blakke ,

Luukku 16 - näin leikkaat vuonohevosen harjan!

12/16/2012 03:59:00 ip. marjo 25 Comments

Harjanleikkuu on tarkkaa puuhaa.

Harja on vuonohevosen ylpeys ja tavaramerkki! Jo viikinkiajoilta harja on leikattu pystyyn, ja rotua sekä tämän alkuperää kunnioittaaksemme toivon kaikkien näin tekevän jatkossakin. Tai vaikka rodun alkuperä ei kiinnostaisikaan, niin onhan tuo pystyharja upea ja hevonen huomattavasti paremman näköinen siistin ja oikein leikatun harjan kera kuin sinne tänne harottava reuhka päässään.

Kokosinpa teille siis pienoisen tutoriaalin, miten harja kannattaa leikata. Heti alkuun huomautan kuitenkin, että harjan leikkuu on pienoista taidetta ja kikkailua.. Näkemyksiä ja mielipiteitä on monia. Harjan leikkuulla pystyy peittelemään hevosen virheitä ja korostamaan parhaita puolia. Hevosen rakenteesta, eli lähinnä kaulan mitasta ja paksuudesta riippuu, millaiseen muotoon harja on paras leikata. Myös jouhien tyyppi ja harjan paksuus vaikuttavat lopputulokseen. Perusperiaatteet ovat silti samat. 

Tässä kuvassa Lotalla on todella kaunis harja. Katsokaa, kuinka se jatkuu pyöreässä linjassa alusta loppuun.
Tamman ylälinja näyttää erittäin hyvältä, harja korostaa niskaa ja saa hevosen näyttämään ylväältä. Ilmankos Lotta olikin tällöin Vermon näyttelyn paras vuonohevonen...

Muutama vinkki ennen harjan leikkuun aloittamista!

1. Opeta hevonen harjan leikkuuseen. Vaikka poni sietäisi leikkuun, ei silti ole kivaa, jos se jatkuvasti steppailee, ravistelee päätään, laskee ja nostaa päätä, tai touhuaa muuta ylimääräistä. Tee harjanleikkuusta hevoselle mukava toimitus, jonka ajan se seisoo kiltisti paikoillaan päätä liikuttelematta. Rouskun kanssa tämä prosessi käytiin läpi viime talvena, ja nyt herra on niin kilttiä poikaa parturoinnissa. 

                Ennen....                                      
2. Varmista, että sakset ovat terävät! Mikään ei ole raivostuttavampaa, kuin yrittää nyrhätä harjaa tylsillä saksilla, jotka jäävät kiinni vähän väliä..

3. Laita hanskat käteen. Mie saan aina rakot käsiini, jos saksin harjan ilman hansikkaita.

 4. Varaa aikaa. Siistiin lopputulokseen pääseminen ei käy hetkessä. Tietysti jos tarkoituksena on vain tehdä pikainen lyhennys ja pelastaa harja kaatumiselta, sen leikkaa vaikka minuutissa. Tuloskin on sitten sen mukainen. 

         ...ja jälkeen.                                       
5. Tuolista voi olla hyötyä. Samalla katoaa kyllä näkyvyys itse mallista, mutta esim. mustan osan harjan keskeltä mie tykkään leikata tuolin kanssa. 

6. Pidä hevosen pää ylhäällä. Älä siis anna sen syödä. Tällöin mallista tulee jotain ihan muuta kuin pitäisi.

7. Ja ehkä tärkein vinkki: jos harja on jo päässyt liian pitkäksi, leikkaa se kokonaan pois! Trust me, uuden hienon harjan kasvattaminen onnistuu huomattavasti paremmin, kun hankkiutuu eroon kaikesta kaatuneesta, kuluneesta ja katkeilevasta jouhesta..


