ajo ,

Höpinää tötteröön

4/29/2017 10:08:00 ip. marjo 3 Comments


Ai mikä kiire?

Kuka on käynyt vaihtamassa mun hevoseni?! Muistatte kenties, kuinka viime postauksessa surin sitä, kuinka löysä ja hidas Nemo on ollut viime aikoina? Huh heijakkaa, eipä ole enää! Päinvastoin se on ollut lentoon lähdössä, kykenemätön seisomaan hetkeäkään paikoillaan ja täynnä ylimääräistä kyttäys-sinkoilu-energiaa. Mutta eikö se niin tuppaa menemään, että sitä saa mitä tilaa!?

Onko joku muu syöttänyt hevoselle kuurina kuivattua nokkosta ja ruusunmarjaa? Oletteko huomanneet tässä jotain vaikutusta hevoseen? Syötin Nemolle viime talvena kahdesti mainittua yhdistelmää, ja molemmilla kerroilla lopetin lyhyeen, sillä minusta alkoi tuntua, että Nemolla nousi energia aivan älyttömästi yhtäkkiä näiden yrttien lisäämisen jälkeen. Toki en voi olla varma, onko niillä tekemistä asian kanssa, enkä ole vieläkään, mutta nyt sama on tapahtunut jo kolmesti..

Ehdin tässä viime aikoina syöttää mainittuja yrttejä muutaman päivän, pidin hevosella muutaman vapaan, ja yhtäkkiä se räjähti käsiin. Tunnetusti se tuppaa keräämään virtaa vapaapäivistä, mutta ei niiden nyt tässä määrin pitäisi vaikuttaa! Talvilaitumelta kakkojen siivoaminen vaihtuikin täysin keskusteluun siitä, koska kävellään, koska seistään, ja erityisesti koska EI ryntäillä ja koska EI pysähdytä syömään kesken matkan kuin seinää päin kävelisi. Oli kieltämättä hieman haastavaa saada maasta talikoitua lantaa kyytiin, kun samalla yritin yksinäni pidellä hevosta paikoillaan. Sain sentään muutaman kuorman vietyä.

Kieltämättä hyvää kuntoilua juosta yhden pikakiiturin perässä pitkin märkää peltoa.

Toisella yrityksellä pyysin avustajan mukaan, jotta hän voisi kerätä lantoja samalla kun itse keskityn hevosen pitelyyn. Näin homma sujuikin huomattavasti helpommin, mutta parin kuorman jälkeen päätin vaihtaa suunnitelmaan B. Nemolla oli niin hirveät menohalut pellolla, että en jaksanut kiroilla sen perässä kipittäessäni ja odottaa sitä hetkeä, kun se todellakin heittää jonkun maailmanluokan sinkousloikan pukkilaukan siivittämänä. Tällaista ei siis koskaan ole tapahtunut, ja raksin saisi vetää seinään jos tapahtuisi! Mutta kerta se kai on ensimmäinenkin..

Ihan selvästi pahat mielessä.

Terhakasta etenemistä.

Tässä näkyy taas hyvin se tärkein seikka, miksi pelkästään kärryt perään laittamalla
ajolle opetettu hevonen ei ole "oikeasti" ajokoulutettu.
Pelkillä kärryillä opetetulla hevosella ei ole tietoakaan siitä paineesta,
 joka tulee takajalkaan käännöksissä esim. reellä ajaessa!
Muistakaa aina tämä, kun perään laitetaan mitä tahansa muuta kuin perinteiset koppa- tai ravikärryt.

No mutta mikä siis vaihtoehdoksi? Kun käsissä on lentoon lähdössä oleva hevonen, jolla on vielä avonaiset ruunaushaavat jalkovälissä, mitäpä sitä muutakaan keksisi kuin iskeä vajaa 300kg hevosen perään, upottaa piikit vielä maahan hidasteeksi ja lähteä talsimaan pientä hiekkalaatikkoa ympäri. Yllättäen Nemonkin mielestä paikoillaan seisominen oli taas ihan jees juttu. Ja hyvä niin. Hienosti tuo jaksoi kentän lanata, ja eihän meidän pienellä kentällämme homma kovin kummoinen olekaan. Harmillisen paljon joutuu tekemään tiukkoja käännöksiä ees taas, mutta onneksi tämäkin yhdistelmä kääntyy yllättävän pienessä tilassa. 

