ajo ,

Monipuolinen vuonohevonen

9/22/2012 07:15:00 ip. marjo 13 Comments

Lotan kanssa touhutessa vain mielikuvitus on rajana!
Olen aina ihmetellyt ja "kauhistellut" ratsastajia, jotka päivästä toiseen, viikosta toiseen ja vuodesta toiseen harrastavat samalla kaavalla - eli hieman karrikoituna vääntävät koulua kanget suussa turpa luotiviivalla maneesissa neljän seinän sisällä. Samalla toki nostan hattua näille tavoitteellisille ihmisille, jotka oikeasti treenaavat tosissaan, kehittyvät ja saavat tuloksia aikaan. Tavallaan ymmärrän sen kyllä. Minusta itsestäni ei vaan tähän olisi..

Itse olen aina rakastanut nimenomaan monipuolista harrastamista hevosten kanssa. Mitä enemmän on vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, sen mukavempaa on sekä itselläni että toivottavasti myös hevosella. Muutaman vuoden ajan lähes pakon sanelemana aina vaan maastoiltiin Lotan kanssa. Se oli oikeasti tylsää! Tällöin meninkin usein ilman satulaa, tai ajoin kärryillä, ja joskus rämmittiin vaan ympäri töyssyistä peltoa. Jotain vaihtelua kun oli pakko kehitellä.. 

Mie olen myös hevosharrastuksen alusta saakka ajanut paljon. Ensimmäisellä käymälläni tallilla kärryteltiin jatkuvasti shetlanninponilla, kun olin jo liian iso sillä ratsastamaan. Enkä tietty ratsastaa osannutkaan, kun vasta aloitin koko touhun. Tämän jälkeen aloin pian hoitaa valjakkoajossa kisaavaa ponia, joten tällöin ajopuoli oli myös vahvasti mukana ja valjakkoajo vei meikäläisen mukanaan! Edelleen haaveilen joskus itsekin kisaavani valjakossa... Heppana pitää vaan ehdottomasti olla vuonis, jos ei Lotta enää eläkepäivillään, niin sen varsa sitten toivottavasti, Rouskuahan tässä aletaan pian ajohommiin reenata ;) On vaan harmillisen kallista tuo valjakkoajon harrastaminen.. 

Myös ratsastuksen osalta touhuan mielelläni kaikkea hauskaa ja omituista perinteisen koulutuuppauksen tai maastoilun ohella. Vuosia sitten ratsastettiin kaverin kanssa useasti Lotalla kakspäällä - maastoillen tietty aina. Alkuun oli hieman hakemista tasapainossa ja laukannoston pohkeiden annossa, mutta nopeasti sieltä kaikki löytyi. Ja olipa meillä kivaa! Enää en kyllä Lotan selkään kahta aikuista ihmistä laskisi, vaikka eipä mekään yhdessä varmaan edes yli sataa kiloa painettu..

Kuvien muodossa pientä katsausta, mitä kaikkea kivaa hevosen kanssa voi harrastaa! Lotta toimii kaikissa valokuvamallina:

1. Valjakkoajo

Kuva on hivenen huono, kun Lotta mennä löntystelee pitkänä pötkylänä. Toki valjakon koulussa hevosen kuuluu kulkea yhtä lailla pyöreässä muodossa kuin kouluratsastuksessakin. Eipä noissa muutenkaan hirveästi eroa ole, toisessa on vaan kuski selässä ja toisessa perässä. Eikä vaunujen edessä ihan äkkiä pohkeenväistöjä väännetä, hih. Valjakkoahan me toki ajetaan niin kentällä kuin maastossa, huomattavasti useammin maastoillen..


2. Kouluratsastus

Tämä kun on oikeastaan kaiken muun ratsastuksen perusta, niin eihän sitä sovi unohtaa.. Lotan kanssa etenkin nykyisin säännöllinen koulutreeni on tärkeää, jotta saa hevosen liikkumaan oikein päin ja taipumaan, parempi nuo keskivartalon lihaksetkin on pitää kondiksessa tulevaa synnytystä ajatellen.




3. Mukailtu kouluratsastus

Mihin sitä kenttää/maneesia tai satulaa tarvitaan.. Helpommalla pääsee kun vaan hyppää selkään ja painuu pellolle vääntämään. Välillä voi tehdä töitä ihan tosissaan, ja välillä vaan rentoutua ja venyttää hevosta kunnon laukkaspurtilla pellon päästä päähän.