Harjan leikkuun tarkoituksena on korostaa kaulan taipumista sekä tuoda esille mustaa raitaa harjan keskellä. Oikein leikatun harjan tulisi näyttää rukinpyörältä hevosen taivuttaessa itsensä oikein. Harja tulee leikata suoraksi. Tämä tarkoittaa sitä, että musta osa keskellä on tasamittainen valkoisten sivujouhien kanssa. Norjan näyttelyissä hevosilla on aina tasan leikattu harja. Tästä kyllä taas muualla näkee paljon variaatioita, etenkin kisa- tai kotihevosilla, jotka eivät näyttelyissä käy. Näistä lopussa enempi.

Oikeinleikattu harja korostaa kaulan taipumista ja tulisi näyttää
rukinpyörältä hevosen taivuttaessa itsensä oikein.

Perussääntönä harjan mallin muotoilemisessa pätevät seuraavat: 
  • Korvien takaa harja on noin sentin mittainen. Tämä tuntuu olevan suurimmalle osalle kompastuskivi leikkuussa - myönnän, myös itselleni. 
  • Harjan korkein kohta on noin 2/3 osaa ylhäältä katsottuna. Kaikki ovat varmaan kuulleet kultaisesta leikkuusta?? Joko matematiikassa, kuvaamataiteessa, sisustuksessa.. Missä lie. Se pätee aika hyvin tähänkin. Muun muassa Lotan letin paikan tähtäsin melko hyvin juuri tuohon kohtaan, se vaan näyttää kauniimmalta kuin esim. harjan puolivälissä.
  • Sään kohdalla harja leikataan pyöreästi alaspäin
Jos harja on kovin paksu, sitä tulee ohentaa. Tämä tilanne on oreille tammoja tyypillisempi, mutta hyvin hevoskohtaista. Ohentaminen tapahtuu veitsen avulla vetämällä veistä jouhia vasten alhaalta ylös ja samalla painaen kädellä jouhia vasten. Itse en ole tätä koskaan joutunut tekemään, joten käytännön vinkkejä en osaa valitettavasti antaa.

Paksu harja taittuu sivuille myös oikein leikattuna, jos sitä ei ohenneta.

Entä miten toimii käytännön leikkuu?

Minulla on tapana leikata ensin pelkkä valkoinen jouhi ja hyvin summittaisesti. Kun harjan saa vähän lyhyemmäksi ja siistimmäksi, voi alkaa pilkun viilauksen. Kannattaa käydä vähän väliä kauempaa katsomassa, miltä malli näyttää, sillä läheltä sitä ei hahmota. Tärkeintä on löytää harjan korkein eli pyörein kohta, josta lähdetään pyöristämään sekä korvia että säkää kohti, jotta sama linja säilyy läpi koko harjan.  

Taittuvat jouhet kannattaa nostaa pystyyn, jotta näkee niiden
oikean mitan.
Kun olen saanut mielestäni valkoiseen osaan edes suunnilleen oikean mallin, leikkaan mustat jouhet samaan linjaan. Pyrin tekemään tätä molemmin puolin aina vähitellen, jotta lopulta harjanpuoliskot kohtaavat toisensa keskellä ja saan ne samaan mittaan. Leikatessa kannattaa kädellä nostaa harjaa pystyyn, jos se on sen verran paksu, että repsottaa edes vähän sivuille. Tällöin saa todellisen käsityksen siitä, kuinka korkeita valkoiset jouhet ovat. Kampa on toinen hyvä apuväline jouhien nostamiseen, sillä saa myös pitkät rehottavat irtojouhet pois.

Muista leikata musta keskiosa tarpeeksi lyhyeksi.
Hahmottelen aina harjan mallin maassa seisten. Samoin kaikki tarkkuutta ja pientä säätöä vaativat leikkaukset teen itse seisten. Sen sijaan kun siirryn leikkaamaan mustaa keskiosaa, nousen tuolille. Maasta on mahdoton nähdä, ovatko jouhet samanmittaiset. Muutenkin leikkaan aina keskiosan hieman "rankemmalla" kädellä ja en niin varoen, se ei kuitenkaan näy kovin hyvin. Vaikka jos sinne syvän loven vahingossa tekee, kyllä sekin sieltä erottuu.. 

