erikoispostaus ,

Vastauksia kyssäreihin vol. 1

8/02/2014 10:42:00 ip. marjo 7 Comments

Mitä teette työksenne/opiskelette?
 

Minä olen tällä hetkellä toivottavasti vain väliaikaisessa työssä tehtaassa tuotantopuolella. Työ on ihan jees ja palkka hyvä, mutta eipä tämä mikään unelmaduuni ole. Opinnot siis ovat yhä kesken, ja hyvin todennäköistä on sekin, että ensi keväänä tai joskus tulevaisuudessa kuitenkin haen jonnekin uuteen kouluun/töihin/oppisopimuksella opiskelemaan/mitä lie muuta. Suunnitelmat auki ja tulevaisuus edessä, mikäpä sen jännittävämpää. Tässä vaiheessa toivon vaan, että työt tehtaalla jatkuvat mahdollisimman pitkään!

Siri ei ehtinyt vastailemaan kysymyksiin kesken lomareissun ;)

Rakas harrastukseni on taas päässyt valloilleen töissä taukojen aikana!

Millaisia työpaikkoja/opintoja taustalla?
 

Mie olen tehdashommien ohella tehnyt muutaman kesän töitä muissakin paikoissa. Ehdottomasti ihanin upein täydellisin työ ikinä oli muutama kuukausi Museokeskus Vapriikissa Tampereella. Olin töissä Luonnontieteellisessä museossa ennen sen avaamista, eli valmistelimme sinne tulevaa näyttelyä. Olen siis kirjoittanut suurimman osan näyttelyn teksteistä sekä ollut kaikessa muussa sen kasaamiseen liittyvässä ahkerasti mukana. Menkää ihmeessä käymään! Minä rakastan tätä paikkaa varmasti lopun ikääni, niin upeita muistoja liittyy noihin kuukausiin ja vielä paljoon sen jälkeenkin..

Susirouva on tavattavissa Tampereen Luonnontieteellisessä museossa..

Dioraaman sisällä vierailemassa kettujen luona.
Älkää pelätkö, en kuulu tämän dioraaman vakiovarustukseen, ketut kyllä :)

Yksi kesä vierähti Jyväskylän yliopistolla laboratoriossa työskennellessä. En ymmärrä miksi kaikki aina nauroivat, kun kerroin työkseni hoitavani koloradonkuoriaisia. Oliko siinä nyt muka jotain ihmeellistä vai? ;) Joka päivä oli paljon lapsukaisia hoidettavana ja kesän aikana niitä syntyi vielä hirmuisen paljon lisää..

Vastakuoriutuneita kuoriaisenpoikasia.

Aikuisiksi muuttumisen jälkeen heiltä määritettiin sukupuoli mikroskoopin
alla sekä heidät punnittiin. Koloradonkuoriainen painaa noin gramman, jos ette tienneet.

Viime talvena tein paljon siivoushommia parissakin eri paikassa, pääasiassa tosin viikonloppuisin. Välillä vierähtivät viikot siten, että ensin arkena tein 40h tehtaalla ja siihen perään la ja su siivousta. En voi suositella, muutaman viikon jokapäiväinen työputki alkaa jo hieman painaa päälle..

Olen siis edelleen kirjoilla Jyväskylän yliopistossa ja maisterin paperit olisi tarkoitus saada käsiin mieluummin eilen kuin tänään. Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa opiskelin ekologiaa ja evoluutiobiologiaa pääaineenani. Työllistyminen tälle alalle tuntuu kuitenkin lähes mahdottomuudelta, en siis suosittele biologian opintoja kenellekään. (vaikka opiskelu onkin ollut ihanaa!)

Tintti koekaniinina.


Kuinka pitkiä olette? 

Melko lailla samanmittaisia, molemmat vissiin noin 163cm?

Minkä pituinen on mielestänne maksimi vuonohevoselle (olettaen, että tasapaino on hyvä)?
 

Riippuu paljon hevosen koosta ja rakenteesta. Olen nähnyt monesti aikuisen miehen istuvan vuonohevosen selässä, ja hyvin nuo sinne ovat sopineet. Ratsuna on tosin pääasiassa ollut Lotta, jonka säkä on 147 ja maahakin löytyy kiitettävästi, joten on se hieman eriasia kuin sutjakka 135-senttinen poni.. Uskoisin kuitenkin, että vaikka ratsastaja olisi yli 170-senttinen, tuntee hän pääasiassa vuonon kuin vuonon selässä olonsa mukavaksi.

