eläinlääkäri ,

Pics or it didn't happen?

4/14/2017 02:49:00 ip. marjo 13 Comments


!VAROITUS!

Tämä postaus sisältää kuvia, joita et välttämättä halua nähdä! Jos siis veri tai irtonaiset sisäelimet yököttävät, poistu sivulta nyt!

Loput kuvat eivät ole ihan näin söpöjä.

Ehdit vielä perua...

Puudutuspiikki kiveksiin.

Moni varmasti ihmettelee, miksi Nemo ruunattiin ja miksi juuri nyt. Sanoin jo ennen kuin koko varsa oli syntynyt, että jos sieltä tulee ori, ja se ajattelee suunnilleen enemmän aivoillaan kuin jalkovälillään, saa se olosuhteiden salliessa elää orina 3-vuotiaaksi asti. Silloin siitä varmaksi näkee, onko ainesta jalostuskäyttöön vai ei. Noh, tämä ikä on täyttynyt jo vuosi sitten, ja jo sitä ennen on ollut selvillä, ettei Nemoa kannata oripäiville viedä.

Sanotaanko siis ennemmin niin, että ainoa syy, miksi olen pitkittänyt ruunausta, on siinä, että pelkään, mitä se tekee Nemon luonteelle. En haluaisi sen muuttuvan mihinkään. Olen viimeisen vuoden käynyt itseni kanssa pitkällisiä keskusteluita siitä, ruunaanko tämän hevosen vai en. Aina olen sen tiennyt, että joskus tuo tulee tapahtumaan, mutta en näemmä ole mikään helppo neuvottelukaveri, kun vuoden verran tässä sain itseni kanssa aiheesta käydä vääntöä..

Vielä siinäkin vaiheessa, kun Nemo jo veteli päiväkännejä ja puudutusta laitettiin kiveksiin, teki mieli perua koko operaatio. Mutta pakkohan se oli antaa mennä, kun näin pitkälle oli jo päästy. Ell nauroikin, että kyllä hän voi laittaa ne kivekset takaisin pusseihin ja ommella haavat perässä kiinni, kun oli jo molemmat ulos ottanut :D Juu ehkei kuitenkaan.

Zzzzz... Kuorsaus vaan kuului.

Uskon kuitenkin tehneeni oikean ratkaisun. Onhan ruunaukselle olemassa loputon määrä järkeviä syitä, ja jo pelkästään hevosen arvonkin voisi sanoa tästä nousseen. Jos ikinä tulee mikä tahansa tilanne eteen, että esimerkiksi täytyy äkisti myydä hevonen tai muuttaa se toiselle tallille tai muuta vastaavaa, ovat kaikki ratkaisut elämässä huomattavasti helpompia, kun on käsissä ruuna eikä ori.

Nappasin muutamia kuvia operaation aikana, ja päätin ne nyt teillekin jakaa. Vaikka nämä varmasti ovatkin jonkun mielestä järkyttävää katseltavaa?

Jos olisin päässyt toteuttamaan itseäni, olisin minä halunnut leikata kiveksen auki, tutkia sen rakenteen tarkemmin ja ottaa sen sisältä näytteitä, joita katsoa mikroskoopilla! Vaikka opiskeluaikoina onkin lukuisia soluja mikroskoopilla tullut tihrustettua, en ainakaan muista koskaan siittiöitä katselleeni. Mistäköhän sellaisia olisi ainakaan tuoreena saatukaan?? :D 

Mutta onhan tämä niin rutiini toimenpide, ja ehkä jonkun mielestä mielenkiintoista nähdä, joten katsokaa nyt ketkä haluatte.

Sieltä on ensimmäinen kives saatu ulos pussistaan.

Irroittelu käynnissä.

Viime silausta vaille irti.

Herra nukkuu autuaan tietämättömänä..

Pihdeillä nopeutetaan verenvuodon hyytymistä.

Ja perinteisesti assistentin nenä aina siellä, missä tapahtuu.

En suosittele murhaamaan ketään ja sitten yrittämään siivota jälkiään,
 veri ei meinaan ihan helposti lähde pesemällä pois!

Kaikki Lotan pojat ovat saaneet ruunaajansa ihmettelemään suuresti sitä, kuinka suuret kivekset niillä on! Olen tätä itsekin monet kerrat pohtinut, Nemolla meinaan oli aivan valtavan kokoiset vehkeet. Ja samaa edelleen ihmettelin, kun nostin ne roskikseen. Olisi tehnyt mieli punnita. Voisimmeko siis tästä päätellä, että Lotta periyttää pojille isoja palleja?! Olisipa ollut kiva tietää, mitä se olisi periyttänyt tytöille.. Mutta tämä jääköön ikuiseksi arvoitukseksi.