Lopputuloksen tulisi olla täysin tasainen.

Jotta harja pysyisi mahdollisimman siistinä, sitä kannattaa leikata usein ja vähän. Kaikki vuonojen omistajat ovat varmaan huomanneetkin, että harjan kasvaessa vanha leikkuuraja jää näkyviin harjan yläosaan. Tämä helpottaa seuraavaa leikkuuta, jos on jo löytänyt hyvin mallin. Ja toisaalta jos ei ole, vanhasta jäljestä pystyy helposti hahmottamaan, mitä kohtaa täytyy korjata ja suunnittelemaan uuden linjan sen mukaan. Harjoitus tekee mestarin, muuta tässä ei voi sanoa! Oman hevosen harjaa leikkaamalla sen oppii parhaiten tuntemaan ja itsekin näkee, millainen malli hevosta parhaiten pukee..

Nyrkkisääntönä voisi pitää vielä sitäkin, että lyhyt- ja paksukaulaiselle hevoselle ei kannata leikata kovin pitkää ja pyöreää harjaa. Harjanmitassa näkee todella paljon vaihteluita ja tämäkin on ihan hevosen rakenteesta kiinni. Jos omistaja osaa sen katsoa.. Pitkä ja pyöreä harja paksuntaa kaulaa entisestään, mikä ei imartele hevosta laisinkaan. Sen sijaan hyvän ylälinjan omaavalla, pitkäkaulaisella hevosella ainakin minun silmääni suht pitkäksi jätettä harja tekee hevosesta entistä hienomman ja näyttävämmän näköisen.

Erikoisuuksia 

Monet varmaan muistavatkin Rouskun viime talven tupsun harjan päässä. Valitettavasti tämä ei enää jätkälle kuulu, sillä kyseessä oli ORItupsu. Näitä näkee melko harvoin, ja itse en Norjassa oripäivillä muista kenelläkään olleen..? Se on silti vanha perinne, ja orille on täysin mahdollista jättää pidempi harjantupsu sään päälle. 

Rouskun isä kera oritupsun. 
Kuten aiemmin mainitsin, vuonon harjan leikkuu on pienoista taidetta, ja siitä voi todellakin tehdä myös suurempaa taidetta. Yksi yleisimpiä erilaisia harjan leikkuita on "tanskalainen sururaita". Siinä jätetään musta harjan keskiosa valkoisia jouhia pidemmäksi. Kokeilin joskus Lotallekin tätä mallia, mutta suoraan sanottuna en pidä siitä yhtään. Näyttelyyn ei kannata tuoda näin leikattua hevosta (kuten ei mitään muutakaan erikoista tyyliä). Eniten ehkä itseäni sururaidassa häiritsee se, että vaikka musta osa leikataan kauniiseen pyöreään muotoon, monet vetävät valkoiset jouhet tasapaksuksi suoraksi viivaksi. Tämä taas saa hevosen näyttämään yhtä kamalalta kuin suoraksi leikattu harja... Kuva tanskalaisesta sururaidasta. Tässä vielä toinen malli, jossa valkoinen on leikattu kokonaan pois.

Seuraavaksi suosituin erilainen malli lienee erilaiset sik sakit. Niitä voi leikata valkoiseen jouheen, jolloin salmiakkikuvio tulee näkyviin mustassa osassa. Tai tehdä sururaidan siksakilla. Tähän malliin. Tulipa netissä vastaan myös versio, jossa molemmat harjan osat on leikattu sik sakille. Voin vain kauhuissani kuvitella, miltä hevonen näyttää tällä harjalla..

Joskus vastaan tulee myös erilaista "tolppakuviota". Tai miten tätä nyt kuvailisi, suoraan linjaan tehtyjä leikkauksia. Katsokaa itse. Tässä on saatu jopa todella siistin näköinen lopputulos kyseisellä mallilla. Hevosen kaunis linja kuitenkin säilyy. Olenpa nähnyt netissä myös sydämiä vuonon harjassa. Totta tosiaan, mielikuvitus vain on rajana..