Miesratsastaja ja 142-säkäinen vuonis.
144-säkäinen vuonis miehen ratsuna. Näyttävätkö nämä liian pitkiltä?

Miten jaatte kulut/tallivuorot? 

Näissä ei ole tässä tallipaikkatilanteessa mitään jaettavaa :) Nemo viettää oloaan laitumella “täysihoidossa”, eli siitä ei ole minulle mitään tallihommia. Sirille taas kuuluu Rouskun sopimukseen muutama tallivuoro viikossa. Silloin kun Nemo majaili kotosalla tein minä myös talleja, ja näistä aina sovittiin kuka pääsee milloinkin kuten nytkin tehdään. Toki jos olen menossa Lottaa liikuttamaan teen myös tallin samalla, kun aina joku joutuu kuitenkin ajelemaan tallimatkan ponit hoitamaan aamuin illoin. Pääasiallinen hoitovastuu on siis Lotan sekä muiden ponien omistajilla.

Ovatko vuonohevoset kalliita?
 

En nyt sanoisi kovin kalliiksi, mutta kyllä niissä pienoinen rotulisä taitaa olla. Halvemmalla saa todennäköisemmin samantasoisen muun ponin tai esim. piensuokin..? Hintaa nostaa ehkä sekin, että tarjontaa on melko vähän. Kaikki kun haluavat sen 10-vuotiaan kiltin ja helpon tamman tai ruunan, joka hyppää 90cm radat ja kulkee HeA kouluradoilla. Ja hintaa ei silti saisi olla paljon ;) Tällainen vuonis on muuten tällä hetkellä myynnissä.. Taitaa olla jopa parikin kappaletta? Näitä ei kovin usein tule vastaan.

Onko Lotalla, Nemolla ja Rohanilla jonkunlaiset omat värit, vaikka sininen tai vastaavaa? (satulahuopa, riimu, harjat yms)

 

Eipä oikeastaan. Rouskulla oli joskus varsana paljon sinistä, muttei se ainakaan enää ole mitenkään erityisemmin sen väri. Lotalla on lähinnä vaaleanpunaista ja ruskeaa/beigeä. Nemolle olen yrittänyt haalia pääasiassa ruskeaa, mutta eihän sillä juuri mitään omia kamoja vielä olekaan, ja esim. harjoja on kyllä hyvin sekavärisiä muitakin..

Kuski ja poni molemmat ruskeissa.

Sopeutuuko vuonohevonen hyvin pihattohepoksi?

 

Aivan taatusti!

Olen 147 cm pitkä, ja kysyisin kuinka kauan voin vielä normaalikokoisilla vuonohevosilla ratsastaa? (olen 11 v) 

Tähän tulikin jo aiemmin vastattua osittain.. Uskon että hyvin kauan, luultavasti koko ikäsi. (ellet sitten venähdä ihan yyberpitkäksi missiksi… :))

Mikä on mielestäsi vuonohevosen maksimi painoraja?
 

Tämäkin on hieman hevosesta kiinni, sen koosta ja rakenteesta siis. Vuonohevonen on ominaisuuksiltaan hyvin vahva ja ehdottomasti rinnastettavissa ennemmin kylmäverihevosiin kuin poneihin, joten pieneen kokoonsa nähden se jaksaa paljon. Kuten todettu, monta miestä on Lotan selässä käynyt, eivätkä he sinne liian isoja ole olleet. Myös oripäivillä tänä vuonna oli mies testiratsastajana. Kovin nuoren tai vanhan (tai lihavan tai laihan) hevosen kanssa olisin toki tarkempi sen suhteen, minkä kokoinen ratsastaja on, mutta hyväkuntoinen ja vahvarakenteinen vuonis kantaa kyllä huoletta normikokoisen aikuisen miehenkin. Eli voisin ajatella 90-100kg olevan painoraja ratsastajalle..? Tosin säännöllisessä käytössä ja rankemmassa treenissä miettisin kyllä, antaisinko näin painavan ratsastajan jatkuvasti omaani liikuttaa tai kannattaisiko esteitä lähteä hyppäämään..

Ratsastimme joskus muinoin Lotan omistajan siskon kanssa monet kerrat Lotalla kakspäällä. Ihan kunnon maastolenkkejä käytiin heittämässä laukkapätkien kera, eikä Lotta ollut moksiskaan. Kyllä varmasti yli sata kiloa yhdessä painoimme, vaikka “pieniä” tyttöjä oltiinkin ;) En silti jatkuvasti laittaisi moista kuormaa hevosen selkään.