Ensimmäinen ruunakuva <3

You Might Also Like

13 kommenttia :

 1. Tulipas Nemolta paljon verta! Tai sitten se vaan näkyy vaaleista jaloista paremmin kuin mustista :D

  Mä myös mietin ruunaamista pitkään mutta näin jälkikäteen se oli loistava päätös. Hevosesta tuli entistä ihanampi kun munat tiputettiin metriä alemmas.

  Millaiset haavojenhoito-ohjeet saitte? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, voi olla että näkyykin ;)

   Haluaisin ajatella, että elämässä kaikki tapahtuu tarkoituksella. Toivon siis, että myös tällä, että päätin ruunata Nemon juuri nyt ja tässä hetkessä, olisi tarkoituksensa ja olen myöhemmin tyytyväinen päätökseen. Pakko vaan uskoa näin, kun se on nyt tehty.

   Kirjoittelen myöhemmin hoidosta, kun ehdin ja jaksan. Mutta tiivistetysti paljon kävelyä ja haavojen suihkuttelua päivittäin. Auki ne siis jätettiin.

   Poista
 2. Onpa kieltämättä ihan hurjan kokoiset pallit! ��
  Täälläkin tämä toimenpide on edessä tulevaisuudessa, huolena sama luonteenmuutos. Olisipa olemassa hormonipiikki, jolla voisi etukäteen tuikata ja ottaa hevosestaan kuukauden koejakson ruunana ennen varsinaista operaatiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisikin kätevä :D Tai sitten ei, olisi voinut jäädä heppa ruunaamatta.. iik. Tsemppiä sulle, jos ja kun samaan joskus päädyt!

   Poista
 3. Hih, minäpäs olen nähnyt siittiöitäkin, kun olin nuorena tyttönä töissä oriasemalla. Muistan vieläkin, kun eläinlääkäri sanoi, että katso nyt tarkkaan, niistä tulee ravihevosiajotka ui tuolla ympyrää. :)

  Minäkin pähkäilen täällä ruunatako vai ei, ja mun ori on jo 8-vuotias, joten sinähän olit ihan nopea päätöksentekijä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hauska ajatus kieltämättä ;)

   Eikö sinulta jatkuvasti kysellä, miksi on ori? Vai onko siitoskäytössä? Minulla oli itse asiassa yksi pieni muuttuja, joka lopulta vauhditti päätöstä, mutta siitä joskus toivottavasti lisää :P

   Poista
  2. Mullahan on kaksikin oria, 6- ja 8-vuotiaat veljekset. Harvemmin tulee niitä kyselyjä, kun ne ovat pääasiallisesti ravureita, ravipuolellahan on hyvinkin normaalia että pidetään oriina jos ei ole mitään erityistä syytä ruunata.

   Suomenhevosten kohdalla on aika monella yksi syy oriina pitämiseen varmaan haave kuninkuuskilpailuun osallistumisesta, sinne kun ei pääse ruunat. :) Mutta noista mun oreista tuskin tulee kuningastason juoksijoita, ja tolla vanhemmalla on kesäihottuma, joten ei sillä ole jalostusarvoakaan. Eli voipi olla että tuon vanhemman ruunaan jossain vaiheessa ja nuorempi saa pitää pallinsa, mutta katsotaan!

   Poista
 4. Eläinlääkärille melko työergonominen toimenpide =) Olipas mielenkiintoinen! Kun siinä lukee "Älä koske", "Varoitus", "Kielletty", se on aina se kaikkein kiinnostavin juttu. Niin tälläkin kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi olevan hankala asento, mutta ei tuo ell kovin pahoillaan ollut kun kyselin, eikö ole vaikea tehdä seisaaltaan. Siitäkin hänelle kyllä kaikki kunnioitus, kun halusi pystyssä tehdä, kuulemma ihan hevosen parasta ja turvallisuutta ajatellen :) Kaikki aiemmat ruunaukset, joissa olen ollut mukana, onkin tehty kaadettuina.

   Poista
 5. Minkä takia Nemoa ei kannattanut viedä oripäiville? Ihan mielenkiinnosta kyselen, kun en rotua paremmin tunne. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sen rakenne ja tyyppi ole riittävä jalostusorille :)

   Poista
 6. Mikä oli siis syy ettei Nemo jääny jalostuskäyttöön?

  VastaaPoista
 7. Myönnetään, en jääny katteleen paikan päällä!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.