Ja sitten on aina niitä, jotka syystä tai toisesta haluavat kasvattaa vuonolleen pitkän harjan. Myönnetään, pariin otteeseen olen tähän itsekin syyllistynyt, ja ihan tarkoituksella. Lotalle jopa sopi pitkä tukka, ja sille todellakin kasvoi hyvin pitkä harja. Tammalla olikin kaunis ylälinja, jolloin pitkä harja ei pilannut sen ulkonäköä ja harja oli siistin näköinen pitkänäkin. Ylläpidon jälkeen Lotan ylälinja on tyystin muuttunut, tajusin sen selvästi ensimmäistä kertaa harjaa leikatessani. Enää en tammalle pitkää tukkaa kasvattaisi. Eikä Lotasta enää saa yhtä hyvännäköistä kuin ennen, vaikka sen harjaa kuinka muotoilisi..

Tuosta Lotan letistä olen saanut hyvin paljon kyselyitä tamman kotiinpaluun jälkeen. Todettakoon siis vielä kerran, että tämä ei mitenkään liity vuonohevosiin, niiden alkuperään ja perinteisiin. Mie halusin vaan jättää letin "muistona" Lotan kamalasta reissusta ja kaikesta siitä, mitä ollaan läpikäyty.. Ja onhan se kaunis, ei sitä raaski poiskaan leikata! 

Käytännön tipsejä ja niksejä

Aloita harjan kunnostaminen aina ajoissa! Jos tiedät, että kesällä on tulossa näyttelyt tai kisat tai kissanristiäiset, missä hevosen pitää näyttää hyvältä, älä jätä harjan leikkuuta edelliselle viikolle. Etenkään jos se on päässyt repsahtamaan. Harja kasvaa kyllä jatkuvasti, mutta vaatii aikansa saada se parhaaseen kuosiin. Mitä pahempaan kuntoon harja on päässyt, sen kauemmin sen siistiminen vie. Ja tosiaan, jos tukka on niin pitkä, että se taittuu jo sivuille, leikkaa harja kokonaan pois. 

Jos harja on päässyt niin pitkäksi, että se kaatuu sivulle... leikkaa se pois!

Jos hevonen on menossa kesälaitumille, harja kannattanee leikata kokonaan pois ennen kesää. Näin se saa kasvaa sopivasti kesän ajan ja on taas syksyllä hieno ja edustuskelpoinen. Tai jotkut tekevät tämän toisinkin päin, laiminlyövät harjanhoidon talven ajan ja antavat sen kasvaa pitkäksi, kunnes alkuvuodesta leikkaavat sen pois, jolloin uusi hieno tukka valmistuu esim. ennen kisakauden alkua..

Muista muotoilla harja! Mikään ei ole kamalampaa kuin viivasuoraksi leikattu tukka. (pakko laittaa tähän esimerkkikuva..) Hevoselta katoaa kokonaan niskan malli ja kaunis ylälinja sen myötä. Leikkaa vaan rohkeasti jouhet ihan lyhyiksi korvien takaa. Samoin sään päältä. Pyöreys tekee jo paljon, vaikka se sitten olisikin vähän väärin muotoiltu.. 

Tällä tammalla on pitkä, upea kaula ja sitä korostaa entisestään
melko pitkäksi jätetty ja hyvin pyöreäksi leikattu harja.

