hevoskuvaus ,

Luukku 9 - tähtipää

12/09/2012 06:11:00 ip. marjo 5 Comments

Arvonnan kysymyksiin vastauksia kirjoitellessani aloin pohtia enempikin noita vuonohevosten päämerkkejä, kun joku siellä Rouskun tähtipiirrosta kyseli. Monille lienee täysin uusi ja outo asia, että niillä ylipäätään saattaa olla valkoista päässä. Rotumääritelmä sallii tammalla pienen tähden (halkaisija max 2cm), mutta oreilla kaikki valkoiset merkit päässä ovat kiellettyjä. Jaloissa tai muussa vartalossa ei saa olla laisinkaan valkoista, eli esimerkiksi sukat eivät ole sallittuja.

Todella kaunis tamma Eris, jonka tähti on vielä sallituissa mitoissa. 

Nämä merkit ovat peräisin ajoilta, jolloin vuonohevosen jalostuksessa kokeiltiin yhdistää se raskaampaan kylmäverirotuun, muistaakseni dölenhevoseen(??) Älkää kivittäkö jos meni väärin! Tämä kokeilu jäi onneksi hyvin pienimuotoiseksi, mutta jostain sieltä vaan puskee edelleen, satojen vuosien jälkeen, valkoista karvaa lävitse. Resessiivisesti periytyviä ominaisuuksia kun on lähes mahdoton kitkeä.. Tuskinpa nuo päämerkit kovin pian ovat häviämässäkään, kun tähtipäisiä tammoja edelleen käytetään jalostukseen, ja esimerkiksi Ruotsissa on ihan viime vuosiin saakka ollut myös oreilla sallittu pieni valkoinen merkki. Tässä taas hyvä pieni huomio erosta vuonojen jalostusvaatimuksissa eri maiden välillä.. 

Rouskulla on useampikin sisarus, joilla on myös valkoista päässä. Nämä kaikki muut tosin taitavat olla tammoja? Olen tavannut useitakin valkoisin merkin varustettuja vuonohevosia, mutta Rousku on ehdottomasti poikkeus siinä, että se on ori - siis ruuna - ja sillä on niin iso merkki. Olen kyllä nähnyt suoranaisen läsinkin vuonohevosella, mutta myös se oli tammalla. 

Rouskun valkoinen päämerkki on siis hylkäävä virhe, olisi se minkä kokoinen tahansa. Tästä huolimatta aiomme toivottavasti joskus käyttää jätkän jossain näyttelyssä. Saahan sieltä kuitenkin muut pisteet ja arvostelun, vaikka tyyppipisteet ovatkin tietysti surkeat. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.. 

Haluatteko nähdä lisää kuvia vuonoista valkoisen merkin kera?

You Might Also Like

5 kommenttia :

  1. Jep, muakin kiinnostaa nähdä erimerkkisiä vuonoja! Tai vaikka samanmerkkisiäkin! :D Ja värit kiinnostaa myös, erityisesti valko- ja harmaahallakko, jos kuvia löytyisi näistä. Harmaahallakko ainakin oli tuossa yhdessä aikaisemmassa postauksessa :>

    VastaaPoista
  2. Juu mäkin haluan ehdottomasti lisää kuvia nähdä :) Enpä ollut siitäkään tietoinen, että vuonohevosilla voi olla merkkejä :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista, kiva kuulla. Täytyypä siis yrittää kaivella näitä enemmänkin jostain arkistojen kätköistä :)

    Voisin oikeastaan tehdä oman postauksen vuonohevosten väreistä joskus tulevaisuudessa. Kiitos ideastan anonyymi! Harmaa- ja punahallakoista on paljonkin kuvia. Valkohallakoita on tällä hetkellä Suomessa kolme kappaletta, näistä on kaikista myös kuvat. Keltahallakoita ei Suomessa ole, mutta tämä onkin äärimmäisen harvinainen väri myös Norjassa..

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.