4. Esteratsastus

Lotta rakastaa hyppäämistä! Vauhti kiihtyy nollasta sataan, kun tamma pääsee esteille. Valitettavan vähän Lotan kanssa on hypätty, etenkin viime vuosien aikana, kun ylimääräistä painoa on ollut niin paljon. Vaikka olenpa miekin käynyt joskus hyvin kauan sitten Lotan kanssa yhden ristikkoluokan kisoissa hyppäämässä - voin vaan kuvitella kuinka hupaisa näky sekin on ollut, apua...




5. Maastoratsastus

Tätä on tehty ja paljon. Aina kyllästymiseen saakka. Ja varsinkin yksinään. Toisaalta aina joskus maastoilukin on todella ihanaa. Siinä jos missä saa nollata ajatukset täysin ja mieli lepää, kun antaa vaan hevosen löntystää eteenpäin ja keskittyy itse nauttimaan ympäristöstä, etenkin kesällä ihanasta auringosta ja linnunlaulusta. Minulla on myös tapana hoitaa asioita hevosen selästä käsin, tekstareita on hyvin aikaa naputella maastoillessa, samoin soitella tärkeitä puheluita, jotka vaan aina unohtuu..



6. Uittaminen

Lotasta ei nyt tämän parempaa uittokuvaa ole, kun ei sen kanssa ole uimaan saakka päästy! Meillä ei valitettavasti tallin ympäristössä ole sellaista rantaa, missä voisi hevosta uittaa. Tuollakin käytiin salaa (köh köh), ja pohja on niin huono, ettei siitä hevosta oikein veteen olisi saanut vietyäkään. Pari kesää sitten kävin Kalinon kanssa uimassa, ja me kyllä uitiin ihan kunnolla, niin että hepallakaan ei jalat ylttäneet pohjaan.




7. Lasten opetusmestari

Jos ei itse jaksa kiivetä selkään, tai hevosella on ohjelmassa kevyempi päivä, mikäs sen mukavempaa, kuin iskeä pieni ihminen kyytiin. Laralla on aina huippukivaa Lotan selässä, ja kun Lottaan uskaltaa luottaa 99,9 prosenttisesti, on noita ihana katsella yhdessä.


8. Työhevonen

Okei, myönnetää, oikeita hommia Lotan kanssa ei ole koskaan tehty. Vaikka se kyllä olisi aivan mahtava työhevonen! Jos joku haluaa alkaa metsä- tai peltotöihin hevosen kanssa, täältä saa lainata työkaveria ;) Myö käytiin vaan maastossa fiilistelemässä näillä heinävaunuilla, kyydissä taisi tälläkin keikalla olla kuusi ihmistä.


9. Rekiajelu

Reen edestä ei valitettavasti löytynyt tämän parempaa kuvaa. Ja rekikin on valitettavasti hajonnut, joten parempia ei tulla saamaankaan.. Talvella oli niin ihanaa käpertyä reen kyytiin heinäpaalien päälle viltteihin verhoiltuna. Lotalla vielä aisakellot kilkattivat lumen pöllytessä. Muistan joskus, kun Blakke oli vielä maitovarsa, ja otettiin se reen perään juoksemaan myöhään illalla kuutamolenkille, voisiko mitään ihanampaa enää keksiäkään. Oi noita aikoja.


10. Hiihtoratsastus

Tästä mie tykkään! Joka talvi on ihan pakko päästä suksille hevosen perään. Taidan olla jokseenkin poikkeva "nykynuori", kun tykkään myös hiihtämisestä. Sata kertaa kivempaa se on vaan hevosen perässä minareilla. Lotta on ehkä turhan laiska ja tasainen tähän hommaan, parasta oli kiitää täyttä laukkaa supervauhdikkaan issikan (ja ratsastajan..) perässä metsäteitä pitkin. Siellä jo välillä hivenen pelottikin, kun vedet vaan valuivat silmistä kiitolaukassa, ja kaikki energia meni pystyssä pysymiseen! Mutta kivaa oli! Hyvää lihastreeniä on tämäkin.