Aiotko osallistua tänä vuonna käyttökisoihin tai vuonismestaruuksiin? 
Jos et osallistu, niin tuletko edes kuvaamaan?
 

En aio osallistua kumpiinkaan. Itse asiassa tästä juuri Sirin kanssa juteltiin, ja tultiin siihen tulokseen, että kesätreffeillekin tullaan vaan piipahtamaan sunnuntaina. Jotenkin oma motivaatio on täysin kateissa. Vaikka ajatus vuosi sitten oli lähteä entistä suuremmalla innolla uudestaan käyttöajoon kisaamaan, nyt se into on jossain ihan muualla. En vaan jaksa lähteä kisoihin. En jaksa alkaa järjestää hevosen kuljetuksia ja kaikkea muuta mitä viikonlopun viettoon ja reissaamiseen liittyy :( En siis tule myöskään kuvaamaan käyttöajokisoja. Käyttöratsastusta kuvaan ainakin jonkin aikaa tällä tietoa ja este- ja koulumestaruudet pitäisi kyllä kuvata kokonaisuudessaan. Valjakkomestaruuksiin en ole menossa.

Kovasti oli tarkoitus lähteä muuttamaan viimevuotinen hopeamitali kultaiseksi,
mutta ei sitten lähdetäkään.. Katsotaan vuoden päästä uudelleen ;)
Kuva: Jonna Heino


Mikä on mielestäsi tällähetkellä hienoin vuonisori suomen jalostuksessa?


Rolle tietenkin ;) Trollguten 10F siis virallisesti. Vaikka upeita he ovat kaikki...

Yritätkö Nemon jalostukseen?

Annetaan varsan kasvaa ihan rauhassa, katsellaan ja ihmetellään mitä siitä tulee.. Tällä hetkellä se on minun silmääni hyvin tavallinen pieni keskenkasvuinen ori. Nuoret muuttuvat niin hirmuisesti ja kehittyvät eri tahdissa, että tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa mitään tulevasta jalostuskäytöstä. Paitsi sen, että mahdollisuus päästä kantakirjaoriksi on hyvin hyvin pieni, joten olen kyllä superonnekas jos Nemo joskus jalostukseen hyväksyttäisiin. Jos se 3-vuotiaana yhtään näyttää siltä, että kannattaa lähteä onnea kokeilemaan niin kyllä myö varmaan niin tehdään, mutta jos kehitys suuntautuu enempi kohti hirvenvasaa, niin enpä mie nyt kaivoon hyppäisi vaikka varsan ruunaisinkin..

Mihin se sijoittuu tallipaikaltaan jos pääsee jalostukseen ja pysyy orina? 

Voi kun olisikin kristallipallo ja tämän tietäisin! Luultavasti jonnekin, missä se voi astua luomuna laitumella tammojensa kanssa elellen.. Sikäli mikäli joku sille haluaisi tammansa tuoda, heh.

Entä ruunataanko se, jos ei pääse jalostukseen ja tuleeko se siinä tapauksessa Lotan ja Rohanin kanssa samaan talliin?
 

Nyt olisi taas tarvetta kristallipallolle ;) Ruunaus on pitkälti kiinni hevosen luonteesta ja käsiteltävyydestä sekä ehkä vielä enemmän tallipaikasta. Jos orina pitäminen ei tuota mitään ongelmia, niin en kovin mielelläni kyllä ruunaisi. Jos taas hevosen elämä helpottuu selvästi ruunauksen myötä, niin olen senkin toki valmis tekemään. Jos hevostilanne muutoin pysyy samana kuin nyt (Lotan omistajilla siis), pidän melko epätodennäköisenä, että Lotta, Nemo ja Rohan asuisivat samassa tallissa jatkossakaan.. Toki ikinä ei voi tietää mitä elämä eteen tuo!

Onko Nemolla tarkoitus kisata tulevaisuudessa?
 

Toivottavasti! Minä olen vaan niin onneton ratsastaja, että itse en usko Nemon kanssa kisakentille lähteväni. Toivoisin saavani jostain sille osaavan kuskin joskus tulevaisuudessa. Itseäni kiinnostaisi kyllä ajopuoli, mutta valjakkoajo on taas niin kallis ja paljon vaativa laji, että se onkin ihan toinen juttu onko sitä konkreettisia mahdollisuuksia alkaa koskaan kisaamaan..

Tässäkö tulevaisuuden este(kisa)ratsu?

Jos etsii myytävää vuonohevosta, miltä sivuilta kannattaa etsiä? 

