Kotirinteen Mosse "Rohan"

3/31/2016 12:32:00 ip. marjo 9 Comments


Synt: 8.6.2011
Skp: ruuna
Säkä: 1-vuotissyksyllä ~ 135cm
Paino: 1-vuotissyksyllä ~ 360kg
Väri: Vaaleanruunihallakko, pyrstötähti
Isä: Nigards Rasmus 3F
Emä: Lobitsija SWE 11F
Omistaja: Siri Tuominen
Rotu: Norjanvuonohevonen


* * * * * * * * * *


Rohan syntyi Lotan ylläpitäjän luona kesällä 2011. Varsan oli tarkoitus jäädä kasvattajalleen ja Lotan palata takaisin kotiin vieroituksen jälkeen. Syksyllä kasvattaja kuitenkin ilmoitti tarvitsevansa talliin tilaa, jolloin Lotta piti hakea pois. Rousku oli tällöin neljän kuukauden ikäinen ja kasvattaja olisi sen jo vieroittanut. Emme suostuneet tähän, joten haimme Lotan varsoineen kotiin, jolloin Rohan tuli puolestaan meille ylläpitoon.


Pian kasvattaja ilmoittikin haluavansa myydä varsan, ja lopulta Rousku siirtyi ensin Heidin ja myöhemmin puoliksi Sirin omistukseen. Omistajanvaihdos papereita tehdessä, meille selvisi, että kasvattaja oli myynyt meille "varastettua omaisuutta", sillä hän ei ollut koskaan maksanut orin omistajille tarpeellisia kuluja, eikä myöskään vaadittavia maksuja tunnistajalle tai Hippokseen. Loppu hyvin kaikki hyvin, Rousku sai paperit ja varsa rekisteröitiin myöhemmin lopulta kokonaan Sirin nimiin.Rohan on alusta asti ollut aivan uskomattoman kiltti, rauhallinen ja helppo nuori herra! Sen koulutuksen kanssa on edetty hyvin maltillisesti. Ensimmäisenä talvena opeteltiin yleisiä käytöstapoja, eli riimussa kulkemista, käytävällä seisomista ja yksinoleskelua kaikenlaisen muun joka päiväisen käsittelyn ohella. Rousku kävi myös "ajolenkeillä" Lotta-emään kiinni sidottuna. Ensin vain Lottaa takaa-ajaen, mutta pian myös kärryjen edessä juosten. Varsa tuli siis "sisäänajettua" jo maitovarsana. Samalla Rousku tutustui erilaisiin maastoreitteihin, sekä muun muassa vastaantuleviin juniin ja autoihin.


Kymmenen kuukauden ikäiseksi käännyttyään Rohan vieroitettiin emästään ja se lähti orilaumaan kolmen muun vuonohevos-oriin kanssa leikkimään, kehittämään lihaksiaan ja niveliään ja oppimaan laumahierarkiaa kokonaiseksi puoleksi vuodeksi. Oli selvää ettei se loppusyksyllä palatessaan voinut saapua kotitalliin oriina joten pari viikkoa ennen kotiin palaamistaan se ruunattiin vuoden ja neljän kuukauden iässä. Kotiin palasikin varsin rentoutunut ja kasvanut halinalle suurella työmotivaatiolla.             Rousku omistajansa Sirin sanoin:
Kaksi vuotis talvella aloitettiin maastatyöskentelyn salat naruriimun ja köyden avulla yksityisopettajan voimin ja itsekseen. Rauhakseltaan alettiin harjoitella myös ohjasapuja ja takaa-ajamista pelkällä riimulla. Se matkasi myös parinkymmenen kilsan päähän varsakurssille joka keskittyi nimenomaan maastakäsittelyyn ja valmistelevaan ajo-opetukseen. Kurssin sisällöstä voit lukea ja katsella videoita seuraavista postauksista:

http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/03/paallimmaiset-tunnelmat.html
http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/03/varsaa-ajo-opetukseen-valmisteleva.html
http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/03/ensimmainen-koulutustuokio.html
http://jauhokuono.blogspot.fi/2013/04/takaisin-maastakasittelykurssille.html