Katselin juuri pitkän liudan läpi vanhoja mestaruus- ja näyttelykuvia, ja eniten silmiinpistävä virhe on selvästi niskasta liian pitkäksi jätetty harja. Yrittäkää siis malttaa pyöristyksen kanssa, korkeimman kohdan tulisi olla lähempänä säkää kuin korvia. Kuvien katsominen auttaa aina! Sekä käytännössäkin etäisyyden otto hevosesta. Kuvista kuitenkin näkee parhaiten, mitä kohtaa tulisi muotoilla uudelleen. Jos hevonen liikkuu ratsastettuna oikeassa muodossa, harjan tulisi tosiaan pyöristyä kuin pallonpuolikas. Piirtäkää vaikka kuvankäsittelyssä ympyrä päälle, niin huomaatte itsekin, mihin kohtaan tulisi lisätä jouhille mittaa ja mistä lyhentää..

Sen voin sanoa, että helppoa tämä ei ole, mutta harjoitus tekee mestarin! Tsemppiä ja mukavia hetkiä leikkuun parissa :) 


Näin siistiä tukkaa harvoin näkee "kotiponeilla", mutta Blakkenin omistaja pitää jätkän
aina upeassa kuosissa. Tässä on saatu etuosaan se lyhyys, mitä usein jään kaipaamaan.
Sen sijaan korkein kohta voisi olla hiemaan taaempana. Blakella on sen verran lyhyt
ja paksu kaula, että sille tämä lyhyt malli sopii sille varsin hyvin.

Vanha kuva Lotasta. Harja on muutoin tosi hyvännäköinen, mutta olisinpa leikannut
sen edestä lyhyemmäksi..

Lähde: http://vuonohevoset.com/harja.htm
Jos joku sai tästä kirjoituksesta uusia vinkkejä vuononsa harjan leikkuuseen, tai hirmuisen innostuksen toteuttaa taiteellista vapauttaan harjan kimpussa, lähettäkää ihmeessä minulle kuvia lopputuloksesta! Julkaisen niitä mielelläni blogissa.

You Might Also Like

25 kommenttia :

  1. olipas kiva postaus pitkään aikaa! Olisin oivonut että tää ois ollu vielä pidempi (:

    VastaaPoista
  2. Heh, minä kun aattelin jo nyt, että meneekö liian pitkäksi.. :D Mutta kiitoksia.

    VastaaPoista
  3. Kiva postaus minunkin mielestäni! :) Itse olen niitä ihmisiä, jotka nimenomaan arvostavat vuonisten pystyharjaa! Eli itselleni ei tulisi mieleenkään (ellei oo joku pakkotilanne// tosi hyvä syy) antaa harjan kasvaa pitkäksi.

    Ja sitten, en ikinä ole ollut mitenkään hyvä saksimaan/muutenkaan missään käsitöissä, joten aluksi vähän epäilytti, että miltäköhän näyttää, kun minä menen harjaa leikkailemaan, mutta nyt (melkein vuoden tuota tehtyäni) olen kuullut kehujakin :3!
    (ja eräs talliltamme pyysi minua leikkaamaan hevosensa harjan)

    Vaikka itse kyllä tuppaan jättämään tuolta korvien takaa harjan liijan pitkäksi, täytyykin muistaa ensikerran lyhentää enemmän sieltä. Mutta täydellisyyttä en tavoittele, koska emme kuitenkaan käy näyttelyissä tai muualla, mutta yritän kyllä parhaani leikatessani Jentsin harjaa. (:

    Oho, tulipas romaani!

    VastaaPoista
  4. Panda, kiva kun kirjoittelit! Katselin noita uusimpia kuviasi Jentasta, ja näyttää tosiaan siltä, että voisit pyöristää reippaasti lisää. Harja on nyt tosi tasapaksuksi jätetty, mutta silti siisti ja kivan näköinen. Kuitenkin jos leikkaat reippaasti lyhyemmäksi päistä ja annat kasvaa hivenen pidemmäksi keskeltä, tulee vielä paremman mallinen :) Ja voisittehan te näyttelyihin tulla, miksei...? ;)

    VastaaPoista
  5. Ihan älyttömän mielenkiintoinen postaus! Eb tiennytkään, että vuonisten harjan leikkuu on noin tarkkaa ja että siihen kuuluu tuollainen määrä sääntöjä. Itse ihastuin kyllä tuohon suruliputukseen ja siihen malliin, missä harjan oli jätetty pelkkä musta osa.

