eläinlääkäri ,

Huoleton on hevoseton..

9/23/2014 11:26:00 ip. marjo 9 Comments


…mutta enpä silti luopuisi hevosestani mistään hinnasta!

Kaikki tuntuikin menevän taas vähän liian hyvin. Onko se jonkin sortin luonnonlaki, että silloin aina jotain sattuu? No onneksi mikään pahempi juttu ei vissiin taaskaan ole kyseessä, mutta kyllä noiden hevosten takia saa aina syystä tai toisesta olla huolissaan - sen tietävät varmasti kaikki hevosenomistajat?! Kai täältä pilvilinnoista täytyy välillä pudota maan tasalle, niin pysyy oma päänuppi kunnossa? ;)

Nemoa koetellaan jälleen.. Sen pieneen elämään on kyllä epäonnea mahtunut: viime syksynä klinikkareissu ähkyn takia, keväällä tallinvaihdon jälkeen pieni flunssa, keväällä se teloi myös toiseen takajalkaansa pitkän naarmun, joka oli niin kipeä että koko jalkaan ei saanut edes koskea ja nyt siinä on luuliika(?) haavan paikalla. Kesän järisyttävästä laitumella laihtumisesta puhumattakaan.. No nyt kun kaikki on hyvin, varsa terve ja saanut upeasti lyhyessä ajassa lihaa luiden päälle, niin sitten loppuu kaviot alta.

Nemon etukaviot ovat kuluneet aivan onnettoman ohuiksi. Olen sen kyllä jollain tasolla tiedostanut koko ajan, mutta en tajunnut, että tilanne on jo näin paha. Maanantaiaamulle oltiin sovittu kengittäjän tulo, Rouskun etuset olivat jo kuukaudessa menneet siihen kuntoon, että sille oli pakko laittaa kengät takaisin. Onneksi Siri sai pikaisesti kengittäjän paikalle, kun oikeasti aika oli sovittu vasta kuukauden päähän.. Samalla piti siis vuolla Nemokin.

Vaan aamulla kun menimme tallille, oli vastassa kolmijalkainen varsa. Nemo varasi huonosti painoa toiselle etujalalle, joka oli lämmin ja turvonnut. Jotenkin arvasin jo silloin, että se johtuu kaviosta. Varsan jalat ovat olleet pitkään ihan hivenen paksut, mutta en ole osannut siitäkään sen pahemmin huolestua, ehkä olisi pitänyt? Pyysin siis kengittäjän heti vilkaisemaan Nemon jalkaa ja antamaan lausuntonsa. Se oli juuri niin kuin arvelinkin, kavion vika - luultavasti.. Kipeän jalan antura oli kulunut niin ohueksi, ettei varsa pystynyt sillä enää kunnolla astumaan. Myös toisen etujalan antura oli todella ohut, muttei ihan näin paha. Kumpaakaan kaviota ei voinut siis vuolla laisinkaan, vaan ainoa hoito oli laittaa kengät jalkoihin, jotta kavio pääsee kasvamaan. Vasta sen jälkeen sen voi vuolla taas parempaan kuosiin.. Ei siis muuta kun kenkiä iskemään.


Kyllä kävi varsaa sääliksi, kun jalka oli jo valmiiksi kipeä, ja sitten siihen vielä isketään nauloja. Vähän se yritti pomppia pystyyn aina naulan työntyessä syvälle kavioon. Sattui taatusti. Mutta hienosti Nemo taisteli läpi kipeän jalan kengityksen. Toinen jalka olikin taas uusi ongelma, kun piti seistä kolmella jalalla, eli kipeälle jalalle oli pakko laskea paino. Muutaman kerran hevonen vaan kaatui, kipeä jalka petti alta ja varsan etupää romahti maahan. Lopulta oli kuitenkin kengät molemmissa jaloissa, huh helpotus. Takajalkojen kaviot ovat myös tosi kuluneet, ja niihinkään ei koskettu laisinkaan. Eivät kuitenkaan läheskään samoissa määrin kuin etuset.

Nemo joutui opettelemaan ämpärissä seisomista.

Urhoollisesti se seisoi kipeällä jalallaan..

…vaikka taatusti teki kipeää.

Satuin ottamaan kuvan juuri silloin, kun jalka romahti alta.

