ajo ,

Tulin näin ja voitin

8/23/2017 03:28:00 ip. marjo 10 Comments


© Kiia Kuokka / Tunturiharakka.net

Vihdoinkin juttua myös tänne blogin puolelle kuluneesta viikosta! Minulla on niin järkyttävä määrä kuvia ja videoita odottamassa käsittelyä koneella, etten ymmärrä, miten ikinä aion saada kaikki julkaisuun asti. Loman loppuminen ei yhtään auta asiaa..

Kaikki vuonohevosiin jotenkin perehtyneet tietänevät, että vuonohevosten rotumestaruuksista kilpaillaan Suomessa viidessä lajissa. Monet myös lienevät selvillä, että viime viikonloppuna järjestetyillä yhdistyksen kesätreffeillä ratkottiin mestaruudet kahdessa eri lajissa: käyttöajossa ja käyttöratsastuksessa.

Minulla on jo kauan ollut haaveena päästä Lotan kanssa vielä käyttöajoon kilpailemaan. Kerran olemme osallistuneet aiemmin, Nemon ollessa maitovarsa, ja silloin suurena yllätyksenä napsahti hopeaa kisoista. Moni asia jäi kuitenkin hampaankoloon suorituksesta, ja kertaalleen jo lajia testanneena aina on mielessä kytenyt ajatus, jos vielä uudestaan.. Ja paremmin!

Lotan tullessa minulle ylläpitoon, yksi tavoite kuluvalle kesälle olikin viedä se käyttöajomestaruuksiin. Ajoitin sopivasti kesälomanikin vielä kisaviikolle. Tämä ajatus meinasi monet kerrat kaatua omaan mahdottomuuteensa, mutta onneksi maailmassa on vielä olemassa aivan uskomattomia ihania hyväsydämisiä ihmisiä, joiden ansiosta sain reissun kokonaisuudessaan järjestettyä! Ei meinaan ole ihan helppo nakki kuljettaa kahta hevosta, kun ei omasta takaa löydy a) e-korttia, b) koppia eikä c) vetoautoa.

Totta kai samalla, kun Lotan kanssa suunnattiin kisoihin, oli tämä suorastaan täydellinen tilaisuus lähteä treenaamaan Nemon kanssa! Nemoa ei ole koskaan ajettu kotipihan ulkopuolella (siis siten, että se olisi ensin viety johonkin), eikä se ole käynyt missään ruunauksen jälkeen. Minulla ei siis ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä Nemon kanssa tulee tapahtumaan.

Hevoset matkasivat kisapaikalle jo hyvissä ajoin treenimielessä. Ilmoitin Nemon varuiksi molempiin luokkiin (käyttöajo sekä ohjasajo), sillä en yhtään tiennyt, onko sillä mahdollisuuksia osallistua ajoluokkaan. Lotan kanssa taas oli erittäin suotavaa päästä muutama kerta harjoittelemaan Nemosta erossa oloa. Pörhömuorille kun tuppasi iskemään hirmuinen hätä ja paniikki päälle, kun hän joutui yksin liikenteeseen Nemon jäädessä laitumelle!

Sen pidemmittä puheitta itse kisasta tai treeneistä vielä tässä vaiheessa: molemmat yllättivät täysin, mutta etenkin Nemo! Siis hitsi vie olen niiiiiin tyytyväinen tuohon hevoseen, että nyt ei oikeasti löydy riittäviä sanoja fiiliksiä kuvaamaan! Heti ensi päivästä alkaen se oli niin tyynen rento ja cool vieraassa paikassa. Täydellisesti kuulolla ja teki tismalleen mitä pyydetään. Lotta puolestaan pörhöili ja sekoili minkä ehti, mutta tämä nyt on totuttu jo muorilta näkemään ;)

Vaan sitten itse kisapäivänä - Lotan kaikki jännittyneisyys oli poissa. Ei tietoakaan hädästä Nemon perään tai kiireestä mihinkään suuntaan. Hyvä ettei hän nukahtanut pystyyn. Kieltämättä vähän enemmän aktiivisuutta saisi hevosessa kilpailusuorituksessa olla, mutta enpä viitsinyt edes yrittää patistella hevosta. Lotta on täydellisesti ansainnut hiljaisen köpsöttelyvauhtinsa ja oman tahtinsa. Ei sen tarvitse yrittää tai tehdä yhtään enempää, kuin mikä siitä itsestään hyvältä tuntuu. Ja koska muori oli näin hidas ja löysä, oli se myös hyvin kuulolla ja helppo ajaa. Minä puolestani kyllä kämmäilin minkä kerkesin, mutta ei se mitään, tulos riitti silti!

