ajelutus ,

Ei tekevältä hommat lopu - eivätkä lasten iloiset hymyt ympäriltä

6/07/2015 07:24:00 ip. marjo 2 Comments


Meillä oli tänään Nemon tähänastisen elämän suurin koettelemus edessämme. Melkein voisi sanoa, että nyt punnittiin kaiken aiemman työn tulos ja testattiin todenteolla missä mennään. Mietin pitkään, mitä kirjoittaisin blogiin tästä päivästä. En ole vieläkään sitä keksinyt. Olen oikeasti niin ihmeissäni! Siis minulta ei löydy sanavarastosta sellaisia sanoja, joilla voisin kuvata, kuinka ällistynyt ja onnellinen olen hevosestani tällä hetkellä. Nemo on aivan käsittämätön!


Meillä oli tallilla kehitysvammaisten lasten päivä, vieraita vissiin jotain päälle sata ja kesto muutaman tunnin. Elsa the paras pikkuponi toimi lasten talutusratsuna ja Nemon kanssa lupauduttiin ajeluttamaan kärryillä sekä isoja että pieniä kyytiläisiä. Näin ensikertalaiselle varsalle ei koko päivää bookattu, vaan Malla jatkoi Nemon jälkeen ajelutusta. 


Nemo oli siis aivan mahtava. Jos hevosen voisi sanoa syntyneen tekemään työtä ja palvelemaan ihmistä, niin Nemo todellakin olisi syntynyt siihen rooliin. Pienen varsan luonne, työmoraali ja keskittymiskyky on vertaansa vailla. Miltei voisi sanoa, että se toimi ihmisvilinässä ja hälinän keskellä jopa normaalia paremmin. Varsa oli äärettömän rento, mutta samalla kuunteli todella hyvin, liikkui aktiivisesti ja keskittyi täysin asiaan. Käveltiin moneen otteeseen muutaman metrin päästä Elsasta, ja ohituksissa Nemo vaan vilkuili Elsaa ja kasvoi muutaman sentin ryhtiä. Kun ohja pyysi kääntymään ohi, varsa kääntyi ohi ja jatkoi kiltisti taivalta. 


Kyytiläisten vaihtojen ajan Nemo seisoi kuin tatti paikoillaan. Kun päästiin kierros loppuun ja pysäytin varsan, Nemo moneen kertaan huokaisi syvään, laski päänsä ja saman tien alkoi lepuuttaa toista takajalkaansa. Selvästi paikoillaan seisominen oli sille tauko ja palkka, kuten kunnon työhevoselle kuuluu ollakin. Varulta Tanja oli koko ajan Nemon edessä varmistamassa ja talutti koko päivän, sillä ei tällaisessa tapahtumassa ole varaa ottaa pienintäkään riskiä. Nemo kuitenkin kuunteli ohjausta niin täydellisesti kuin mahdollista, olisimme varmasti selvinneet hyvin ilman talutustakin. En voi kuin ihmetellä, kuinka hyvä se on ajaa tällä hetkellä. Niin tasainen ja kevyt ohjalle.


En laskenut montako kierrosta käveltiin pihaa ympäri, mutta sanoisin, että juuri sopivasti. Nemosta oli loppua kohden havaittavissa pientä kyllästymistä, ja eniten ehkä harmitti etten laittanut tossuja jalkaan, kun tiellä yhdessä kohtaa isot kivet painoivat sen kavioita. Sen huomasi, ettei varsa mielellään sinne kävellyt. Alkuun yritettiin ajeluttaa pellolla siten, että talutin varsaa. Se oli ihan katastofi. Nemo kävi niin kierroksilla pellolla, ettei sen ohjissa roikkuminen ollut mitenkään miellyttävä kokemus. Heti kun tultiin pihaan yleisön keskelle ja vaihdoin talutuksen ohjasajoon oli varsa oma rento ja kiltti itsensä. 


Ihan mahtavaa, että päästään treenaamaan tällaista touhua tutussa ja turvallisessa ympäristössä omassa pihassa! Voin vannoa, että Nemolle on tulevaisuudessa luvassa paljon lisää ajelutuskeikkoja. Sekä tietty talutusratsastusta muutaman vuoden kuluttua. Kunhan varsa tuosta kasvaa ja kokemus karttuu, haaveilen kovasti, että päästäisiin isoilla hienoilla kieseillä ja työvaljailla ajeluttamaan ihmisiä suuriin massatapahtumiin kuten vaikka konsertteihin ja markkinoille, mitä näitä nyt ikinä onkaan. Siihen on vielä pitkä matka edessä, mutta suunta on ehdottomasti oikea!Hommien päätyttyä siirrettiin pojat vielä uudelle laitumelle. Kuten todettu, laitumia ja suojelualueita on hehtaaritolkulla. Hevoset toimivat maiseman hoitajina ja laiduntavat siellä missä on tarvetta ja mahdollisuus milloinkin pitää. 


Itse asiassa juuri tulikin pyyntö eräältä pellon vuokraomistajalta, että pitäisi käydä aitaamassa hänen peltonsa ja viedä sinne kiireesti hevoset laiduntamaan ennen kuin ehtii kasvaa liikaa. Tässähän alkaa kohta olla jo tarve useammalle ruohonleikkurille ;)


Kuvat on videolta kaapattuja, joten laatu on mitä on. Itse videotakin on ehkä tulossa esille jossain vaiheessa :)


Kiitos kaikille osallisille tästä aivan ihanasta päivästä! ♥

You Might Also Like

2 kommenttia :

  1. Oi ihanaa että sulla on noin luotettava hevosen alku kasvamassa! Nemo on kyllä hieno mies ja näitä postauksia lukiessa kyllä uskoo että muutaman vuoden päästä saa seurata vieläkin hienomman miehen touhuja.

    VastaaPoista
  2. Kivan oloinen blogi sulla ja kivoja kuvia. Jään kyllä seuraamaan blogiasi ja aionkin liittyä lukijaksesi. Käyhän lukemassa minunkin blogiani, olipakerranhevonen.blogspot.fi

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.