ajo ,

Maailman ensimmäiset kauppakeskusravit

3/11/2018 05:20:00 ip. marjo 2 Comments

Ideaparkissa ravattiin tänä viikonloppuna! Tiettävästi maailman ensimmäiset kauppakeskusravit järjestettiin Lempäälässä Ideapark-kauppakeskuksen takana moottoritien varressa. Pakkohan tätä oli mennä katsomaan ja ihmettelemään - ensinnäkin miten voidaan ravit juosta kauppakeskuksessa - sekä toiseksi suomenhevosten rekilähtö oli nähtävä.

Ravit eivät tietenkään olleet verrattavissa perinteisiin raveihin. Juostava matka oli huomattavasti lyhyempi ns. sprintti (shetlanninponeilla 100m ja suokeilla sekä lämminverisillä 250m) ja hevosia juoksi vain kaksi kerrallaan. Lähdöissä olikin pääasiassa kahdeksan osallistujaa, jotka juoksivat ensin neljässä parissa, joista näiden voittajat jatkoivat välieriin sekä näiden voittajat yhä finaaliin ja pronssiotteluun. Ihan viihdyttävää katsottavaa ja juuri riittävän nopeatempoista, vaikka uusia pareja aina hetken joutuikin odottelemaan radalle.

Sekä hevonen että ratsastaja ehtivät hymyilemään kameralle! 

Ravien lisäksi ohjelmassa oli muutakin oheistoimintaa. Ehkä eniten yleisöä kiinnostava oli lauantainen Duudsonien show. Tiedossa ei ollut etukäteen, mitä tämä ohjelma tulee sisältämään. Jarppi ja HP pääsivät esittelemään taitojaan suomenhevostamma Hessin Odessan selässä vikeltäen sekä maistelemaan raviradan pohjaa hurjaa vauhtia laukkaavan hevosen vetämänä pulkassa. Ovat nuo kyllä kunnon showmiehiä ja varsin hauska oli tämä ohjelmanumero!

Tapahtuma oli tosiaan ensimmäinen lajiaan, mutta yleisesti voisi todeta sen varsin onnistuneeksi! Olette varmaankin kaikki (ainakin täällä seudulla asuvat) nähneet mainoksia Lumiraveista niin televisiossa, lehdissä, netissä ja ties missä, joten arvata saattoi, että hurjan isoa massatapahtumaa ollaan tekemässä. Kävijöitä oli lauantaina ollut 29 000! Hatunnostot kyllä kaikille järjestäjille ja muutoin osallisille.

Muutamaan seikkaan olisin kuitenkin kiinnittänyt huomiota tai ehkä muuttaisin tulevaisuutta ajatellen. Ensinnäkin katsojia oli paikoitellen ihan liikaa siihen määrään nähden, paljonko ravisuoran taakse mahtui ihmisiä. Ravit juostiin siis pelkästään suoralla radalla, jonka reunassa kulki aita. Yleisö pakkautui aidan viereen seisomaan, ja näkyvyys oli varsin heikko, kun kaikki kurkottelivat reunan yli niin pitkälle kuin kykenivät hevosia nähdäkseen. Jos ei päässyt aidan vierelle, ei ihmismassan takaa nähnyt yhtikäs mitään. Sivummassa oli kyllä pari katsomoa, mutta nekin olivat äkkiä täynnä, enkä käynyt edes katsomassa, kuinka hyvin niistä mahtoi nähdä. Etenkin pienellä alueella tapahtunut ohjelma (kuten Duudsonit) aukeni vain pienelle ihmismäärälle, vaikka väkeä todellakin riitti. Screeneistä toki pystyi seuraamaan myös sivummalta, mutta jos omin silmin vierestä halusi nähdä, oli se liki mahdottomuus.

Toinen mietittävä seikka oli ohjelmien järjestys. Lauantain pääohjelma taisi olla suomenhevosten kärrylähtö. Tässä yleisöä taas riitti ja aidanvierustat olivat tupaten täynnä. Sen sijaan kun lähtö oli ajettu, hävisi ihmismassasta ehkä 80 prosenttia. Tämän jälkeen olivat kuitenkin vielä vuorossa suomenhevosten rekilähtö sekä islanninhevosten esitys. Hieman säälittää näiden päivän viimeisten esiintyjien puolesta, jos katsojat katoavat ennen niitä. Onneksi porukkaa jäi vielä hyvin paikalle, mutta onhan se silti näiden esiintyjien kannalta harmillista, kun suurin osa poistuu ennen omaa ohjelmaa. Itse näkisin ennemmin niin, että nämä "vähemmän kiinnostavat" ohjelmat sijoitettaisiin keskelle päivää, ja illan viimeisenä olisi ns. "päälähtö". Rekilähdön puolesta harmitti etenkin, kun tämän osallistujat olivat talkootyönä paikalla ja lähtö oli lähinnä Työhevosseuran markkinointia suomenhevosten monipuolisuuden ja työkäytön puolesta. Ei siis mikään varsinainen kilpailu, vaan hyvän mielen ohjelmanumero, vaikka raveja vastaavana kilpailuna ajettiinkin (toki hiljakseen höntsäillen).

