ajo ,

Maastotaitokilpailut Hessi-tallilla

8/26/2017 12:59:00 ip. marjo 0 Comments


Otetaan tässä välissä pieni katsaus menneeseen ja palataan kuukauden takaisiin tunnelmiin maastotaitokisojen muodossa. Kuten todettua, minulla on tässä kuvia käsittelemättä pidemmänkin ajan takaa, ja vasta nyt sain nämä kisakuvat valmiiksi. Olin siis vain kuvaamassa kilpailuja, mutta kieltämättä siinä katsellessa kävi kerran jos toisenkin mielessä, että hitsi vie kun olisi ollut Nemo mukana!

Moniottelun voittaja Kankalon Taavi

Maastotaitokilpailu saattaa olla lajina monelle melko tuntematon. Kyseessähän on siis Suomenhevosliiton vuonna 2015 käynnistämä uusi kilpailusarja, joka tähtää (suomen)hevosen monipuoliseen käyttöön ja hevosmiestaitojen kehittämiseen. Kilpailu käydään moniotteluna ja sen lajeja ovat maastotaitoratsastus ja maastotaitoajo. Kilpailuja voi järjestää kuka tahansa, ja ne ovat avoimia kaikille roduille.

Taavi ajotehtävässä.

"Kilpailussa arvioidaan hevosen levollisuutta, rauhallisuutta ja yhteistyökykyä sekä ratsastajan/ohjastajan rauhallisuutta ja apujen käyttöä. Moniottelu –kilpailuun osallistuu,  kun sama hevonen osallistuu yhtenä tai kahtena päivänä järjestettäviin maastotaitoratsastus- ja maastotaitoajoluokkiin ja suorittaa kummatkin luokat hyväksytysti.

Suomenhevosliitto palkitsee kilpailuun osallistuvia suomenhevosia ”moniottelu” –ruusukkeilla ja kummatkin luokat hyväksytysti suorittanut ja parhaan pistemäärän saavuttanut moniottelija palkitaan ”moniottelu” –loimella. Lisäksi vuoden lopussa liitto palkitsee Vuoden Moniottelijan."

(Suomenhevosliitto ry.)

Pullon kuljetus paikasta toiseen.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itsekään olin seuraamassa kyseisen lajin kilpailuja. Kiinnostusta on kyllä ollut aiemminkin! Lajina maastotaito on pitkälti verrattavissa käyttöajoon ja käyttöratsastukseen, vaikka eroja toki löytyy. Perimmäinen ajatus siitä, että hevonen toimii rennosti ja luottavaisesti yhteistyössä kuskinsa kanssa tilanteessa kuin tilanteessa on kuitenkin yhtenevä. Pisteytys puolestaan on erilainen ja myös tehtävät eri tyyppisiä.

Hessillä kilpailtiin myös ohjasajossa.
Menestystä ja kunniaa tarjolla!

Osallistujia Hessi-tallin kisoissa oli ilahduttavan paljon! Aikuisten lisäksi myös muutama junnu kisaili upeasti menossa mukana. Katsojia sen sijaan tämä kilpailumuoto ei kerännyt juuri laisinkaan. Olisi kyllä hienoa, jos tämän tyyppiset kisat saisivat lisää huomiota ja osallistujia. Vaikka tehtävät kuulostavat helpoilta, eivät ne sitä käytännössä välttämättä ole. Jo pelkästään hevosen liikkuminen yksin ympäri tallialuetta - välillä kaukana muista hevosista - voi olla osalle jännittävää. Myöskin vaadittava rauhallisuus ja maltti seistä paikoillaan on monesti yllättävän haastavaa.

Hevosenkengän heitto kohti määrättyä pistettä.

Toisaalta tällainen kisamuoto olisi aivan täydellinen tilaisuus aloittaa nuoren kanssa! Tehtävien rauhallinen tempo ja koko kisapaikan rento ilmapiiri suorastaan kutsuu tuomaan nuoren hevosen tutustumaan uuteen paikkaan ja kisatunnelmaan. Jos vaan tilaisuus tulee, ehdottomasti haluaisin Nemon kanssa tällaiseen kilpailuun osallistua - sekä ajoon että ratsastukseen.


Kaunis liinaharja!

Osa tehtävistä suoritettiin käynnissä ja osa ravissa.

Ratsastuksen vaikeammassa luokassa piti poistua melko kauas muista keskelle metsikköä
ja suorittaa siellä ylä- ja alamäkipysähdykset.

Makasiinin läpi ratsastus.

Yksi ratsastustehtävistä.

Miro ja Hessin Myrsky esineen kuljetuksessa.

Näin lentää kenkä! 

Alkutarkastukseen valmiina.

Tuomari seuraa tarkkaavaisena.
Nuorin osallistuva hevonen oli vasta 3-vuotias Hessin Unikki.
Miksu ja Hessi-Iida pulloa matkaan poimimassa.
Upea ilmestys suokkitamma Aamun Hurmo.
Junnuratsastaja ja Kankalon Taavi tositoimissa.
Keskittyneenä kohti seuraavaa tehtävää!

Aamun Hurmo "hannun vaakunaa" suorittamassa.
Moniottelun juniorivoittajien 1. ja 2. sijoittuneet.

Onko joku teistä lukijoista kilpaillut maastotaitokisoissa? Millainen kokemus tästä jäi kilpailijan näkökulmasta?

You Might Also Like

0 kommenttia :

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.