blakke ,

Luukku 10 - kevät on vissiin täällä?

12/10/2012 02:19:00 ip. marjo 4 Comments

...tai ainakin se on tulossa kovaa vauhtia, tuumailee Lotta. Karvanlähtö on taas alkanut, oikeastaan jo pari viikkoa sitten, voi tätä ihanuutta! Not. Seuraavat kolme kuukautta saadaankin siis kärsiä loputtomasti irtoilevista karvoista, jotka täyttävät piikkisuan kahden vedon jälkeen, takertuvat joka ikiseen vaatekappaleeseen, ja löytyvät vielä kotona ruokalautaselta seikkailemasta. Pudottavatko muilla hevoset jo talviturkkiaan?

Komeat ihanat karvamammutit Borke ja Blakke. Sekä tietty miun tyylikäs karvahattuni,
täytyyhän sitä olla samaa sarjaa ponien kanssa. 

Sama ilmiö toistui viime vuonna, ja Lotta aloitti karvan pudotuksen joulukuun alussa. Ei meiltä kyllä keneltäkään muulta vielä turkki putoile, vaikka aikamoisia mammutteja ovat kaikki ponit, issikat etenkin. Vuoniksen pörröturkki tuntuu jopa lyhyeltä noiden rinnalla.

Joulukalenterin kuvaksi nappasin Borken ja Blakkenin kovalla pakkassäällä ulkoilemassa. Vuonot eivät todellakaan palele pakkasessa, aina paremmin pärjäävät ilman loimea kuin loimitettuina, sillä oma turkki hoitaa kyllä eristyksen. Tästäkin näkee hyvin, kuinka kuura on kertynyt karvojen päihin, mutta ilmava ja lämmin pohjavilla pitää ponit lämpöisinä.

Vaikka täytyy kyllä sanoa, että olen hieman helisemässä Lotan loimitusten kera näin pakkasilla. Se on käytännössä pakko laittaa suoraan ulos liikutuksen jälkeen, eikä tuollaista turkkia nyt sisälläkään kuivaksi saisi, vaikka kuinka kauan loimien alla seisottaisi. Pakkasen ollessa viikko sitten yli kahdenkymmenen asteen, pyrin liikuttamaan ponin niin kevyesti, ettei se hionnut. Sen jälkeen päästin vaan ilman loimea takaisin tarhaan. Nyt pienemmillä pakkasilla olen kyllä liikuttanut reippaaseen hikeen. Vaan mitä päälle litimärälle ponille??

Näistäkin on totta tosiaan jos mitä näkemystä, kuten loimituksesta aina. Voisinkin muistaessani kaivaa teille artikkelin, jossa käsitellään hevosten lämmönsäätelyä, erityisesti pohjoisten kylmäverirotujen näkökulmasta. Sieltä sain ainakin itselleni uutta tietoa. Lotan kanssa olen nyt toistaiseksi toiminut siten, että heitän pelkän villaloimen päälle ja tarhaan. Siriltä tässä kerran utelin, millainen oli poni ollut illalla, ja kyllähän se sinne alle kuivui. Villa kerää hyvin kosteuden ja ilmeisesti pitää myös lämpimänä. Fleece-loimea en niin mielelläni laita, se ei kuitenkaan pidä lämpöä yhtään samaan malliin kuin villa, ja olisi hyvä saada pois päältä heti kastuttuaan.. Tietysti annan myös aina paljon heinää nenän eteen, jotta pysyy lämpimänä syödessään. Toppaloimeen en vuonoa pukisi oikeastaan muulloin, kuin jos pakkanen on yli kahdenkymmenen ja poni on liikkunut hikeen saakka.

Kertokaapa siis muutkin karvamammuttien omistajat, miten olette ratkaisseet loimituksen, kun hevonen on hiestä märkä ja ulkona on pakkasta??

You Might Also Like

4 kommenttia :

  1. Viime talvena karvaisen kaverin kanssa toimin niin, että ensin hieroin pyyhkeellä mahdollisimman kuivaksi. Sitten varusteiden poislaiton ja muun ajaksi kaksi fleeceloimea päällekkäin niskaan. Näin ylempi fleece imee alemmasta kosteuden ja kuivatus on paljon tehokkaampaa kuin yhdellä loimella. Toisessa oli yleensä kaulakappale ja toisessa ei, joten toisen kaulakappaleen tilalle kiedoin pyyhkeen kaulaan loimen alle.

    Sitten kun oli ulosviennin aika niin villaloimi päälle. Villa kuitenkin lämmittää tosiaan märkänäkin, toisin kuin fleece.

    Vähänkään kovemmilla pakkasilla heitin yleensä loppukäyntien ajaksi fleeceloimen niskaan ja kävelytin kuivaksi jos oli hikoilemaan päässyt. Kuivaksi kävelytyksessä meni yleensä n. 20 min.

    VastaaPoista
  2. emma, kuulostaa tutulta. Itse olen heinillä yrittänyt hieroa kuivaksi, vaikka eipä sekään hirmuisesti auta. Ja fleece-loimen heitän sisällä niskaan siksi aikaa, kun kylmään jalat ja touhuan muuta.. Jää vaan kuitenkin niin lyhyeksi aina tuo aika (+/-20min), että hevonen on edelleen märkä, kun sen tarhaan vie.. Voisin kyllä myös testata kahta fleece-loimea kuivatuksessa, jos yhtään auttaisi.

    VastaaPoista
  3. Siskoni laittaa shettikselleen villaloimen ja kovalla pakkasella villaviltti (kaulalle loimen alle)

    Ja tallilla, jolla ratsastan, hikiset issikat jätetään kaulakappaleinen villa(vai fleece)loimi niskassa karsinaan kuivamaan ja kuivuttuaan ne heitetään pihalle :)

    VastaaPoista
  4. Lotan mielestä on selkeesti liian lämmin. :D

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.