Kävin hakemassa Nemolle kipulääkkeen eläinsairaalasta Rouskun kengityksen aikana. Se sai siis maanantaina ja tänään kipulääkkeet. Jos ontumisessa oli kyse ainoastaan ohuesta kaviosta, pitäisi kengän auttaa lähes välittömästi. Heti kengän saatuaan Nemo käveli vielä varovasti. Ei ontunut, mutta varasi selvästi kevyemmin kipeälle jalalle. Kylmäsin jalan ja laitoin siihen vielä linimentin ja lämpöpintelin päivän ajaksi. Illalla kun kävin uudelleen tilanteen tarkastamassa, ei jalassa huomannut enää laisinkaan ontumista. Turvotus oli laskenut lähestulkoon kokonaan, ja Nemo riekkui Rouskun kanssa tarhassa vanhaan tuttuun malliin.

Tänään aamulla molemmat etuset olivat taas ihan hitusen paksummat kuin illalla. Kylmäsin molemmat ja otin tarkoituksella Nemon hieman kävelemään, jotta näen miten se kulkee. Ei näkynyt tietoakaan ontumisesta. Toki kipulääkkeellä voi olla tässä vaiheessa vaikutusta siihen, ettei se onnu. Joten huomenna ja to selviää todellinen tilanne: auttoiko kenkä vai ei?! Jos varsa ontuu edelleen kengästä huolimatta, vien sen klinikalle kuvattavaksi. Kaviota ei ole mitään järkeä kaivaa auki esim. paisetta etsiessä tässä vaiheessa, kun ei tiedä mitä sieltä paljastuu.. Joten parempi kuvata. Toivotaan nyt kuitenkin, ettei kuvaukseen tarvitse lähteä, vaan Nemo pääsee talsimaan rauhassa kaviot kengillä suojattuna :)

Totesin taas, että onpa mulla fiksu varsa.
Ei sillä ennen pinteliä ole ollut, mutta vapaana tarhassa laitoin
sille linimentin ja pintelin jalkaan :)

Ja mikä kulumisen aiheuttaa? Jaa-a.. Ainoa yksinkertainen syy tilanteeseen on se, että kavio kuluu nopeammin kuin kasvaa. Äkkiä luulisi, että pehmeällä laitumella eläessä kulutus olisi vähäistä, mutta näemmä näin ei ole.. Pitkään jatkuneet kuivat kelit voivat kenties vaikuttaa asiaan? Nemo tietty liikkuu valtavasti päivän aikana, kun se on koko kesän tarhannut isolla laitumella poikalaumassa, ja edelleen ne siellä Rouskun kanssa riehuvat pitkin päivää (tai ennemminkin pitkin yötä?!). Epätasainen kuluminen on kuulemma varsoille laitumella tyypillistä. Niillä on vielä niin lyhyt kaula, että ne saattavat syödessään pitää aina samaa jalkaa hieman edempänä kuin toista. Tälle jalalle tulee sitten enemmän painetta ja se myös kuluu enempi..

Epätasaisesta kulumisesta johtuen kyseessä ei voi olla kaviokuume. Tai toki koskaan ei saa sanoa ei koskaan, mutta kaviokuume on hyvin epätodennäköinen. Nemo myös käveli kipeällä jalalla varaten tasaisesti koko jalalle, kaviokuumehevonen kuulemma pyrkisi astumaan vain kavion kannalle. Onneksi näin!

Pojat aamulevolla.

Oltiin me kyllä super-onnekkaita, että tämä tuli ilmi juuri samana aamuna, kun kengittäjä oli muutenkin tulossa paikalle! Kävin edellisenä iltana tallilla, ja silloin varsa käveli vielä ihan normaalisti. Se ei siis ole joutunut kauaa konkkaamaan jalkaa arkoen, vaan sai heti kengän alleen ja kipulääkkeet naamaan. Jälleen kerran suuri kiitos kuuluu meidän ihanalle kengittäjällemme! Luotan kyllä tuon miehen sanaan ja ammattitaitoon, hän on taatusti aidosti kiinnostunut hevosen hyvinvoinnista ja hoitaa kavioita sen mukaan. Seurataan ja katsotaan nyt tehosiko tämä ensiapu, vai pitääkö hoitoja viedä eteenpäin.. Palaamisiin, Facebookiin päivittynee tästäkin asiasta tilanneseurantaa enempi ajan tasalla, muistakaa seurailla sieltä poikien kuulumisia! :)

Kuulumisten vaihtoa. Voi kun Nemo olisi kertonut tässä vaiheessa,
että kavion tilanne on jo noin paha..

