ajo-opetus ,

Maastoilua ja uusia kavereita

12/18/2013 08:52:00 ip. marjo 2 Comments


Ei talvessa mitään vikaa ole, ei, ainakaan näissä lumettomissa jäisissä kurakeleissä. Mur… Tänään aamulla oli taas mukava puuhastella tallilla, kun aurinko nousi pellon takaa pikkupakkasessa. Vaan siinä ne pakkaset taisivat ennen joulua taas ollakin. Varsat uskallettiin ottaa eilen maastolenkille mukaan, vaikka paikoitellen olikin todella jäisiä teitä. Radanvarsi on edelleen se "luottopätkämme", joka on aina maastoreiteistä parhaimmassa kunnossa, oli vuodenaika mikä tahansa.. Pimeässä siis kävimme 5km lenkin radanvartta myöden. Pikkumiehillä ei ollut pienintäkään ongelmaa junien kohtaamisessa - itse asiassa äitimuori oli se, jolla meinasi mennä herne nenään, kun ei olisi malttanut seistä viimeisessä junan ohituksessa..


Lotta on ollut erittäin virtaisa maastokaveri viime aikoina. Tiedä sitten, ovatko kamalat tuuliset kelit tai käyttämäni maastoreiti vaikuttaneet asiaan, mutta Lotan energia on ollut harvinaisen ylitsevuotavaa ja mennyt reippaasti taas pöhköilyn puolelle. Kyllä se "satavarma" 21-vuotias luottoratsukin osaa yllättää.. Kapealla tiellä traktorin ohituksessa tulin jopa selästä alas, mutta silti tuntui siltä, että poni ottaa hatkat. Onneksi kuski älysi pysäyttää ja pystyin taluttamaan ponin rauhassa ohi. Toisaalta onpa ainakin kiva lenkkeillä, kun ei tarvitse ponilta kahta kertaa kysyä, juostaanko.


Lotan Lörppähuuli
Hamsterit jemmaa ruokaa poskiinsa, Lotta näemmä roikkuhuuleensa..
Meillä on Lotan kanssa aina maastoillessa diili, että minä päätän askellajin ja poni saa (yleensä) päättää vauhdin. Jos Lotta on sellaisella pönttöilypäällä kuin nyt viimeaikoina, annan sen rauhassa venyttää parasta liitoraviaan ja istun vaikka harjasta kiinnipitäen kevyessä istunnassa (ei siellä menossa keventämään pysty :D). Tai sitten jos ollaan muorin mielestä sunnuntaikävelyllä, saa se löntystellä pientä hiljaista ravia löysin ohjin. Tämä toimii meillä hyvin, yleensä maastoilenkin aina löysällä ohjalla tai erittäin löysällä tuntumalla joka tapauksessa. Lotta ei oikeastaan ikinä yritäkään vaihtaa askellajia, vaan tyytyy siihen mitä siltä on pyydetty. Korkeintaan laukkamäen jälkeen se saattaa yrittää pudottaa laukan omatoimisesti mäen päällä, mutta tämänkin useimmiten ennakoin ja pidän laukan yllä loppumäen siihen saakka kuin itse haluan, tai jos poni pääsee pudottamaan raville, nostan saman tien uudelleen maaston sen salliessa. Toki joskus ponista tuntee, että se selvästi haluaisi juosta ja kävelee hirmuista harppovaa ja polvista joustavaa askelta, tai yrittää kiihdyttää ravia laukalle - toki joskus myös ravi hiljenee lähes käyntiä tavoittelevaksi. Tosi harvassa kuitenkin on ne kerrat, että Lotta itse vaihtaisi askellajin!

…kiitos kiitos, varmasti poiketaan :)
Eilen kärrytellessä Lotta kuitenkin ihan yhtäkkiä yllättäen pudotti ravin käynnille kesken juoksemisen. Tuli niin yllärinä koko liike, että kesti hetki itsekin tajuta mitä tapahtui, enkä enää viitsinyt raville pyytää, kun molemmat varsatkin ehtivät jo käyntiin hidastaa. "Tuskin yksi kerta nyt mitään haittaa", ajattelin. Vaan mitäpä teki Lotta tänään maastossa: neljä kertaa se yritti hidastaa ravin käynnille omatoimisesti! Kyllä nuo pirulaiset vaan äkkiä oppivat, ei taas muuta voi sanoa.. 


En ole viitsinyt blogiin laittaa maastolenkkien mittauksia, vaikka aina on ollut sports tracker päällä. Pääasiassa kaikki lenkit ovat olleet noin tunnin luokkaa (+-10min) sekä noin 6 kilometriä (+-1km). Jos varsat ovat mukana, on meno hieman hitaampaa. Vaikka hitaasti myö Lotan kanssa selästäkäsinkin mennään, varsinkin tähän vuodenaikaan, kun kaikki tiet ovat kivikovia, ei hirmu kiva kengällisen hevosen kanssa juosta, kun joustoa ei ole hevosen jaloille oikeastaan yhtään.. 

Rousku laitettiin viikonloppuna taas uuteen duuniin, eli vetämään takanaan puista kuormauslavaa. Lavan vetäminen oli ehkä jopa rekiaihiota haastavampaa, kun se ei liu'u yhtä sulavasti, ja keräsi vielä lunta eteensä. Lara laitettiin lavan kyytiin, niin painoakin oli jonkun verran. Tyynen rauhallisesti jätkä homman otti. 

Rousku takaa-ajossa lava perässään.
Bimikin pääsi pitkästä aikaa hommiin, kun Laura kävi sillä taas ratsastamassa. Alkuun Balleroponi oli varsin jännittynyt Rouskun vetämästä lavasta, mutta ehkä myös ylipäätään tilanteesta ja siitä, että hänet vietiin pellolle ratsastettavaksi. Vaan pian poni rentoutui, ja oli kuulemma oikein mukava ratsastaa. Kuntoa sillä ei kyllä ole yhtään, eikä taitoakaan hirmuisesti, mutta kaikkensa se antaa ja parhaansa yrittää :)

Bimi ja Laura.

Hikisen ponin poseeraus.
Eilen tallille muutti uusia kavereita pariksi viikoksi: puput Jasmine ja Tulppaani. Lotta nuuskutteli pupuja hyvin kiinnostuneena kaula pitkällä. Kun ponin nenä kosketti häkkiä, pelästyivät puput kolahdusta ja pinkaisivat häkin toiseen päähän - ja toki Lotta pelästyi sitä ja säpsähti taaksepäin. Lotan ilme käytävällä seistessä oli näkemisen arvoinen, kun häkki oli suoraan sen takana, ja kovat kääntyilivät tasaisesti aina pupujen liikahtaessa asumuksessaan. Eipä tuo nyt Lotalle niin ihmetys ollut, mutta odotan mielenkiinnolla, mitä Nemo ja Rousku tuumaavat häkissään spurttailevista kavereista :D

Lotan ilme, kun se kuuntelee pupujen liikehdintää
Nää korvat on niin hauskat!
Tässä vielä maastolenkin tiedot, kun vaihteeksi käytiin yksi hieman pidempi reissu.

You Might Also Like

2 kommenttia :

  1. ettekö te tee niillä issikoilla ja muilla mitään? bimi väillä näkyy ratsastaja selässä, mutta muut ei..

    VastaaPoista
  2. Muut hepat eivät ole meidän joten aika niiden hoitoon saati liikutukseen ei vain yksinkertaisesti enää riitä :(

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.