Lobitsija SWE 11F "Lotta"

10/29/2013 09:42:00 ap. marjo 26 Comments

Lotta vuonna 2000 Vermon poninäyttelyn Vuoden Voittajana

rotu: norjanvuonohevonen
synt: 6.4.1992
skp: tamma
säkä: 147cm
väri: ruunihallakko
isä: Heiden 132 SWE (1826 NOR)
emä: Carolina 2292 SWE
kasvattaja: Larsson Eric, Ruotsi
omistaja: Heidi Eskeli
kantakirjaus: Ypäjä 14.9.2003, II-palkinto (8-8-6-8-8=38p)

Lotta saapui Ruotsista Suomeen kuuden vuoden iässä. Siitä oli tarkoitus tulla terapiaratsu, mutta oltuaan liian vauhdikas tähän työhön, päätyi Lotta nykyiselle omistajalleen vuonna 1998. Lotta on kantakirjattu  ensimmäisessä vuonohevosille Suomessa järjestetyssä kantakirjaustilaisuudessa. Pisteitä tamma saavutti 38, eli II-palkinnon verran. Näyttelymenestystä ehti kertyä jo aiemmin, kun vuoden 2000 Vermon poninäyttelyssä Lotta nappasi Vuoden Voittaja tittelin ollen rodun paras vuonohevonen norjalaisella tuomarilla.

Kantakirjauksen käyttökokeessa Ypäjällä.
Luonteeltaan Lotta on kaikkea sitä, mitä hevoselta ikinä voi toivoa, eli toisin sanottuna perusvuonis. Lotta on äärettömän helppo ja fiksu käsitellä. Se toimii kuin ajatus, eikä sen kanssa tarvitse koskaan epäillä minkään tilanteen sujuvuutta. Lotta on hyvin rauhallinen ja kärsivällinen. Kun vuonohevosen kanssa löytää yhteisymmärryksen, ei parempaa suhdetta hevoseen enää voisi toivoakaan.

Lotta on hyvin nöyrä ja helppo hevonen kaikin puolin. Se on kuin luotu työntekoon ja tekee kaiken, mitä siltä ikinä pyydetään. Kun ihminen on reilu hevosta kohtaan, hoitaa sen hyvin, käsittelee sitä asiallisesti ja pyytää siltä hevosen tasoon vaativia tehtäviä, antaa hevonen itsestään kaiken. Lotta on juuri tällainen. Se ei koskaan kysy, onko pakko, vaan se noudattaa jokaista pienintäkin pyytöä, joka sille annetaan. Se ei keksi omiaan, vaan tekee juuri sen, minkä pitääkin.

Lotta toimii kuin ajatus, ja usein se saakin olla vapaana monissa tilanteissa.

Näin ollen ratsuna Lotta toimii juuri kuskin tason mukaan. Jos kyydissä istuu pikkutyttö ensimmäistä kertaa hevosen selässä, Lotta kävelee hiljaa ja rauhassa eteenpäin. Kun selkään laitetaan ammattilainen, kuoriutuu jostain esiin osaava kouluratsu. Kaikkein parhaiten tamma toimii kuitenkin ajossa. Lotta rakastaa vetämistä ja sen perään voi laittaa ihan mitä tahansa. Kesän 2013 Lotta vietti laidunlomaa varsansa kanssa vuonohevostila Yli-Tokolla. Tällöin pääsimme kokeilemaan muutaman kerran käyttöajoa, ja kesän lopussa osallistuimme vuonohevosten käyttöajomestaruuskilpailuihin. Yllätys oli suuri, kun ylsimme toiselle sijalle!

Lotta rakastaa esteitä, mutta tamman kanssa on hypätty harmillisen vähän.