11. Hiihtoratsastus ilman ratsastajaa

Eräänä talvisena päivänä muutama vuosi sitten oli todella kylmää, kun oltiin Sirin kanssa tallilla. Lotta piti kuitenkin liikuttaa, eikä oikein keksitty, mitä oltaisiin tehty. Ajaminen ei tullut kuuloonkaan, kun kärryille olisi jäätynyt. Toteutettiin sitten vihdoinkin ajatus, mitä olin jo kauan mielessäni kehitellyt. Lotalle ajovaljaat päälle, Marjolle minarit jalkaan ja menoks! Lottahan toimi taas niin nätisti, siellä me köpöteltiin pitkin metsäteitä. Ainoa ongelma tuossa oli pitkänä roikkuvat vetoliinat, ne kun vielä virittelisi jotenkin ylös, etteivät pääse hevosen takajalkoihin sotkeentumaan. Etenkin kääntyminen oli hivenen ongelmallista. Ja eipä tuossa ohjastuntumaakaan kehua voi, kun kaikki käsivoimat saa käyttää perässä roikkumiseen.




12. Äiti-lapsi-ratsastus

Jatketaan sarjassamme kakspäällä, vähän vaan eri tarkoituksella ja kokoonpanolla. Lara on päässyt ratsastamaan elämänsä ensimmäiset laukat jo kolmivuotiaana, äidin edessä kun on turvallista istuskella. Ja näinhän voi toki maastoilla tai vääntää pellolla/kentällä, ilman satulaa tai vielä pienemmän muksun kanssa satulan kera, kaikki käy.



13. Takaa-ajo

Eipä niitä kärryjäkään aina tarvita, voihan sitä itse kuntoilla ja ajaa hevosta takaa. Hieman taipumisharjoituksia hevoselle ja ohjasajoharjoituksia kuskille samalla. Sekä tietty kaikki ajohommiin opetettavat hevosen takaa-ajetaan ennen kärryjen laittamista, joten hyödyllinen taito jo siinäkin mielessä. Tässä kuvassa on kyllä enempi taka-ajatuksena Rouskun opettaminen, ei niinkään Lotan treenaus.



14. Varsan opetusmestari

Lotta on meille kultaakin kalliimpi, kun on kyseessä nuorison kouluttaminen! Lotan avustuksella kaikki on helppoa, kun se on niin fiksu ja rauhallinen lähes joka tilanteessa. Rousku on joussut lukuisat maastolenkit mamman rinnalle köytettynä. Tässä se oppii sietämään takaa tulevat kärryt (siis varsahan on jo ikään kuin sisäänajettu..) sekä kuskin äänimerkit. Samalla on käyty tutustumassa juniin, siltoihin, tunneleihin, autoihin, ihan mitä ikinä maastossa vastaan voikaan tulla..



15. Ratsastus ilman varusteita

Ihan kaulanaruun saakka ei olla lähdetty kokeilemaan, kun käytössä on vaan valtaisan kokoinen pelto, mutta riimulla ratsastus sujuu todella näppärästi Lotan kanssa. Riimu päässä voi yhtä lailla treenata ja vääntää hevosen kanssa kuin suitsillakin, tai yhtä lailla spurttailla täysillä pellon päästä päähän. Onpa Lotan omistaja joskus kärrytellytkin monet maastolenkit riimulla. Mie en välttämättä siihen lähtisi, enkä ainakaan selästä käsin. Vaikka kunnon jarruille ei olisikaan tarvetta, on se ihan kiva tietää, että ne on olemassa. Etenkin sen takia, kun kaikki mahdolliset maastolenkkimme sisältävät suuren todennäköisyyden junan tai rekkojen kohtaamiseen..




16. Maastakäsin

Lotan kanssa harvemmin tulee harrastettua maastakäsin touhuilua. Ehkä lähinnä siksi, että kenttä puuttuu, joten hevosta ei pahemmin pysty vapaana pitämään, ainakaan siten, että sen mielenkiinto pysyisi ihmisessä. Eikä Lotalla ole naruriimuakaan. Eikä tuossa hevonen juuri saa liikuntaa. Rouskun kanssa tämä tilanne tuleekin muuttumaan ja rajusti, sillä eipä sen kanssa voi vielä aikoihin muuta tehdäkään kuin maastakäsittelyharjoituksia. Tästä siis varmasti on tulossa paljon lisää juttuja jatkossa.



