hevoskuvaus ,

-24 astetta

1/06/2016 03:52:00 ip. marjo 19 Comments

1. ♥

Tämä päivä on aloitettu hikoilemalla. Ulkona! Mittari näytti -24, kun lähdimme Sirin kanssa tallille, ja tuli sitten puettua aivan liikaa päälle. Jo kevyt "normaali" liikkuminen tallilla sai tuntuvasti hien valumaan pitkin selkää, joten lämmin oli taatusti. Liiaksi pukeutumisessa on se ikävä puoli, että ensin hikoiltuaan ei voi enää olla hetkeäkään paikoillaan, tai tuleekin tosi äkkiä vilu. Edes varpaat tai sormet eivät muuten palelleet huopatossujen sekä villa-/fleecetumppujen & nahkarukkasten ansiosta.

Eikä ole kylmä kyllä hevosillakaan! En tiedä miten suhtautuisin, jos joku tulisi ihan vakavalla naamalla sanomaan minulle, että hevosemme palelevat näillä pakkasilla. Luultavasti räjähtäisin täyteen nauruun alkujärkytyksestä toivuttuani? Niitä ei loimiteta, eikä luultavasti Suomen sääolosuhteissa tulla koskaan loimittamaankaan. Hikeen liikutus on asia erikseen. Ne ovat ulkona yötä päivää ja tarkenevat erinomaisesti. Pojat näyttävät todellakin olevan eniten elementissään, kun pakkanen on kova!

Vuonohevonen (kuten kaikki pohjoisen lajit) ovat sopeutuneita kylmään ilmastoon. Mistä sen tietää? Esimerkiksi pienistä korvista, lyhyistä raajoista ja tiiviistä paksusta talviturkista. Kylmässä ilmassa haihdutuksen tulee olla niin vähäistä kuin mahdollista sekä lämmön talteenoton ja eristyksen kylmästä erityisen toimivaa.

Toki pakkasella (ja aina muutoinkin) täytyy huolehtia tarkasti siitä, että hevosella on hyvät oltavat. Jokaisen omistajan on syytä seurata oman hevosensa tilannetta ja toimia sen mukaan. Tallissa asuvalle, saati klipatulle hevoselle pakkanen vaikuttaa heti täysin eri tavoin. Monesti myös nuoret tai vanhat, sairaat hevoset tai muutoin jotenkin "poikkeavat" yksilöt reagoivat pakkaseen omalla tavallaan.

Meillä pojat tuntuvat vaan piristyvän sitä enenemmän, mitä kovemmin mittari paukkuu miinuksen puolella!

Kävimme tänään aamulla Sirin kanssa ottamassa kuvia pakkasponeista. Tavoitteena oli löytää jostain kohta, jossa näkyisi auringonnousu, ja ehtiä paikalle ajoissa se näkemään. Molemmat toteutuivat! Ei kumpikaan ihan täydellisesti, mutta pääsimme silti ottamaan kuvia vasten nousevaa aurinkoa, huippua! :)

Kaikki kuvat on otettu kalustolla Canon 7D + 70-200mm f2.8 is usm L

2. Aurinko oli jo näin hyvin näkyvillä, kun saavuimme tallille.

3. Joten kiiruhdin saman tien hakemaan Nemoa tarhasta. Yleensä ponit hengaavat pihatossa, niin eivätköhän ne tällä kertaa olleet muutaman sadan metrin päässä juomassa. Onneksi hevosta ei tarvitse koskaan hakea, vaan se juoksee luokse ihan itse :)

4. Tallin pihaan ei mihinkään paista nouseva aurinko, joten lähdimme kävelemään tietä eteenpäin ja etsimään aurinkoa! Nemossa oli niin paljon virtaa, että herra eteni välillä jopa pientä raviteputusta ja nakkeli niskojaan mennessään. Mukavaa vaihtelua elämään tämän lahnan kanssa :D

5. Ensimmäinen aurinkoinen maisema löydetty.. Njäääh.. (miks ton hevosen jalka on ihan kierossa??)

6. Meinasin laittaa Nemolle ajosuitset päähän - koska ne on vaan niin hienot! Ehdin lämmittää kuolaimia käsissäni ehkä kymmenen sekuntia ja totesin homman täysin mielipuoliseksi. Omat kädethän tuossa olisivat menneet kuolioon!

