ajo-opetus ,

Hevonen hevosen töissä!

6/06/2015 10:37:00 ip. marjo 11 Comments

Tänään me päästiin ekaa kertaa Nemon kanssa oikeesti töihin, upeeta! Edelleen varusteongelmat kiusaavat, mutta kiitos mein iskän, nyt on käytössä hienot laaha ja vetokarttu!

Eikö olekin hienot vetokamppeet? Kiitos iskän! Tänne perään voikin viritellä miltei mitä mieleen juolahtaa..

Käytiin iskän kanssa tässä päivänä eräänä keskustelu, jollaista en ihan äkkiä olisi uskonut tulevan:

iskä: "Ootko menossa tallille tänään?"
minä: "En mää taida ehtiä. Kuin?"
iskä: "Mää oisin voinut lähteä kans."
minä: "No en ehdi huomennakaan, käviskö lauantaina?"
iskä: "Ei kun mulla ois tänään hyvää aikaa. Taidan kyllä mennä jos on hyvä ilma. En mää sua siellä tarvi!"

Että tervemenoa, sinne tuo kuulemma lähti ja taisi useamman tunnin viettääkin. On se kiva, kun lähipiiristä löytyy joku, joka osaa ja vielä haluaakin itse näperrellä kaikenlaista. Ei multa onnistuisi. Ja vielä kun kaikki täytyy todellakin tehdä vimpan päälle.. (itse kun en aina jaksa olla niin tarkka) Tosin mun kokemuksen mukaan kaikki käsitöitä tekevät miehet ovat juuri tällaisia - vain oma työ kelpaa ja se tehdään niin hyvin kuin ikinä mahdollista!

Uudella vetokamppeella aloitettiin taas tyhjän laahan vetämisellä talutuksen kera. Tanja kyllä säätää tässä jotain ihan omiaan? :D

Nyt on siis vetolaaha ja -karttu kunnossa, mutta valjaat ei. Kuten todettu, Nemon valjakkovaljaat ovat vielä hivenen liian isot. Harkitsen rintaremmin viemistä suutarille pienennettäväksi. Silat istuvat kivasti ja mäkivyökin suhteellisen hyvin. Mäkivöille tosin ei niin kauan ole tarvettakaan kun ei näillä valjailla maastoon lähdetä ajelemaan ja tällä hetkellä ei ole sellaisia vaunujakaan joilla voisi lähteä näillä valjailla.

Renkaalla treenaamista ennen lanan perään laittoa:


Kevyen kuorman vetäminen onnistui hyvin tällä kokoonpanolla. Sen sijaan kun vedettiin kentällä painavaa lanaa perässä, ei rintaremmi enää oikein toiminut. Tietty ainoa oikea vetovaljas olisi kunnon länkivaljaat. Enkä kyllä tuota lanaa painavempaa kuormaa aio pelkällä rintaremmillä vetääkään. En tiedä paljonko lana mahtaa painaa, sen verran että minä en sitä kentällä saisi vedettyä. Hevosen perässä ei näyttänyt tuntuvan miltään. Mutta ennen työvaljaiden hankintaa ei siis ole työhommissa juurikaan mahdollisuuksia eikä tarvettakaan edetä.

Kenttää lanaamassa.

Kuvaajallekin ehti poseerata.

Hankintalistalla olisi siis tällä hetkellä uudet vaunut, joita vedetään vetokartulla. Tällöin valjakkovaljaat pääsisivät myös ajokäyttöön ja veto tapahtuisi oikein toisin kuin koppakärryissä ilman karttua. Tosin myös työvaljaat pitäisi hankkia. En nyt millään osaa päättää kumman hommaisin, molempiin kun saa varata ainakin 1000e budjetin (no vaunut voi saada halvemmallakin mallista riippuen..). Molempia en ihan lyhyellä välillä pysty hankkimaan ;) Ja molemmat olisi niin kiva ja tarpeellista saada! Tietty jos työvaljaat laitan hankintaan, voi valjakkovaljaat vaikka myydä pois - mitä me niillä enää vedettäisiin? Harmi vaan ettei tuo juurikaan auta rahallisesti.

Nemo ei tainnut edes tajuta olevansa töissä..

Yllättävää kyllä, tulosta tuli näinkin pienellä ja kevyellä vehkeellä. 

Etenkin niistä kodista mistä kuljettiin useaan otteeseen kovan kentän pinta pehmeni selvästi!

Täytyisi varmaan vetää uudestaan sama homma piakkoin niin tulos voisi olla oikeasti aikas hyvä :)

2-vuotias työmies keskittyy.

Saako nyt vaan seistä?! 