Vaan kun eivätpä nuo hevoset osaa puhua..

Osaavat vaan näyttää aina yhtä suloisilta.

Siinä se 00-koon kenkä nyt tönöttää.

Hienot on popot! Ja nyt ei enää käveleminen satu..

Parane pian kulta rakas! <3
Ja anna anteeeksi tyhmälle omistajallesi, ettei kavioita tajuttu hoitaa aiemmin..

You Might Also Like

9 kommenttia :

 1. Kaviokuumetta sairastava ei astu kavion kärjellä, vaan se haluaa yleensä varata painon pois etusiltaan ja astuu kavion kannoilla.

  VastaaPoista
 2. Voi pientä Nemoa! Toivottavasti kengät auttaa.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, oho, no niinpä tietysti! Kiitos korjauksesta :)

  Noora, toivotaan parasta..

  VastaaPoista
 4. Oletko ajatellut Nemolle sellaisia kenkiä, joka suojaa kavioiden säteet? Omalla vuoniksellani on sellaiset etujaloissa, jotka ovat auttaneet tosi paljon! Alkukesästä vuonikseni kärsi lievästä kaviokuumeesta, joka onneksi saatiin hoidettua pois, mutta kengittäjäni suositteli silti sairaskengityksen jatkamista, koska kuulemma siitä ei ole mitään haittaa. Tätä kenkää taidetaan kutsua rengas-/sydänkantakengäksi, en nyt muista.. Näiden kenkien avulla herkkäkaviosella ponillanikin pystyn ratsastamaan nykyään ihan normaalisti, kun aiemmin piti aina vähän vahdata jalkojen vointia :)

  VastaaPoista
 5. Ei ole normaalia, että etenkin noin nuorella varsalla on niin huonot kaviot ja surkea kavioaines ettei kengättä pärjää. Katsoisin kyllä hevosen ruokinnan uusiksi, ottaisin verikokeet ja vaikka bootsittaisin varsaa ennemmin, kuin laittaisin sen noin nuorena kenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, päin vastoin, hyvinkin normaalia. Kengittäjä tiivisti tilanteen hyvin lauseeseen: "se on terve nuori kolli joka liikkuu niin perkeleesti, totta kai ne kuluu!" Jos Nemo eläisikin nykyajan "normaalin" hevosenpidon mukaan, eli viettäisi yöt karsinassa ja päivät pienessä tarhassa, eivät sen kaviot silloin mihinkään kuluisi, tietenkään. Voin kertoa, että sen elämä on hyvin hyvin kaukana tästä. Kuiva kesä ja kova maa vaan edesauttoi tilannetta.

   Ei sille tietenkään kenkiä jätetä, ne ovat vaan ensiapuna sen aikaa, että kavio saa kasvaa. Luultavasti tulee kyllä pärjäämään ilman, etenkin kun lunta sataa ja pehmentää maata. Nyt on hyvä olla kengät senkin takia, että jäätynyt maa on taas vielä kovempi.

   Molemmilla pojilla on erinomainen kavioaines. Tästä on vahvan ammattilaisen sana takana. Useammankin. Rouskulta otettiin kengät pois alta kuukausi sitten, ja tässä ajassa senkin anturat ehtivät kulua hyvin ohuiksi, ei onneksi ihan niin pahasti kuin nemolla. Rouskulla oli itse asiassa parhaat kaviot edellisen tallin seitsemästä hevosesta.

   Ja toinen anonyymi, en ole vielä miettinyt sen kummemmin. Kengittäjän kanssa hieman pohdittiin tulevaa, ja tilanteen mukaan mennään. Kengät kuitenkin otetaan pois parin kengitysvälin jälkeen ja seurataan sitten miltä jatko näyttää..

   Poista
 6. Miksi et osta bootseja???

  VastaaPoista
 7. Ikävää (ja melkoisen huolestuttavaa) että tilanne on päässyt noin pitkälle saakka ennen kun asialle tehdään mitään ! eihän ne kaviot yössä kulu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei yhdessä yössä, alta kuukausi sitten se vuoltiin, eikä silloinen kengittäjä antanut mitään aihetta huoleen.. Oireet sen sijaan tulivat yhdessä yössä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.