m puulaatikkoja (korkeus ehkä 60 cm) joihon heinä ja verkko päälle. Heinän laittaminen noihin työllistää ihmistä kyllä, tiedän, mutkun kysyit :)

    Vitsi on siinä että heinänsyöntiä voi vaikeuttaa vaan sen verta että maan / jäisen ruohon syönti ei lisäänny liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo laatikot olisikin ihan käteviä, mutta mites sateella? Kaikki vesi menee sisälle heinän joukkoon. Lisäksi laatikoita saisi olla niin monta, että kun ne kerran täyttää, riittäisivät ainakin viikon-pari. Silloin täyttökään ei olisi niin paha juttu, kun voisi auton kanssa viedä heinät suoraan laatikoiden viereen. On näitä joskus suunniteltukin, oma isäni olisi niitä voinut tehdä, mutta vielä on liikaa ratkaisemattomia ongelmia niiden käytössä.. =/

      Laumanjäseniäkään ei oikein saa lisää, kun pihatossa tulee koko vastaan. Muutoin olisikin hienoa ottaa kolme tai neljä hevosta samaan porukkaan! Hevostenkin kannalta isompi lauma olisi parempi.

      Poista
  3. Jaa, että heiniä pitkin maata? Sitä pitäisi sitten levittää joka päivä, ettei sade ehdi pilata, ennen kuin hevoset ehtii sen syömään. Minä taas mietin, millainen olisi kone, jolla voisi levittää vajaan metrin levyistä hakemattoa niihin kulkukäytäviin, jotka eniten kuraantuvat ja pakkasten tultua jäätyvät muhkuraisiksi. Jokin purkavan perävaunun ja hiekoittimen ristisiitos sellaisen pitäisi olla. Traktorin purkava perävaunu haaskaa arvokasta haketta liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkin maata ja parin tunnin välein pieni kasa siten, että hevoset ehtisivät aina syödä edelliset ennen kuin uutta tulee :) Mahdotonta, aivan.

      Eipä taida olla helppo nakki tuo hakkeenkaan laittaminen, mutta hyvin olit sitä taas tarhaan saanut, kiitos! Jos käsipelillä pystyy jotenkin helpottamaan vaikeimpia paikkoja, niin huikkaa ihmeessä, tullaan kyllä heittelemään :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.