ajo-opetus ,

Kolme treenivinkkiƤ ohjasajoon

12/26/2015 09:03:00 ip. marjo 3 Comments

TƤssƤ kuvassa on tarkennus missƤ sattuu, mutta pidƤn tƤstƤ silti kovin. PƤivƤn fiilis vaan tiivistyy niin tƤydellisesti :)

Taisin aiemmin lupailla, ettƤ meiltƤ on tulossa ideoita ohjasajon pariin videoiden kera?! No tƤssƤ niitƤ tulee! TƤnƤƤn toteutettiin kentƤllƤ kolme eri tehtƤvƤƤ ohjasajossa. VielƤ pari tehtƤvƤƤ jƤi mieleen muhimaan ja odottamaan seuraavaa kertaa. Jo tƤmƤ ajoaika oli Nemolle selvƤsti paljon, ja se alkoi osoittaa kyllƤstymisen merkkejƤ loppua kohden. Katsoin siis parhaaksi lopettaa nƤihin harjoituksiin, ehkƤ seuraavat tehtƤvƤt seuraavat (hih mikƤ lause) vielƤ myƶhemmissƤ postauksissa.


 

Olen tƤssƤ jo pitkƤƤn ajatellut, kuinka hyvin tyƶajo on verrattavissa kouluratsastukseen! Oikeasti! Molemmissa hevosen on oltava erittƤin hyvin avuilla ja keskittynyt itse tehtƤvƤƤn, jotta se voi niistƤ suoritua. Molemmissa hevosen on kyettƤvƤ kokoamaan itseƤƤn hyvin, reagoimaan nopeasti pieniin apuihin ja siirtƤmƤƤn painoa takaosalle tyƶskennellessƤƤn. Molemmat lajit vaativat paljon sekƤ henkisesti ettƤ fyysisesti. Suurin ero lienee vain siinƤ, kuinka paljon nopeatempoisempaa (yleistettynƤ) kouluratsastus on. Ja toki siinƤ, ettƤ ajossa merkinantovƤlinenƤ kƤytƶssƤ ovat vain ohjat, ƤƤniavut ja piiska (tyƶajossa ei sitƤkƤƤn), kun taas ratsastuksessa kuski on huomattavasti lƤhempƤnƤ hevosta ja apuja on paljon enemmƤn.

Melkein uskaltaisin jopa vƤittƤƤ, ettƤ tyƶajo on tietyllƤ tavalla haastavampaa? Hevosta on pystyttƤvƤ siirtelemƤƤn niin tarkasti monesti hyvin vaativissa olosuhteissa, ettƤ sen todellakin on oltava tƤydellisesti kuulolla ja tehtƤvien tasalla. AjokƤytƶssƤ myƶs riskit ovat niin valtavat, ettei hevosta voi viedƤ tilanteisiin miltƤƤn osin huonosti valmisteltuna. Luoton on oltava tƤydellinen ja hevosen toimittava. Kaikki varmasti ymmƤrtƤvƤt, kuinka suuri vaara siinƤ on, jos tyƶhevonen vauhkoontuu ja pƤƤsee irti muutaman sadan kilon (tai tonnin) kuorma perƤssƤƤn? Olenpa kuullut kertomuksen, jossa parivaljakko otti ja lƤhti niittokone perƤssƤƤn, ja valjakon reitille jƤƤnyt nainen leikkautui kahtia. Riskit verrattuna irti pƤƤsseeseen ratsuhevoseen ovat potenssiin sata. EhkƤ sen tƤhden ajohevosen koulutukseenkin lƤhtƶkohtaisesti suhtaudutaan eri tavoin kuin ratsujen?

"Hei tƤƤllƤhƤn on leluja!" Just nƤin keskitytƤƤn pelkƤstƤƤn ajotehtƤviin.. :D

Itse olen tƤllƤ hetkellƤ hyvin tyytyvƤinen Nemon tilanteeseen ja osaamiseen. Minulla on vahva luotto siihen, ettƤ se vetƤisi perƤssƤƤn likimain mitƤ tahansa tippaakaan pelkƤƤmƤttƤ. Toki vetotreenejƤ tullaan tekemƤƤn vielƤ paljon ja vƤhƤn lisƤƤ, ennen kuin oikeasti uskallan luottaa siihen, ettƤ se on tƤysin sinut perƤssƤ tulevien minkƤ tahansa hƤrpƤkkeiden kanssa. Sen sijaan nyt tƤytyisi ottaa ohjelmistoon yhƤ enemmƤn tarkkuutta vaativaa ajotreeniƤ. PelkkƤ eteenpƤin talsiminen kuorma perƤssƤ ei enƤƤ aja asiaansa. Johan sitƤ on kyllƤ tehtykin.

KenttƤ oli umpijƤƤssƤ, mutta hyvin Nemo siellƤ talsi menemƤƤn.