    Pakko silti todeta, että eniten pidän pitkästä harjasta, ihan kaikilla roduilla. Jos omistaisin puoliverisen, niin luultavasti antaisin senkin harjan kasvaa piiitkäksi.. :D Onneksi on vain tämä issikka. Sen harjan voi antaa huoletta kasvaa niin pitkäksi kuin haluaa ;)

    VastaaPoista
  6. Ai niin! Vielä piti kysyä, että oliko se Lotan ylläpito sitten jonkinmoista laiminlyöntiä, kun puhuit "kamalasta reissusta"?

    Ja musta toi Lotan letti on tosi ihana ja persoonallinen idea!

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, issikoilla pitääkin olla niin pitkä ja paksu tukka kuin mahdollista. Tykkään kanssa! Itse asiassa kaikilla muilla roduilla kuin vuonolla rakastan pitkää ja paksua harjaa - mitä enempi sen parempi!

    Toinen anonyymi, en tiedä mitä ylläpidossa on tapahtunut, mutta hevonen muuttui kuin yö ja päivä.. http://jauhokuono.blogspot.fi/2012/10/vuosi-kuntoutusta-takana.html

    VastaaPoista
  8. Olipa hauska postaus! Mun hoitosuokilla on kesäihottuma, joten kesällä sen harja leikattiin kokonaan pois ja nyt sillä on pystäri, joka taitaa sille jäädä joten tämä oli todella hyödyllinen postaus ihan yleistäkin saksimista ajatellen :)

    VastaaPoista
  9. Marjo - juu, viimekerralla kun leikkasin niin en niin tarkasti paneutunut siihen, vaan lyhensin aika nopeasti.
    Mutta nyt sitten ensi kerralla varaan enemmän aikaa ja koetan näitä uusia neuvoja, katsotaan mitä saadaan aikaiseksi! :)

    Ja kun itse satun olemaan kamalan ylihuolehtiva ja stressaava, pelkään kamalasti esimerkiksi juuri tuota Jentan siirtämistä trailerilla paikasta toiseen.. Kun ajattelee, mitä kaikkea voi tapahtua ja näin D:
    (ponin ollessa paras ystäväni ja ainoa syy, jonka takia jaksan nousta sängystä)

    Ehkäpä sitten joskus tulevaisuudessa! ;)
    Ja iso kiitos vielä vinkeistä!

    VastaaPoista
  10. Mulla tiedossa ens viikolla molempien vuonojen harjojen leikkuu edessä, Masan oma menee varmaan tooooosi lyhyeksi kun rehottaa ja on niin törkeän paksu. Kiian oman kanssa taas menee kaaaaaaauan kun se on vähä malttamaton välillä seisomaan paikoillaan. Pystyisitkö Marjo katsoa tuolta mun fb:n albumeista että millainen tuolle Kiialle kannattais tukasta tehdä?

    VastaaPoista
  11. siisseli, laitoin sulle yksityisviestiä. Laitahan sitten uutta harjakuvaa tulemaan, kun olet saanut leikeltyä! ;)

    VastaaPoista
  12. Älyttömän hyvä postaus!
    Meillä vuoniksella oli tulleessaan pitkäksi kasvanut harja(lokakuussako se tuli) ja voi sitä kauhistusta, miten hankala leikata. Vieläkin se on ihan järkyttömän näköinen kun ei olla saatu aikaiseksi kunnolla napsia. Pitäisi varmaan lyhyeksi vetästä kun ei tuosta muuten mitään tule :D

    VastaaPoista
  13. Sara, onko sulla mitään uusia kuvia, missä näkyis harja? Tosin kuulostaa kyllä siltä, että lyhyeksi leikkaaminen auttaisi. Muutama kuukausi siinä menee kasvatella edustuskelpoinen tukka, mutta on se sen arvoista ;)

