kouluttaja/koulutus ,

Popi on Pop!

1/22/2015 06:11:00 ip. Siri 16 Comments

Yritin eilen tallilla käydessäni saada ponistani aikaiseksi kaunista pääkuvaa jotta saisin sen tulostettua kotonani seinälle muiden FAMILY kyltin alla olevien "lapsosieni" joukkoon.
Tulos oli kuin omilla passikuvilla. Valitse nyt sitten näistä se kaunein pääkuva. On niin emäntäänsä tullut tämä poni mitä tulee valokuvissa onnistumiseen.
Osoitan kuitenkin tässä tapauksessa kuvien epäonnistumisen syyksi syyttävän sormeni Marjon "enkeliponiin". Sillä sen sydämensärkijä-katseen takana asuu toisinaan itse pikkupiru.
Nykyään et voi hakea Rouskua tarhasta ilman iilimato-Nepparia. Joskus tuntuu, että hevoseni on kahdeksan jalkainen.. tai ennemminkin kuusijalkainen sillä Nemo tulee Rohanin selässä kahdella jalalla pomppien. Menenkin tarhaan nykyään oksankarahkan tai köyden kanssa ja huidon pikku-ukon matkoihinsa heti kun se yrittääkin hyökätä Rouskun kimppuun.
Sitten se katsoo minua koiranpentu-katseella kuin kysyen: Miksi veit leikkikaverini pois?

Joidenkin ihmisten hevoset ovat vain luotuja kameran eteen.

No siksihän minä sen taas hain, koska Emmi oli tulossa jälleen ratsuttamaan Rohania kentälle.
Tällä kertaa oli vuorossa paljon väistätyksiä ja täytyy kyllä sanoa, että viime aikaisten kohellusten ja lurjuuksien jälkeen ponini toimi todella maltillisesti ja yhteistyössä Emmin kanssa.
*Proud mommy*


Emmi kirjoittaa:

Tänään Popilla oli selvästikin paremmin malttia työntekoon. Käveleskelimme ensin ympäri kenttää, minä pitääkseni itseni lämpimänä ja samalla Popia lämmitellen kireässä pakkasessa (kireä pakkaen = -10 astetta). Nousin sitten suoraan selkään ilman juoksutusta alle ja heti tuntui siltä, että tänään pystyisi jo aloittelemaan jonkun uudenkin asian harjoittelemisen, kun aikaa ei välttämättä mene sellaiseen palavan ruutitynnyrin sammuttamiseen.

Emmi lämmittelee alkuverkan jalkaisin.
"Näätkö mami, olen valmiina hommiin"!
Popi otti heti alusta asti nöyrän asenteen työn tekoon.

Aloitettiin käynnissä samalla kulmaharjoituksella mikä on tutuksi käynyt jo edellisiltä kerroilta: käänsin lyhyeltä sivulta noin metrin verran ennen kulmaa niin, että tavallaan lähdin kääntämään etuosaa takaosan ympäri, suoristin Popin pitkän sivun suuntaisesti ja väistin sen metrin verran takaisin uralle. Tätä tehtiin kumpaankin suuntaan. Laajalla kaarteella tehtiin myös takaosakäännöstä ihan kokonaan ympäri. Hienosti pyörii ja polkee myös! Mukavan pehmeäksi on Popi tullut niin kyljistänsä kuin suustansakin ja nämä väistättävät ja kokoavat liikkeet paransivat tuota tunnetta entisestään.

Hyvin polkee...


Hyvin venyy...

Lähdettiin myös jo hieman tekemään avotaivutusta niin, että kulman jälkeen johdin etuosan uran sisäpuolelle. Sisäpohkeella pidin Popin uralla ja ulkopohkeella säätelen lähinnä takaosaa mutta myös auttaa siirtämään etuosaa - ei ole tarkoitus työntää takaosaa uran ulkopuolelle vaan selvästi siirtää etuosaa uran sisäpuolelle. Ei ole tarkoitus myöskään kääntää liikaa kaulaa vaan ulko-ohjalla säädellä taivutuksen astetta.
Tätä tehtiin vain muutama askel kerrallaan ja Popi sai aina kovat kehut, koska se onnistui tässä todella hienosti. Takaosakäännösharjoittelut ovat olleet hyvä apu tähän avotaivutuksen harjoittelun aloittamiseenkin.