Nemo toimii myƶs ohjasajossa varsin kivasti. MinƤ itse olen vaan niin onneton tuolla ohjaksissa, ettƤ se hieman jarruttaa touhua molempien osalta. Tuntuma on niin hirmu vaikea asia, kun molemmat yksikƶt liikkuvat omaan tahtiinsa omin jaloin. Vaunujen kyydistƤ ajaminen on huomattavasti helpompaa, kun etƤisyys ja sijainti hevoseen pysyvƤt koko ajan samoina suunnasta ja vauhdista riippumatta. Haluan nyt kuitenkin yhƤ ajaa itse ja tehdƤ treenit omalla tavallani. Olen opettanut Nemon tƤhƤn asti tƤysin itse ja ainakin toistaiseksi haluan nƤin jatkaa. Monesti tehdƤƤn asioita pieleen ja yleensƤ tajuan sen jo sillƤ hetkellƤ tehdessƤni. VirheistƤ onkin paras oppia. Olen jƤrkeillyt, ettƤ niin kauan, kun osaan kertoa itselleni mitƤ teen, miksi teen ja miten teen, voin jatkaa omaa toimintaani. Toki jossain kohden varmasti kƤƤnnymme kouluttajien puoleen - sekƤ ajossa ettƤ varsinkin ratsuhommissa - mutta toistaiseksi mennƤƤn nƤin. Nemo on onneksi paras mahdollinen "opetteluhevonen" minulle.


Mutta niin takaisin tƤmƤnpƤivƤisiin tehtƤviin. Saimme Sirin mukaan tallille ja kameran taakse, joten pystyin hyƶdyntƤmƤƤn Tanjaa apukƤsinƤ ja SiriƤ kuvaajana. KyllƤ lisƤihmiset auttavat kummasti ja ovat oikeastaan pakollisiakin ajohevosen opetuksessa!

PƤivƤn tehtƤvƤt olivat 1. pujottelu, 2. pysƤhdykset puomien pƤƤlle ja 3. ajo ympyrƤllƤ.

Aloitan oikeastaan aina treenit hƤtƤvarjelun liioittelulla, ja jƤlleen Tanja talutti meitƤ alkuun.

1. Meille nƤistƤ helpoin oli ehdottomasti pujottelu. TƤssƤ ideana oli itse kƤvellƤ merkkien vierellƤ suoraa linjaa ja samalla ohjastaa hevonen lƤpi pujottelusta. Haastetta voi toki lisƤtƤ kaventamalla merkkien vƤliƤ tai lisƤƤmƤllƤ merkkejƤ, meille nƤin ekalla kerralla harjoitus oli vielƤ tarkoituksella suht helppo. PujottelutehtƤvƤn haasteena oli hyvƤn ohjastuntuman sƤilyttƤminen sekƤ ajolinjojen suunnittelu. Toki ilman mitƤƤn kuormaa pujottelun saattoi ajaa hyvinkin tiukasti ja jouhevasti. Jos perƤssƤ olisi jotain vedettƤvƤƤ, pitƤisi linjat suunnitella ihan eri tavoin huomioiden samalla, mistƤ vedettƤvƤ asia kulkee. Vaan kyllƤ silti joutui miettimƤƤn, missƤ kohden ja kuinka paljon hevosta pystyy ja kannattaa merkkien vƤlissƤ kƤƤntƤƤ.



Aaaaaws mikƤ ihana tuulitukka!

2. PysƤhdykset puomien pƤƤlle keskittyvƤt kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoin ajoitettuihin pysƤhdyksiin ja liikkeelle lƤhtƶihin. Meille pysƤhdys ja paikoillaan seisominen ovat aina olleet helppoja, eteen liikkuminen ei niinkƤƤn. Haasteena tƤssƤ olikin saada heti ensimmƤisistƤ askeleista alkaen hevonen kuulolle, tuntumalle ja ehtiƤ valmistella uusi pysƤhdys. Yritin ensin tehtƤvƤƤ liian pienillƤ vƤleillƤ, jolloin valuimme helposti yli puomeista. Tai pysƤhdys tuntui tulevan hevoselle liian yllƤttƤen ja kƤytin liian ƤkkinƤistƤ ja kovaa apua pysƤytykseen. Hieman pidemmillƤ vƤleillƤ on siis hyvƤ aloittaa, jolloin ajuri ehtii valmistella hevosen tulevaan pysƤhdykseen. Toki tƤssƤ samalla tulee treenattua ajolinjaa keskelle puomeja ja ylipƤƤtƤƤn puomien yli kƤvely on hevoselle hyvƤ harjoitus.



Oikea orhi.