7. Ei mikään edustuskuva, mutta hitsi minkä näköinen Nemon selkä on! Siellähän kulkee syvä kolo koko matkan tässä venytyksessä.

8. Yritettiin ottaa kuvia vastavaloon, ja otettiinkin, mutta on tämä nousevan auringon kultaama myötävalokin aivan mielettömän ihana!

9. "Oottakaas hetki tytöt, jatketaan kohta!"

10. Nemon perus kuvausilme...

11. On se kaunis mies.

12. Kuvauspaikkamme vieressä oli pariskunta raivaamassa metsää ja polttamassa risuja. Nemo ei nähnyt näitä, mutta ääni kuului kyllä, saatiin välillä mukavasti hevoseen virtaa, kun se keskittyi kolinaa kuuntelemaan.

13. Joo, ja sitten se keskittyminen läks..

14. Joku veti nyt poseeraamisen vähän överiks! :D 

15. No okei okei, ollaan taas nätisti hetki.

16. Tai voi sitä välillä velmuillakin!

17. Käytiin lopuksi vielä kurkkaamassa nuotiota lähempää ja Nemo pääsi rapsuteltavaksi. Ihan sama, missä vuonohevosen kanssa liikut, ja ketä tulee vastaan, niin aina riittää ihmisillä kyseltävää ja kaikki haluavat tulla hevosia moikkaamaan. Tämä on tullut huomattua :)

18. On tuo häntä kamalan näköinen! Nappasin sen kerrasta poikki pakkasten alettua, kun latvat olivat jäätyneet pelkiksi kurapaakuiksi. Onneksi se kasvaa takaisin. Pian kiitos!

19. Voih, tämä olisi niin täydellinen, kun Nemo seisoisi kunnolla ja katsoisi eteen. Vaan on tuo hevosen profiili silti ihana! Se on niin selvä vuonohevonen kun olla voi! Samalla siitä hohkaa ihanan ponin pyöreä olemus. Vaikka se onkin raskas tappijalka, niin kyllä mää vaan tykkään tästä hevosesta ja sen kropasta koko pakettina. Ei voi muuta sanoa.

20. Ja kotimatkalla bongattiin vielä yksi aurinkoinen läntti.

21. Muutkin olivat uskaltautuneet ulos pakkasta uhmaamaan!

22. Voisin kyllä lähteä koska tahansa Nemon kanssa liikenteeseen muiden hevosten perään. Ei se jaksanut osoittaa mitään mielenkiintoa Mallaa kohtaan, vaikka miltei vierellä käveltiin.

23. Vaan kenekäs nenä siinä väpättää?!

24. Vastaus tulee tässä! Blogia pidempään seuranneet tuntevat jo varmasti Rouskun tavaramerkin..

25. Popin kanssa suunnattiin pellolle, missä tytötkin olivat Mallan kanssa liikenteessä.

26. Ei sanottavaa :D

27. Kieli on suussa, nyt äkkiä kuva!

28. Säihkysimmu Rohan, harmi vaan ettei kuvaaja saanut silmiin säihkettä mukaan. Pöh.

29. Olen hajottanut kamerastani vastavalosuojan, kun kaaduin viime talvena jäisessä maassa ja kamera lensi suoraan maahan. Siitä lähtien suojan virkaa on toimittanut kuminauhalla kiinni oleva pala nahkaa.

30. Tuo nahka on vaan liian vaalea, ja päästää valoa liikaa läpi. Pitäisi siis ostaa uusi suoja, tai vaihtaa vaan tilalle tummempi pala nahkaa, hih :)

31. Näissä Rouskun muutoin aivan ihanissa vastavalokuvissa on selvästi liikaa valoa. Aurinko oli jo niin korkealla, etten saanut sitä mitenkään blokattua hevosen taakse, ja suojasta ei tosiaan ollut tässä hommassa nyt apua..

32. Mitäs keijupölyä tämä nyt on olevinaan?!

32. Talviturkki-pörröinen vuonis on vaan ihana! Kyllä näistä saa paljon kivempia kuvia talvipakkasilla kuin kesähelteillä.

33. Pojilla on pihatosta kolmensadan metrin päässä itsestään kaivon kautta täyttyvä vesiastia. Viime talvena vesi ei jäätynyt kertaakaan. Nyt siihen oli muodostunut kevyt jää pintaan. Tosin nyt olemme pitäneet pojilla myös pihatossa vettä, joten ne käyvät täältä myös harvemmin juomassa kuin viime talvena. Täytynee siis laittaa vettä tulemaan vielä tiiviimpään tahtiin, jottei jäätä ehdi muodostua.