Alkuun Nemo taas kentällä jumitteli tuttuun tapaansa muutamaan otteeseen ja edellä kulkeva Tanja sai käydä nykäisemässä sen liikkeelle. Samoin Nemon reitti meinasi viedä kohti porttia tai reunassa olevia kakkakasoja. Ohjanpäihin tunsin hyvin mihin suuntaan kannattaa kääntää ja mihin ei, jos haluaa hevosen liikkuvan. Toki aina mentiin sinne minne minä haluan, vaikka Nemo haavailikin muusta. Ei siis ollut kovin sujuvaa menoa. Vaan loppua kohden hevonen oli aivan super! Jos en olisi tiennyt, hyvin olisin voinut kuvitella ajavani vanhaa kokenutta työhevosta. Tanja toki käveli edellä "henkisenä tukena" ja ajeltiin suunnilleen perässä, mutta Nemo oli oikeasti aivan älyttömän hyvä ajaa. Se ei pelannut suullaan laisinkaan, koko ajan mentiin kevyellä pienellä tuntumalla ja ohjastus toimi niin kevyesti. Enää mikään suunta ei ollut ongelma, hevonen liikkui halukkaasti joka paikkaan hyvällä tahdilla. Ei vastustellut liikkeelle lähtöä tai tuntunut venkoavan mihinkään suuntaan vaan eteni tasaisen tappavaa tahtia eteenpäin juuri sinne minne ajuri halusikin. Niin huippu fiilis ja huippu varsa! Vuonohevosen työmoraali on jotain aivan uskomatonta ♥

Videolla lanan vetoa:

   


Nemon työn jälki! Ihan reunoja myöden ei menty ja muutenkin tarkoitus oli enemmän opettaa hevosta kuin tehdä tulosta. Vaan hyvää jälkeä saatiin silti aikaiseksi - aina parempi niin!

You Might Also Like

11 kommenttia :

 1. Asun ihan heppojenne lähellä .Saisiko heppojanne mennä aidan viereen silitteleen ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai niitä saa käydä rapsuttelemassa! Pojat tykkäävät jos niiden kanssa joku seurustelee :) Tosin ehkä pitäisi kysyä tilan isännältä mitä hän on mieltä jos pihaan tullaan käymään, pojat kun tarhaavat tällä hetkellä ihan talon pihapiirissä.. Tai toki voit tulla sillain että itsekin olen paikalla? :)

   Poista
  2. En välttämättä tule pihaan kun heppojen aita on aivan meidän pihan vieressä,ja tunnen Hempan hyvinkin :)

   Poista
 2. Eikö löydy kärryjä joita Nemo voisi sitten joskus vetää työvaljailla? Kannattaa kattoa tori.fistä, kerran löysin todella hyväkuntoiset ja kivan näköiset lavakärryt sopuhintaan ja oikein sydäntä riipaisi, kun fi niitä olisi ollut järkeä shettikselle hankkia... mutta onnea kuitenkin valjaiden, vaunujen ja Nemon kanssa! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ei.. Tosin kyllä noihin koppakärryihin voisi varmaan aisoihin hitsata sellaiset lenkit, että saa tamppikiinnityksellä käyttöön. Jos työvaljaat hankin, niin niillä sitten vedetään kyllä kaikki mitä ikinä perään laitetaan - työkoneita ja valjakkovaunuja myöden :)

   Poista
 3. No nih! Sitten vaan hommaatte seuraavaksi kunnon työvaljaat ja sitten mettähommiin, tai pellolle? :)

  Tuolla lisää: http://pientilanukko.blogspot.fi/2015/03/hevosmetsaajokurssilla-ikoollihih.html

  Työhevosista juttua luvassa myös jatkossakin...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, pitääkin käydä kurkkimassa :)

   Poista
 4. Kyllä Nemosta ihan kunnon työmies tulee! Millonkas sitä kuolaimettomien postausta tulee? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee varmasti! :) kuolaimettomien postaus on vielä ajatustyön alla, ei siis varmaankaan ihan hetkeen..

   Poista
 5. Hei minua kiinnosta tuo teidän lana. Itselläni olis heppa jolla vetää kentällä tuollaista, mutta en ole vielä keksinyt mistä saisi/tekisi tuollaisen lanan. Saisiko siitä kuvaa/postausta. Ja olisi hyvää treeniä hepalle ja samalla saisi kentän kuntoon.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyödyllinen treeni lanata kenttä :) teen parempaa postausta myöhemmin, varmaan sitten kun seuraavan kerran lanataan kenttä niin otan samalla lanasta paremmat kuvat..

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.