Vuosikaudet Lotta on kuitenkin ollut lähes pelkästään maastoilukäytössä. Koskaan sen kanssa ei ole tavoitteellisesti harrastettu, mutta kun kenttää ei ollut käytössä, jäi koko liikutus pian pelkäksi maastoiluksi. Tamman vanhoilla päivillä jostain heräsi vielä ajatus viedä se kisoihin, ja lyhyellä ajalla treenattiin vuonohevosten mestaruuksia varten. Lotta starttasi vierailevan kuskin kanssa 20-vuotiaana helppo B tason kouluohjelman vuonisten mestaruuksissa, ja tämä jäi kenties tamman viimeiseksi esiintymiseksi kisakentillä. Edellisistä kisoista ehtikin kulua yli kymmenen vuotta.

Lotasta olisi saanut upean kouluratsun, jos joku vaan olisi treenanut sen kanssa..

Lotta on saattanut maailmaan kolme ihanaa orivarsaa vuosina 2003 (Blakke), 2011 (Rohan) ja 2013 (Nemo). Lotta on vielä aivan loistavassa kunnossa yli kahdenkymmenen vuoden iässä, eikä siitä varmasti kukaan arvaisi, kuinka paljon tammalla on ikää!

Lotta on täydellinen pienten ihmisten opetushevonen, niin hoidettavana kuin ratsunakin. Se on aina kiltti, rauhallinen ja pomminvarma luottohevonen joka tilanteessa.

Kesällä 2012 Lotta osallistui myös vuonohevosten rotunäyttelyyn kahdenkymmenen vuoden iässä saaden loistavat pisteet ja erinomaisen arvostelun norjalaiselta tuomarilta. Uskon ja toivon, että Lotalla on vielä monta hienoa käyttövuotta edessään. Vuonohevoset ovat tunnetusti terveitä, kestäviä ja pitkäikäisiä, joten en yhtään epäile, etteikö Lotta ilahduttaisi elämäämme vielä vuosien ajan..

Lottaa liikutetaan eniten maastoillen. Tamma on hyvin maastovarma, eikä hätkähdä junista, moottoriteistä tai muustakaan, mitä reissuilla vastaan tulee.

Lotan kanssa voi harrastaa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tämän hevosen kohdalla vain mielikuvitus on rajana! Listasin parikymmentä eri tapaa, joilla me hevosta liikutamme. Tutustu niihin postauksessa: Monipuolinen vuonohevonen

Kokeilin pelkällä kaulanarulla ratsastusta ensimmäisen kerran helmikuussa 2013.
Tämäkin oli Lotalle piece of cake. (mammalla varsamasu kuvassa)
Tärkeimmässä ja eniten käytetyimmässä roolissaan Lotta on kuitenkin meidän kaikkien terapiahevosena. Se on täydellinen ystävä, jonka selässä voi unohtaa kaikki maailman huolet ja murheet. Se kantaa meidät epäröimättä läpi harmaan kiven, kuuntelee uskollisena ja pitää salaisuudet omana tietonaan. Tämän parempaa suhdetta hevoseen ei voisi toivoakaan.

26 kommenttia :

 1. Liityin lukijaksi, koska ennenkin olen jotenkin tykästynyt tähän blogiin... :) Kysyisin: Miten olet tehnyt tuon että hiiri muuttuu punaiseksi kuvan kohdalla?

  VastaaPoista
 2. Kiva kun liityit :) Siitä on oma koodinsa upotettu html-koodaukseen.

  VastaaPoista
 3. Osaatko kertoa mistä saan sen koodin?

  VastaaPoista
 4. Miks Lotallla on pitkä tupsu harjassa?