    VastaaPoista
  14. http://obelixnitpicker.blogspot.com/ <- Blogista löytyisi :) Niinkuin näkyy se on aika hoitamaton:D

    VastaaPoista
  15. Vastikään leikattiin yhden vuonistamman harja, ja täällä meillä päin ollaan kyllä leikattu vuonisten harjat niin että se musta harjanosa tulee ylempää näkyviin hieman. En tiedä miksi, se vain on sellainen "perinne" :D Ja Solellahan on tuollainen kamala roikkuharja, en tykkää siitä yhtään.. Pitää joku kerta leikata se ihan lyhyeksi. Kammoksun vain sitä aivan lyhyttä ja kynittyä harjaa! Solella kun on vielä niin kauhean paksu tuo harja, että saisi ohennella jatkuvaan. Ei sitä edes letille saa tuollaisenakaan!

    VastaaPoista
  16. Mitäköhän kannattaisi tehdä, kun Knyten pystyharja kaatuu eteenpäin, vaikka on lyhyt? Leikkaanko kokonaan pois?!?

    VastaaPoista
  17. Luultavasti kokonaan pois leikkaaminen auttaa, ja uusi harja kasvaa suoraan ylöspäin. Tosin jos on niin paksu, että kaatuu myös silloin, kannattaa ohentaa. Pelkkä ohentaminen ja hieman lyhentäminen saattaa toki auttaa myös nyt, ettei tarvi ihan kaljuksi leikellä..

    VastaaPoista
  18. google on ihana asia vasta-alkajalle :) Meidän eka vuonis ja tänään lyhensin reilulla kädellä jouhia. Oli päässyt jo täyteen pituuteena jua aikas paksua muutenkin. Eli huomenna lyhentämään täysin ja ihaillaan sitä otsatukkaa sillä aikaa kun uusi kasvaa :) Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  19. Lotalla näkyy blogin kuvissa letti pystyharjassa. Onko sille joku erityinen syy vai ihan muuten vaan? :)

    VastaaPoista
  20. Hei, vähän myöhässä olen mutta vuonikseni harja on edestä paksumpi, ja se lässähtää sateisella/märällä säällä. Eli auttaisiko harjan ohentaminen tähän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipsan, eipä mitään, kiva kun joku lukee vanhojakin postauksia :)

      Ohentaminen saattaa auttaa kyllä. Minun kokemukseni mukaan kuitenkin lähes kaikilla vuonoilla taittuu harja sivuille kastuessaan, joten onko se normaalisti pystyssä? Itse en viitsisi ohentaa, jos ei koko ajan repsota. Myös harjan riittävän lyhyeksi leikkaaminen edestä saattaa auttaa :)

      Poista
    2. Okei, normaalisti pysyy joo ihan hyvin pystyssä mutta saattaa olla vähän liian pitkä edestä eli kokeilen sitä :)

      Poista
  21. Linkit eivät toimi ainakaa mulla... tai kyl yks tlimi mut suurin osa ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillisesti en voi noiden linkkien sisältöön vaikuttaa, kun ovat muiden aineistoa. Kuvia on siis saatettu poistaa. Enkä voi kopioida kuvia myöskään blogiin, koska se olisi tekijänoikeuksien vastaista =/ Googlettamalla löytyy paljon erilaisia variaatioita vuonisten harjoista, vastaavia mitä linkkien takaa olisi löytynyt :)

      Poista
  22. Hyvät ja selkeät ohjeet. Leikkaatko ihan perus " Fiskarsseilla" vai joillakin "erikois-saksilla". Meillä on ollut reilu kuukauden vuonistamma ja ollaan kyllä laiminlyöty harjanleikkuu täysin. Nyt kun yritin sitä leikata ihan "alas"/lyhyeks, jumittuivat kyllä sakset niin harjaan kiinni ettei siitä tullut mitään. Sakset kyllä tuntuivat teräviltä ����

    -Iina

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi tähän :) Kommentit näytetään hyväksymisen jälkeen.