Hyvää jälkeä tulee.

Ja herra etenee tyytyväisenä.

Yksinäinen kurki liihotteli yli.

<3

Kentän lanausta seuraavana päivänä oli ohjelmassa maastolenkki ajaen ja Pate matkassa mukana. Onneksi saatiin edelliselle päivälle alle tuo kentän lanaus! Nemo oli nimittäin taas lähes oma mukava itsensä. Alkumatkasta esiintyi vielä pientä ylimääräistä kyttäilyä, mutta varsin nopeasti herra tasoittui ja samoin eteneminen muuttui normaaliin tahtiin. Ei ehkä tarvitse edes todeta, mutta nokkosen ja ruusunmarjan syöttämisen lopetin jälleen kerran hyvin lyhyeen.

Ihanat pojat!

Melkein ehkä tekisi mieli vielä kertaalleen testata, onko noilla yrteillä oikeasti vaikutusta, vai kuvittelenko vaan.. Jos neljäs kerta toden sanoisi? Onhan tuo kyllä toisaalta kiva olla olemassa takataskussa erittäin toimiva kikka siihen, jos hevoseen täytyy äkkiä saada lisää virtaa ;) Ovathan nuo molemmat varsinaisia vitamiinipommeja. Sitä vaan ihmettelen, mitä teen kaikelle sille kuivatulle nokkoselle, mitä minulla edelleen on säästössä viime kesän jälkeen?? Vaikka syön sitä myös itse ja syötän välillä koirillekin, niin eihän me ikinä saada kaikkea tuhottua, kun hevoselle ne alunperin kuivatin..!

Pojat maastolenkillä.

Nemo yritti vaan koko ajan kurkkia, missä se mamma viilettää pitkin peltoa.

Liian ihana, tui tui!

Poikien kanssa köpsöteltiin taas kymmenen kilsan lenkki. Lyhyempiä reissuja on niin tylsä tehdä, kun mistään ei pääse kärryillä ympäri. Aina joutuu palaamaan samoja jälkiä takaisin mistä on tultukin. Onneksi näitä pidempiä reittejä kyllä löytyy. Nemon ja Paten kanssa käytiin ratsainkin pidempi maastolenkki tässä eräänä iltana (ei ihan kymppiä kuitenkaan), siis silloin ennen kuin Nemo meinasi räjähtää käsiin. Yritän nyt saada herralle ratsain liikutuksen noin kerran viikossa, sen enempää en tässä vaiheessa vielä taida raaskia.. Vaikka vähän mieli tekisinkin, on se sen verran ihana tätikuljetin maastopuksutin ♥

Mitäköhän tässä tapahtuu? :D
Ja vielä pieni video kentän lanauksesta:


You Might Also Like

3 kommenttia :

 1. Hyvää treeniä Nemolle tuo lanan vetäminen ja näki tuosta videola, että ei aivan höyhentä vedetä perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä siinä ihan duunia joutuu tekemään :)

   Poista
 2. Suokkiruunalle syötettiin nokkosta ja voihyväelämä!!!!
  Ainahan tuo on ollu enemmän ja vähemmän pöhelö, mutta nokkosesta otti semmoset urpoiluenergiat että itellä loppu huumori :D
  Tyyppi muka-pelkäs autojakin, ei siis oikeasti pelkää, ja oli talutuslenkeilläkin sitä vaille että hyppää kirjaimellisesti syliin kun piti energiapöllyissä pelleillä! :D
  Nykyään jos tarvii lisäenergiaa niin laitetaan loraus rypsiöljyä iltarehujen joukkoon.
  Tämäkin oikeastaan vain kesäisin.
  Kesällä lämpö/helteet ja koko päivän laidunnus monesti on saattanut viedä vanhasta herrasta mehut (ukkeli tuli tänä vuonna 24 vuotiaaksi), öljy on meillä auttanut antamaan hepalle kaivattua lisäenergiaa :)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.