erikoispostaus ,

Tavoiteltiinko me kuuta taivaalta?

12/30/2016 04:08:00 ip. marjo 0 Comments


Jokainen tätä blogia kauemmin seurannut on varmasti huomannut, kuinka jokaisessa vuodenvaihteessa olen sekä tehnyt yhteenvetoa kuluneelta vuodelta että listannut kasan tavoitteita tulevaa vuotta kohden.

Nyt täytyy tunnustaa, etten yhtään muista, mitä vuosi sitten kirjasin Nemon tavoitteiksi kuluvalle vuodelle! En ole kertaakaan vuoden aikana käynyt katsomassa mitä tämä postaus piti sisällään, joten kaikki seuraava on yllätystä myös itselleni.

On aika tarkistaa, mitä onkaan tullut haaveiltua tämän vuoden osalta ja ennen kaikkea: ovatko nämä haaveet toteutuneet!

Seuraavat ajatukset on kirjattu 1.1.2016 postauksessa Tavoitteita vuodelle 2016 

1. Rekiajelu 

Helmikuu 2016

Tämä tavoite taisikin toteutua heti ensimmäisten joukossa alkuvuodesta, kun lumet satoivat vihdoin maahan ja parikin vanhaa rekeä kaivettiin esille hyvin pitkäaikaisista varastoistaan. Onneksi lopputalvi oli luminen ja pääsimme hyvinkin harjoittelemaan reellä ajoa. Ei vieläkään voi toki sanoa, että Nemo olisi kokenut rekihevonen tai sillä olisi paljon reellä ajettu, mutta koko ajan haetaan lisää treeniä aiheeseen. Kunhan vaan saataisiin lunta..

Kaikki Nemon tähänastisen elämän rekiajot onkin siis tehty tämän vuoden aikana! Ensi vuonna ja toivottavasti myös hyvin monena tulevana jatketaan. Ja nyt on myös kolmas edellisiä upeampi reki odottelemassa käyttöön pääsyä.

Joulukuu 2016

2. Selkäännousu ja ratsastuksen alkeet

Kesäkuu 2016

Nemo sai ensimmäistä kertaa aikuisen ihmisen painon selkäänsä toukokuussa 2016. Tämä oli itse asiassa aiemmin kuin olin suunnitellut, mutta kun minulla oli kesän ajan Virpi apunani touhuamassa Nemon kanssa, halusin käyttää tämän hyödykseni. Virpi siis totutti Nemon siihen, että sen selkään ja sieltä alas könytään mitä ihmeellisimmillä tavoilla, ja selässä voi keikkua ja tapahtua mitä tahansa, eikä hevonen niistä hätkähdä. Itse kun halusin olla maasta ohjaamassa hevosta, jolloin tarvitsin pienen, ketterän ja luotettavan ihmisen nousemaan selkään.

Yhteensä neljä kertaa(?) taisi Virpi ehtiä tuonne istahtaa, yhden kerran kestäessä max muutaman minuutin. Lähinnä opettelimme paikoillaan seisomista selkäännousussa ja alastulossa. Kerran ehdimme myös opetella pohjeapuja. Ratsastuksen alkeista ei siis ehkä voi puhua, mutta onhan Kiia nyt ehtinyt Nemolla myös ratsastaa pari tunnin mittaista maastolenkkiä sekä lyhyempiä matkoja useita, joten varsin tuttua alkaa jo ihmisen selässä kantaminen olla.

Joulukuussa 2016 nousin itse ensimmäisen kerran selkään.

3. Kärryjen / kiesien / vaunujen hankinta ja niiden veto

Kesäkuu 2016

Tämä tavoite on itse asiassa toteutunut useammaltakin osin, ja kiitos siitä kuuluu täysin meidän ihanalle vuokranantajallemme sekä omalle isälleni! Vuokrapaikkamme isäntä on yhtä innoissaan hevosen ajokäytöstä kuin minä itse, ja tuo olikin halukas hankkimaan työvaunut tilan kalustoon. Koska Nemo on ainoa tilan hevonen, jota oli kaikilta osin mahdollisuus käyttää ajossa, aloimme yhteistyössä haeskella sopivia kärryjä. Heti alkuvuodesta sellaiset löytyivätkin, ja isäni hitsaustaitojen ansiosta kärryt oli pian muokattu sopiviksi käyttöön. 

Yllä olevassa kuvassa Nemolla on perässään noin sata vuotta vanhat ruotsalaiset vaunut. Myös näiden kuvioihin ilmaantumisesta kiitos kuuluu tilan isännälle. Valitettavasti tässä kunnossa vaunut eivät ole ajokuntoiset, kuvassa ne olivat lähinnä testiajossa pihan ympäri. Olemme kuitenkin viemässä vaunut kunnostukseen, joten ensi kesänä myös näistä saamme käyttöön uudet upeat versiot, jolloin vihdoin on edessä ajelua myös nelipyöräisillä juhlavaunuilla.

Huhtikuussa 2016 taisimme ajaa ensimmäisen maastolenkin työkärry-Jelpparilla.


4. Raskaamman kuorman vedättäminen

Toukokuu 2016

Itse asiassa ensimmäiset raskaat kuormat Nemo sai peräänsä heti alkutalvesta, kun pääsimme tekemään työajoa metsässä reen kanssa. Tai en nyt tiedä kuinka raskaasta oikeasti voidaan edes puhua, mutta Nemon ajokokemukseen suhteutettuna olihan noissa tukeissa painoa. Seuraava raskas kuorma oli joustopiikkiäes keväällä, taisimme kolmeen kertaan ehtiä äestä pellolla vetämään.

