ajo ,

Uusi pala historiaa

7/17/2016 04:31:00 ip. marjo 6 Comments


Meillä on tässä vuokranantajamme kanssa ollut puheissa, että hankkisimme vanhat kiesit. Tilan isäntä haluaisi kiesit tilan kalustoon, ja minä totta kai Nemon kanssa ajeluun. Tällä erää Nemo onkin tilan ainoa hevonen, joilla voi edes isommilla vaunuilla ajella, joten molemmilla on sopivasti oma lehmä ojassa.. :) 

Kävimmekin jokin aika sitten Ypäjällä T:mi Kiesimestareilla tutustumassa vanhoihin eri tyyppisiin vaunuihin. Oli aivan mielettömän hienoa käydä, sillä Jennillä oli jos jonkinlainen valikoima vanhoja hevosvetoisia välineitä! Samalla meille varsin hyvin selkeytyi, millaisia vaunuja itse kaipaisimme ja millä budjetilla sellaiset saisi. Sovimmekin siis Jennin kanssa, että hän ottaa yhteyttä, jos toiveitamme vastaavia vaunuja tulee vastaan.


Sen sijaan kävikin pieni ylläri, ja tässä aivan lähellä oli huutokaupassa vanhat hevosvaunut mukana. Emme menneet huutokauppaan - sillä kuka siellä nyt jaksaa päivän istua, kun ei edes tiedä millaiset vaunut on kaupan. Vaan toista reittiä nämä vaunut nyt kuitenkin ovat pihassa! Vielä on hieman epäselvää, jäävätkö ne meille vai eivät, mutta vahvasti näyttää siltä, että ne ovat nyt uuden kodin löytäneet...


Tämä malli ei ole aivan sellainen, mitä alunperin ajattelimme, mutta vaunujen hyvä kunto ja huokea hinta puhuvat puolestaan. En tiedä näistä toistaiseksi juurikaan muuta kuin alkuperän sijoittuvan Ruotsiin ja ikää olevan toistasataa vuotta. Eiköhän tässä pyritä kuitenkin lisää selvittelemään. Minua kiinnostaa valtavasti, kuka ja missä ja koska näillä on ajanut! 


Mutta kyllä Ruotsissa osataan. Olen oikeastaan kaikessa sitä mieltä, että ruotsalaiset osaavat ja tekevät aina paremmin kuin Suomessa.. (noen kai ihan aina ;)) Oikeasti kyllä nostan hattua Ruotsin suuntaan monessa eri seikassa ja nämä vaunut ovat yksi niistä. Upeaa käsityötä pitkän ajan takaa ja todellakin huolella tehty. Myös Nemon valjaat ovat ruotsalaiset, joten me olemme nyt vallan kallistuneet lännen suuntaan. Tosin Suomen ajokulttuuri kun on vahva sekoitus itää ja länttä, eikä Suomessa mitenkään turhan vauraitakaan olla oltu tuossa viimeisen vuosisadan aikana, on Suomessa hevosvetoista peliä ollut ties minkä näköistä. Siinä mielessä hyvä, että sekä valjaat että vaunut ovat Ruotsista, sillä kerrankin aisat ja tamppikiinnitys olivat suorilta yhteen sopivat! 


Vaikka myyjä vakuutteli, että vaunut ovat ajokuntoiset, on meille nyt tulossa vielä Jenni Kiesimestareilta nämä katsomaan läpi. Ainakin uutta maalipintaa ne kaipaisivat, ja itse en uskalla sen kummemmin ajella ennen ammattilaisen lausuntoa kunnosta.En tiedä, kauanko nämä ovat Suomessa olleet, tai koska niissä on viimeksi hevonen ollut kiinni, mutta ainakin viimeisin maalaus lienee vuodelta -83 Ruotsista. Ihme kyllä, vaunuissa ei ole mitään tietoa niiden valmistajasta. Yleensä kyllä kaikilla on ollut tapana oma työnsä merkitä! Toki voi olla, että tieto on pudonnut matkasta vuosien varrella..No ainakin nyt vaunut ovat taas olleet hevosessa kiinni! Nemolla niillä eilen ajeltiin ja hyvin meni. Rautapyöristä kuului taas aivan uudenlainen ääni aiempiin vetokamppeisiin verrattuna, varsinkin kovalla soralla kulkiessa, mutta eipä Nemo korvaansa lotkauttanut. Ensi kertaa meillä on myös kaksiakseliset vaunut, jotka on mahdollista aja täysin linttaan ja ympäri, joten tarkkana saa olla myös kuski. Mutta onpa tämä aika huikeeta - ei muuta kun suunta kohti hääajoja! (joo ehkei ihan vielä kuitenkaan ;))

You Might Also Like

6 kommenttia :

 1. Vau on kyllä hienot! Ja Nemo sopii niiden eteen kuin nyrkki silmään! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, toivottavasti tämä vertaus oli hyvällä tarkoitettu :DD

   Poista
  2. Oli se :D jostain syystä tuo vertaus tuli ekana mieleen, en sitten tiedä miksei aivot osanneet hakea mitään vähemmän rajua. Huomasin muuten Maalla-lehdessä jutun tuosta teidän vuokrantajan tilasta, selasin vaan lehteä ja ajattelin että onpas kuvassa Elsan näköinen poni, on tainnut ilmeisesti jäädä hyvin täältä blogin kuvista mieleen :D

   Poista
 2. Ihanat vaunut! Itse ajan meidän Netellä hääajoja 1800-luvun puolivälistä olevilla vaunuilla, joiden historia johtaa Viipuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vautsi! Täytyykin käydä kurkkimassa. Ihanaa kun löytyy ihmisiä, jotka sitäkin hommaa vielä tekevät! :) Onko teillä usein pyyntejä hääajoihin?

   Poista
  2. Ainakin tämän postauksen lopusta löytyy vaunuista kuvia: http://annantalli.blogspot.fi/2014/09/meidan-oma-hevosrieha.html?m=1 Tuoreempiakin on kamerassa, mutta en ole saanut vielä niitä blogiin.

   Eipä noita ajelutuskeikkoja täällä pienessä kylässä kovin tiheään tahtiin ole, mutta silloin tällöin kuitenkin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.