Popi harjoittelee avotaivutusta.
Ravissa tehtiin ensin siirtymisiä, koska Popi meinasi alkaa juoksemaan kaarteissa pois avuilta, sen jälkeen jatkettiin väistöharjoituksilla. Väistössä etuosa johtaa liikettä ja nyt raviväistöjä harjoitellessa tärkein asia oli, että Popi lähti reippaasti sivulle päin ja piti tahdin edelleen samana. Tahdin hyytyessä alkaa helposti myös kiemurtelu, joten liikkeen täytyy olla paitsi sivulle niin myös eteenpäin. Näin alkuun kyse oli ihan muutamista sivuaskelista ja heikko tasapaino tuli kyllä tässä tehtävässä hyvin esille ja Popi olisi mielummin kiihdyttänyt tahtia kuin lähtenyt väistämään. Puolipidätteitä ja johtava ohja niin kyllä sieltä lähti sivuaskeliakin tulemaan. Varsinaisesta väistöstä ei ehkä vielä pysty puhumaan.


Popi harjoittelee raviväistöjä.

Joten edistysaskeleita tuli tänään otettua! Laukkaa ei otettu ollenkaan, kenttä oli todella liukas lumen alta joten ei lähdetty heikon tasapainon kera liukastelemaan. Olihan sitä tekemistä jo tässäkin.

Mitäs se nyt siellä könyää? :)
Sainpas sen alas kun vähän ravistelin.
Oli pakko luovuttaa aika pian, kun sormet olivat aivan kohmeessa ja todella kipeät. Hanskojen alla olikin ihan tulipunaiset sormet joita piti aika kauan sulatella... Onneksi Popi oli tänään todella hyvä ja oppivainen nuori jätkä joten ei tarvinnut paljon puolta tuntia kauempaa kiertää kenttää. On tämä talvi ihan painajainen ainakin minulle, toppavaatteissa ratsastaminen tuntuu ihan kamalan kömpelöltä, joten ihan normaaleissa ratsastuskamppeissa kokopaikkahousuineen ja saappaineen mennään. Täytyy yrittää taas vain selvitä talvesta.

-Emmi-

Emmi lämmittelee syväjäätyneitä käsiään.
Popi on toista mieltä; mulla on kuuma!
Mä voin lainata mun lämmintä turpaa jos sun posket on kohmeessa.

Viedessäni pojan takaisin tarhaan napsaisin nopeasti nämä pari kuvaa ennenkuin iilimato laukkasi pihatosta kiinni sen niskavilloihin. Ei nyt maailman onnistuneimmat otokset, mutta ainakaan sillä ei näissä kuvissa ole silmät kiinni, turpa rullalla tai leegot näkyvissä :DPS. Katsokaa alla olevasta videosta kuinka hienosti Popi oivaltaa käännöksien ja väistätysten saloja.You Might Also Like

16 kommenttia :

 1. Oletko käyttänyt Rouskulla apuohjia? Jätitkö ponille kuivatusloimen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole käyttänyt apuohjia eikä kukaan muukaan. Popilla pidetään lenkin jälkeen kuivatusloimea, mutta se otetaan tarhaan pois, koska Nemolla hokkikengät.

   Poista
 2. Onko tämä rousku myös popi? Niin paljon nimiä :D hienosti on oppinut lyhyessä ajassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rousku, Rohan ja Popi ovat yksi ja sama poni.
   Kun on hyvä ja kärsivällinen opettaja niin ponikin oppii.