 3. YmpyrƤn kehƤn ulkopuolella ajo siten, ettƤ ajuri jƤƤ ympyrƤn keskelle oli meille ehdottomasti haastavin osio. TƤstƤ tiesin jo etukƤteen, ettƤ tulee olemaan vaikea saada Nemo liikkumaan. NƤinpƤ Tanja tulikin Nemon edelle kƤvelemƤƤn "houkutukseksi" ja palkkasi varsaa vƤlillƤ porkkanalla. Suurin haaste oli kuitenkin ulko-ohjan kƤyttƶ. Nemo oli sen verran aktiivisesti tulossa sisƤlle ympyrƤltƤ, ettƤ melkein sain ajaa sen tƤysin ulko-ohjalla. Kaikki voltteja ratsastaneet tietƤvƤt kyllƤ, kuinka vaikeaa voi joskus olla saada aikaiseksi pyƶreƤ ympyrƤ, jossa hevonen kulkee tasan molemmilla ohjilla ja oikein asettuneena. Vaikeaa se oli kyllƤ ajaenkin. TƤmƤkin on mielettƶmƤn hyvƤ harjoitus tasaisen ohjastuntuman lƶytƤmiseksi.



Vaikka Nemo toimiikin hyvin ohjasajossa, silti tuntuu, ettƤ meitƤ on kaksi erillistƤ yksikkƶƤ hommissa. Hyvin vƤhƤn sen kanssa olen mitƤƤn ajotreeniƤ tehnytkƤƤn (paitsi pelkkƤƤ suoraan eteen kƤvelyƤ), joten ei tƤssƤ vaiheessa ihmeitƤ voi olettaakaan. En voi vielƤ sanoa, ettƤ Nemo kulkisi mitenkƤƤn tasaisella tuntumalla tai kuuntelisi pelkƤstƤƤn minua. EnkƤ taatusti itse edes aja niin hyvin, ettƤ tƤmƤ olisi mahdollistakaan. Mutta uskallan sanoa, ettƤ sitƤ kohden ollaan menossa. MitƤ enemmƤn pƤƤsen tekemƤƤn varsan kanssa sellaisia harjoituksia, joissa olemme vain me kaksi - ja minƤ nimenomaan takana ohjien pƤƤssƤ - sitƤ enemmƤn se joutuu kuuntelemaan ja keskittymƤƤn apuihin.

Nemon on niin helppona olla kukkona tunkiolla. Muijat ympƤrillƤ vaan kehuvat ja syƶttƤvƤt herkkuja ja rapsuttelevat ja ovat ihan rakastuneita pieneen mieheen, hih :)

Muutaman hetken sain kokea sen tunteen, kun hevonen kulkee yhtƤ paljon molemmilla ohjilla ja oikeasti kuuntelee. Kaikki ratsastajat varmasti tietƤvƤt, miltƤ tuntuu selkƤƤn, kun hevonen on oikeasti kuulolla, niin sanotusti ohjan ja pohkeen vƤlissƤ, eikƤ selƤssƤ yhtƤkkiƤ tarvitse tehdƤ mitƤƤn? Minulla on ainakin Lotan kanssa ollut nƤitƤ hetkiƤ lukemattomia. Ensin vƤƤnnetƤƤn, kƤƤnnetƤƤn, pingotetaan, tapellaan ja ƤhistƤƤn. Ja yhtƤkkiƤ huomaan vaan istuvani selƤssƤ ja ajattelevani mitƤ haluan tehdƤ. Ja hevonen tekee. Se tunne on jotain aivan uskomatonta. TƤhƤn meillƤ on vielƤ pitkƤ matka, mutta kun nyt jo koin muutaman pienen hetken, kuinka Nemo on kevyenƤ ja kuuliaisena minun sormenliikkeideni pƤƤssƤ, on suunta ehdottomasti oikea!

Nemon kolme K:ta, niin monelle tuttu "Kuolaimetta, kengƤttƤ ja kannuksetta".

…mutta myƶs Komea, Kiltti ja Kultainen!

ps. TƤltƤ nƤyttƤvƤt tapaninpƤivƤn kukat

You Might Also Like

3 kommenttia :

  1. Ihanat te! <3 P.s. Kelpasko Nepparille ne porkkanat?! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu hyvin maittoi, kiitos! :D EnemmƤnkin olisi uponnut, senkin takia piti jo lopetella kun herkut loppuivat, hih :)

      Poista
  2. Blogisi on ihana ja juttuja mukava lukea. Teet hyvƤƤ ja huolellista tyƶtƤ heppasi kanssa. PitƤƤpƤ harjoitella nƤitƤ samoja asioita oman suokkivarsan kanssa. Nyt osaamme mennƤ vasta tietƤ pitkin ohjasajossa :)

    VastaaPoista

Ole hyvƤ ja kommentoi tƤhƤn :) Kommentit nƤytetƤƤn hyvƤksymisen jƤlkeen.