17. Liinassa juoksutus / irtojuoksutus / irtohypytys

Erittäin laiskana ihmisenä olen monesti irtojuoksuttanut poneja. Tähänkin tietysti tarvitsee aidatun tilan, joten se on hivenen rajoittanut tuota touhua.. Vanhalla tallilla viriteltiin laitumelle este ja siitä irtohypytettiin poneja kutakin vuorollaan, ja se jos mikä oli hauskaa puuhaa. Lottakin on päässyt useamman kerran irtona hyppelemään, kun selästä käsin on homma jätetty, tietty vaan ihan pieniä esteitä enää. Rouskun kanssa tämäkin hauskuus on vasta edessä, ja sieltä voikin odottaa sitten uusia este-ennätyksiä, kunhan herra kasvaa ja homma tulee tutuksi. Irtona on myös kätevä opettaa hevoselle erikoisesteet, eli saas nähdä, kuinka kamalia pelottavia virityksiä Sirin kanssa tullaankaan Rohanin pään menoksi kehittelemään, kjäh kjäh..



18. Talutusratsu

Tähänkin hommaan Lotta on muutaman kerran elämänsä aikana joutunut. Eikä pelkästään talutusratsuksi, vaan monesti myös ajoponiksi kärryjen tai reen kanssa lapsia kuskailemaan. 



19. Valokuvamalli

Kaksi kuvausfriikkiä kun lyövät viisaat(??) päänsä yhteen, niin siinä hevosta viedään. Rekvisiitat kehiin, poni pellolle, ja kameran suljin laulamaan..



Ihan varmasti jotain unohtui, mutta pikaisella kuvien selaamisella ei nyt muuta tullut mieleen. Kertokaapa ihmeessä, jos teillä on vinkata jotain kivaa puuhaa, mitä me ei olla vielä Lotan kanssa keksitty kokeilla!

You Might Also Like

13 kommenttia :

  1. Ihana postaus !

    VastaaPoista
  2. Ihana postaus !! =)

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus ja taas ihania kuvia ;) En jostain syystä ole osannut kuvitella, että Lotta tykkää hyppäämisestä... Jos löytyy enemmin noita hyppelykuvia tai muitakin vanhempia kuvia Lotasta (ja Rouskusta, se on niin suloinen) enemmän, olisi todella kivaa nähdä ;D

    VastaaPoista
  4. Oi! Vähän ihanaa kun voi tehdä oikeasti ihan kaikkea hevosella. Tahvolla on kuulema kokeiltu kärryjä perään edellisessä paikassa eikä se meinannut siitä mitään. Olisi mukava kun saisi jonkun ajamisesta enemmän tietävän pariksi kertaa vähän apuihin. Sitten olisi meilläkin yksi laji lisää. :)
    Tuo on tosi hienoa, että voit suksia perässä ilman ratsastajaa. :) Ihan kaikkea. Vau!

    VastaaPoista
  5. http://epuaelamaa.blogspot.fi/2012/09/liebster-blog-ja-kuulumisia.html

    tuolla haaste (:

    VastaaPoista
  6. Ääää, tosi kiva postaus ja todella ihania kuvia!!

    Meirän blogissa on teille haaste :)

    VastaaPoista
  7. Ihanat! Mä luulin että me harrastetaan monipuolisesti kun harrastellaan koulua, esteitä, matkaratsastusta ja kenttää :D Mutta näköjään löytyy muita vielä monipuolisempia :)

    VastaaPoista
  8. GREAT publish and impressive in turn …will bear a try all the tips..Thanks……

    VastaaPoista
  9. Hoppuu,
    itse asiassa lasken matkaratsastuksen ikään kuin osaksi maastoilua, mutta eipä tullut mieleen mainita! Hyvä pointti! Jos Lotta ei olisi tiineenä, varmaan ensi vuonna tähdättäisiinkin johonkin matkaratsastuskisoihin. Se(kin) laji sopisi Lotalle kuin nenä päähän, ja nyt jo tehdään monesti lähemmäs 20km lenkkejä. Helposti olisi voinut kisoihin tähdätä :)

    VastaaPoista
  10. Tosi kiva postaus. Viimeinen kuva on ihankuin enkeli :D.

    VastaaPoista
  11. söpöjä vuonoja :3

    VastaaPoista
  12. Ihana vuonis!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.