Suomen Vuonohevosyhdistyksen sivuilla ilmoitellaan puhdasrotuisista myytävistä vuonohevosista. Toki sitten muilta perusmyyntipalstoilta löytyy myös, mutta silloin kannattaa olla tarkkana mitä on ostamassa.. Monet tuovat myös ulkomailta ja etenkin Ruotsin myytävien hevosten sivuilla on paljon vuoniksia kaupan. Jos on valmis ostamaan nuoren hevosen, kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä kasvattajiin Suomessa. Monella kasvattajalla on lupaavia ja hyväsukuisia nuoria kaupan.

Onko Lotta teidän yhteinen, vai kuka sen omistaa?
 

Kumpikaan meistä ei omista Lottaa, vaan sen omistaa ystävämme Heidi. Käymme vaan liikuttamassa ja hoitamassa sitä Sirin kanssa :)

Ei meidän ponimme mutta silti niin rakas.
Minä ja Lotta kymmenen vuotta sitten, omg mikä näky!

Aiotteko vielä teettää Lotalla varsaa?
 

Ei ole aikomusta. Lotta on jo niin vanha, sekä sen vatsa on valtavan kokoinen, joten en uskaltaisi ottaa enää sitä riskiä, että sinne varsa “istutettaisiin”… Uskon kyllä että Lotta tiinehtyisi vielä ja varmaan synnyttäisikin ongelmitta, mutta mitä järkeä riskeerata tamman henki..?

Olisitko halunnut mieluummin tammavarsan vai orivarsan?
 

Tammaa mie kovasti toivoin. Tosin sanoin myös aina, että joko tamma tai hieno ori! No sen hienon orin sain, joten tyytyväinen pitää olla ;)

Miksi Lotalla on semmoinen pitkä letti harjassaan? Se on ihana mutta oon ihmetelly asiaa :D 

Lotalla on joskus muinoin pari kertaa ollut pitkä harja ja aina sille on jätetty letti sen lyhentämisen jälkeen - lähinnä kauneusseikaksi. Nyt Lotta kasvatti pitkän tukan surullisenkuuluisalla ylläpitoreissullaan (mistä hevonen palasi siis luut törröttäen täysin kuihtuneena takaisin ☹). Leikkasin sen harjan heti seuraavana päivänä paluun jälkeen ja jätin letin taas harjaan – osin siksi, että se on vaan niin nätti, mutta myös sen takia, että se muistuttaa meitä aina tästä kamalasta koettelemuksesta jonka Lotta joutui läpikäymään, sekä siitä, kuinka nopeasti se kuntoutui ja palasi taas omaksi upeaksi ja vahvaksi itsekseen..

Lotan letti ehti kasvaa jo näin pitkäksi.. Ennen kuin Nemo jyysti siitä ihan nysän.
Eikö se olekin nätti?

…to be continued...

You Might Also Like

7 kommenttia :

 1. Itse olen 182cm ja ihan on tullut ratsastettua erikokoisia vuoniksia ongelmitta! ;)
  Mutta taas kerran ihania kuvia ja tuo viimeinen on aivan ihana! :)

  VastaaPoista
 2. Anni, onpa kiva kuulla! Kyllä tuo vuonon "jytky" rakenne antaa paljon anteeksi myös ratsastajan pituudessa. Tuskin samankokoisten sirojen ponien selässä tunnet oloasi yhtä luontevaksi?

  VastaaPoista
 3. Mikä tuo sun harrastus on? Näyttää kivalta :)

  VastaaPoista
 4. Japanilaiset ristikot. Ne on ihania! Ja niin koukuttavia....

  VastaaPoista
 5. Tässä samallahan voisi kysyä paria juttua joita olen miettinyt kun seuraan blogia vain silloin tällöin :D
  Minkä ikäisiä olette ja kumpi kirjoittaa blogiin enemmän? Kuka omistaa Lota, Rohanin ja Nemon? Miten olette 'löytäneet toisenne'?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa postauksessahan lukee kuka lotan omistaa ;)

   Poista
 6. Toissapäivänä ratsastinkin juuri 158cm suomen"ratsuponilla" ilman satulaa ja oli kyllä niin kaponen että tuntui että kokoajan on valahtamassa puolelta toiselle! Että on se vaan hyvä kun nuo keltuaiset on pieniä ja pyöreitä! Tuo mukavasti vaihtelua kapeampiin arabeihin ja muihinkin kapeisiin poneihin/hevosiin. ;)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.