erikoispostaus ,

Trollguten oripäivillä

4/27/2017 05:10:00 ip. marjo 1 Comments


I-palkinnon ori!

Edellisessä postauksessa vertailtiin Nemoa isäänsä ja äitiinsä, joten jatketaan nyt sopivasti samalla teemalla! Nemon isä Trollguten vieraili kolmatta kertaa elämässään ponioripäivillä Ypäjällä. Ensimmäisen kerran ori sai jalostusluvan 3-vuotiaana, sen jälkeen se kantakirjattiin 5-vuotiaana ja nyt herra kävi vain lyhyessä uusintatarkastuksessa hankkimassa elinikäisen jalostusoikeuden.

Edellisvuosien tapaan Rolle vei potin kotiin ja sai huippupisteet; pistekeskiarvo 8.0 ja I-palkinnon ori! En tiedä, miksi tällä kertaa uusintatarkastettava ori pisteytettiin ja irtojuoksutettiin, sillä aiemmin näin ei ole tehty? Mutta hälläkö sen väliä, oli vaan ihanan nautinnollista katsella upean orin esittelevän liikkeitään irtona maneesissa!

Kauniisti rakennearvostelussa.

Ja irtona baanatetaan!

Täytyy sitä nyt vähän esiintyä!

Kaunis kaunis kaunis.

Olen toki nähnyt Trollgutenin lukuisia kertoja lähietäisyydeltä, mutta edellisestä tapaamisesta on kulunut pian vuosi, ja tällä kertaa katsoinkin oria tietyllä tavalla ihan uusin silmin. Nemo alkaa nyt olla lähellä aikuisen hevosen mittoja, joten totta kai mielessäni koko ajan vertaan isää poikaansa.

Nykyisin aina ensimmäinen ajatukseni tuntuu olevan minkä tahansa vuonohevosen kohdatessani, että onpa tämä pieni! Ja jälleen sama hiipi ensimmäisenä mieleen Rollen sään vieressä seistessäni. En mene vannomaan, mutta väittäisin kyllä, että Nemo on isäänsä kookkaampi. Ja koska Rolle on mitattu 144cm, tarkoittaisi tämä sitä, että Nemon säkä on vähintään myös 144. Itse asiassa jos sanoisin, että Nemon korkeus on 144-145cm, niin en usko, että kovin pahasti valehtelisin? Totta kai Rolle on timmissä hienossa kunnossa, joten ehkäpä Nemon ylipaino myös lievästi hämää silmää koon suhteen..

Hieno!
Kun napsin näitä rakennekuvia Rollesta, olisin melkein voinut vannoa kuvaavani omaa hevostani! Siis jos joku olisi ensin bodannut sen samaan kuntoon. Ihan uskomaton tuo samankaltaisuus, minkä näkee sivusta katsoen. Nemon takapää etenkin on tismalleen saman mallinen kuin isällään ja myös ylälinja kulkee miltei yhtenevästi. 

Tällainen tukka mekin oltais haluttu..

Sen sijaan kun siirryin pääkuviin, *pfufff*, minun hevoseni katosi! En nähnyt Rollen päässä ja ilmeessä enää mitään samaa Nemon kanssa etsimen läpi hevosta sihdatessani. Tosin nyt kun valmiita kuvia katselen, niin on monissa ilmeissä tismalleen sama vivahde, ja etenkin silmissä on hyvin samankaltainen katse, mutta kyllä se niin vaan menee, että noin kärjistettynä Nemo on saanut äitinsä pään ja isänsä vartalon.

Miten voi hevonen olla näin uskomattoman kaunis!?

Vaiko sittenkin komea??

Moni on kysellyt, miksei Nemosta olisi ollut jalostusoriksi. En aio tehdä aiheesta sen syvällisempää katsausta, mutta parilla lauseella voisin yrittää asiaa avata. Ensinnäkin Rolle on tyypiltään "melko raskas" vuonohevoseksi. Vielä muutama vuosikymmen sitten vuonohevonen oli tyypiltään huomattavasti raskaampi ja matalajalkaisempi kuin mihin jalostuksessa tällä hetkellä pyritään. Vaikka Rolle onkin toistamiseen upeilla pisteillä palkittu ykkösen ori, myös sen arvostelussa heti ensimmäisissä lauseissa todettiin "matalajalkainen ori". 

Lotta puolestaan edustaa vanhaa ja vielä matalajalkaisempaa tyyppiä. Onhan se syntynyt vuonna -92. Tiesin kyllä Rollen oriksi valitessani, etten tule saamaan mitään sporttista urheiluhevosta, enkä sitä havitellutkaan. Nemo on siis tyypiltään selvästi raskaampi ja vielä matalakinttuisempi kuin isänsä. Lisäksi sen etujaloissa näkyy sama asentovirhe kuin Lotalla, vaikkakin onneksi selvästi lievemmässä muodossa. Ja totta kai siinä on muutkin omat virheensä, kuten myös Rollessa - ei täydellistä hevosta ole olemassakaan. Mutta suurimpana ja tärkeimpänä vaikuttajana on kuitenkin sen tyyppi, joka ei ole laisinkaan sitä, mitä nykyorilta vaaditaan.

Näin ylvästä kuvaa Nemosta ei saisi ikipäivänä. Vaikka se muistuttaakin isäänsä huisin paljon,
ei siitä ykkösen oria olisi saanut tekemälläkään :)

Vielä tätäkin kautta huikeat onnittelut Rollen omistajalle ja kasvattajalle, olette te vaan hienoa työtä tehneet ja ylpeitä saatte oriista olla! ♥

You Might Also Like

1 kommentti :

  1. Upea Rolle! <3 Veikkaan, että viimeistään näiden arvostelujen jälkeen on ruuhkaa laitumessa tänä kesänä :D

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.