Keväällä 2013 Rohan sai selkäänsä ensimmäisen ratsastajansa ja ajo-opinnot jatkuivat tuttuun tapaan mm. irtoaisojen vetämisellä sekä takaa-ajoharjoituksilla vieraassa ympäristössä. Siilitukkiemme klaani kasvoi äitenpäivänä kun Lotta pyöräytti Rouskulle pikkuveikan, yltiösuloisen Neppari-ponin.
Kaikki kolme viikinkiponia lähtivät melko pian Nemon syntymän jälkeen neljäksi kuukaudeksi kesälaitumille tutuille Tammelan "tasangoille". Rohan poikaporukkaan remuamaan ja Nemo ja Lotta tyttöjengiin.

Pian kolme vuotiaaksi kääntyvä Rohan palasi ajoponin tehtäviin uusien valjaidensa innoittamana ja veti irtoaisojen lisäksi jo laahaa ja rengasta ja loppuvuodesta rekiaihiota. Tässä välissä myös Siri kävi kiikkumassa pojan selässä ekaa kertaa, Rohan toimi käsihevosena Lotan selästä käsin kuten oli tehnyt ihan maitovarsasta asti ja kävi naapurikentällä irtohyppimässä. Saipa se syksyllä myös elämänsä ensimmäisen hieronnankin. Sen pääasiallinen liikuntamuoto oli kuitenkin äidin vaunujen perässä juokseminen.
Alkutalvesta 2014 Rohan joutui rekionnettomuuteen joka pelästytti sen perinpohjaisesti. Kaikki tähän mennessä tehty ajoharjoittelu lensi kankkulan kaivoon ja hevonen alkoi kuollakseen pelätä kaikkea suoraan hänen takanaan liikkuvaa isompaa asiaa. Asiantuntija kehoitti aloittamaan kaiken käsittelyn aivan alusta. Tässä vaiheessa velipoika Nemo muutti toiselle tallille ja luonnollisesti Marjon käynnit tallilla vähenivät. Ajoharjoittelun jatkamisessa kun olisi tarvittu apukäsiä.
Kevään mittaan mukaan astui kuitenkin yhä enemmissä määrin ratsuksi harjoittelemisen alkaminen joten ajohommat laitettiin toistaiseksi suosiolla jäihin. Yksi suuremmista huolenaiheistamme kun oli/on voiko siitä koskaan enää tulla turvallista ajohevosta moisen kokemuksen jälkeen?


Ratsuksi kasvaminen puolestaan on ollut Rohanille lastenleikkiä. Muitta mutkitta se hyväksyi niin pienen kuin isonkin ratsastajan selkäänsä ja alkoi pian tehdä maastolenkkejä äitimuorin takana kipitellen. Harvoilla kevyillä maastoratsasteluilla haettiin pojalle tasapainoa, kokemuksia, lihaksia ja tietysti kuntoakin. Rohan vietti kolme vuotis kesänsä ekaa kertaa kotosalla, syöpötteli vapaana pellolla ja juoksenteli tarhassa paarmoja karkuun kuuden muun hevoskaverinsa kanssa.
Syksyllä 2014 oli kuitenkin aika jättää hyvästit jengille jonka kanssa se oli viettänyt koko lapsuutensa. Oli aika muuttaa uuteen talliin...