Rekilähdössä nähtiin pientä draamaa, joka jälleen kerran muistutti meitä kaikkia hevosella ajavia, että IKINÄ et voi liikaa totuttaa ja siedättää hevosia kaiken maailman mahdollisiin asioihin! Parireki (eli metsäajossa käytettävä tukkireki) liirasi liukkaalla pohjalla reuna-aitaa päin. Aikansa reki paukutti aitaa vasten, kunnes sokka petti ja reki sinkosi irti hevosten perästä. Mikä käsittämättömintä, kuskia vaan naurattaa tässä tilanteessa, joten siitä voi jo päätellä, ettei hevosten kannalta kyseessä ollut mikään kummoinenkaan tilanne, vaikka pahalta katsojasta näyttikin. Ajuri siis hyppäsi ketterästi pois reen kyydistä, ja pari metriä hevosten perässä ilman suksia hiihdettyään sai hevoset hyvin pysähtymään. Varmasti olisi kyllä suokeilla ollut menohaluja, kun vielä kilpaa toisen valjakon kanssa juostiin. Mutta ihan käsittämättömän hienoa toimintaa hevosilta. Siinä ne vaan seisoivat tyynen rauhassa ja lunkkeina paikoillaan, kun reki kiinnitettiin uudelleen perään. Nämä kaikki rekilähdön osallistujat olivat todellisia monitoimihevosia ja työhevosina myös kilpailuissa kunnostautuneita. Suomenhevosia parhaimmillaan!


Lähtosuoralla montén osallistujia.

Näistä hevosista lähtevä vauhti on ihan käsittämätön! 

Noin kuuttakymppiä lämminveriset tämän matkan juoksivat! Ei voi edes kuvitella, millaista on istua kyydissä, huh.

Yksi väliaikaohjelma oli vikellyksen esittelyä.

Laji ei ole ikinä minua sen kummemmin sykähdyttänyt, mutta pakkohan tytöille on hattua nostaa. Upeaa taituruutta!

Samaa touhua Duudsonien HP:n malliin :D

Jarppi esittelee osaamistaan.

Odea selvästi hävetti näiden tyyppien touhuilut - voi hevosparkaa :'D 

Pulkat valmiina ja miehet valmiina ja ei muuta kun menoks.

Yksilösuoritusten jälkeen heitettiin vielä molemmat perään.

Päivän päälähdössä nähtiin upeita suomenhevosia.

Luntakin alkoi sopivasti sataa lumiravien teeman mukaisesti.

Voittajaa palkitsemassa.

Ihastuttava parivaljakko Työhevosharrastajien näytösluonteisessa rekilähdössä.

Hallanvaaralla sekä E.V. Kenraalilla oli parireki perässään. Molemmat hevoset ovat kahmineet mitaleja
suomenhevosten SM-kyntökisojen pariluokassa.

Lotan ikäinen eli 26-vuotias symppis ruuna Uuras. Tämä entinen tähtiaikainen juoksija on voittanut neljä kertaa
suomenhevosten SM-kisojen yksikkökynnön kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia.

Luulisi tällä ihastuttavalla asulla tarkenevan myös reen kyydissä! 

I-palkinnon työhevosori Esu. Myöskin entinen juoksija sekä nykyinen kouluratsu ja talutusratsu ja mitä lie.

Lähdön voittaja Voiton Viivi.

Tässä hetkessä reki on juuri irronnut perästä ja muuttanut kurssinsa keskelle rataa.

Ajuri hyppää vauhdissa kyydistä.

Ja saa hevoset pysäytettyä lähes samalla hetkellä.

Tyynen rauhassa hän käänsi hevoset reen eteen ja paikalle saapuneiden avustajien kanssa reki kiinnitettiin uudestaan.
Toinen hevosista näkyy vielä lepuuttavan takastaan - mikäs tässä seisoskellessa..

Tässä tiukassa skabassa Uuras ja Esu!

Finaalissa Voiton Viivi jätti Esun taakseen.

Juontajakin sai kyydit voittajahevoselta. Juontajille pointsit - hyvin vetivät koko tapahtuman ajan! 

Shettislähtö oli pakko käydä katsomassa!

Tämä oli se toinen minua kiinnostava ohjelma rekilähdön lisäksi - vähän erilainen ravikävijä kenties? ;) 

Tunnelma oli hyvä ja tapahtuma varsin mukava: Ajan sai hyvin kulumaan, vaikka pitkä päivä olikin seistä ulkona kuvaamassa. Ehdottomasti lähden toistekin, jos tästä on tulossa jatkuva perinne! 

Kävitkö sinä Lumiraveissa? Mitkä fiilikset jäi?

ps. Bongasin ainakin kolme raveja katsomaan tullutta vuonista! Tämä rokkitukka oli tosin ainoa, joka pääsi kuvaan.

You Might Also Like

2 kommenttia :

  1. Olikohan tuohan yhteen kohtaan tullut virhe? E.V Johtotähti kun on kuollut viime syksynä, se kimo suokkiori siis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Kiitos kommentista, E.V.Kenraali se tietenkin pitäisi olla! Korjattu :)

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.