Myös työkärryn perään on vuoden aikana ehditty kiinnittää jos jonkinlaista painoa. Tyypillisimmin käytössä meillä on ollut auton peräkärry, mihin on sitten tarpeen mukaan kasattu kuormaa. 

Laitumen purkua syksyllä 2016.

5. Metsätyöajon treenaus

Helmikuu 2016

Tämä onkin ehkä upein ja mieleenpainuvin asia, mitä kuluvan vuoden aikana on päästy tekemään! Suuren suuri kiitos kuuluu jälleen tilan isännälle, joka mahdollisesti meille lukuisat reissut metsään puiden ajoon. Hän kaatoi metsästä puita, katkoi ne sopivaan mittaan ja asetteli valmiisiin pinoihin, mistä saimme itse tukit reen kyytiin. Hän neuvoi tekniikan tukkien kuljetukseen, ja järjesti valmiin purkupaikan. Kiitos Tanjan, joka kulki mukana apuna hevosen kanssa, ja kiitos Nemon, joka nyt on vaan ♥  

Viime talven puut on kaikki tuotu jo pois metsästä - ja lumien sulettua niistäkin osa jäi valitettavasti traktorihommiksi. Vaan tälläkin hetkellä metsässä odottaa muutama uusi tukki, jotta saisimme reen hevosen perään ja voisimme käydä hakemassa ne pois. Oi lumet tulkaa tänne jo!

Nää me haettiin viime talvena mettästä - ja ihan itte!

6. Eteneminen maastakäsittelyssä (/temppuilussa?)

Kesäkuu 2016.

En oikein tiedä, uskaltaako tähän sanoa "check"!? Määritelmä on vähän huono, miten voin sanoa, olemmeko me "edenneet" maastakäsittelyssä vai emme? Ihan hävettävän vähän olen tehnyt Nemon kanssa mitään tarkoituksellista treeniä maasta, mutta toisaalta, onhan me tehty ihan hirmuisesti! Edelleen kun kaikki hevosen kanssa maastakäsin tapahtuva on tavalla tai toisella treeniä, niin tekemistä kyllä on ollut. Kilometrejä on kertynyt mittariin kiitettävät määrät molemmille, samoin ratsujuttuja on tehty maastakäsin ja ties mitä muuta. 

Mitään selkää tavoitetta tai opetettavaa asiaa kun ei ole ollut mielessä, niin ehkä sen tähden tämä osio on jäänyt vähemmälle. Puiden ajo metsästä on huomattavasti selkeämpi suoritus kuin edistyä maastakäsittelyssä. Varmasti edistystä on tapahtunut, mutta koska itseäni motivoivat selkeät "mitattavat" asiat, lähinnä itse taitaisin kaivata jonkin päämäärän, jota kohden edetä harjoittelussa. Ehkä ensi vuoden tavoite voisikin olla kehittää sellainen..

No onhan tämäkin treeniä ja edistystä. Kesäkuu 2016

7. Käydä kopilla jossain reissussa

Saavuimme eläinten uimarannalle, elokuu 2016.

Reissuja kyllä tuli tehtyä! Jos nyt äkkiseltään oikein muistan, kävimme kaksi kertaa näyttelyissä, kaksi kertaa uimassa, kerran muuten vaan pienellä harjoitusajelulla ja kerran Hessi-tallilla maneesilla.  Yhteensä siis kuusi kertaa matkustettiin johonkin. Suunnitelmissa olisi myös piakkoin lähteä uudelle maneesille käymään, en vaan ole vielä saanut aikatauluja soviteltua kaikkien kanssa yksiin.

Kisamatkalla Champion Forssassa kesäkuussa 2016.


8. Yhteislenkkeily tallin muiden hevosten kanssa

Täysillä tammojen perään! Syyskuu 2016

Kertaalleen ehdimme käydä maastossa yhdessä tallin muiden hevosten kanssa! Tätä pitäisi ehdottomasti jatkaa useammin, kunhan "kaikki palikat" ovat kohdallaan siten, että turvallisin mielin voi isolla porukalla lähteä maastoilemaan. Hyvä fiilis jäi alkuvaikeuksien jälkeen tästäkin reissusta (kun tajusimme, ettei Nemo voi kulkea ekana eikä vikana, vaan porukan keskellä sujuu parhaiten :D). 

Toisen kerran treenasin Nemon kanssa ohjasajoa kentällä samaan aikaan, kun yksi hevonen oli hyppäämässä esteitä. Super hienosti Nemo pystyi keskittymään, vaikka toinen laukkasi ympärillä. Mutta koska Nemon kanssa on totta kai yhä tekemistä myös yksinään, mieluummin edelleen lenkkeilen sen kanssa ilman muita hevosia. Vaan vähitellen myös näitä kokemuksia kun saadaan lisää, niin hyvä tulee.

--------

Mitä tästä nyt voisi todeta.. Kaikki tavoitteet on ainakin jollain tasolla tullut saavutettua, vau! Joko meillä oli hevostelun kannalta oikeasti aika hyvä vuosi, tai sitten olen itse osannut olla varsin realisti vuosi sitten. Katsotaan vaan, millaisia juttuja keksin listata alkavan vuoden varalle!

You Might Also Like

0 kommenttia :

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.