   Poista
 3. Miettisin hiukan tuota prässäyksen määrää jos ponin 7 ratsastuskerta sisältää avoja,väistöjä ja etu ja takaosakäännöksiä. Too much too soon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan ratsuttajan arvioon ponin etenemisessä. Tarkoitus ei suinkaan ole prässäillä. Emmi lienee oikea ihminen vastaamaan tähän miksi tekee mitäkin asiaa Popin kanssa ja kuinka järkevää se on noin nuorella hevosella tehdä. Minäpä voin häneltä asiaa kysyä :)

   Poista
  2. Emmin vastaus anonyymin huolenaiheelle:
   Nuorelle hevoselle opetetaan alusta asti oikeat avut. Siis pohkeet, paino, johtava ohja. Myös sen, että on muitakin kuin eteen- ja taaksepäin pyytäviä apuja. Ei ole rakettitiedettä nuo liikkeet ja Popilta ei mitään pyydetä todellakaan suorittamaan täydellisesti vaan kunhan sivulle pyytävillä avuilla poni siirtyy sivulle jne. Etu- ja takaosakäännöksiin taas kun mennään niin vinon hevosen ratsastamisessa tärkeää on, että pystyy hallitsemaan etu- ja takaosan erikseen. Esim jos suoralla uralla huomaa takaosan luisuvan jatkuvasti ulos niin pystyy siirtämään sen takaosan takaisin uralle. Tai sama jos ympyrällä meinaa työntyä lapa ulospäin niin saa siirrettyä etuosan takaisin sen ympyrän uralle. Ja Popilta ei ole mitään kaivettu eikä prässätty väkisin. Kaikki on ollut tähän asti sille ihan super helppoa opettaa kun suurimman osan ajasta se on ollut hyvin vastaanottavainen kaikelle uudelle. PLUS olihan Popi nyt ratsastettu ennen ku mä astuin puikkoihin, kyllähän sillä nyt oli käryä siitä mitä on pohkeet, pidätteet ja painoavut.

   Poista
  3. Tässä vielä lisäselvitys postausta siitä kiinnostuneille:

   http://jauhokuono.blogspot.fi/2015/02/miksi-tehdaan-mitakin.html

   Poista
 4. Musta ei tässä nyt ihan prässäyksestä voi puhua. Tarkoitus varmaan oli opettaa hevoselle väistäviä apuja ja saada poni pehmeäksi ja taipuisaksi. Jos ratsastus on pääosin käyntityöskentelyä, ravisiirtymisiä ja kestää noin puoli tuntia niin en usko sen olevan haitallista, vaikka se muutaman hienon ratsastustermin sisälsikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu prässäily on täysin väärä sana, vaikka toki ylpeä ponistani olenkin en tunne tarvetta moiseen touhuun millään muotoa :)
   Yllä Emmin selitys miksi tällä kertaa tehtiin näin.

   Poista
 5. Itse tein ainakin sen virheen, että en opettanut hevoselleni heti alusta alkaen väistöjä.. Ratsastin oikeasti aivan vinoa hevosta puolisen vuotta, kunnes tajusin että ei näin voi jatkaa.. Valmentajan kanssa sitten opetettiin ne avot, sulut ja pohkeenväistö. Voi kun onkin heti paljon helpompaa ja kymmenen kertaa suorempi hevonen! Hieno Popi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli :)
   Juu mä luulen ettei näitä tehtäisi/opetettaisi jos ne eivät olisi hyödyllisiä tai jos ne olisivat hevoselle vaikeita. Kyllähän tuo "vääntely ja kääntely" varmasti saa ne käyttämään itseään monipuolisemmin ja kehittää lihaksia tasapuolisesti joka taas vaikuttaa hevosen suoruuteen.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitti Ariana S :) niin mustakin!

   Poista
 7. Mun mielestä Popi näyttää liikkuvan todella hyvin avuilla ja Emmi istuu selässä hiljaa eikä todellakaan prässää vaan myötää aina kun Popi ajatteleekin oikeaan suuntaan. Ja sehän tässä on tarkotuskin, opettaa nuori reagoimaan apuihin herkästi! Kiva video, näkyy kehitys hyvin! Ei tyhmä hevonen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tuisku! Popi on kehittynyt kyllä huimasti lyhyessä ajassa. Ekat "tunnit" se jauhoi hirveästi kuolainta ja pakeni tuntumaa (oli tehnyt tätä siis jossain määrin aiemminkin). Uusien kuolainten ja Emmin herkän käden avulla ei tee sitä oikeastaan enää lainkaan. Voisin jossain vaiheessa tehdä videon jossa on jokaiselta tunnilta pieniä pätkiä niin kehityksen huomaa paremmin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.