34. Nemo tulossa muiden luokse.

35. Ehti tulla veikkaa niin ikävä, että piti oikein perään hirnua. Vitsi minkä näköinen tötterönenä :D

36. "Ainako sää vaan kuvaat siellä…?"

37. Nemon vauvahampit.

38. Kuvista on kieltämättä kätevä tarkistaa hevosen hammaskaluston kunto ;)

39. Vaara lähestyy..!

40. Myös pakkaspäivä on leikkipäivä.

41. Vai mihinkäs sitä hevonen karvoistaan pääsisi?

42. Tuplasti hammaskalustoa. Taitavat Popin hampaat olla suunnilleen tuplasti Nemon hampaiden mittaisetkin?

43. Ja päivän liikuntasuoritus.

44. Aina on hyvä keli pienelle painihetkelle.

45. Voi kun tulisi lisää lunta, niin pohjatkin muuttuisivat kertaheitolla paremmiksi..

46. Pojilla on myös pihatossa vesiastia, lämmitettävä sellainen, ja nyt toki johdon päässä kiinni. Eihän tuo muutama kymmenen litraa riitä mihinkään, kun se kerran päivässä täytetään, ja ilman lämmitystä vedet jäätyisivät saman tien. Onneksi ne siis joutuvat talsimaan myös kauemmas juomaan.

47. Vapaa heinäpaali on erityisesti pakkasilla hyvä, syöminen kun pitää lämpimänä. Heinää voi syödä joko ulkoa..

48. …tai sisältä käsin. (oho, tulipa epätarkka kuva)

49. Pihaton sisällä on selvästi lämpimämpi kuin ulkona, sen huomaa jo itse, kun touhuaa pihatossa. Pienillä pakkasilla siellä myös pysyvät vesisaavit sulana silloin, kun ulkona jo menee jäähän. Molemmissa pihaton oviaukoissa on tiivis suojaverho edessä.

50. Oli pakko napata kuva Popin niin kauniista valkoisista ripsistä! Määkin haluan :D

51. PS. Oonhan mä aina tiennyt, että Sirikin haluaisi olla blondi! (ja on muuten joskus ollutkin ;))

PPS. Anteeksi jo etukäteen, mutta nyt on pakko lisätä vielä pieni avautuminen siitä, miten lämpötilat kirjoitetaan niiden ollessa miinusmerkkisiä! Olen niin monesta blogista ja muista some-päivityksistä jo huomannut samat virheet, etten voi olla enää avaamatta sanaista arkkuani aiheesta :) Eli kun puhutaan pakkasesta, tämä sisältää jo itsessään miinuksen! Pakkasta ei voi olla ilman miinusasteita. Jos siis kirjoitat "-30 pakkasta", tarkoittaa se samaa kuin +30 astetta. Kaikkihan tietävät, että kaksi miinusta kumoavat toisensa?

Ja vielä rautalangasta toinen seikka:
Lämpötilan muutos -30 --> -20 = pakkanen laskee/lauhtuu, lämpötila nousee
Lämpötilan muutos -20 --> -30 = pakkaslukemat nousevat, lämpötila laskee 

Ja jos tämä kuulostaa oudolta, eihän kukaan puhekielessäkään sano: "Ulkona on miinus kolme astetta pakkasta". Sen sijaan hyvin voi todeta: "Ulkona on miinus kolme astetta" tai "Ulkona on kolme astetta pakkasta".

You Might Also Like

19 kommenttia :

 1. Hienoja kuvia naiset, ihanat karvamammutit! <3

  Heh, hyvä rautalankamalli Marjo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, tuli kyllä hyviä(kin) otoksia! :D

   Poista
 2. Ihania talvikuvia! Täällä saa myös selitellä jokaiselle ei-hevosihmiselle, miksei issikan ja shettiksen pihattoa lämmitetä ja miksei niillä ole loimia. Ponit ovat elementissään pakkasella, mutta silti keskustelut päättyvät usein epäuskoiseen pään pudisteluun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, voin uskoa :) Meillä ei onneksi lähipiirissä tarvitse selitellä, kun kaikki hevoset asuvat pihatossa ja ajatusmaailmat ovat hyvin samanlaiset. Some-maailmassa taas en viitsi edes osallistua moisiin keskusteluihin ;)

   Poista
 3. Ihania kuvia, kyllä nuo keltuaiset vaan sopii niin hyvin talvimaisemiin! Oma suosikkini olikin jo postauksen alussa, 42. kuva oli myös erityisen ihana kaikin puolin. :D Ja Rouskun keijupölykuva!