  VastaaPoista
 5. Osittain harmitti leikata tamman harja, kun oli niin pitkäksi päässyt, joten jätin letin muistoksi. Enemmän kuitenkin sillä on tunnearvoa, ja pitää muistoissa Lotan järkyttävän ylläpitoreissun sekä sen, kuinka hienosti tamma siitä kuntoutui. Onhan se tosi nättikin ;)

  VastaaPoista
 6. Vitsi haluaisin nähä ton Lotan rakastan nimittäin vuonoja ja toi on just ihanaaa♥♥ Niin kivan näkönen :]0

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa käymään, jos joskus Etelä-Pirkanmaalla liikut :)

  VastaaPoista
 8. Oikeesti? Ois tosi kiva joskus käydä :)

  VastaaPoista
 9. Kiva jos kesällä meen mun tädin luokse valkeakoskelle niin voin tulla vaikka käymään :))♥

  VastaaPoista
 10. Juu totta kai saa tulla käymään :) Laita vaan sähköpostia marjouimi(a)hotmail.com. Ei ole sitten pitkä matkakaan! Kesällä pääsee ihastelemaan myös varsaa :)

  VastaaPoista
 11. Miten saa tuon kuvan tuohon nimen viereen? siis tuossa missä lukee lotta ja nuo muut niin siinä nimen alla on kuva? jos tajusit:D miten sen kuvan saa? olen yrittänyt montamonta kertaa enkä ikinä onnistu!:(

  VastaaPoista
 12. Ne on tehty kuvankäsittelyohjelmalla :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos vastauksesta:) Miten kuvan saa lisättyä sivuun? Puolituntia olen tapellut bloggerin kanssa ja vieläkään ei onnistu,murh!

  Mäkin haluun tulla kattoo varsaa sinne!:D Mullon vuonis kuume ollu viimeset kolme vuotta,mutta vieläkään en ole kirjoittanut nimeäni yhdenkään vuonon paperiin:(

  VastaaPoista
 14. Ano, mitä tarkoitat kuvan lisättyä sivuun? Bloggerissahan on noita gadgetteja, mistä voi valita kuvan lisäyksen..?

  Ja toki poneja saa tulla katsomaan :) Mieluusti sitten varsan vähän ensin kasvettua.

  VastaaPoista
 15. Kiitos taas marjo!:) tarkoitin että miten sen saa tuohon paikalleen eli tuohon missä sinullakin on lotta,rohan,muut ponit ja tallitytöt. Kiitos, nyt olen taas viisaampi;D

  Toivottavasti tulee terve reipas varsa:)

  VastaaPoista
 16. Siihenkin on laitettu gadgetti, johon on upotettu html-koodilla kuvat linkkeineen :)

  Kiitoksia, toivotaan tervettä varsaa!

  VastaaPoista
 17. Hei! Ihastuin täysin blogiisi! ihana ulkonäkö! <3 Millä olet muokannut tuon viimeisen kuvan? :)

  VastaaPoista
 18. Anonyymi, pahoittelut, olen ihan unohtanut vastata! Photoshopilla muokattu :)

  VastaaPoista
 19. Moi Marjo! Voisinkok joskus tulla katsomaan Lottista? Se näyttää kuvissa tosi ihanalta! I LOWE LOTTA! Montako hevosta/ponia tuolla sun tallissa on?

  VastaaPoista
 20. Voisinko minäki tullla joskus katsomaan Lottista?

  VastaaPoista
 21. Eikös Nemon isä olekin kutsumanimeltään Rolle? Rolle on tallilta missä olen ennen käynyt. Ja Lotta on ollut varmaan tallilla nimeltä Yli-Kujala, siitostammana, mahdanko olla oikeassa? ;)

  VastaaPoista
 22. JonskyBlog, Rolle on juu Nemon isä :) Eikö olekin upea ori!

  Lotta ei ole koskaan ollut missään siitostammana, vaan nykyisellä omistajallaan viimeiset 16 vuotta. Ne asuivat Nemon kanssa Yli-Tokolla 4kk laitumella Nemon ollessa varsa :)

  VastaaPoista
 23. Sulla on tosi hieno blogin ulkoasu ja postauksista saa hyvin selvää! :) MIllä ohjelmalla muokkaat kuvasi?

  VastaaPoista
 24. Onko Lotta vielä sun omasi?

  VastaaPoista
 25. Just ihana tuo pitkä lettitupsu! :3 Onhan se sillä vielä? Ihana ja omaperäinen, en koskaan oo ennen nähny!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.