Eli kaikki tämä tiivistettynä:

Vuonohevosten käyttöajomestari 2017: Lobitsija
- sekä hopeasijalle: Valhallan Nemo

Lotta alkutarkastuksessa.

Ensimmäisellä esteellä kuormaa lastaamassa.

Mummeli vähän hämmentyneen näköisenä.

Hui mitä tuolla on!?

Ahdas käännös. Ei selvitty edes portista sisään kolaroimatta... :D

Kuorma purettu ja matkalla seuraavaa estettä kohden.

Pujottelurata kentällä.

Hupsis! Kuis tässä nyt näin kävi... Peruutus oli tämä tehtävä.

Ja tyytyväisenä maalia kohden!

Nemo alkutarkastuksessa. Tuomari syynää tarkasti valjaiden kunnon ja säädöt.

Käynnin ja ravin jälkeen kohti kisavaunua.

Aisoihinlaitto alkamassa.

Vesieste lähestyy.

Nyt kintut kastuu!

Pyöreä laatta. Yksi vaunun pyöristä piti ajaa laatan päälle, muut pyörät eivät saaneet osua.

Terhakkaana menossa.

Pujottelussa vähän iisimmin.

Ja rankkasateessa maaliviivan yli.


Videot molempien hevosten suorituksista on tulossa myöhemmin, kunhan suinkin joskus saan ne käsiteltyä! Myös lisää kuvia ja tarinaa kuluneelta ponien road tripiltä kyllä riittäisi, kuten myös edelliseltä viikolta kuvakuulumisia parilta muulta hevoselta!

Lotan ja Nemon matkailu oli todellakin road trip, sillä kisoista ei suinkaan tultu suoraan kotiin. Matkalla poikettiin yhdeksi yöksi vielä toiseen kohteeseen, ja sieltäkin on kuvia ja videoita luvassa. Entä mitä siellä sitten tapahtui? 

No TÄTÄ siellä tapahtui! Niiiiin huikeeta ♥ 

Käyttöajokilpailun upeista kuvista kiitokset Kiia Kuokka / Tunturiharakka.net !

You Might Also Like

10 kommenttia :

 1. Oi mä oon niin iloinen teidän puolesta. Hyvin kummaltakin hevoselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Oli kyllä molemmilta hyvät suoritukset!

   Poista
 2. Vau! Hurjasti onnea! Rapsutukset ja porkkanat molemmille hienoille poneille. <3 Voisitko muuttaa jotain säädöksiä niin, että kuvat voisi taas nähdä silleen nauhana? Nyt kuvan näkee vain yksitellen ja pitää tulla takaisin, jotta voi valita uuden kuvan katsottavaksi. Sinulla on niin hienoja kuvia täällä, että harmittaa kun ei näe niitä kunnolla. Vielä kerran onnea menestyksestänne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 En taida tähän nykyiseen malliin tehdä muutoksia, mutta laitetaan mieleen seuraavan ulkoasun vaihdon yhteydessä :)

   Poista
 3. Uskomatonta! Selkeä todiste siitä, että olet(te) tehnyt erinomaista työtä molempien hevosten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä tämä oli itsellenikin ensimmäinen ihan oikea konkreettinen todiste siitä, että jotain Nemon kanssa on varmasti tehty oikein <3

   Poista
 4. Ui, mahtia!! Tuhannesti paljon onnea!

  Ja tuo parivaljakko..voin kuvitella kuinka sun sydän on heittänyt pari kertaa volttia, kun se elämän hevonen ja sen varsa, sun oma kasvatti, ovat yhtä aikaa samojen vaunujen edessä.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Itse tuo hetki oli kyllä niin jännä, ettei siinä paljon sydän ehtinyt volttia heittää! Olin vaan niin ihmeissäni ja innoissani, etenkin kun itse pääsin ohjaksiin. Jälkikäteen kuvia ja videoita katsellessa ei kyllä voi muuta kuin huokailla ihastuksesta <3

   Poista
 5. Oletko näin jälkikäteen tyytyväinen siitä että ruunasit Nemon? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse asiassa toisena päivänä Yli-Tokon pihassa Nemon kanssa kävellessäni totesinkin, että nyt on se hetki, kun ensimmäistä kertaa olen aidosti onnellinen siitä, että ruunasin hevosen :) Ja totta kai alusta alkaen olen ollut tyytyväinen siitä, kun sain Lotan kuvioihin mukaan.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.