  Oli muuten mukava, kun mainitsit kamerankin, yritin onkin tietoa täältä blogista jo aikaisemmin. :D Minä sain vaihtaa oman rakkaan 500D:n viime kuussa 7D Mark II:seen ja se on vaan niin... Eri maailmasta. Vielä kun joskus oppisi sitä käyttämään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuonot sopivat mihin tahansa maisemaan, ihan paras rotu kuvattavaksi siis! Tuo väri on vaan niin helppo :D

   Onnea uuden kameran kanssa, kyllä se siitä pian alkaa tutuksi tulla! Kieltämättä olisi kyllä kamala vaihtaa yhtäkkiä täysin uuteen peliin, kun on jo niin kangistunut omiin tapoihinsa kuvatessa :)

   Poista
 4. Oot kyllä nyt aivan väärässä tuossa että -30 pakkasta on sama asia kuin +30 astetta. Ei kyllä ole. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 30 astetta pakkasta kirjoitetaan -30
   -30 astetta pakkasta kirjoitettaisiin -(-30)
   -(-30) taas on yhtä kuin +30

   Poista
 5. Hienoja kuvia, upee keli ja mikä parasta aurinko. Täytyy kehua että hyvin sujuu valokuvaus apulais kuvaajiltakin. Juttuja on kiva lukea ja ennen kaikkea kiva katsella kauniita kuvia. Oma suosikki Kuva 1 hienot höyryt ja kuva 4 tukka hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, keli oli tosiaan aivan mahtava! Juuri kuten toivoimmekin :) Sitä en huomannut kirjoittaa, että kaikki kuvat ovat Sirin tai minun ottamia, eli apukäsiä ei tällä kertaa ollut mukana ;)

   Poista
 6. Ihania talvikuvia! Täälläkin nautitaan pakkasista, niin itse kuin näköjään Fanttikin :) Poni on karvansa kanssa oikein tyytyväisen oloinen, toki porukka saa paljon vapaata heinää lämmikkeeksi. Ihana talvi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasista kuuluukin nauttia, sen kerran kun niitä riittää! Fantilla ei varmasti tunnu kanssa missään, sen verran ihastuttava pörröturkki silläkin näyttäisi olevan :D

   Poista
 7. Ihania talvikuvia! <3
  Heh täytyy kyllä myöntää, että itse tulee sekä puhuttua että kirjoitettua ihan höpönlöpöjä noiden pakkasten kanssa... Tuolla takaraivossa on kyllä tieto, miten _oikeasti_ tulisi sanoa kaikki nuo kiristymiset ja lauhtumiset miinusmerkkeineen päivineen, mutta aina sitä tulee tehtyä just päinvastoin :D Mikähän siinäkin on olevinaan idea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Heh, huomaan kanssa monesti ihan puhekielessä, että joku toteaa pakkasen laskevan, vaikka oikeasti se vaan kiristyy :D Harvoinpa noihin jaksaa puuttua, kun kuitenkin ymmärtää, mitä toinen tarkoittaa..

   Poista
 8. Ootteko joskus myyny teidän joitain varusteita täällä blogissa ? Jos ootte voitteko laittaa sivulle linkin ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm pari kertaa on tainnut olla myynnissä. Rouskulta Siri myi ainakin valjaat (on siis myyty jo) ja Nemolla olisi pari loimea yhä kaupan. Muita varusteita en muista olleen?

   Poista
 9. Ihania kuvia taas! 😊 onko heppojen paalissa vielä se verkko ympärillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Verkko on juu takana seinän vieressä kokonaan, ja etupuolella alaosassa. Pojat syövät aina keskeltä paalia ja kaivavat sinne syvän kolon (heinäpaali näyttää ihan jonkun eläimen pesältä :D). Ne siis tonkivat heinät niin syvältä paalin sisältä kuin saavat, ei läheltäkään reunoja. Toki verkkoa leikellään aina lisää pois sitä mukaa, kun paali pienenee :)

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.