koirat ,

Mikä riittää?

10/15/2016 03:15:00 ip. Siri 0 Comments

Seuraava juttu on Jennin, Rouskun hoitajan kirjoittama. Olkoon se rohkaisuksi ja lohdutukseksi meille kaikille siellä selässä könöttäjille ja pönöttäjille :) sillä niin... minä en ainakaan osaa istua siellä hevosen selässä oikein ja se riittää minulle ja toistaiseksi se on riittänyt Rouskullekin! 

Riittääkö se sinulle?

-Siri-

Sama sen väliä miten siellä selässä istuu kunhan heppa toimii ja suunta on sama :)

Olen puuhaillut nyt Rouskun kanssa parisen kuukautta, pari kertaa viikossa keskimäärin. Ja on se jo hieman laihtunutkin. 
Hetki sitten Sirikin uskaltautui selkään jälleen ja pyysi mua opastamaan, että kuinka mä Rouskulla ratsastan. Hui! Olipa se hankalaa. 
Nimittäin miettiä, että mitä siellä oikein tekee. Vähän sama kuin lähtisi kävelemään kokoajan selostaen missä asennossa liikuttaa itseään ja miksi.



On se hyvä välillä pysähtyä ja miettiä. Siinä huomaa, että saattaa neuvoa toiselle asioita tyyliin "istu koko painollasi" tai "myötää liikkeitä/istu liikettä vastaan", mutta kuitenkin kun ne asiat tekee itse siellä hevosen selässä niin ei teekään ihan niin kuin neuvoi.
Pääasia kai kuitenkin on, että jokainen löytää sen itselleen sopivan tavan. Tai tavan jolla se tietty hevonen toimii juuri itselle oikein. Se, että minä ratsastan Rouskulla tietyllä tavalla on kuitenkin eri asia kuin, että Siri ratsastaa tai että, joku muu ratsastaa. 



Voin yrittää kertoa, kuinka itse asiat teen, mutta jokainen tekee ne kuitenkin vähän omalla tavallaan ja hevonen mukautuu siihen. Huippuratsukotkin treenaavat aina parina - hevonen ja ihminen yhdessä.
Mutta täytyykö jokaisen olla huippuratsukko? Täytyykö kerätä istunnastaan tyylipisteitä vai riittääkö, että pysyy selässä ja hallitsee hevosen? Haittaako se mitään, jos välillä nojautuu koulutuomarin mielestä liikaa eteen tai kantapäät nousee turhan ylös? Haittaako se, jos ei pidä ohjia tuntumalla joka hetki?



Hevosen kannalta tärkeintä on kai kuitenkin se, ettei ihminen vaadi siltä sellaisia juttuja, mihin se ei fyysisesti pysty. Rouskulla se tarkoittaisi tällä hetkellä sitä, että se ei jaksa millään kulkea koko tuntia muodossa, koska sillä ei ole sellaista lihaskuntoa että voisi niin tehdä. Tämäkin on asia, joka jotenkin vaan on selkäytimen ymmärryksessä minulla, mutta luin hetki sitten tämän blogitekstin (http://www.tanjakortelainen.com/index.php?page=Etupainoinen-hevonen) ja koin ahaa elämyksiä.

Niin juuri näin teen ja niin kai joskus 10 vuotta sitten joku opettikin. Olin vain unohtanut miksi. Eli ensin tehdään hevosella sellaisia asioita, jotka kehittävän sen lihaksistoa pois etupainoisuudesta, jotta se voi kulkea "takaosa alla" ja kantaa ratsastajaa oikeassa asennossa. Maastoa, maastoa, ympyrää, pohkeenväistöä ja peruutusta - ja sekin jo pelkästään tukee tätä, ettei anna hevosen tukeutua ohjaan.
Ihmisen kannalta tärkeintä on se, että hevonen menee siihen suuntaan ja sitä vauhtia missä ihminen pysyy kyydissä.
Kokonaisuudessa on kuitekin kyse vain siitä ymmärtääkö hevonen ne pyynnöt mitä ihminen sille esittää ja pystyykö se (tai haluaako se) ne toteuttaa. Tyylipuhtaus on ihmisten keksintö, ei sillä ole hevoselle suurta väliä, kunhan sen on hyvä olla. 




Peltoilu kuvat: Marjo

You Might Also Like

0 kommenttia :

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.