Uudessa tallissa puitteet hevosen elämälle oli kohdillaan, oma hieno pihatto ja suuri laidun täysvarusteluin. Paljon kuiviketta pihatossa, vapaa heinä, lämmitettävä vesiastia talven paukkupakkasille, suolakiviä vaikka muille jakaa, tarhassa hehtaaritolkulla peltoa, niittyä, metsikköä, rinteitä, pieni virtaava puro, puusiltoja ja jopa oma omenapuu (joka kyllä myöhemmin aidattiin tietystä syystä kokonaan pois), hemmottelevia tallityttöjä ja mikä parasta oma personal trainer, nimittäin velipoika Nemo! Veljekset näkivät toisensa melkein puolen vuoden tauon jälkeen ja samantien lyötiin hynttyyt yhteen. He olivat kirjaimellisesti päässeet hevosten taivaaseen.Ensimmäistä kertaa elämässään Rohan aloitti yksinoloharjoitukset sillä aiemminhan sen ei ollut tarvinnut jäädä tarhaan yksin jos joku kavereista lenkeille vierestä haettiin. Jo vajaan viikon päästä pojat pystyivät irrottamaan toisistaan ja elämästä niiden kanssa tuli helppoa ja mutkatonta.Rohan kävi nyt lenkeillä ratsuna ja kävellen täysin uusissa maastoissa ja käytössä olevan kentän johdosta sitä pystyi liikuttamaan nyt irtojuoksuttamalla/hypyttämälläkin. Pian tuli aiheelliseksi hankkia oma satula ja tätä myöten pojalle ratsuttaja. Joulukuussa 2014 neljä vuotiaaksi kääntyvästä Rohanista tuli ekaluokkalainen. Esikouluajat olivat nyt menneen talven lumia. Siitä oli pikkuhiljaa kasvamassa aikuinen hevonen...


* * * * * * * * * *

Videoita Rouskun elämänvarrelta:

Ensimmäistä päivää uudessa kodissa. Rohan 4 kk:Ajoharjoituksissa Lotan kyljessä 6 kk:

Päivittäisessä käsittelyssä ja ajo-harjoituksissa 8kk:Maastakäsittely harjoituksissa 8kk;


Ensimmäinen raspaus ja rokotus 1v 5kk:
Maastakäsittely koulutuksessa 1v 8kk:
Laaha- ja rengasvetoharkoissa 2v 3kk: Laran maastoratsuna 2v 5kk:Vaunujen vierellä kulkijaponina 2v 5kk:


Käsihevosena 2½ vuotiaanaSatulointia ja eka maasto omistajan voimin 2v 10kk:


Eka maasto äitimuorin kera 2v 10kk:Rohanin ensimmäinen kesä kotona ja maastoilua naruriimulla 3v:Ekaa kertaa polskuttelemassa uimarannalla 3v 3kk:Viimeinen käsihevos-lenkki (toistaiseksi) äitimuorin kanssa 3v 3kk:
9 kommenttia :

 1. Eihän vuonis oreilla saa olla tähteä naamassa... Ainakin näin luki hevoslehdessä: tammoilla saa olla pieni valkoinen merkki, mutta oreilla sen sijaan ei...? :)

  VastaaPoista
 2. Juurikin näin :) Rousku onkin ruunattu, joten merkillä ei ole merkitystä. Jalostusoreilla ei saa olla mitään valkoisia merkkejä missään.

  VastaaPoista
 3. OOii.. Miten söpö tämäkin :)♥
  Vuonot kyllä on vaan niin söpöjä ja aina ykkösiä :]

  VastaaPoista
 4. Ai, niin tietysti, en tullut ajatelleeksi, että Rohan on ruunattu :D

  VastaaPoista
 5. Tällä poitsulla on muuten tosi hieno isä. Rasmus on ihana hevonen. On tää Rohankin aivan ihana ja suloinen.

  VastaaPoista
 6. Rohan on oikein komia tapaus! Ihastuttaa varsinkin tähti, jota en ole ikinä ennen nähnyt Vuonohevosella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aivan ihana tuo tähti, tekee hevosesta heti paljon persoonallisemman näkösen! ♥

   Poista
 7. Teilläpä on hyvä systeemi tuon "käsihevosen" kanssa kärryillä. Itse pidän narussa tiuhtina, mutta pitääpä kokeilla tuota teidän juttua. Missä hepo on kiinni vasemmalta puolelta? Aisassa, valjaissa? Tykkäisin vielä enemmän, jos rintaremminne olisi paksumpi ;)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.